Cześć, chciałbym się pochwalić właśnie ukończonym projektem „idealny” travelerek. Jakieś pół roku temu kupiłem super refraktorek Tak 76dcu, głównym celem było uzupełnienie stajni, o coś, co mogę na szybko złapać pod pachę i wyskoczyć w teren albo rozstawić się na balkonie. Ten mały teleskop naprawdę pozytywnie mnie zaskoczył ilością detalu, jaki jest w stanie pokazać na planetach i księżycu. W porównaniu do FS 102, którego również obecnie posiadam, daje dużo bielsze obrazy. Jego starszy brat ma tendencje to przeciągania obrazu lekko w żółć. Oczywiście nie tak, jak edki, ale jest to zauważalne. Natomiast w FC76dcu księżyc wygląda, tak surowo i groźnie jakby był zrobiony z betonu. Biele są białe jak śnieg, a czernie ciemne jak smoła. Testowany na jasnych gwiazdach wypada, prawie że perfekcyjnie. Napisałem prawie, bo dopiero z extenderem cq 1.7 jest miazga. Krążek dyfrakcyjny pięknie równomiernie rozłożony, pokazujący praktycznie idealne poziomy korekcji sferycznej.
W projekcie skupiłem się nad tym, żeby nie było żadnego wąskiego gardła, ani w generowanym obrazie, ani w mechanice.
Pierwszym zakupem był Extender cq 1.7, który zmienia światłosiłę z F/7.5 na F/12.5. Czego widomych zalet w obserwacjach planetarna/lunarnych nie muszę opisywać.
W następnej kolejności wymieniłem seryjny wyciąg 1,25”, który bez przedłużki ma wysuw tylko na 1 cal. Wybór padł na Feather Touch FTF2025BCR z adapterem A20-302 umożliwiającym podłączenie do OTA. Dzięki temu mogę śmiało używać 2” calowych akcesoriów i mam regulację zwiększoną do 2,5”.
Jako kątówkę dowaliłem 2” BBHS prism. Srebrzone powłoki + pryzmat, poprawiają transmisję w czerwieni. Doceniam to szczególnie w obserwacjach Jupka, pięknie wyciąga łososiowe odcienie i brązy wewnątrz pasów.
Całość zawieszona na leciutkim montażu AZ GTI i karbonowych nogach Benro.
Pozostało tylko wymienić obejmy, żebym mógł dorzucić szukacz i będzie tyle w tamacie
Teraz lecę na balkon podziwiać księżyc.
Pozdrawiam Krystian

Lzos 152 / Tak fs 102 / Tak Fc76dcu / Zeiss 63/840 / SCT 11” / Niutek 16” / Hypergraph 200 f/3.2 / DO ex ED 15x70