Olejowy Tryplet APO CFF-GPU 140/1200mm, F-8.5.

Krzysztof_P | 30 Mar 2024, 08:40

Witajcie.
Jak pisałem wcześniej, testowania i zakupów nowych Refraktorów u mnie ciąg dalszy.
Refraktor SD APM Dublet 140mm, jedzie niebawem do kolegi.
Okazał się bardzo dobrym SD-APO Refraktorem w praktyce i miło było z niego korzystać i poznać go jakim jest na niebie.
W międzyczasie dokonałem kolejnego zakupu i czekam na termin odbioru kolejnego Refraktora APO.
Tym razem Tryplet Olejowy CFF-GPU D-140mm, F-1200mm-F-8,5. To stricte planetarna maszynka, zważywszy m.in. na światło F-8,5.
Obiektyw wykonany przez optyka wykonującego obiektywy dla Firmy CFF-APO, Pana Palem Gyulai, właściciela GPU Optical.
Jak tylko otrzymam tubkę, możliwe też, że odbiorę ją osobiście po Świętach.
To wtedy wstawię zdjęcia i po pierwszym świetle, napiszę moje wrażenia z oglądania tym Refraktorem APO skarbów nieba.
Tutaj mały opis właściciela takiego Refraktora z Węgier:
https://www.cloudynights.com/articles/c ... -apo-r1665
Wstawiam też dwa zdjęcia zapożyczone z sieci od naszego kolegi Łukasza "Luk99", tak wygląda ten Refraktor.
Widziałem go niedawno osobiście będąc u Catalina w Firmie CFF i tak się stało, że wczoraj zdecydowałem o jego zakupie.
Przy okazji bardzo dziękuje Catalinowi i naszemu koledze Łukaszowi "Luk99" za wyrażenie podczas naszych rozmów swojego zdania na temat jakości optyki tego, ponoć świetnego optycznie Refraktora APO.
Łukasz "Luk99" były posiadacz tego Refraktora APO, ocenił go bardzo wysoko podczas naszej telefonicznej rozmowy, posiadając m.in. Refraktor APO: TOA 130mm i swego czasu zacne inne Refraktory APO.
Zacytuję Łukasza z jego wypowiedż kiedy sprzedawał ten świetny Refraktor APO:
"Rozważam sprzedaż mojego dużego APO, najlepszego pod względem jakości dawanych obrazów, jaki dotychczas miałem, a było tego sporo: TMB 130, TAK FS 128, TEC 140."
Ta opinia Łukasza za którą podczas naszej rozmowy telefonicznej mu bardzo dziękuje.
Była dla mnie najważniejsza i ona zaważyła o decyzji zakupu tego Refraktora, gdyż Łukasz jest doświadczonym wizualnym obserwatorem, mającym bardzo duże doświadczenie z wieloma jak pisał i wszyscy wiemy Refraktorami APO.
Myślę też że ten Tryplet Oil będzie się szybciej adoptował do zmian temperatury niż inne Tryplety APO ze szczelinami powietrznymi o podobnych aperturach.
Pozdrawiam Krzysztof. :wink:
Załączniki
Olejowy Tryplet APO CFF-GPU 140/1200mm, F-8.5.: CFF 140 2.jpg
Olejowy Tryplet APO CFF-GPU 140/1200mm, F-8.5.: CFF 140 1.jpg
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

Miejscowość: Kraków

Mumia | 30 Mar 2024, 10:49

Jeszcze raz gratulacje Krzychu ;)
Niszowe, ręcznie robione, jak w manafakturce obiektywy to jest to ! Czekamy na relację i więcej fotek, gdy już do Ciebie dotrze.
Pozdrawiam Krystian :)
Lzos 152 / Tak fs 102 / Tak Fc76dcu / APM 152 / Zeiss 63/840 / SCT 11” / Niutek 12” / DO ex ED 15x70

Krzysztof_P | 30 Mar 2024, 10:54

Cześć Krystianie.
Dziękuje, oczywiście, wstawie fotki jak tylko odbiorę Refraktor jak i coś napiszę jak radzi sobie na niebie.
Materiał OTA to Krupax, wyciąg Moonlite z microfocuserem i dwoma gniazdami pod szukacz.
Oczywiście Refraktor posiada zsuwany odrośnik i ładne obejmy CNC, rączkę do przenoszenia i dovetail w standardzie Losmandy.
Wykonanie moim zdaniem jest na wysokim poziomie, Refraktor na tym obiektywie został zbudowany w Firmie CFF.
Aktualnie Refraktor jest po kompleksowym serwisie wykonanym przez Catalina w CFF.
Więc kiedy tylko go odbiorę, to ląduje na montaż i wsjo.
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

DominRZS | 30 Mar 2024, 13:34

Krzysztofie super sprzęt. Na jakim szkle?
pozdrawiam! Dominik
---------------------
Lzos 152 f8
Mewlon 250s
Nikon 10x50CF

Miejscowość: Łomianki

Krzysztof_P | 30 Mar 2024, 15:24

Cześć Dominiku.
Z tego co rozmawiałem wstępnie, to obiektyw został wykonany na jak to usłyszałem "starszym dobrym szkle" plus FPL53, no i ten cały olejek, ponoć z pierwszego tłoczenia. :D
Postaram się dowiedzieć coś więcej, na razie wiem na pewno że ponoć jest Mega na Planetach, gdyż obiektyw jest bardzo dobry.
To powiedział mi nasz kolega Łukasz Luk99 i Catalin, którzy korzystali z tego Refraktora, jak i ostatni właściciel Marcin, który też był z niego bardzo zadowolony.
Pooglądamy Planetki w sezonie, to zobaczymy, teraz już niestety Saturn uciekł a Jowisz jest stosunkowo nisko.
Czekam na Księżyc, Łukasz mi powiedział że Saturna w Bino przy 300X z okularami 4mm miał najlepszego jakiego kiedykolwiek widział, przez swoje wymienione powyżej Refraktory APO.
Jak pooglądam nim trochę niebo, to sam się przekonam jak jest naprawdę.
Po Świętach jadę odebrać rurkę i czekam na pogodę. :D
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

witos1 | 30 Mar 2024, 15:40

Gratki :)

Krzysztof_P | 30 Mar 2024, 15:55

Cześć Tomaszu dziękuje, to kolejny w domu Gratek jak piszesz. :D
Ale tym razem nie wyląduje u mnie w magazynie, tylko będzie w użytku na co dzień.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Krzysztof_P | 31 Mar 2024, 12:54

Witajcie.
Refraktor tak prezentuje się aktualnie po kompleksowym serwisie w Firmie CFF.
Moim zdaniem Refraktor wygląda świetnie, jak każde inne porządne APO.
Catalin dziękuje za zdjęcia, czekam na wiadomość od ciebie i pędzę odebrać Refraktor.
Może jeszcze uda mi się zorganizować naklejki u ciebie w Firmie CFF, wtedy naklejone zostaną na odrośnik.
W końcu to Refraktor zbudowany w całości w Firmie CFF, więc jak najbardziej powinien być tak brandowany.
Jest to wyrób jednostkowy, ze względu na F-8,5, co też cieszy mnie swoją optyczną i mechaniczną indywidualnością.
Załączniki
Olejowy Tryplet APO CFF-GPU 140/1200mm, F-8.5.: CFF1403.jpg
Olejowy Tryplet APO CFF-GPU 140/1200mm, F-8.5.: CFF1402.jpg
Olejowy Tryplet APO CFF-GPU 140/1200mm, F-8.5.: CFF1401.jpg
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

wfifiak | 31 Mar 2024, 18:02

Hej!!!
Sprzęt fajny. Tylko ten olej...... A co jak pojawią się wycieki? Samemu będzie ciężko sobie z tym poradzić. A skąd wziąć taki na dolewkę?

Pozdrawiam.
Newton 14" w budowie, Newton 10"ATM dobson pod bino, Achro 120/600, Mak Bresser 127, złoty SW ED100, PZO mak70, PCO143/900 pod bino, Newton 150mm F10 Stephen Optics, TAL100RS, Meade ED 127/1140, nasadka bino Leica i masa innego szkła.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

Krzysztof_P | 31 Mar 2024, 18:07

Cześć Wojtku.
Jak pisałem wcześniej, to olejek z pierwszego tłoczenia, więc zawsze można dolać ten taki wiesz, słonecznikowy, ostatnio u mnie w Lewiatanie był nawet na promocji, więc jak coś to po kosztach będzie uzupełniany. :D
A tak na poważnie to, wycieki z obiektywów to jednostkowe przypadki, częściej występują grzybki w obiektywach ze szczeliną powietrzną, niż wycieki olejku spowodowane nieszczelnością obiektywu.
Serwis w razie "W" mam w Firmie CFF u Catalina, tak że jestem o to spokojny i nie zawracam sobie tym głowy.
Za to że obiektyw jest olejowy, to i szybciej się wychładza i ma mniejsze problemy termiczne, co też jest ważnym jego atutem.
Czas użytkowania Refraktora pokaże wszystko, tak że zobaczymy jak to wszystko wyjdzie w swoim czasie.
Aktualnie większym problemem, jest brak pogody i jej stabilności pod oglądanie skarbów nieba.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Mumia | 31 Mar 2024, 18:53

Wszystkie obiektywy TEC’a są olejowe, a rzadko się słyszy o wyciekach. Musi zdążyć raczej spory uraz, to raczej wyciek będzie najmniejszym problemem, jak cała cela dostanie wpierdziel. Dużej średnicy triplety powietrzne chłodzą się dość długo, sam to ostatnio przerabiam. Godzina przy dużej amplitudzie temperatur to mało.
Lzos 152 / Tak fs 102 / Tak Fc76dcu / APM 152 / Zeiss 63/840 / SCT 11” / Niutek 12” / DO ex ED 15x70

Krzysztof_P | 31 Mar 2024, 19:06

Cześć Krystianie.
Krystianie a co dopiero w dużym Refraktorze Takahashi TOA 150mm, kiedy mamy jeszcze większą szczelinę powietrzną w modyfikowanym obiektywie Cooka.
O Takach TOA 150mm , spotkałem się z wieloma w zachodnich opisach problemami, właśnie z termiką.
Jeden z użytkowników olejowego Refraktora APO CFF 185mm w zachodnim opisie stwierdził iż jego Refraktor APO CFF 185mm szybciej dochodzi do siebie niż jego drugi Refraktor Takahashi TOA 150mm.
Refraktory LZOS 152mm, nie posiadają tak dużej szczeliny powietrznej i pod tym względem przypuszczam, że jest raczej dużo stabilniej. Jeszcze powiedzmy mniejsza TOA 130mm, jakoś to myślę lepiej znosi, ale przy aperturze 6" TOA Takahashi, osobiście nie wierzę że wszystko jest tak kolorowo o czym raczej użytkownicy nie chcą się chwalić i pisać.
Trzeba by sprawdzić jak to naprawdę jest w praktyce , ale nie mamy okazji z braku dostępu do Refraktora Takahashi TOA 150mm.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Mumia | 31 Mar 2024, 20:26

O TOA się nie wypowiem bo nie mam pojęcia, ale z tego, co narazie termicznie przetestowałem, to po osiągnięciu temperatury roboczej i wypuszczenia bański powietrza przez wyciąg, dalszy spadek temperatury jest szybko adaptowany przez obiektyw. Dlatego triplet olejowy napewno lepiej będzie działał, zwłaszcza w naszych warunkach klimatycznych. Tak, jak ostatnio gadaliśmy szkoda, że współcześnie produkuje się coraz mniej porządnych dubletów o dużej aperturach. W zasadzie stare Takahashi z seri FS, Agema, AOM i paru innych wytwórców.

JSC | 31 Mar 2024, 20:57

Teoretycznie olejowe maja nieco lepsza transmisje, ale maja tez poważną wadę - trudniej skorygowac w nich komę ( lub inne aberracje). Aby zlikwidowac kome krzywizny srodkowych soczewk musza byc inne niż wewnetrzne tych skrajnych. W olejowym krzywizny musza na stykach byc takie same.
https://www.ianmorison.com/everything-a ... ve-lenses/
Refraktory: TS 102/1122 ED, Vixen 80/1200.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Słupsk

wfifiak | 31 Mar 2024, 21:02

Tak. Chłodzenie się tripletów jest naprawdę uciążliwe. Mój Esprit potrzebuje ok. 45 minut przy różnicy temperatur 10st. W zasadzie na szybkich wypadach jest bezużyteczny. 100ED jest gotowy do obserwacji w 15min. Mam nadzieję, że z Meade 127 będzie podobnie :-). Olej ma przewodność termiczną większą niż powietrze. Powinien znacząco przyspieszać chłodzenie.
Newton 14" w budowie, Newton 10"ATM dobson pod bino, Achro 120/600, Mak Bresser 127, złoty SW ED100, PZO mak70, PCO143/900 pod bino, Newton 150mm F10 Stephen Optics, TAL100RS, Meade ED 127/1140, nasadka bino Leica i masa innego szkła.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

wampum | 31 Mar 2024, 21:57

Ok.
A jak się ma roszenie/ parowanie obiektywu?.
Już nawet nie mówię o wilgotnych ciepłych letnich nocach, ale jak z zimnego teraz wkładasz do pomieszczenia?.
Moje wszystkir dublety parują z obydwóch stron (jak jest bardzo duża róźnica temperatur, a jak to wygląda z olejem?
Refraktor "ZEN_Ottiche" 120 F8 /Zen Ottiche 150 F6,6/ Sky Tee/ ATM-Uniwersal 150/2800/ Vortex Kaibab 18x56/okulary i dodatki

Miejscowość: Nowe Skalmierzcye

Krzysztof_P | 31 Mar 2024, 23:04

Cześć.
Też tak myślę, dublet na FL byłby na pewno lepszym obiektywem, dlatego często też myślę o Agemie lub o AOM z DE.
Co do wpływu Oil na parowanie czy też nie, nigdy nad tym nie myślałem jak i nic takiego w sieci nie wyczytałem.
Coraz mniej tych większych aperturą Refraktorów produkuje się pod wizual, gdyż aktualnie więcej miłośników nieba chyba z czasem, mniej ogląda a więcej foci. Chyba że nie mam w tym racji, to mnie poprawcie.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

mrjq | 01 Kwi 2024, 12:37

Krzychu gratulacje ze sprzętu.

Krzysztof_P napisał(a):Cześć Krystianie.
Krystianie a co dopiero w dużym Refraktorze Takahashi TOA 150mm, kiedy mamy jeszcze większą szczelinę powietrzną w modyfikowanym obiektywie Cooka.
O Takach TOA 150mm , spotkałem się z wieloma w zachodnich opisach problemami, właśnie z termiką.
Jeden z użytkowników olejowego Refraktora APO CFF 185mm w zachodnim opisie stwierdził iż jego Refraktor APO CFF 185mm szybciej dochodzi do siebie niż jego drugi Refraktor Takahashi TOA 150mm.
Refraktory LZOS 152mm, nie posiadają tak dużej szczeliny powietrznej i pod tym względem przypuszczam, że jest raczej dużo stabilniej. Jeszcze powiedzmy mniejsza TOA 130mm, jakoś to myślę lepiej znosi, ale przy aperturze 6" TOA Takahashi, osobiście nie wierzę że wszystko jest tak kolorowo o czym raczej użytkownicy nie chcą się chwalić i pisać.
Trzeba by sprawdzić jak to naprawdę jest w praktyce , ale nie mamy okazji z braku dostępu do Refraktora Takahashi TOA 150mm.

Nie mam żadnych problemów z termiką w TOA150, zresztą pisałem to już wielokrotnie.
Nawet jestem zaskoczony jak jest stabilnie i mimo tak dużej soczewki w ciągu godziny jest wybitnie do 1,5h jest perfekt.
Widziałem kilka wypowiedzi na CN, ale to było zawsze nie od użytkowników Takahashi.
Widzę tutaj podałeś użytkownika CFF185 i TOA150 nawet jeśli jest to 20 minut więcej, moim zdaniem warto :)
https://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?p=610272#p610272 odnośnie olejów, kilka języczków uwagi.
Takisit

Miejscowość: Polska

Krzysztof_P | 01 Kwi 2024, 14:40

Cześć Marcinie.
Dzięki, jeżeli tak sprawa termiki wygląda w TOA 150 jak piszesz, to dobrze.
Moim zdaniem warto porównać z innym trypletem 150mm i zobaczyć jak zachowują się dwa różnej budowy obiektywu Refraktory przy danym Seeingu. Wtedy dopiero wyjdzie czy, tylko Seeing jest ograniczeniem, czy też termika, czy problemy z daną konstrukcją obiektywu, działa na niekorzyść któregoś z Refraktorów.
A że trzeba jakiś czas odczekać, czasem dłuższy, po wyniesieniu instrumentu np. na zewnątrz z domu, to normalna rzecz.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

mrjq | 01 Kwi 2024, 22:08

Mumia napisał(a):Wszystkie obiektywy TEC’a są olejowe, a rzadko się słyszy o wyciekach. Musi zdążyć raczej spory uraz, to raczej wyciek będzie najmniejszym problemem, jak cała cela dostanie wpierdziel. Dużej średnicy triplety powietrzne chłodzą się dość długo, sam to ostatnio przerabiam. Godzina przy dużej amplitudzie temperatur to mało.

Dobrze jest dbać również o przechowywanie.
https://www.cloudynights.com/topic/709393-cff-160mm-oil-spaced-fpl55-triplet/#entry10258930

Jeśli refraktor z odstępem olejowym jest przechowywany z osią optyczną równoległą do podłoża (poziomo), przez… około pół roku…
może pojawić się szansa zobaczenia tej samej „błędnej kolimacji”.
Aby temu zapobiec, myślę, że wszyscy producenci optyki z odstępem olejowym powinni zalecać długoterminowe przechowywanie w pionie.
Dla Twojej informacji, po zwróceniu lunety do sprzedawcy, skontaktowano się z nami w celu „naprawy” obiektywu.

Powiedzieliśmy im, żeby przez pewien czas przechowywali go w pozycji pionowej… po kilku dniach lub tygodniu wszystko wróciło do „normalnego” stanu,
w jakim zostało dostarczone. Nie wiem, co się stało, jeśli chodzi o kosmetyki.
Takisit

Miejscowość: Polska

JSC | 01 Kwi 2024, 22:28

Dajcie spokoj z tymi olejami...
Tak jak w okularach liczy sie tylko ortho, tak w tripletach APO liczy sie tylko ortho apo.

Wiem... brzmi prowokacyjnie, ale coraz bardziej jestem przekoany , że tak jest.
Refraktory: TS 102/1122 ED, Vixen 80/1200.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Słupsk

Krzysztof_P | 04 Kwi 2024, 16:42

Witajcie.
Refraktor w domku.
Oglądaliśmy też z Catalinem obrazy dyfrakcyjne obiektywu u niego w pracowni.
Obiektyw Perfecto, wziąłem też ze sobą niedawno kupiony Refraktor APO LOMO 80mm.
Obydwa Refraktory pokazują bardzo dobre obrazy dyfrakcyjne.
Wstawiam zdjęcia Refraktora CFF, cieszę się że mieści się w skrzyni z tyłu na siedzeniu samochodu.
Czekam na pogodę i pierwsze światło, aktualnie w Krakowie pełne zachmurzenie.
Załączniki
Olejowy Tryplet APO CFF-GPU 140/1200mm, F-8.5.: C6.jpg
Olejowy Tryplet APO CFF-GPU 140/1200mm, F-8.5.: C5.jpg
Olejowy Tryplet APO CFF-GPU 140/1200mm, F-8.5.: C4.jpg
Olejowy Tryplet APO CFF-GPU 140/1200mm, F-8.5.: C3.jpg
Olejowy Tryplet APO CFF-GPU 140/1200mm, F-8.5.: C2.jpg
Olejowy Tryplet APO CFF-GPU 140/1200mm, F-8.5.: C1.jpg
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

DominRZS | 04 Kwi 2024, 21:05

Wygląda wspaniałe. To cacuszko to zapewne wspaniały optycznie sprzęt, który tylko czeka na dobry seeing. Świetny wyciąg moonlite z tego co widzę. Potrzymaj go trochę Krzysztofie, bo masz skłonność do żonglowania teleskopami, a ja z wielką przyjemnością popatrzyłbym na Kudłaczach przez niego.
Ostatnio edytowany przez DominRZS, 04 Kwi 2024, 23:09, edytowano w sumie 1 raz
pozdrawiam! Dominik
---------------------
Lzos 152 f8
Mewlon 250s
Nikon 10x50CF

Miejscowość: Łomianki

witos1 | 04 Kwi 2024, 21:23

DominRZS napisał(a):Wygląda wspaniałe. To cacuszko to zapewne wspaniały optycznie sprzęt, który tylko czeka na dobry seeing. Świetny wyciąg moonlite z tego co widzę. Potrzymaj go trochę Krzysztofie, bo masz skłonność do rząglowania teleskopami, a ja z wielką przyjemnością popatrzyłbym na Kudłaczach przez niego.

Też chętnie spojrzę w okular :)

Może mrjq przywiezie TOA150 :idea:

Krzysztof_P | 04 Kwi 2024, 21:30

Cześć.
Będę z nim na zlocie, tak że na pewno wspólnie pooglądamy.
Dobrze by było aby była TOA130 i TOA150.
Będą też Refraktory LZOS i inne APO, gdyby Seeing dopisał, to wtedy mieli byśmy okazję porównać te wszystkie APO dokładniej.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Użytkownicy przeglądający to forum: kurp oraz 1 gość