Krzysztof_P napisał(a):Cześć Krystianie.
Krystianie a co dopiero w dużym Refraktorze Takahashi TOA 150mm, kiedy mamy jeszcze większą szczelinę powietrzną w modyfikowanym obiektywie Cooka.
O Takach TOA 150mm , spotkałem się z wieloma w zachodnich opisach problemami, właśnie z termiką.
Jeden z użytkowników olejowego Refraktora APO CFF 185mm w zachodnim opisie stwierdził iż jego Refraktor APO CFF 185mm szybciej dochodzi do siebie niż jego drugi Refraktor Takahashi TOA 150mm.
Refraktory LZOS 152mm, nie posiadają tak dużej szczeliny powietrznej i pod tym względem przypuszczam, że jest raczej dużo stabilniej. Jeszcze powiedzmy mniejsza TOA 130mm, jakoś to myślę lepiej znosi, ale przy aperturze 6" TOA Takahashi, osobiście nie wierzę że wszystko jest tak kolorowo o czym raczej użytkownicy nie chcą się chwalić i pisać.
Trzeba by sprawdzić jak to naprawdę jest w praktyce , ale nie mamy okazji z braku dostępu do Refraktora Takahashi TOA 150mm.
Pozdrawiam Krzysztof.
Mumia napisał(a):Wszystkie obiektywy TEC’a są olejowe, a rzadko się słyszy o wyciekach. Musi zdążyć raczej spory uraz, to raczej wyciek będzie najmniejszym problemem, jak cała cela dostanie wpierdziel. Dużej średnicy triplety powietrzne chłodzą się dość długo, sam to ostatnio przerabiam. Godzina przy dużej amplitudzie temperatur to mało.
Jeśli refraktor z odstępem olejowym jest przechowywany z osią optyczną równoległą do podłoża (poziomo), przez… około pół roku…
może pojawić się szansa zobaczenia tej samej „błędnej kolimacji”.
Aby temu zapobiec, myślę, że wszyscy producenci optyki z odstępem olejowym powinni zalecać długoterminowe przechowywanie w pionie.
Dla Twojej informacji, po zwróceniu lunety do sprzedawcy, skontaktowano się z nami w celu „naprawy” obiektywu.
Powiedzieliśmy im, żeby przez pewien czas przechowywali go w pozycji pionowej… po kilku dniach lub tygodniu wszystko wróciło do „normalnego” stanu,
w jakim zostało dostarczone. Nie wiem, co się stało, jeśli chodzi o kosmetyki.
DominRZS napisał(a):Wygląda wspaniałe. To cacuszko to zapewne wspaniały optycznie sprzęt, który tylko czeka na dobry seeing. Świetny wyciąg moonlite z tego co widzę. Potrzymaj go trochę Krzysztofie, bo masz skłonność do rząglowania teleskopami, a ja z wielką przyjemnością popatrzyłbym na Kudłaczach przez niego.
[S] Naglery 7,9,11,13 Typ6, Tak LE-28
Sprzedam astroas, 2024.07.27[S] Svbony UV/IR Cut 1,25" NOWY
Sprzedam Bartek, 2024.09.13Okular Baader Classic Ortho 10mm
Sprzedam zbigb, 2024.09.13