Witajcie.
Jak pisałem wcześniej, testowania i zakupów nowych Refraktorów u mnie ciąg dalszy.
Refraktor SD APM Dublet 140mm, jedzie niebawem do kolegi.
Okazał się bardzo dobrym SD-APO Refraktorem w praktyce i miło było z niego korzystać i poznać go jakim jest na niebie.
W międzyczasie dokonałem kolejnego zakupu i czekam na termin odbioru kolejnego Refraktora APO.
Tym razem Tryplet Olejowy CFF-GPU D-140mm, F-1200mm-F-8,5. To stricte planetarna maszynka, zważywszy m.in. na światło F-8,5.
Obiektyw wykonany przez optyka wykonującego obiektywy dla Firmy CFF-APO, Pana Palem Gyulai, właściciela GPU Optical.
Jak tylko otrzymam tubkę, możliwe też, że odbiorę ją osobiście po Świętach.
To wtedy wstawię zdjęcia i po pierwszym świetle, napiszę moje wrażenia z oglądania tym Refraktorem APO skarbów nieba.
Tutaj mały opis właściciela takiego Refraktora z Węgier:
https://www.cloudynights.com/articles/c ... -apo-r1665Wstawiam też dwa zdjęcia zapożyczone z sieci od naszego kolegi Łukasza "Luk99", tak wygląda ten Refraktor.
Widziałem go niedawno osobiście będąc u Catalina w Firmie CFF i tak się stało, że wczoraj zdecydowałem o jego zakupie.
Przy okazji bardzo dziękuje Catalinowi i naszemu koledze Łukaszowi "Luk99" za wyrażenie podczas naszych rozmów swojego zdania na temat jakości optyki tego, ponoć świetnego optycznie Refraktora APO.
Łukasz "Luk99" były posiadacz tego Refraktora APO, ocenił go bardzo wysoko podczas naszej telefonicznej rozmowy, posiadając m.in. Refraktor APO: TOA 130mm i swego czasu zacne inne Refraktory APO.
Zacytuję Łukasza z jego wypowiedż kiedy sprzedawał ten świetny Refraktor APO:
"Rozważam sprzedaż mojego dużego APO, najlepszego pod względem jakości dawanych obrazów, jaki dotychczas miałem, a było tego sporo: TMB 130, TAK FS 128, TEC 140."
Ta opinia Łukasza za którą podczas naszej rozmowy telefonicznej mu bardzo dziękuje.
Była dla mnie najważniejsza i ona zaważyła o decyzji zakupu tego Refraktora, gdyż Łukasz jest doświadczonym wizualnym obserwatorem, mającym bardzo duże doświadczenie z wieloma jak pisał i wszyscy wiemy Refraktorami APO.
Myślę też że ten Tryplet Oil będzie się szybciej adoptował do zmian temperatury niż inne Tryplety APO ze szczelinami powietrznymi o podobnych aperturach.
Pozdrawiam Krzysztof.
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.
"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".
Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.