Witajcie.
Tak na szybkiego, pierwsze wrażenia podczas oglądania.
Jestem w trakcie oglądania Księżyca.
W Krakowie piękna pogoda i znakomita przejrzystość powietrza.
Udało mi się też w końcu kupić okular TV DE LITE 3mm, więc testy są na całego.
Użyta złączka kątowa 2" z 1,25", to złączka Takahashi Dielectric Japan.
Użyłem następujących okularów: TV Nagler 20mm T5 z powiększeniem 32,5X, TV Delosa 6mm -108X, Pentaxa XW 5mm -130X, TV DE LITE 4mm -162,5X oraz TV DE LITE 3mm -216,6X. Obrazki są wyśmienite, przy 216X z TV DE LLITE 3mm obraz jest nadal znakomity i oglądamy powiększony obrazek w znakomitej jakości obrazu. Dzisiaj warunki pozwalają, jak i Refraktor optycznie potwierdza się być znakomitym. Jestem bardzo zadowolony, posiadałem wiele setek APO i ED, jednak mobilność LZOSA 105mm, F-650mm, dodaje mu ten atut w stosunku do innych dłuższych setek, które używałem w wizualu.
Mechanika pracy wyciągu jest rewelacja, jak to w Crayfordach FT. Wszystko pracuje jak po tak zwanym, przysłowiowym masełku.
Co do optyki to jest wyśmienitej jakości, tutaj nie miałem przed zakupem żadnej wątpliwości, znając z praktyki Refraktory APO LZOS, jak i inne Edki i Apówki. Również jak to w Refraktorach LZOS, kolory gwiazd są nasycone i płoną, co widać na pierwszy rzut oka. Kontrast czarnego tła nieba jest bardzo dobry a gwiazdy to piękne maleńkie punkciki. Biorąc wszystko pod uwagę włącznie z plastyką obrazu i jego walorami, to śmiało możemy stwierdzić, iż to Refraktor APO, znakomitej jakości generowanych obrazów.
Zmykam oglądać dalej, trzeba wykorzystać świetne warunki.
Pozdrawiam Krzysztof.
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.
"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".
Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.