Montaż BRESSER EQ-3

killdaclick | 03 Sty 2024, 13:48

Cześć wszystkim,

Jestem zupełnie początkujący i wszedłem w posiadanie teleskopu Celestron C90 MAK.
Poszukuję do niego montażu i trafiłem na ten egzemplarz:

https://www.bresser.de/pl/bresser-bress ... zarny.html

Czy ktoś może poradzić czy ten sprzęt jest warty zakupu? Nie jestem też pewny czy da się zamontować mój teleskop na tym montażu. Tekeskop posiada szynę.

Do tego montażu jest dedykowany ten napęd:

https://www.bresser.de/pl/Wed-ug-produc ... SiteSearch

Jednocześnie patrząc na ofertę tego sklepu zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej zainwestować w taki zestaw razem z większym teleskopem?:

https://www.bresser.de/pl/bresser-bress ... id=1&pid=4

Koszy89 | 03 Sty 2024, 14:07

hej skoro juz tego maczka masz to go pouzywaj sobie , Księżyc bedzie w nim bdb , planety tez cos popatrzysz linkowany staytyw do tego maczka wystarczy ,ale jak wymienisz kiedys na cos wiekszego to juz słabiutko , ten drugi telskop co linkujesz tez juz jest za duzy na ten statyw i do tego to newton z wbudowanym barlowem jak by to wynikało z ogniskowej , szukaj raczej uzywanego EQ3.2 a najlepiej EQ5 jesli zamierzasz pózniej wymienić na jakis większy sprzęt do US ,
...

Miejscowość: Szczecin

killdaclick | 03 Sty 2024, 17:01

Dziękuję za odpowiedź. Będę w takim razie poszukiwał EQ5 używanego, bo teleskop raczej w przyszlości wymienie, a tego MAK będę zabierał na strzelnicę :)

Orientujesz się czy tego MAK osadzę na tym EQ5 od ręki czy muszę szukać jakichś konwerterów.

killdaclick | 03 Sty 2024, 17:09

Koszy89 napisał(a):najlepiej EQ5 jesli zamierzasz pózniej wymienić na jakis większy sprzęt do US ,

Powiedz mi czy do astrofoto to taki EQ5 w ogóle się nadaje czy nie ma szans? Wydaje mi się, że chciałbym rozwijać te hobby w tę stronę i doinwestować w montaż, a później zmieniać sam sprzęt.

Koszy89 | 03 Sty 2024, 17:24

Maka na eq5 osadzisz od reki ale eq5 nie nadaje sie za bardzo na stzrzelnice , na strzelnicę wystrczy Ci podręczny statyw foto do tego maczka.

Eq5 nadaje sie do astrofotografi, ludzie focą nawet i na eq3.2 ale astrofoto to zupełnie inna para kaloszy niz wizual i co innego foto Us i Ds i do trzech tych kwestii inaczej trzeba budowac set up.

Wiem ze ludzi kreci mocno astro foto ale to ciezki kawałek chleba i kosztowny wiec moze powolutku ?
Jakie jest twoje dotychczasowe doświadczenie z astro ?
Moze na poczatek eq5 mak 127-150 kamerka i astro foto planet i ksiezyca ?
Takim zestawem i poobsrwujesz i pococisz US , zapoznasz sie z tym, poznasz programy obrobke i potem pomyslisz co dalej .
...

killdaclick | 04 Sty 2024, 23:14

Tak, wiem że EQ5 to statyw paralaktyczny. Na strzelnicę będę kupował coś innego i bardzo kompaktowego.

Jak najbardziej powolutku ale wydaje mi się, że właśnie w statyw warto zainwestować? Żeby później nie sprzedawać czegoś cienkiego jak wymienie teleskop.
Moje jedyne doświadczenie to obserwacja księżyca za pomocą tego C90 na statywie fotograficznym, który prawie się połamał :o :roll:

Na chwilę obecną będę szukał używanego EQ5.

Możesz mi powiedzieć czy przy kompletowaniu różnych okularów te akcesorium jest w miarę wymienialne między różnymi teleskopami? Niechciałbym kupować optyki do C90, której później nie będę mógł wykorzystać przy większym teleskopie.

killdaclick | 04 Sty 2024, 23:31

Widzę, że te montaże różnią się wykonaniem i akcesoriami pomiędzy producentami.
Np.:

https://teleskopy.pl/Monta%C5%BC-parala ... owy-1,75'')-teleskopy-1449.html

vs

https://www.bresser.de/pl/Wed-ug-produc ... SiteSearch

Ten drugi ma elastyczne uchwyty ale tylko jedną przeciwwagę.
Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Koszy89 | 05 Sty 2024, 07:59

killdaclick napisał(a):Możesz mi powiedzieć czy przy kompletowaniu różnych okularów te akcesorium jest w miarę wymienialne między różnymi teleskopami? Niechciałbym kupować optyki do C90, której później nie będę mógł wykorzystać przy większym teleskopie.

Akcesoria sa w standardach 1,25 i 2 cale , takze są wymienialne miedzy telskopami w tym sensie , ale nie koniecznie ogniskowa będzie uzyteczna w kolejnym teleskopie , zwłaszcza ,że nie wiesz na co wymienisz .
...

Koszy89 | 05 Sty 2024, 08:04

killdaclick napisał(a):Widzę, że te montaże różnią się wykonaniem i akcesoriami pomiędzy producentami
Ten drugi ma elastyczne uchwyty ale tylko jedną przeciwwagę.
Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Na cenę , chociaż mała przeciwwaga bedzie pomocna dopóki bedziesz uzywał C90 , bo ta jedna duza, bodajze 5 kg , będzie za ciezka do C90.

Na spokojnie myśl sobie co dalej , nie spiesz się , czytaj duzo , jest masa podobnych rozterek na forach .
...

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie