Nachodzi mnie wymiana montażu AZ4 na aluminiowych nogach na zwykły statyw foto macie co sprawdzonego? Czy głowica benro S6 poradzi sobie z makiem plus nasadka bino
Tomaszekm napisał(a):czyli lepiej nie kombinować i zostawić AZ4
Pytałeś o zwykły statyw foto więc pewnie lepiej nie kombinować natomiast sugerowany tutaj statyw Manfrotto 475b ma udźwig 14 kg a to już jest zupełnie inna bajka Pozdrawiam.Krzysztof.
Ja właśnie go zamówiłem więc nie odpowiem czy się sprawdzi, ale ogólnie na innym astro forum jest wątek o statywach pod lornetki i ten Benro (oraz wersja 47) był polecany. Jeżeli w tym temacie masz na myśli Mak'a ze stopki, to statyw powinien spokojnie sobie poradzić. Więcej tak naprawdę będzie zależało od głowicy. Jak już będziesz mieć statyw to spróbuj na S6, jeżeli zestaw okaże się ponad jej możliwości, to S8 powinna być odpowiednia.
Dzięki za opinie benro S6 ma udźwig 6 kg mój mak. z nasadką waży ok. 4,5 kg więc powinno być ok napisz jak już będziesz go miał jak że stabilnością Pozdrawiam!
Pierwszy kontakt ze statywem bardzo pozytywny. Mechanika i ogólny odbiór na duży plus. Twojego maka powinien spokojnie unieść z odpowiednią stabilnością. Jestem z Lublina. Jeśli masz nie daleko to możesz przyjechać i sprawdzić maka na s6 i statywie. Ja mam głowicę S8 to też mógłbyś i na niej sprawdzić.