Witam wszystkich

W końcu po kilkunastu dniach niepogody mam piękne, czyste niebo, co oczywiście postanowiłem od razu wykorzystać i przeprowadzić obserwacje Słońca.
W czasie kiedy nie miałem pogody na Słońcu wiele się działo. Dochodziło do rozbłysków, koronalnych wyrzutów masy, co skutkowało tym, że osoby mieszkające szczególnie na północy Polski i nie tylko mogli obserwować zjawisko zorzy polarnej. Jak powstaje zorza polarna? Dlaczego możemy ją obserwować czasami w naszych szerokościach geograficznych ? Wszystko to jest wyjaśnione i dostępne w materiałach na naszym forum
http://sos.poa.com.pl/forum/index.php do której odwiedzenia gorąco zachęcam

Wracając do obserwacji Słońca. Obserwacje rozpocząłem o godzinie 17.15 (UT 15.15) przy idealnie czystym niebie i seeingu na poziomie dobrym, który oceniłem podczas prowadzenia obserwacji. Półkula północna jest aktywniejsza, gdyż naliczyłem na niej 6 obszarów aktywnych, natomiast na południowej 3. Na półkuli południowej szczególnie w oczy rzuca się grupa AR 3445, gdzie naliczyłem około 25 plam i drobnych plamek z półcieniem. Blisko tego obszaru znajduje się jeszcze jedna grupa 3442, którą początkowi obserwatorzy mogą uznać za składową grupy 3445, jednak jest to oddzielna grupa, którą tworzy pojedyncza plama z małym symetrycznym półcieniem. Pole magnetyczne grupy 3445 sklasyfikowano jako beta-delta, co jest dobrą podstawą do generowania rozbłysków klasy C i M. Na ten moment najsilniejszy z nich to rozbłysk M 4.3.
Na półkuli północnej natomiast wyróżniają się obszary AR 3435 i AR 3443. Pierwszy z nich to dwubiegunowa grupa plam z półcieniem na obu końcach. Myślę, że w dniach kiedy nie miałem możliwości obserwacji grupa ta była bardziej jednolita, jądra grupy było bardziej połączone. Jednak w kolejnych dniach z jednej plamy zrobiły się dwie z osobnym jądrem. Ktoś miał pogodę i możliwość obserwacji tej grupy kilka dni temu i widział jak wyglądał ten obszar, może jakieś zdjęcie ? Jeśli tak wrzucajcie poniżej

Drugi z wymienionych obszarów kończy swój tranzyt znajdując się blisko zachodniej krawędzi. Ma on również pole magnetyczne beta-delta.
Dzisiejsze obserwacje to 9 grup, 53 plamy i 10 półcieni z plamami. Pochodnie fotosferyczne na umiarkowanym poziomie głównie po zachodniej stronie oraz na południowej półkuli na wschodzie. Liczba Wolfa z dzisiejszych obserwacji wynosi 143 i tyle samo aktywność plamotwórcza.