Witam!
Przychodzę z małą pomocą.
Coraz częściej zdarza się, że trafiają do nas nowi użytkownicy, którzy bez wcześniejszej konsultacji z doświadczonymi kolegami
kupują tanie, małe teleskopy, przyciągnięci fajnymi opisami np. na naszym ulubionym serwisie aukcyjnym.
Następnie pada pytanie:
"Co mogę przez to zobaczyć?". Zazwyczaj odpowiada się: "Niewiele. Jaśniejsze DSy, Księżyc". Głównie polecamy tutaj M31, M27, Chihotki itp.
Podejrzewam, że taki użytkownik może czuć się zniechęcony. Ale pamiętajmy, lepszy taki sprzęcik niż żaden. I do nauki nieba można go wykorzystać! Najczęściej pada też bardzo dobra sugestia:
"Wyciśnij z niego tyle, ile możesz".Dlatego właśnie postanowiłem sporządzić listę obiektów dostępnych dla teleskopów o małej aperturze, z którymi można powalczyć. Można także spróbować poobserwować je przez lornetkę. Wspomnę, że nie są to jedyne dostępne obiekty (całego nieba po centymetrze nie znam
). Jednocześnie zaznaczam, że niektóre z nich będą wymagały sporej determinacji i ciemnego nieba. Jak wiadomo, prócz sprzętu i ciemnego nieba, potrzeba też dobrych warunków.
A więc posiadacze małych teleskopów (i lornetek)! Nosy do góry! I do dzieła!
Tabela zawiera:
20 najciekawszych układów podwójnych i wielokrotnych według P.J. Anwaya (dane z 2004 - źródło: "Niebo na weekend" - Przemysław Rudź) Sugestie podziałały i dołożyłem w opisie separacje składników.
46 Obiektów z katalogu Messiera - dodałem Wasze podpowiedzi o raz obiekty, które wcześniej umknęły mojej uwadze. Poprawiłem jasności obiektów. Obecne są opisane według bazy danych z Cartes du Ciel.
34 obiekty z katalogu NGC (poza Messierem)
3 obiekty z katalogu IC
10 obiektów z katalogu Cr Jak mogłem zapomnieć o "wieszaku"? Dzięki za cynk
2 Mel-e i 2 Stock-i
UPDATE - najnowsza wersja tabeli!Witajcie!
Chciałbym się z Wami podzielić
nową wersją Tabeli Wimmera. Minęło sporo czasu od pierwszego zestawienia "obiektów dla teleskopów o małej aperturze". Nadeszła chyba pora na ostateczną już wersję Tabeli Wimmera (oczywiście nie licząc przyszłych poprawek).
Mam nadzieję, że tym razem tabela spełni wszystkie wymagania początkujących miłośników astronomii. Zmian jest bardzo dużo. Wcześniejsze wersje były jedynie "tabelką", w której zestawiłem obiekty polecane dla małych teleskopów.
W wersji 3 poszedłem znacznie dalej.
Tabela Wimmera v3 zawiera:- 46 stron
- łącznie 124 obiekty, w tym obiekty głębokiego nieba, gwiazdy podwójne i wielokrotne oraz nowość - 20 najciekawszych asteryzmów.
- mapki poglądowe z zaznaczonym każdym obiektem w tabeli
- wizualizacje obiektów, czyli jak obiekt może wyglądać w niewielkim teleskopie w dobrych warunkach i pod ciemnym niebem
- informacje skrócone w postaci ikon, mówiące, czy obiekt jest trudny, łatwy, atrakcyjny, mały, duży, czy może lepszy w lornetce
- dokładne położenia wyrażone we współrzędnych RA i Dec
- informacje na temat każdego obiektu. Czasem podstawowe, a czasem jakieś interesujące fakty
- podpowiedzi i cenne informacje na temat obserwacji wizualnych rozrzucone w kilku miejscach tabeli
Zapraszam wszystkich do zerknięcia na nową Tabelę Wimmera, a początkujących miłośników astronomii zachęcam do korzystania często i gęsto.
Tabela jest załączona na dole. Natomiast pod tym linkiem:
http://www.astro-art.com.pl/temp/tabela ... wersja.pdfznajduje się Tabela Wimmera v3 inwertowana (białe tło), tuszo- i energooszczędna, znaczy się bardziej ekologiczna, i bardziej biodegradowalna
pozdrawiam
N 150/750 Omni XLT | Twilight AZ-5 | SW SWA-70 3,5mm (ver.1) | Orion Superwide 5mm | Hyperion 8mm | Hyperion 13mm | WO WA66 20mm | ES 68° 24mm | Filtry: UHC-S | Moon | CPL | Yellow 495nm | #21 Orange | #80A Blue | #12 Yellow