Posty podczas obserwacji

Szkice, inspiracje, relacje z obserwacji, zlotów i podróży astronomicznych

chondryt | 14 Sie 2024, 02:08

Witam.
Podobnie u mnie , niebo rozgwieżdżone ale seing słabiutki :(
Pozdro ... .
AZ-ATM ; AR-Svbony 90/500 ; kątówka Takahashi 1,25 " ; barlow 2x
Okulary: 9/60*
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kartuzy [Kaszuby]

Pavulonix | 14 Sie 2024, 04:42

Trzecia w nocy, człowiek całkowicie nieświadomie wygląda przez okno, a tu taka piękna koniunkcja Jowisza z Marsem. :)
I w sumie pierwsza okazja odkąd kupiłem teleskop żeby rzucić okiem na Czerwoną Planetę.
Trochę zawód, bo nie spodziewałem się że Mars jest aż taki malutki.
Przy powiększeniu 180x (10mm + Barlow 2x) nadal mniejszy niż Jowisz przy 36x (okular 25mm).
To ja nie wiem na podstawie czego Schiaparelli malował te kanały.
Przecież tam trzeba chyba z ~500x żeby dostrzec jakieś szczegóły powierzchni.
Tak czy inaczej, bardzo fajny widok- Jowisz z czterema księżycami i Mars w jednym polu.
Najlepszy chyba w okularze 15mm/68st, choć i w kitowym 25mm całość prezentuje się pięknie.

Krzysztof_P | 14 Sie 2024, 17:09

Cześć.
Już przy 200X widać dość przyzwoicie detal a przy 300X, można na Marsie zobaczyć dokładny jego kształt.
Warunek, dobry Seeing i dobry optycznie instrument.
Pozdrawiam Krzysztof. :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

Miejscowość: Kraków

Pavulonix | 14 Sie 2024, 17:53

Pewnie tak, ale znalazłem że tarcza czerwonej planety ma teraz tylko ok. 6" kątowych.
W styczniu, podczas opozycji ma to być ok. 15", to wtedy warunki powinny być nieporównywalnie lepsze.
Jedyny plus z obecnego położenia to możliwość zaobserwowania fazy.

Krzysztof_P | 14 Sie 2024, 19:35

To fakt. :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Pavulonix | 15 Sie 2024, 14:30

Wczoraj przysiadłem i postanowiłem "odhaczyć" w końcu kilka z najbardziej podstawowych obiektów, na które z różnych względów nie udalo mi się spojrzeć wcześniej.

DS'y:
- M31: poszło dość łatwo- od Mirrah w górę, przez 37 And i szybko trafiłem na szarą plamkę, będącą ewidentnie centrum Andromedy. No i to tyle- żadnych innych szczegółów nie udało mi się dostrzec.
- M33: od Mirrrach w dół, zerkając na Stellarium, przez kolejne pasy gwiazd, aż dotarłem do charakterystycznego ukladu, który sobie nazwałem "kluczem francuskim" (nienazwana 9.00mag, HIP 6948, HIP 6978, HIP 7123, HIP7269A) .
Miejsce na 100% było właściwe, bo w refraktorze na lewo od głowy "klucza" były "dwie gwiazdki po skosie" (HIP 6801, HIP 6862), zaś na prawo od dolnej gwiazdy "trzonka" (HIP 7269A) gwiazda HIP7403 otoczona małym krzyżem nienazwanych gwiazd o jasności ok. 9.50mag.
No i pomimo że gwiazdy o jasności ok. 9.50 mag. były widoczne, to już samej galaktyki o jasności 5.70 mag. nie było widać w ogóle.
Nawet pojaśnienia w środku.
Co intrygujące- wg Stellarium miejsce samego centrum galaktyki M33 powinno być "zasłonięte" nienazwaną gwiazdą o jasności 7.45mag (czyli jaśniejszą niż konstelacje wokół), i jej również nie było widać.
Ale później doszedłem że to błąd programu, bo na zdjęciach M33 dostępnych w sieci również jej nie ma.
Generalnie to spory zawód że nawet tak jasny obiekt okazał się niemożliwy do uchwycenia, nawet jeżeli instrument (refraktor 90mm F10) nie jest najlepszy do takich obserwacji.
M33 na ciemnym niebie jest podobno widoczna nawet gołym okiem, więc to pokazuje jak fatalne warunki do obserwowania DS'ów są obecnie w większych miastach.
- M45 Plejady - tutaj pokazało się ładne skupisko gwiazd.

Układ Słoneczny:
- Uran: dość szybko dotarłem o niego od Plejad i zacząłem zwiększać powiększenia:
36x - wiadomo, wygląda jak gwiazda
60x - nadal wygląda jak gwiazda
120x - nadal (!) wygląda jak gwiazda. W tym miejscu wróciłem do Plejad i ponownie powtórzyłem "trasę" do Urana, bo nie byłem pewien czy na pewno trafiłem na właściwy obiekt.
180x - po dokladnym wpatrzeniu się dopiero przy takim powiększeniu zaczyna być widoczna jego "tarczowatość". O księżycach oczywiście można zapomniać, no ale tu akurat wiadomo, że do tego potrzeba ciemnego nieba, większych powiększeń i znacznie większego teleskopu.
- Jowisz: przy 180x w krótkich momentach lepszego seeingu udało mi się w końcu dostrzec Wielką Czerwoną Plamę, choć i tu pomogło Stellarium, które pokazało gdzie dokładnie patrzeć.
Wcześniej nigdy nie miałem do niej szczęścia- zawsze podczas obserwacji była akurat po drugej stronie tarczy, więc teraz specjalnie na nią poczekałem.
- Mars: tak jak dzień wcześniej- w dużych powiększeniach widoczna faza, w mniejszych- piękna koniunkcja z Jowiszem.

No i to tyle. W tym miejscu "wyczerpałem" 90% możliwości mojego teleskopu w moim mieście, bo z DS'ów została mi do "odhaczenia" co najwyżej M42 (szare plamki M3 i M13 zaliczyłem już wcześniej), a z US Neptun (21 sierpnia podczas bliskiej konikunkcji z Księżycem powinna być dobra okazja, o ile pogoda dopisze), Merkury i Wenus.

Pavulonix | 21 Sie 2024, 23:06

Ehh... Złośliwość losu.
Jak tylko Księżyc wyszedł zza linii drzew to przyszły chmury.
Akurat jak bardzo bliska koniunkcja z Neptunem jest...

Edit: Przejaśniło się na pół godzinki, ale niestety Neptuna nie zobaczyłem.
Używałem okularów od 25mm do 10mm z Barlowem (36x-182x).
Albo za duża różnica jasności pomiędzy Księżycem a planetą, albo miejskie zaświetlenie połączone z relatywnie niską wysokością nad horyzontem uniemozliwiły mi skuteczną obserwację.
Bo gwiazdki 8 mag. (porównywalne do niebieskiej planety) przy dobrej pogodzie od 40st. nad horyzontem łapię raczej swobodnie.
Teraz już mi parka uciekła całkowicie z pola dostępnego widzenia, więc na Neptuna będę musiał zapolować kiedy indziej.

Krzysztof_P | 23 Sie 2024, 05:22

Witajcie.
W Krakowie dzisiaj była ładna nocka.
Seeingowo powiedzmy było na początku średnio lub nawet słabo.
Ale około godz. 4.30 na lekko jaśniejącym niebie, Planety Mars i Jowisz wyglądały rewelacyjnie.
Warunki Seeingowe na około pół godzinki zrobiły się wręcz rewelacyjne i chwilami obrazy Planet stawały w miejscu jak zamurowane a satelity Jowisza stawały się wtedy ostro zarysowanymi różnych rozmiarów małymi tarczkami.
Oglądałem od godz. około 3-ej i niedawno zakończyłem oglądanko. Warto było poczekać aż zacznie świtać.
W użyciu był Refraktor Tryplet APO CFF 140mm. Powiększenia od 200X-300X, obrazki Planet rewelacyjne, cała masa detalu na tarczy Jowisza jak i naprawdę bardzo dobry Mars, sporo też było widać z detalu na tarczy Marsa.
Najlepsze obrazy obydwu Planet z ich widocznym detalem, miałem przy 300X powiększenia, szkoda że już świta. :D
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Krzysiek.S | 23 Sie 2024, 10:21

Miałem ostatnio okazję popatrzeć na Jowisza przez APO Krystiana, również jakoś nad ranem gdy warunki zrobiły się super planetarne. Obraz niesamowity choć przy x300 miałem problem w trafieniu w pk idealnej ostrości. Generalnie odradzam takie akcje gdyż mój SCT z którego dotychczas byłem zadowolony już mnie tak nie cieszy...

Miejscowość: Czarna Białostocka, Podlaskie.

Krzysztof_P | 23 Sie 2024, 16:10

Cześć Krzysztofie, skoro tak piszesz, to obrazek Jowisza musiał być niesamowity.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Krzysiek.S | 23 Sie 2024, 20:22

Niech będzie napisze wprost - na prawo od WCP ( która poniekąd dużo mniejsza się zrobiła) był wyraźnie widoczny mityczny owal. Kontrast obrazu, nasycenie kolorów, ilość widocznych detali w 6" LZOSie była nieporównywalna z tym co wyciągam z 8" SCT.

Krzysztof_P | 24 Sie 2024, 21:17

Cześć Krzysztofie.
Tak jest w istocie jak piszesz.
Dlatego dobre Refraktory są tak drogie i jako instrumenty, najlepsze do tego typu obserwacji.
Ale dobry teleskop przy odpowiednich warunkach i odpowiednio dużej aperturze.
Też pokaże nam całe bogactwo detalu Planet.
Tak że pomalutku z ostatecznym werdyktem... :wink:
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Krzysiek.S | 25 Sie 2024, 16:19

Wczorajsze warunki nie były rewelacyjne jednak nockę uważam za udaną. W newtonie pierwsze światło miał filtr 0III 5mm SVBONY - jest potencjał. Wyczyszczony SCT został skolimowany pod bino (w sensie z nasadka i katowka) i ładnie pokazał tranzyt Io. Kolejne próby współpracy newtona z bino - ostrzy z power switchem ustawionym na redukcję powiększenia i z OCS denka. Potem wjechy lornetki, 25x100 i 8x56 która dość komicznie wyglądala na montażu geodezyjnym z korba i widłami :D Udana nocka a w dzien pierwsza kolimacja dużego newtona - trzeba się rozwijać ;)
Załączniki
Posty podczas obserwacji: 20240824_213332-min.jpg

Pavulonix | 29 Sie 2024, 03:53

Bardzo fajny seeing dzisiaj jest.
Trzyma mi detal na Jowiszu przy 182x (10mm + Barlow), a to jest limit dla Sky-watchera 90/910.

Ale jeszcze lepiej, że dotarł do mnie dzisiaj Svbony SV131 Plossl 32mm.
I kurczę, jaki to jest fajny okular.
Najlepsze Plejady i jeden z najlepszych Księżyców jaki dotychczas widziałem w swoim teleskopie.
Zaskoczyło mnie szczególnie jak widać ciemną, nieoświetloną stronę.
Pole jest chyba nawet większe niż deklarowane 48 stopni- tak bardziej ok. 50.
Specjalnie porównywałem zewnętrzne gwiazdy Plejad ze Stellarium, i tym co powinno się łapać w jednym polu dla ogniskowej okularu 32mm i różnych AFOV.
Nie ma mowy o żadnej studni, jak czasami czytałem o Plosslach.
Owszem- nie jest to okular szerokokątny, ale nie ma wrażenia wąskiego pola.
Widać ewidentnie więcej niż w kitowym Super 25mm/52st., choć tamten również nie jest zły.
Jest to drugi z bardzo tanich okularów który mogę z czystym sumieniem polecić początkującym do długoogniskowych teleskopów (pierwszym jest Svbony z czerwonym paskiem 15mm/68st.).

winio | 30 Sie 2024, 22:59

Zorza polarna w Plejadach przed chwilą.
team SW 90/900 :)

Miejscowość: Warszawa-Szczęśliwice

Krzysztof_P | 30 Sie 2024, 23:07

Ja spoglądam teraz na Saturna na balkonie z domu w Refraktorze CFF APO 140mm, F-1200mm.
Na razie dałem 200X z Orciakiem Takahashi 6mm.
Czekam aż Saturn wzniesie się jeszcze wyżej, gdyż aktualnie obraz jeszcze trochę pływa.

Teraz o godz. 23.45.
Cztery satelity Saturna ułożone są prawie w jednej linii. Widać wszystkie w jednym polu widzenia z okularem TV Delos 6mm, przy 200X powiększenia.
Obrazek jeszcze pływa, ale są już te chwile świetnej ostrej widoczności Planety. Robi się coraz lepiej, czekam też dzisiaj na Marsa i Jowisza.

Teraz o godzinie pierwszej w nocy zwiększyłem powiększenie do 240X, Saturn wygląda pięknie.
Widać wiele pasów i aż nie chce się od okularu odrywać wzroku.

Godzinka 1.43 przeskoczyłem na Jowisza. Jeszcze pływa gdyż jest stosunkowo nisko.
Powiększenie 200X i są już pewne przebłyski pojawiającego się detalu składowego pasów.

Godzina 2.14 Jowisz zaczyna pokazywać całe bogactwo detalu, jeszcze godzinka i będzie detal trudny do ogarnięcia, tak bogato widać wszystkiego na tarczy Planety.

Godzina 3.10 Jowisz masakruje widocznym detalem przy 240X powiększenia.
Warunki są w Krakowie teraz wyśmienite.

Załączniki
Posty podczas obserwacji: CFF140 31.08.2024r..jpg
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

kurp | 03 Wrz 2024, 23:24

Cześć. Przed chwilą skończyłem " teleskopowanie " Saturna. Ładnie widoczny ring pierścieni. Co prawda nieomal płaski ale z widocznym odcięciem od planety w bocznych jego częściach. Ładnie widzialne jego przejście na tle Saturna oraz jasny pas równikowy i ciemniejszy pas powyżej niego. Jak na powiększenie x128 to całkiem niezły wynik. Okular to Vixen LV 7mm.
Ja lubię patrzeć w Kosmos.
Krzysiek " kurp "

ED 100 SW Stigma 20x80 DO Silver 10x50 Carl Zeiss 10x50 Vixen 7x50 Olympus DPSi 8x40
Małe wiaderko orciaków i lantanów LV Vixena Maxvision 28 Nagler 9
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ławy k/Ostrołęki

Krzysztof_P | 04 Wrz 2024, 16:00

Cześć.
Ja dzisiaj pędzę do obserwatorium.
W zeszłym roku Jowisz w SCT14" przy dobrym Seeingu był niesamowity.
Oglądaliśmy wspólnie z kolegą Zbyszkiem ZP53.
Oby tylko Seeing dopisał, to jest naprawdę piękny obrazek Księżyca i Planet w tym Tekeskopie systemu SCT. To były sprzęt Janusza, optycznie jest naprawdę świetnym teleskopem.

Jestem już w domu i odpaliłem montaż z Refem CFF 140 APO.
Na razie Saturn nisko, okular Orto Takahashi 9mm-133X. Obraz jeszcze pływa, ale chwilami jest już ta super ostrość i piękny widok Saturna z pierścieniami.

Godz. 0.20 po północy, warunki nie pozwalają dzisiaj na więcej niż Pow.240X.
Był bardzo gorący i duszny dzień a teraz mamy znaczny spadek temp.
Oglądam na przemian, raz w Orto Taka 5mm i w Pentaxie XW 5mm.
Są tylko chwile świetnej widoczności ostrego Saturna, koło planety widzę dzisiaj trzy jego satelity.

Godz. 02.17 Jowisz przy Pow. 240X na razie pływa, czekam aż wzniesie się wyżej.
Mars jest jeszcze niżej i trzeba też na niego jeszcze poczekać.

Godz. 3.25, warto było poczekać, Jowisz przy Pow.240X pokazuje dłuższymi chwilami stabilnego obrazu, całe bogactwo detalu.
Jeszcze pół godzinki i zaczynam oglądanie Marsa.

Godz. 4.12, Mars pokazuje pociemnienia i białą czapę, Pow.240X, okular Orto Takahashi 5mm.
Zaczyna teraz coraz bardziej się rozpływać, powoli będę kończył dzisiejsze Planet obserwacje.

Godz. 4.40, Wielka Mgławica w Orionie M42, jest już dość wysoko na niebie. Chyba to już zima i najwyższa pora iść spać. :D

Załączniki
Posty podczas obserwacji: Cff Wrzesien 2024.jpg
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Krzysztof_P | 08 Wrz 2024, 00:34

Witajcie.
Właśnie się teraz obudziłem i zacząłem oglądanie Planet.
W Krakowie pięknie i Seeingowo bardzo dobrze.
Oglądam teraz Saturna w Refraktorze CFF 140 APO.

Okular Orto 4mm, Pow.300X. Obraz tak piękny iż szkoda że oglądam go sam. Jest i cień Planety ucinający pierścienie i Cassini po obydwóch stronach i pasy na Saturnie, czego dusza pragnie. Piękne kolory Planety z odcieniami, obrazki super ostre i kontrastowe!!! Są i cztery jego satelity, piękna refraktorowa widoczna przestrzenność z pierścieniami, tej Planety!!!
Czekam na Marsa i Jowisza, chciało by się być już na zlocie w gronie kolegów i wspólnie oglądać tak piękne obrazki tej Planety. Zobaczymy co pokaże Mars i Jowisz, ale po widokach Saturna, myślę że też powinna dzisiaj być na tych Planetach w generowanych obrazkach rewelacja.

Godz. 1.15, przed chwilą porównałem obrazki Saturna przy Pow.240X, Orto Takahashi MC 5mm i druga konfiguracja, Barlow TV PM 2", 2X z Orto Zeissa 10mm.
No cóż Orto Zeiss 10mm w duecie z Barlowem TV PM 2", 2X przy tym samym powiększeniu 240X, zmiotło Orciaka Takahashi Abbe MC 5mm z powierzchni placu boju. :D Warunki teraz są tak znakomite iż widać doskonale różnice w generowanych obrazkach, pomiędzy poszczególnymi szkiełkami w dużych powiększeniach, ponad 200X. I to widać czarno na białym co do obrazu wnosi, lepiej użyte dane szkiełko a co słabiej.

Godz. 1.50, zaczynam oglądać Jowisza. Na początek Pow. 200X z okularem Orto Takahashi Abbe MC 6mm.
Jowisz już prezentuje się całkiem ładnie, ale poczekam jeszcze godzinkę, aż wzniesie się jeszcze wyżej.
Ten szerszy pas pokazuje całe bogactwo detalu jak i pociemnienie biegunowe po prawej stronie, jest poprzecinane całą masą pasków.

Godz. 2.21 zwiększyłem Pow. 240X z okularem Orto Takahashi Abbe MC 5mm. Odczuwalny jest teraz spadek temperatury i muszę poczekać aż obraz się uspokoi, kiedy nastanie większy spokój w atmosferze. Jowisz zaczął bardziej pływać, ale to minie, myślę za niedługi czas.
W międzyczasie zaparzyłem sobie kawę, gdyż w taką nockę szkoda i nie chce się spać. :D

Godz. 2.45 na tarczę Jowisza weszła WCP, jest na razie na samym brzegu tarczy Planety, ale od razu widać od góry jej opasanie na biało.
Warunki się poprawiły i teraz widać na całej tarczy Planety, całe bogactwo wszelakiego detalu.

Godz. 3.10 WCP już w pełni na tarczy Jowisza. Ciemny pas nad pasem w którym jest WCP pokazuje mnóstwo detalu i prawie po całej jego długości są pod nim na tle jasnej strefy "poprzyklejane" do niego, duże białe widoczne ze swoimi obrysami-granicami, białe chmury. Widok jest niesamowity. I pomyśleć iż to tylko a zarazem może aż 140mm apertury. Obrazki są świetne, niedługo przeskoczę na Marsa.

Godz. 3.45 warunki się pogorszyły, i zmniejszyłem powiększenie na 200X z Orto Taka Abbe MC 6mm, chciałem dokładnie policzyć białe duże chmury poprzyklejane pod pasem nad WCP. Licząc od prawej strony w lewym kierunku na zachód, kiedy WCP w tej chwili zbliża się do Południka Jowisza. Mamy wpierw dużą podwójną chmurę i potem jeszcze cztery albo pięć mniejszych w samym pasie jest też jakaś jasna chmura, która minęła południk i występuje w miejscu, gdzie mniej więcej zaczynają się te poprzyklejane pod pasem białe chmury. Szkoda że warunki się teraz pogorszyły, inaczej podał bym konkretną i dokładną ilość tych białych wielkich chmur, widocznych na tle jasnej strefy, pomiędzy pasami. Widok przez około 10 minut miałem po prostu jak z obrazka. Wszystko widoczne na wprost, super ostre i oczywiste. :D
Jutro poszukam zdjęć Jowisza z dzisiejszej nocki i zweryfikuję sobie wszystko co dzisiaj udało mi się na tarczy Jowisza dostrzec.
A było tego wszystkiego naprawdę cała masa, te chmurki wybrałem dla ogólnego przykładu, co można zobaczyć i jak, na tarczy Jowisza w dobrym Refraktorze APO. Warunki dzisiaj są świetne, ale są też dłuższe przerwy ze słabszymi warunkami obserwacji.

Godz.4.45 Poprawiło się i kiedy WCP minęła Południk na Jowiszu, to znowu ukazała się cała masa detalu Planety, że nie sposób było wszystkiemu dobrze się przyjrzeć i wszystko w każdej strefie Jowisza dokładnie przestudiować, tyle tego wszystkiego widać że naprawdę, aby wykonać dobry szkic, to potrzeba tylko skupić się np. na jednej strefie!!!.
Teraz patrzę na Marsa w okularze Orto Takahashi Abbe MC 5mm-240X i nie sposób nie zobaczyć jak pięknie wyróżnia się Biała Czapa widoczna na samym biegunie Marsa otoczona pociemnieniem, widać też pociemnienie bardziej po stronie drugiego bieguna Planety, jak i jasną strefę dalej od tego bieguna. Widziałem to też na zdjęciach i teraz widzę to doskonale na tarczy Planety. Warunki są teraz średnie, ale chwilami widać dobrze. Oglądam aż zacznie świtać. Może jeszcze warunki się poprawią na jeszcze lepsze, tak aby obraz "stanął" w miejscu i ukazał wszystko widoczne ostro na wprost. Tak jak miało to miejsce dłuższymi chwilami dzisiaj na tarczy Jowisza. :D

Godz. 5.30 warto było poczekać aż świta. Warunki się poprawiły. Mars teraz pokazał pięknie swój detal w okularze Orto 4mm , przy Pow. 300X!!!

Załączniki
Posty podczas obserwacji: CFF APO 140mm..jpg
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

kurp | 14 Wrz 2024, 21:29

Ziemia w swym ruchu orbitalnym właśnie wyprzedziła Saturna a co za tym idzie, odległość do niego się zwiększa. Fakt ten każe nam się pospieszyć z obserwacjami i fotografowaniem tej planety bo będzie już tylko gorzej, aż do następnego razu.
Ja lubię patrzeć w Kosmos.
Krzysiek " kurp "

ED 100 SW Stigma 20x80 DO Silver 10x50 Carl Zeiss 10x50 Vixen 7x50 Olympus DPSi 8x40
Małe wiaderko orciaków i lantanów LV Vixena Maxvision 28 Nagler 9
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ławy k/Ostrołęki

Krzysztof_P | 14 Wrz 2024, 22:47

Krzysztofie, teraz czekamy na pogodę. :wink:
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Krzysztof_P | 17 Wrz 2024, 18:25

Witajcie.
W Krakowie pięknie, dzisiaj Planety w Refie APO LZOS 105mm a potem nad ranem zaćmiony częściowo Księżyc.
Powodzonka w oglądanku. :D
Załączniki
Posty podczas obserwacji: L3.jpg
Posty podczas obserwacji: L2.jpg
Posty podczas obserwacji: L1.jpg
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Pavulonix | 17 Wrz 2024, 21:35

U mnie strasznie mdłe niebo.
Księżyc z bardzo dużą poświatą.
Saturna widać dopiero przy mocnym wpatrywaniu się, a z gwiazd to widać dwie na krzyż w pobliżu zenitu.

Krzysztof_P | 18 Wrz 2024, 00:23

U mnie też tak było. Mdło i wcześniej chmury. Teraz się poprawiło.
Nie jest może idealnie, coś jest w powietrzu wysoko. Ale jest już lepiej.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Pavulonix | 18 Wrz 2024, 05:47

Jak na tak skromne zaćmienie, to wyglądało to zaskakująco fajnie.
Co prawda zachodni kierunek mam zasłonięty przez sąsiednie bloki, więc teleskop odpadł.
Pozostał spacer i podziwianie gołym okiem, ale i tak było warto przed 5-tą rano wywlec się z łóżka.
Akurat zdążyłem na kilka minut przed chmurą.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 17 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie