Witajcie.
Właśnie się teraz obudziłem i zacząłem oglądanie Planet.
W Krakowie pięknie i Seeingowo bardzo dobrze.
Oglądam teraz Saturna w Refraktorze CFF 140 APO.
Okular Orto 4mm, Pow.300X. Obraz tak piękny iż szkoda że oglądam go sam. Jest i cień Planety ucinający pierścienie i Cassini po obydwóch stronach i pasy na Saturnie, czego dusza pragnie. Piękne kolory Planety z odcieniami, obrazki super ostre i kontrastowe!!! Są i cztery jego satelity, piękna refraktorowa widoczna przestrzenność z pierścieniami, tej Planety!!!
Czekam na Marsa i Jowisza, chciało by się być już na zlocie w gronie kolegów i wspólnie oglądać tak piękne obrazki tej Planety. Zobaczymy co pokaże Mars i Jowisz, ale po widokach Saturna, myślę że też powinna dzisiaj być na tych Planetach w generowanych obrazkach rewelacja.
Godz. 1.15, przed chwilą porównałem obrazki Saturna przy Pow.240X, Orto Takahashi MC 5mm i druga konfiguracja, Barlow TV PM 2", 2X z Orto Zeissa 10mm.
No cóż Orto Zeiss 10mm w duecie z Barlowem TV PM 2", 2X przy tym samym powiększeniu 240X, zmiotło Orciaka Takahashi Abbe MC 5mm z powierzchni placu boju.
Warunki teraz są tak znakomite iż widać doskonale różnice w generowanych obrazkach, pomiędzy poszczególnymi szkiełkami w dużych powiększeniach, ponad 200X. I to widać czarno na białym co do obrazu wnosi, lepiej użyte dane szkiełko a co słabiej.
Godz. 1.50, zaczynam oglądać Jowisza. Na początek Pow. 200X z okularem Orto Takahashi Abbe MC 6mm.
Jowisz już prezentuje się całkiem ładnie, ale poczekam jeszcze godzinkę, aż wzniesie się jeszcze wyżej.
Ten szerszy pas pokazuje całe bogactwo detalu jak i pociemnienie biegunowe po prawej stronie, jest poprzecinane całą masą pasków.
Godz. 2.21 zwiększyłem Pow. 240X z okularem Orto Takahashi Abbe MC 5mm. Odczuwalny jest teraz spadek temperatury i muszę poczekać aż obraz się uspokoi, kiedy nastanie większy spokój w atmosferze. Jowisz zaczął bardziej pływać, ale to minie, myślę za niedługi czas.
W międzyczasie zaparzyłem sobie kawę, gdyż w taką nockę szkoda i nie chce się spać.
Godz. 2.45 na tarczę Jowisza weszła WCP, jest na razie na samym brzegu tarczy Planety, ale od razu widać od góry jej opasanie na biało.
Warunki się poprawiły i teraz widać na całej tarczy Planety, całe bogactwo wszelakiego detalu.
Godz. 3.10 WCP już w pełni na tarczy Jowisza. Ciemny pas nad pasem w którym jest WCP pokazuje mnóstwo detalu i prawie po całej jego długości są pod nim na tle jasnej strefy "poprzyklejane" do niego, duże białe widoczne ze swoimi obrysami-granicami, białe chmury. Widok jest niesamowity. I pomyśleć iż to tylko a zarazem może aż 140mm apertury. Obrazki są świetne, niedługo przeskoczę na Marsa.
Godz. 3.45 warunki się pogorszyły, i zmniejszyłem powiększenie na 200X z Orto Taka Abbe MC 6mm, chciałem dokładnie policzyć białe duże chmury poprzyklejane pod pasem nad WCP. Licząc od prawej strony w lewym kierunku na zachód, kiedy WCP w tej chwili zbliża się do Południka Jowisza. Mamy wpierw dużą podwójną chmurę i potem jeszcze cztery albo pięć mniejszych w samym pasie jest też jakaś jasna chmura, która minęła południk i występuje w miejscu, gdzie mniej więcej zaczynają się te poprzyklejane pod pasem białe chmury. Szkoda że warunki się teraz pogorszyły, inaczej podał bym konkretną i dokładną ilość tych białych wielkich chmur, widocznych na tle jasnej strefy, pomiędzy pasami. Widok przez około 10 minut miałem po prostu jak z obrazka. Wszystko widoczne na wprost, super ostre i oczywiste.
Jutro poszukam zdjęć Jowisza z dzisiejszej nocki i zweryfikuję sobie wszystko co dzisiaj udało mi się na tarczy Jowisza dostrzec.
A było tego wszystkiego naprawdę cała masa, te chmurki wybrałem dla ogólnego przykładu, co można zobaczyć i jak, na tarczy Jowisza w dobrym Refraktorze APO. Warunki dzisiaj są świetne, ale są też dłuższe przerwy ze słabszymi warunkami obserwacji.
Godz.4.45 Poprawiło się i kiedy WCP minęła Południk na Jowiszu, to znowu ukazała się cała masa detalu Planety, że nie sposób było wszystkiemu dobrze się przyjrzeć i wszystko w każdej strefie Jowisza dokładnie przestudiować, tyle tego wszystkiego widać że naprawdę, aby wykonać dobry szkic, to potrzeba tylko skupić się np. na jednej strefie!!!.
Teraz patrzę na Marsa w okularze Orto Takahashi Abbe MC 5mm-240X i nie sposób nie zobaczyć jak pięknie wyróżnia się Biała Czapa widoczna na samym biegunie Marsa otoczona pociemnieniem, widać też pociemnienie bardziej po stronie drugiego bieguna Planety, jak i jasną strefę dalej od tego bieguna. Widziałem to też na zdjęciach i teraz widzę to doskonale na tarczy Planety. Warunki są teraz średnie, ale chwilami widać dobrze. Oglądam aż zacznie świtać. Może jeszcze warunki się poprawią na jeszcze lepsze, tak aby obraz "stanął" w miejscu i ukazał wszystko widoczne ostro na wprost. Tak jak miało to miejsce dłuższymi chwilami dzisiaj na tarczy Jowisza.
Godz. 5.30 warto było poczekać aż świta. Warunki się poprawiły. Mars teraz pokazał pięknie swój detal w okularze Orto 4mm , przy Pow. 300X!!!
Pozdrawiam Krzysztof.
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.
"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".
Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.