Posty podczas obserwacji

Szkice, inspiracje, relacje z obserwacji, zlotów i podróży astronomicznych

kurp | 23 Wrz 2024, 08:39

Witam. Uruchomiłem się o 4.30. Jowisz z widoczny z wieloma pasami i większymi detalami w ich strukturze. Główne pasy dzieliły się na mniejsze składowe a sam widok planety był bardzo kontrastowy. Urzekł mnie widoczek Marsa. Był co prawda maleńki przy powiększeniu x120 ale pięknie odcięty od nieba. Widoczna faza planety i zarysy kontynentów na tle ceglanego koloru " boga wojny ". Księżyc w powiększeniu x180 sypał detalem i widziałem jakieś szczegóły powierzchni wewnątrz wielu małych kraterów. Najpiękniej jednak prezentowało się niebo widziane gołym okiem, bez żadnych sprzętów. Czysty widok Księżyca, Jowisza, Marsa, Oriona i wielu jasnych gwiazd powalał widokami. Całe południowe niebo począwszy od zenitu wyglądało " niebiańsko ". Powiększenie x120 uzyskałem okularkiem Celestron Silverpolssl 7,5mm i to w jakości HD. Znakomite szkło. Dodam, że obecnie są najlepsze warunki do obserwacji Neptuna. Ziemia znajduje się na jednej osi z planetą po tej samej stronie Słońca. Daleko On ale zawsze można popatrzeć na ten niebieskawy punkt. Pozdrawiam.
Ja lubię patrzeć w Kosmos.
Krzysiek " kurp "

ED 100 SW Stigma 20x80 DO Silver 10x50 Carl Zeiss 10x50 Vixen 7x50 Olympus DPSi 8x40
Małe wiaderko orciaków i lantanów LV Vixena Maxvision 28 Nagler 9
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ławy k/Ostrołęki

Krzysztof_P | 23 Wrz 2024, 19:11

Witajcie. :D
Pogoda w Krakowie nadal utrzymuje się bardzo dobra.
Dzisiaj polujemy na ostre tarczki Galileuszowych Księżyców Jowisza.
Do tego celu wybrałem mniejszy Refraktor APO o znakomitej certyfikowanej optyce, posiadam do niego Certyfikat na obiektyw z zakładów LOMO.
Tryplet APO LOMO, D-80mm, F-6-480mm. Tak zwany "Mały ale Szatan". :D
Taka mniejsza apertura Refraktora, jest mniej czuła na warunki Seeingowe a zarazem wystarczająca.
Aby ukazać nam pięknie ostre, odcięte jak żyletką od tła nieba, tarcze księżyców Jowisza.
Do tego celu wystarczy nam dobra pogoda i zastosowanie powiększeń w przedziale od około 80X-120X.
Najlepiej jest do tego celu zastosować okulary Ortoskopowe, które dadzą nam odpowiednio, ostry i kontrastowy obraz z minimalnym rozproszeniem światła.
Ten konkretnie Refraktor APO jest bardzo ostry i kontrastowy, sprawdzany był na ławie w Firmie CFF i pokazał bielutkie wzorowe dyfrakcyjne obrazki.
Zawiesiłem na montaż tego cudownego optycznie maluszka i czekam na zmierzch.
Pogodnego nieba dla wszystkich życzę. :D
Pozdrawiam was Krzysztof. :wink:
Załączniki
Posty podczas obserwacji: Lomo3.jpg
Posty podczas obserwacji: Lomo2.jpg
Posty podczas obserwacji: Lomo1.jpg
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

Miejscowość: Kraków

kk | 29 Wrz 2024, 05:32

Chmury odpuściły i całkiem spoko nocka się trafiła. Od zmierzchu do świtu znośne warunki, jedno jest pewne...
Winter is coming :D
Posty podczas obserwacji: Stack_16bits_15frames_900s.png
Ostatnio edytowany przez kk, 30 Wrz 2024, 07:34, edytowano w sumie 1 raz
76mm szukacz i dziurki od klucza
Awatar użytkownika

Bruczi | 30 Wrz 2024, 00:34

Dziś wyjechałem poza miasto w oczekiwaniu na fajne widoki i było warto. Co prawda zacząłem wcześnie, ale udało się uchwycic kilka pięknych obiektów.
M. in. Saturn znakomita ostrość przy powiększeniu ok. 200X. Jowisz troche falował, ale był też nisko nad horyzontem.
Sky-Watcher Dobson 10"

Miejscowość: Grodzisk Wielkopolski

phacops | 01 Paź 2024, 08:40

Bruczi napisał(a):Dziś wyjechałem poza miasto w oczekiwaniu na fajne widoki i było warto. Co prawda zacząłem wcześnie, ale udało się uchwycic kilka pięknych obiektów.
M. in. Saturn znakomita ostrość przy powiększeniu ok. 200X. Jowisz troche falował, ale był też nisko nad horyzontem.

Potwierdzam saturna był świetny. WO 132 ładnie pokazywało i dawało się wyciągać 185x. Na achromacie 85 f15 w tym samym powiększeniu również fajnie się pokazywał

Miejscowość: Świebodzice

lolak89 | 02 Paź 2024, 12:27

Wczoraj była u mnie piękna, ciemna noc. Wyszedłem zaledwie na kilka minut z lornetką Fujinon 16x70 a skończyło się na godzinnym gapieniu się w niebo przed snem.
Laguna w formie pasma gwiazd z mgławicowością, Trójlistna kończyna raczej delikatnie widoczna, nad nimi M21 jako fajna gromadka.
Z lewej M28 delikatnie widoczna, nad nią potężna M22, szkoda, ze tak nisko nad horyzontem bo ma duży potencjał.
Sagittarius Star Cloud wygląda obłędnie w takim bino, nie do porównania z teleskopem.
Wyżej Omega w formie wyraźnego łabędzia i dalej Mgławica Orzeł.
Dzika Kaczka również świetna.

Wyżej M71 w Lisku, jedna z moich ulubionych. Obok "Wieszak" i M27 Hantle, wyraźna mgławicowa bulwa.
Rozdzielone Albireo a potem podróż do Lutni po pierścień :) No i wyraźna mgławica, bez problemu widoczna jednak bez środkowej dziurki.

Piór w Veilu doskonale widoczne jako duże C. Miotły nigdy w lornetce nie widziałem, może potrzebuję statywu :)
Ciemnie kłaki w łabędziu, obok Sadra i Deneb spenetrowane do bólu.

Podczas obserwacji M15 i poniższej M2 stwierdziłem, że wpadnę do Delfina po trudną dla lornetki ale rozpoznawalną kulkę NGC 6934.

Andromeda urywała 4 litery, niezłe WOW. Widoczna z pasmem pyłu i sąsiadkami M110 i M32. No to był widok petarda. Zajmowała jakieś 80% średnicy pola widzenia, super wyraźna i jasna, dawno jej takiej nie widziałem.
Niżej M33, nie było spektakularna ale bardzo łatwa do znalezienia.

Pacman, wydaje mi się, że był lekko mgławicowy ale głównie jako gromada.

Co innego podwójna w Perseuszu, tutaj widok jak z bajki. Pył rozsypany po niebie, w lornetce świetnie widoczne i na tle wyraźnie ciemnego nieba.

M13 i M92 nie zawiodły jak zwykle. M13 jasna i niezaprzeczalnie można ją nazwać królową nieba północnego.
Z Galaktyk wjechała jeszcze M51, raczej jako zarys ale M81 i M82 znowu zrobiły mega fajną robotę. Pięknie widoczna parka.

Mega przyjemna sesja obserwacyjna.
Awatar użytkownika
Moderator działu

kurp | 02 Paź 2024, 19:07

Wczoraj również prowadziłem obserwacje lornetkowe. W użyciu były DO Silver 10x50 i Stigma 20x80. Nie szukam jakichś zaplanowanych obiektów, po prostu surfuję po niebie obserwując piękne rzeczy oferowane przez nocne niebo. Zadziwia mnie zawsze widok Drogi Mlecznej gdzie naoczny pas światła w bino zostaje rozbity na dziesiątki tysięcy światełek. Czegoż tam po drodze się nie obserwuje - godzinami można... .Lorneta jest oczywiście na ciężkim statywie.
Krzysiek " kurp "

ED 100 SW Stigma 20x80 DO Silver 10x50 Carl Zeiss 10x50 Vixen 7x50 Olympus DPSi 8x40
Awatar użytkownika

kurp | 02 Paź 2024, 20:18

Ostatnio też miałem całkiem dobre obrazy Saturna. Edek 100 z 16mm okularem pokazał po jednej stronie planety Tytana, Reę, Dione a po przeciwnej Japeta. Okular to König University 16mm Volcano Top.
Krzysiek " kurp "

Awatar użytkownika

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie