Posty podczas obserwacji

Szkice, inspiracje, relacje z obserwacji, zlotów i podróży astronomicznych

witos1 | 28 Lis 2024, 09:57

KrisJot napisał(a):O której obserwowałeś?

Chwilę po zachodzie słońca.
LUNT, TS, TAK, INTES.

Krzysztof_P | 28 Lis 2024, 11:21

Witajcie.
Chmurki na Venus widać ładnie, nawet bez dedykowanych do tego celu w wizualu filtrów.
W tak wysokiej jakości Refraktorze APO jak Dublet FL Takahashi 100mm F-740mm, kolegi Tomasza, itp. Refraktorach APO.
Nie zobaczymy ich tak dobrze np. w Refraktorze 100ED, ze względu na to iż w Edku białe nie jest białe tylko ma zafarb na kremowo i słabszy mamy tym samym kontrast obrazu. Szczątkowa AC, daje niestety o sobie znać.
Natomiast kontrast obrazu w dobrym Refraktorze APO mamy świetny, jak i ostrość obrazu. Co też nie jest tak dobre w innych słabszych optycznie Refraktorach.
W Refraktorze 100ED trudniej je uchwycić w wizualu, choć też można je wyłapać.
Dlatego do tego celu, najlepszym sprzętem jest wysokiej jakości Refraktor APO, który do takich celów niema sobie równych.
Pogodnego Nieba!!!
Pozdrawiam Krzysztof. :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

Miejscowość: Kraków

karan | 01 Gru 2024, 21:51

Kto dziś oprócz mnie podgląda Jowisza i tranzyt?
SW Flex 12"
APM 100 APO ED 45st
APM 70 SA 90st.
Canon 18x50 IS
Canon 10x42 L IS
Vanguard Endeavor ED IV 8x42
kilka szkiełek Morpheus, Pentax i ES

Miejscowość: Łaziska

anatol1 | 01 Gru 2024, 23:34

karan napisał(a):Kto dziś oprócz mnie podgląda Jowisza i tranzyt?

Przygotowałem sobie wczesnym wieczorem teleskop (newton 6" F/10), który pięknie się wychłodził, niestety warunki u nas są bardzo słabe. Już ok. 20 seeing był zły, ale cień na Jowiszu i Ganimedes wchodzący na tarczę Jowisza były widoczne, poczekałem godzinkę w domu w nadziei, że warunki się poprawią kiedy Jowisz się jeszcze wzniesie tym bardziej, że na tarczę Jowisza wpełzła pomarańczowa WCP, ale ok. 21 było jeszcze gorzej - chwilami nawet pasy się zamazywały.

Wczoraj były dużo lepsze warunki, ślicznie wyglądała Io chowająca się za tarczą Jupka, widać było postrzępienia pasów i dwie jasne chmury (wyglądały jak białe owale) w jednym z nich.
ATM 10" F/6,6, PZO 67/800, ATM 6" F/10, ScopeTech 80 F/15 (był), bino SW i kilka par okularów, Omegon NightStar 25x100, Optal 7x35, BPC5 8x30, BPC2 12x40, Tento 12x40, Zeiss 6x24, monokular MN2 8x30.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Krotoszyn

witos1 | 02 Gru 2024, 01:06

anatol1 napisał(a):

Przygotowałem sobie wczesnym wieczorem teleskop (newton 6" F/10), który pięknie się wychłodził, niestety warunki u nas są bardzo słabe. Już ok. 20 seeing był zły, ale cień na Jowiszu i Ganimedes wchodzący na tarczę Jowisza były widoczne, poczekałem godzinkę w domu w nadziei, że warunki się poprawią kiedy Jowisz się jeszcze wzniesie tym bardziej, że na tarczę Jowisza wpełzła pomarańczowa WCP, ale ok. 21 było jeszcze gorzej - chwilami nawet pasy się zamazywały.

Wczoraj były dużo lepsze warunki, ślicznie wyglądała Io chowająca się za tarczą Jupka, widać było postrzępienia pasów i dwie jasne chmury (wyglądały jak białe owale) w jednym z nich.

Witaj w klubie, też się dziś rozstawiłem ze sprzętem a tu seeingowa kaszana. Faktycznie te białe chmury wyglądały jak owale, pięknie się prezentowały :) Dzisiaj kilka spojrzeń w okular i szybko zwinąłem sprzęt do wizuala a rozstawiłem się z astrofoto i palę IC434 :)
LUNT, TS, TAK, INTES.

Scaiter | 02 Gru 2024, 01:43

Potwierdzam,seeing kaszanka, niby nie faluje,ale ostrości niema wcale,po czym nastała mgła lodowa i sprzęty poszły do walizek i do domu.
Moj sprzęt Vixen NP-80L-Prawdziwy Planetarny wymiatacz.
Vixen SD115S -Nowy planetarny wymiatacz
Vixen Ultima 8x56 ZCF
Delta Optical Forest II 8x42
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

witos1 | 02 Gru 2024, 02:10

Scaiter napisał(a):Potwierdzam,seeing kaszanka, niby nie faluje,ale ostrości niema wcale,po czym nastała mgła lodowa i sprzęty poszły do walizek i do domu.

Faktycznie jest wszystko oszronione, na szczęcie nie sprzęt. Mój TS65Q jeszcze jakoś daje redę, pali klatki, ale zaraz też się zwijam. Sam siedzę w ciepłym a on marznie na dworze.
LUNT, TS, TAK, INTES.

karan | 02 Gru 2024, 09:32

anatol1 napisał(a):

U mnie mnie do godz. 21 było ok. SW 12" z Pentaxami 7mm w bino pokazało wyraźne pasy ale później było już tylko gorzej.
SW Flex 12"
APM 100 APO ED 45st
APM 70 SA 90st.
Canon 18x50 IS
Canon 10x42 L IS
Vanguard Endeavor ED IV 8x42
kilka szkiełek Morpheus, Pentax i ES

Miejscowość: Łaziska

PiotrekB | 02 Gru 2024, 10:27

anatol1 napisał(a):

Aż się płakać chciało po tylu dniach astro posuchy, niebo czyste, przejrzyste a seeing do bani :(

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości