Posty podczas obserwacji

Szkice, inspiracje, relacje z obserwacji, zlotów i podróży astronomicznych

witos1 | 28 Lis 2024, 09:57

KrisJot napisał(a):O której obserwowałeś?

Chwilę po zachodzie słońca.

Krzysztof_P | 28 Lis 2024, 11:21

Witajcie.
Chmurki na Venus widać ładnie, nawet bez dedykowanych do tego celu w wizualu filtrów.
W tak wysokiej jakości Refraktorze APO jak Dublet FL Takahashi 100mm F-740mm, kolegi Tomasza, itp. Refraktorach APO.
Nie zobaczymy ich tak dobrze np. w Refraktorze 100ED, ze względu na to iż w Edku białe nie jest białe tylko ma zafarb na kremowo i słabszy mamy tym samym kontrast obrazu. Szczątkowa AC, daje niestety o sobie znać.
Natomiast kontrast obrazu w dobrym Refraktorze APO mamy świetny, jak i ostrość obrazu. Co też nie jest tak dobre w innych słabszych optycznie Refraktorach.
W Refraktorze 100ED trudniej je uchwycić w wizualu, choć też można je wyłapać.
Dlatego do tego celu, najlepszym sprzętem jest wysokiej jakości Refraktor APO, który do takich celów niema sobie równych.
Pogodnego Nieba!!!
Pozdrawiam Krzysztof. :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

Miejscowość: Kraków

karan | 01 Gru 2024, 21:51

Kto dziś oprócz mnie podgląda Jowisza i tranzyt?
SW Flex 12", APM 100 APO ED 45st, APM 70 SA 90st, Canon 18x50 IS, Canon 10x42 L IS, Vanguard Endeavor ED IV 8x42, kilka szkiełek Morpheus, Pentax i ES

Miejscowość: Łaziska

anatol1 | 01 Gru 2024, 23:34

karan napisał(a):Kto dziś oprócz mnie podgląda Jowisza i tranzyt?

Przygotowałem sobie wczesnym wieczorem teleskop (newton 6" F/10), który pięknie się wychłodził, niestety warunki u nas są bardzo słabe. Już ok. 20 seeing był zły, ale cień na Jowiszu i Ganimedes wchodzący na tarczę Jowisza były widoczne, poczekałem godzinkę w domu w nadziei, że warunki się poprawią kiedy Jowisz się jeszcze wzniesie tym bardziej, że na tarczę Jowisza wpełzła pomarańczowa WCP, ale ok. 21 było jeszcze gorzej - chwilami nawet pasy się zamazywały.

Wczoraj były dużo lepsze warunki, ślicznie wyglądała Io chowająca się za tarczą Jupka, widać było postrzępienia pasów i dwie jasne chmury (wyglądały jak białe owale) w jednym z nich.
ATM 10" F/6,6, PZO 67/800, ATM 6" F/10, ScopeTech 80 F/15 (był), bino SW i kilka par okularów, Omegon NightStar 25x100, Optal 7x35, BPC5 8x30, BPC2 12x40, Tento 12x40, Zeiss 6x24, monokular MN2 8x30.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Krotoszyn

witos1 | 02 Gru 2024, 01:06

anatol1 napisał(a):

Przygotowałem sobie wczesnym wieczorem teleskop (newton 6" F/10), który pięknie się wychłodził, niestety warunki u nas są bardzo słabe. Już ok. 20 seeing był zły, ale cień na Jowiszu i Ganimedes wchodzący na tarczę Jowisza były widoczne, poczekałem godzinkę w domu w nadziei, że warunki się poprawią kiedy Jowisz się jeszcze wzniesie tym bardziej, że na tarczę Jowisza wpełzła pomarańczowa WCP, ale ok. 21 było jeszcze gorzej - chwilami nawet pasy się zamazywały.

Wczoraj były dużo lepsze warunki, ślicznie wyglądała Io chowająca się za tarczą Jupka, widać było postrzępienia pasów i dwie jasne chmury (wyglądały jak białe owale) w jednym z nich.

Witaj w klubie, też się dziś rozstawiłem ze sprzętem a tu seeingowa kaszana. Faktycznie te białe chmury wyglądały jak owale, pięknie się prezentowały :) Dzisiaj kilka spojrzeń w okular i szybko zwinąłem sprzęt do wizuala a rozstawiłem się z astrofoto i palę IC434 :)

Scaiter | 02 Gru 2024, 01:43

Potwierdzam,seeing kaszanka, niby nie faluje,ale ostrości niema wcale,po czym nastała mgła lodowa i sprzęty poszły do walizek i do domu.
Moj sprzęt Vixen NP-80L-Prawdziwy Planetarny wymiatacz.
Vixen SD115S -Nowy planetarny wymiatacz
Vixen Ultima 8x56 ZCF
Delta Optical Forest II 8x42
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

witos1 | 02 Gru 2024, 02:10

Scaiter napisał(a):Potwierdzam,seeing kaszanka, niby nie faluje,ale ostrości niema wcale,po czym nastała mgła lodowa i sprzęty poszły do walizek i do domu.

Faktycznie jest wszystko oszronione, na szczęcie nie sprzęt. Mój TS65Q jeszcze jakoś daje redę, pali klatki, ale zaraz też się zwijam. Sam siedzę w ciepłym a on marznie na dworze.

karan | 02 Gru 2024, 09:32

anatol1 napisał(a):

U mnie mnie do godz. 21 było ok. SW 12" z Pentaxami 7mm w bino pokazało wyraźne pasy ale później było już tylko gorzej.
SW Flex 12", APM 100 APO ED 45st, APM 70 SA 90st, Canon 18x50 IS, Canon 10x42 L IS, Vanguard Endeavor ED IV 8x42, kilka szkiełek Morpheus, Pentax i ES

Miejscowość: Łaziska

PiotrekB | 02 Gru 2024, 10:27

anatol1 napisał(a):

Aż się płakać chciało po tylu dniach astro posuchy, niebo czyste, przejrzyste a seeing do bani :(

dj_ | 13 Gru 2024, 12:20

Nareszcie można nacieszyć oczy widokiem (nielicznych) plam na Słońcu. Następna szansa pojawi się w przyszłym roku :?. Może wieczorem WCP będzie dobrze widać?

EDIT: Pewnie, że widać. Wprawdzie najlepiej w powiększeniu 130x, ale obraz jest stabilny i ostry. Jeszcze lepiej, choć małą, widać ją w powiększeniu 90x. Znikają za to delikatne struktury w pasach i pomiędzy. Jest wreszcie pretekst, żeby kupić pośrednie ogniskowe: plossla TV 8mm i HD-OR 9mm, z barlowem nie chciało mi się kombinować :wink:
Ostatnio edytowany przez dj_ 13 Gru 2024, 22:56, edytowano w sumie 2 razy
Vixen 80/910 (NP-80E), AZ4, pryzmat T2/90, okulary 4mm-32mm głównie orto, Bresser 102/600+klin Herschela TS

winio | 13 Gru 2024, 22:36

Ogląda ktoś? Jak seeing w Warszawie?
team SW 90/900 :)

Miejscowość: Warszawa-Szczęśliwice

winio | 14 Gru 2024, 01:35

Jakbym był złośliwy to bym porównał liczbę nowych postów tu, a w wątku na temat wyższości jednego systemu nad drugim.
No ale nie jestem - seeing taki sobie, coraz większa mgiełka (po księżycu widać poświatę) - widziałem dwa i pół pasa, niestety wciąż (ile to będzie, ze dwa lata?) nie zrobiłem właściwego użytku z LV6mm. Co do porównania SVBony z NPLem - coż, myślałem na to że ten drugi będzie wyraźnie lepszy, a nie jest.

anatol1 | 14 Gru 2024, 09:42

winio napisał(a):Jakbym był złośliwy to bym porównał liczbę nowych postów tu, a w wątku na temat wyższości jednego systemu nad drugim.
No ale nie jestem - seeing taki sobie, coraz większa mgiełka (po księżycu widać poświatę) - widziałem dwa i pół pasa, niestety wciąż (ile to będzie, ze dwa lata?) nie zrobiłem właściwego użytku z LV6mm. Co do porównania SVBony z NPLem - coż, myślałem na to że ten drugi będzie wyraźnie lepszy, a nie jest.

U mnie niebo "odchmurzało" się długo więc odpuściłem sobie obserwacje teleskopowe (później żałowałem, bo w końcu rozpogodziło się na dobre, ale seeing był podobno słaby).
Jednak ciągnie wilka do lasu więc wyskoczyłem na dwór (czyli pole :wink: ) z lornetką - koniunkcja Księżyca i Plejad wyglądała przepięknie, gdzieś tam na dalekim wschodzie musiałoby być widoczne zakrycie chyba.
Jowisz z rodzinką księżyców galileuszowych krolował niemal w zenicie, niesetety wczoraj nie było żadnego przejścia księżyca czy cienia przez jego tarczę.

A ja będę nieco złośliwy i zapytam : jak dzisiejszej nocy radziły sobie przy tym słabym seeingu wasze drogie refraktory APO?
Jak była widoczna WCP, która akurat wędrowała przez tarczę Jowisza? A może ktoś spojrzał na Księżyc i oceniał jakość optyki na niknącym wczoraj przed pełnią terminatorze?
ATM 10" F/6,6, PZO 67/800, ATM 6" F/10, ScopeTech 80 F/15 (był), bino SW i kilka par okularów, Omegon NightStar 25x100, Optal 7x35, BPC5 8x30, BPC2 12x40, Tento 12x40, Zeiss 6x24, monokular MN2 8x30.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Krotoszyn

Krzysiek.S | 14 Gru 2024, 10:14

Ja właśnie wstałem po obserwacjach. Seeing był niestabilny, generalnie przeciętny, momentami dobry. Około 03 rano trafiło się z 30 minutowe okienko gdzie górujący Mars pokazał czapę polana, ciemnieszy obszar wokół czapy jak i rozciagniety w pionie na 2/3 tarczy szary nieregularny obszar kontynentu. W momentach dobrego seeingu rewelacyjnie wychodziły te detale w pow x200. Bardzo fajny widok zarówno w Taku 100mm jak i w SCT 8". Nasadka bino wędrowała pomiędzy teleskopami a my komentowaliśmy widoczne na tarczy detale. Warto było czekać :) Jowisz przeciętny choć momentami wychodziły zawirowania i zgrubienia w pasach. Na księżycu ładne cienie ścian kraterów przy terminatorze. Szkoda że kolega Krystian przechodzi na jasną stronę mocy i Lzos 150 mm "marnował się" palac M42 ;) Nie wszystko jednak stracone, po krótkiej dyskusji doszliśmy do oczywistego wniosku ze przy kolejnych obserwacjach astrofoto należy zakończyć wcześniej i wykorzystać ten piękny teleskop do obserwacji wizualnych :)

https://www.facebook.com/share/1D3HWxk4 ... tid=wwXIfr

Miejscowość: Czarna Białostocka, Podlaskie.

luk99 | 14 Gru 2024, 11:14

U mnie pod Warszawą bezchmurne niebo cały piątek, aż do później nocy.
Po zachodzie Słońca wychodziłem na kilka sesji. Zdecydowanie najlepsze warunki seeingowe były tuż po zachodzie Słońca czyli sesja pierwsza. Tu skupiałem się siłą rzeczy na Saturnie, który górował. Obraz był bardzo stabilny, a czasami wręcz zamrożony. Obserwowałem Newtonem 250/1750. Powiększenie 220x - 300x w bino. Generalnie mój najlepszy Saturn w tym roku. Z tej obserwacji jestem baaardzo zadowolony.
Kolejna sesja około 19.30 gdy Księżyc i Jowisz poszły w górę. Seeing już gorszy ale Księżyc w bino przy 220x był naprawdę dobry. Bardzo kontrastowy i wyraźny (choć falujący) obraz terminatora, fajne kraterki 3d no i udało mi się zaliczyć przypadkowo zakrycie jasnej gwiazdy (do sprawdzenia co to za jedna). Jowisz bez rewelacji, nic tam się nie działo ciekawego. Sesja trzecia około 22.00, seeing najsłabszy, obrazy pływały, czasami Mars pokazał ładną tarczę ale trzeba było się wpatrywać przez minutę by wyłapać te 2 sekundy ostrości. Generalnie jednak pozytywnie wypadł ten pechowy piątek, czekamy na kolejną przerwę w chmurach, czy to jeszcze w tym roku ???
Newton ARIES 250/1750
Zeiss AS 80/1200
Awatar użytkownika

Polarkowy | 14 Gru 2024, 16:35

luk99 napisał(a):U mnie pod Warszawą bezchmurne niebo cały piątek, aż do później nocy...

Pech, że pierwsza pogodna noc od dawna wypadła blisko pełni. Z samej Warszawy wczoraj dało się obserwować tylko planety i Księżyc. Łysy wszystko wykosił :/
SW N150/750
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

grzegorz15 | 14 Gru 2024, 18:55

Wczoraj próbowałem “zaatakować” Jowisz, ale księżyc nad nim chyba wyprał obraz ze wszelkiego detalu. Jedyne co udało mi się dostrzec w x170 to dwa pasy, ale nie odcięte ostro. Reszta to biało-kremowa tarczka nawet z zastosowaniem filtra polaryzacyjnego. Mars czerwona kulka, bez jakiegokolwiek detalu. Nawet pociemnienia powierzchni nie udało się dostrzec. Teleskop GSO 8”.
DO-GSO 8”
Nikon Action EX 10x50 | APM MS 16x70 ED

Miejscowość: Lublin

grzegorz15 | 14 Gru 2024, 18:57

Nie wspomniałem o Geminidach. Kilka zaobserwowałem, ale nie było takiego efektu jak przy Perseidach. Księżyc przed pełnią zespół wszystko.
DO-GSO 8”
Nikon Action EX 10x50 | APM MS 16x70 ED

Miejscowość: Lublin

winio | 14 Gru 2024, 18:58

luk99 napisał(a):U mnie pod Warszawą bezchmurne niebo cały piątek, aż do później nocy.
Po zachodzie Słońca wychodziłem na kilka sesji. Zdecydowanie najlepsze warunki seeingowe były tuż po zachodzie Słońca czyli sesja pierwsza. Tu skupiałem się siłą rzeczy na Saturnie, który górował. Obraz był bardzo stabilny, a czasami wręcz zamrożony. Obserwowałem Newtonem 250/1750. Powiększenie 220x - 300x w bino. Generalnie mój najlepszy Saturn w tym roku. Z tej obserwacji jestem baaardzo zadowolony.
Kolejna sesja około 19.30 gdy Księżyc i Jowisz poszły w górę. Seeing już gorszy ale Księżyc w bino przy 220x był naprawdę dobry. Bardzo kontrastowy i wyraźny (choć falujący) obraz terminatora, fajne kraterki 3d no i udało mi się zaliczyć przypadkowo zakrycie jasnej gwiazdy (do sprawdzenia co to za jedna). Jowisz bez rewelacji, nic tam się nie działo ciekawego. Sesja trzecia około 22.00, seeing najsłabszy, obrazy pływały, czasami Mars pokazał ładną tarczę ale trzeba było się wpatrywać przez minutę by wyłapać te 2 sekundy ostrości. Generalnie jednak pozytywnie wypadł ten pechowy piątek, czekamy na kolejną przerwę w chmurach, czy to jeszcze w tym roku ???

Ja w zasadzie mogę obserwować z balkonu dopiero od 23.30 z uwagi na położenie bloku.

Krzysztof_P | 14 Gru 2024, 20:43

Witajcie.
Kraków w chmurach. Mamy Planety na niebie i weekend a tu niestety nici z oglądanka. :?
Pozdrawiam Krzysztof. :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

Miejscowość: Kraków

kurp | 21 Gru 2024, 09:00

Trzy ważne rzeczy. Ziemia w swym ruchu orbitalnym właśnie wyprzedziła Jowisza i kończy się najlepszy czas do obserwacji tej planety. Natomiast zaczyna się najlepszy czas do obserwacji Marsa. Trzeba się też spieszyć z Wenus, będzie tylko gorzej.
Ja lubię patrzeć w Kosmos.
Krzysiek " kurp "

ED 100 SW Stigma 20x80 DO Silver 10x50 Carl Zeiss 10x50 Vixen 7x50 Olympus DPSi 8x40
Małe wiaderko orciaków i lantanów LV Vixena Maxvision 28 ES 18 Nagler 9
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ławy k/Ostrołęki

winio | 21 Gru 2024, 15:22

Best I can do is obserwacja chmur.

XWA | 21 Gru 2024, 20:11

Kurp pesymista jakiś. :)
Nie kończy się wcale najlepszy czas, bo Jupek cały czas będzie mega wysoko mimo powolnego malenia tarczy.
Teraz Wenus. Niby jak coraz gorzej? No coraz lepiej właśnie - faza połówkowa, a wkrótce wycieniowujący się sierpek o coraz większych rozmiarach. Planeta idzie coraz wyżej przed zmierzchem. Super warunki. No chyba, że ty jesteś z koneserów tarczy w UV?

Ogólnie byłem wczoraj w trybie awaryjnym w terenie. Warto było, bo nieco wyposzczony jestem. Niebo boskie na DS-y. Parę upierdliwych chmurek co jakiś czas. Lekki szron. Mistyczne doznania.

Pavulonix | 21 Gru 2024, 20:25

U mnie dzisiaj Jowisz ładnie świeci i liczyłem na udane obserwacje WCP.
Ale seenig tak fatalny, że obraz planety pływa nawet w Plosslu 32mm (22x).

kurp | 21 Gru 2024, 21:04

Żaden tam ze mnie pesymista ale to prawda. Minęliśmy już Jowisza, który będzie zostawał z tyłu za Ziemią i będzie coraz mniejszy. Wenus natomiast będzie coraz bliżej nas ale też będzie coraz bardziej ginąć w blasku Słońca.
Ja lubię patrzeć w Kosmos.
Krzysiek " kurp "

ED 100 SW Stigma 20x80 DO Silver 10x50 Carl Zeiss 10x50 Vixen 7x50 Olympus DPSi 8x40
Małe wiaderko orciaków i lantanów LV Vixena Maxvision 28 ES 18 Nagler 9
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ławy k/Ostrołęki

Użytkownicy przeglądający to forum: Przemo83 oraz 11 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie