Bruczi napisał(a):Dziś wyjechałem poza miasto w oczekiwaniu na fajne widoki i było warto. Co prawda zacząłem wcześnie, ale udało się uchwycic kilka pięknych obiektów.
M. in. Saturn znakomita ostrość przy powiększeniu ok. 200X. Jowisz troche falował, ale był też nisko nad horyzontem.
Pavulonix napisał(a):Bardzo fajny seeing dzisiaj jest.
Trzyma mi detal na Jowiszu przy 182x (10mm + Barlow), a to jest limit dla Sky-watchera 90/910.
Ale jeszcze lepiej, że dotarł do mnie dzisiaj Svbony SV131 Plossl 32mm.
I kurczę, jaki to jest fajny okular.
Najlepsze Plejady i jeden z najlepszych Księżyców jaki dotychczas widziałem w swoim teleskopie.
Zaskoczyło mnie szczególnie jak widać ciemną, nieoświetloną stronę.
Pole jest chyba nawet większe niż deklarowane 48 stopni- tak bardziej ok. 50.
Specjalnie porównywałem zewnętrzne gwiazdy Plejad ze Stellarium, i tym co powinno się łapać w jednym polu dla ogniskowej okularu 32mm i różnych AFOV.
Nie ma mowy o żadnej studni, jak czasami czytałem o Plosslach.
Owszem- nie jest to okular szerokokątny, ale nie ma wrażenia wąskiego pola.
Widać ewidentnie więcej niż w kitowym Super 25mm/52st., choć tamten również nie jest zły.
Jest to drugi z bardzo tanich okularów który mogę z czystym sumieniem polecić początkującym do długoogniskowych teleskopów (pierwszym jest Svbony z czerwonym paskiem 15mm/68st.).
winio napisał(a):Używałeś kątówki czy bezpośrednio w wyciąg? Nie winietowało Ci nic? To w zasadzie granica możliwości przy 1,25"
Tev napisał(a):Ja z balkonu Jowisza SW 90/900 Dzisiaj chyba lepszy seeing niż w sobotę.
Okular Svbony SV136 34mm 72st. 2"
Sprzedam Pavulonix, 2024.12.13Kamera mono chłodzona stan idealny
Sprzedam _RobMarK_, 2024.09.13