Czas na efekt nierównej walki. Tu wszystko jest źle, mogę wypisać co jest źle, ale szkoda byłoby zebranego materiału aby nie wycisnąć z niego czegoś więcej. Co tu nie gra? Lekka nieosiowość, wymieniłem wyciąg na CYCK i nie sprawdziłem jednej rzeczy w nim. Mimo, że wyciąg ma podeścik z gąbki, to musiał mi gdzieś napierać w torbie i się lekko rozosiowił. Tilt kamery - nie komentuję. Dla mnie pomysł, aby do wymiany pastylek osuszających rozbierać front kamery jest chory! Trzeba potem wszystko od nowa kalibrować. Winieta - ech ... flatownica zasilana była z powerbanka zamiast z rozdzielacza. Naprędce zrobiłem poprawkę i troszkę sztuczne flaty, ale z uwagi na tilt po wymianie tabletek nie pokryły się z klatkami, stąd jest widoczna centralnie.
Zrobiłem 180 klatek po 180 sec (3 min) łącznie 9 godzin, między 8 a 15 Sierpnia w ciągu 4 nocy. Czasami chmurka przeszła, czasami samolocik przeleciał a czasami coś guidescope odmawiał współpracy i złożyło się to na błędy guidingu. Do dalszej obróbki zakwalifikowało się 177 klatek. Filtr L-eXtreme, który był przy moim LP sporym wyzwaniem dla focusera. Podejdę do tematu jeszcze, bo chcę w końcu kiedyś mieć ten obiekt zrobiony dobrze. Na razie takie 3+. Skąd? Wrocław. SQM 19 czyli przecinek przed Bortle 7. Już mnie Konuz połajał za gwiazdki i winietę. Jeszcze popracuję troszkę nad tym, bo wydaje mi się tu można tlen wyciągnąć. Oszczędnie do niego podszedłem.
[edit] - podciągnąłem ten tlen ale musiałem zredukować mgławicowość w tle dla kontrastu.
SW Synta 8";SW/SA P-DS150; Omegon 66/400 ED; SW Esprit 80 APO. Samyang 14 F/2.2, 135 F/2
Astrolink 4 mini II / Stellarmate