Ollie napisał(a):Dzień dobry, jestem nowy i zielony w temacie. Mam jakis teleskopik i kilka okularów z filtrami. Jest jakaś możliwość ustawki z kimś bardziej doświadczonym na żeby podlapać co i jak ?
Piotr K. napisał(a):Ollie napisał(a):Dzień dobry, jestem nowy i zielony w temacie. Mam jakis teleskopik i kilka okularów z filtrami. Jest jakaś możliwość ustawki z kimś bardziej doświadczonym na żeby podlapać co i jak ?
No niestety, ale spóźniłeś się o jakieś 3-4 lata. Obecnie pogody na Dolnym Śląsku prawie nie ma. W ostatnim czasie sensowne sesje robiłem bodajże we wrześniu albo w październiku 2023. Od tego czasu do teraz były 4 teoretycznie czyste noce (3 w styczniu, 1 w marcu - te na pewno pamiętam). Teoretycznie, ponieważ w praktyce był masakryczny smog i całe niebo i tak było przymglone. Z pogodą jest coraz gorzej, dawno minęły czasy, gdy umawialiśmy się przynajmniej raz w tygodniu na wyjazdy w okolice Wrocławia, na obserwy i focenie. Więc jeśli mogę coś zasugerować, to pomyśl o zmianie hobby, albo o wyprowadzeniu się w inny rejon Polski. Centrum i wschód ma lepsze warunki, tam wciąż jeszcze w miarę często jest pogodnie - choć też rzadziej niż kiedyś. Chyba, że lubisz hobby, które przy sporym szczęściu możesz uprawiać kilka razy w roku
Jedyne, co nam pozostało, to nabijać się z idiotyzmu uprawiania tego hobby w naszym rejonieCo też właśnie dzisiaj zrobiłem. Moja informacja o nadchodzących czystych nockach to był fejk. Prima-Aprilisowy żarcik. Skleiłem prognozę dla Houston TX z nagłówkiem prognozy dla Wrocławia. Prawdziwa prognoza wygląda obecnie tak:
Jak widać, o jakichkolwiek obserwach możemy zapomnieć.
Piotr K. napisał(a):No, panowie, wygląda na to, że może wreszcie doczekamy się kilku pogodnych nocy. Może nawet w teren uda się wyskoczyć...?
[S] Astrostołek do obserwacji - Rocketron
Sprzedam Pablito, 2025.06.20Sprzedam SW 80ED oraz Evoguide 50mm
Sprzedam Michał05, 2025.03.14Biały Kruk Nagler 11mm T1 NJ Japan
Sprzedam Szary76, 2025.03.01