sharetiger | 24 Kwi 2011, 00:05
Witam Użytkowników tego forum. Wczorajszej nocy tj. 22na 23 Kwietnia spotkaliśmy się z kolegą 'acubenes' , w jego ulubionej miejscówce ;tj. w głębokim lesie ,w okolicach Częstochowy.Do naszej dyspozycji były dwa teleskopy GSO -16" ,acubenesa, i moje lukadło(tymczasowe ,co nie znaczy ,że się go pozbędę) ED-100 PRO ,oraz ok. 20-stu okularów Jego i moich.Noc była wyjątkowo piękna jak na nasze warunki ,tylko seennig był dobry w okolicach godz.23-02 ,póżniej było dużo gorzej, z atmosferą , i dopiero nad ranem warunki się polepszyły(co było widac głownie na Księżycu ,na którym skupiliśmy naszą uwagę i testowaliśmy okulary).Mnie głównie ciekawił (jak zwykle-planeta ,Saturn).Jeśli chodzi o Saturna to w moim odczuciu (przy tym seeningu) wypadł lepiej ED-100 ,mimo miażdżącej apertury GSO-16 (bardziej ostry ,kontrastowy,wręcz obrysowany,chociaż mniejszy). Natomiast na obiektach DS 16",acubenesa,, było rewelacyjne.Oprócz apertury i możliwości GSO-16",znajomośc nieba i doświadczenie kolegi ,acubenes,(mimo młodego wieku) ,jest godna podziwu.W Jego GSO-16" ,obiekty typu "Cygaro" ,M-13 ,M-5, oraz inne , wglądały rewecyjnie.Co do naszego Satelity to jednak obrazy (przynajmniej w moim odczuciu-nad ranem i nisko nad horyzontem), był dużo lepszy) ,właśnie na Nim testowalismy nasze okulary.Głównie porównywaliśmy moje dwa NAGLERY tj 13mm i 4,8 z LVW ,acubenesa, o podobnych ogniskowych.Nie będę się wypowiadał za kolegę ,ale okazało się (wg. mnie) ,że Nagler daje(w przedziale tych ogniskowych) bardzo podobne obrazy,tylko ma większe pole widzenia ,ale i tak jest dobrze skorygowany ,w tej samej szerokości pola ,co LVW(a dalej nie jest już tak dobrze).Zapraszam ludzi z Częstochowy i okolic ,celem kontaktów, czy wspólnego spotkania się na obserwacjach.Pozdrawiam.
ED-120, TS76EDPH, EQ-6R PRO, ASIair PRO, bino BP-Maxbright, SONY A7S, CANON 6 D, ASI-290 COLOR, NIKON 7X35 EX CF, MEADE 26 mm 5000S-para, ES 20 mm 70st.- para, NLV 6 mm-para, Barlowy ED 2xGSO, ED 3x GSO. IDAS LPS D-2