Sprzedam teleskop Sky-Watcher BK 150/750 Refraktor.
Teleskop zakupiony 14.01.2021 (posiadam rachunek). Teleskop jest w stanie bardzo dobrym, niestety nie był często używany, głównie na balkonie w dużym mieście, więc nie było możliwości wykorzystać pełni potencjału ze względu na LP.
Pod ciemnym niebem byłem z nim może z 3 – 4 razy i tam zrobił na mnie bardzo duże wrażenie.
W teleskopie wymieniłem wyciąg – na TS-Optics MONORAIL 2" który zdecydowanie ułatwił ustawianie ostrości.
Do teleskopu w zestawie jest jeszcze nasadka kątowa DO-GSO lustrzana dielektryczna Quartz 90° 2".
W zestawie również przedłużka GSO 35mm, torba do transportu teleskopu jak i oryginalny wyciąg, jeśli ktoś chce mogę dorzucić jeszcze okulary z zestawu: Super 25mm oraz Super 10mm oraz folię słoneczną w oprawie gratis.
Całość nowa kosztowała około 4500 zł, jestem w stanie sprzedać z 3250 zł.
Preferuję odbiór osobisty w Wrocławiu.
Sprzedam również montaż Sky-Watcher AZ4 na stalowych nogach, na ogół w zestawach są czarne nogi, ale w tym przypadku Delta przez pomyłkę wysłała tylko białe nogi, i następnie dosłali samą głowicę. W montażu wymieniałem smary (zgodnie z instrukcjami i zaleconymi smarami znalezionymi w sieci) – poprawiło to zdecydowanie płynność prowadzenia. Na montażu wieszałem 6” refraktor, i moim zdaniem jest to jego max możliwość by prowadzić komfortowe obserwacje, więcej nie zalecał bym. Raz miałem problem z wkręceniem ramienia do prowadzenia głowicy – niestety lekko wtedy gwint się zjechał, ale później wkręciłem bez problemu i od tamtej pory nie wykręcałem, i było dla mnie ok. Mile widziany odbiór osobisty.
Cena za montaż to 730 zł.
Do sprzedania mam również obiektyw Canon EF 200 mm f/2.8L II USM, obiektyw z stanie bardzo dobry +, na obiektywie od nowości założony filtr UV, zawsze dbałem bardzo o ten obiektyw. W zestawie wszystko co było w pudełku, nawet oryginalne folie. Jestem jego pierwszym właścicielem. Kupiłem kiedyś gdy chciałem zająć się astrofotografią, ale nigdy do tego nie doszło, więc był używany sporadycznie do jakiś zdjęć przyrody jak i portretowych. Obiektywem zrobiłem max z 5000 zdjęć, ale bardziej prawdopodobne będzie 2000 – 3000 zdjęć, do obiektywu dorzucam jeszcze mocowanie statywowe gratis (zamiennik). Mile widziany odbiór osobisty.
Cena za obiektyw to 2800 zł.