Witam, Mam na sprzedaz Taurusa 13'' z 2017 (jestem pierwszym wlascicielem). Teleskop jest w konfiguracji: Taurus T330 F/5 Classic Optyka: Professional Float [+400 PLN] Wyciąg: MoonLite CR Dual Rate [+1400 PLN] Pająk: 2-ramienny giety [+100 PLN] Dodatkowo jest fabryczny zestaw przeciwwag (2kg), fabryczne pokrowce, oraz zestaw DSC Dobson Dream bluetooth. Ten ostatni montowalem samemu- podnioslem mocowanie teleskopu (dwie dodatkowe pary muf do montowania ploz) i dorobilem ta czarna raczke dla enkodera osi pionowej. DSC dziala dobrze ze sky safari, ale nie przemyslalem kwestii srodka ciezkosci po modyfikacjach i trzeba albo mocno dociazyc dol teleskopu, albo przerobic azymut zeby enkoder byl skierowany w dol (dorobic nozki dla teleskopu). W razie czego moge zdemontowac moje zmiany i sprzedac go w konfiguracji fabrycznej - pozostana tylko dodatkowe mufy w sklejce. Teleskop w bardzo dobrym stanie, dekiel jest porysowany od montowania kratownicy po ciemku, lustro jest tylko zakurzone (zawsze montowalem i demontowalem z zalozonym deklem).
Odbior osobisty niedaleko Krakowa, proponuje cene 6500.
Przymierzam sie do kupna srednio-wiekszego sct (np C11). Gdyby akurat ktos chcial isc w druga strone to mozemy negocjowac jakas zamiane.
Teleskop wraca na gielde. Tym razem bez systemu DSC Dobson Dream - niestety elektronika umarla, wiec sprzedaje Taurusa w wersji fabrycznej, pozostaly tylko artefakty montazowe. Obnizam cene do 5000, odbior osobisty.