Sprzedam używany teleskop Bresser AR-102XS (apertura 102mm, ogniskowa 460mm). W zestawie dekiel do odrośnika, 2 przedłużki do wyciągu, redukcja wyciągu 2"/1.25", okular Bresser Super Plossl 26mm, fabryczny szukacz ze stopką (brakuje jednej z mocujących śrubek) - w zamian zainstalowałem metalową stopkę w standardzie Vixen umożliwiającą montaż zwykłych mocowań szukaczy (do mocowania Sky Watcher można wcisnąć szukacz Bressera). Dodatkowo dołączam maskę redukującą aperturę zmniejszającą aberrację chromatyczną - przydaje się do obserwacji Księżyca. Zrobiłem ją z korka do rury kanalizacyjnej oklejonej filcem. Dorzucam drugą, ale bez filcu - trzeba ją okleić we własnym zakresie, żeby pasowała do odrośnika. Niestety, gdzieś zapodziała mi się fabryczna nasadka kątowa 1.25 (lustrzana), ale i tak była dość tandetna.
Teleskop do małych i średnich powiększeń, do szerokich pól, obserwacji dziennych.
Wady:
- trochę paprochów na soczewkach (jeden najbardziej rzucający się w oczy w środku zaznaczyłem strzałką, pozostałe białe plamki to odblaski).
- po oświetleniu latarką widać cieńką, długą na około 1.5cm ryskę na wewnętrzej soczewce - w normalnym oświetleniu jest niewidoczna, więc przypuszczam, że nie jest głęboka.
- na obrzeżach (przy samej krawędzi) wewnętrznej soczewki pod światło widać smugi
-wygląda na to, że odrośnik był przez poprzedniego właściciela zdejmowany (są ślady na lakierze i widać to po pozycji napisu względem tuby).
-pewnie dobrze byłoby nasmarować wyciąg.
Wymienione wady nie są uciążliwe, nie zauważyłem, żeby wpływały na obraz, ale wolę je wymienić, żeby uniknąć nieporozumień.
Cena 900zł + koszt wysyłki - poczta albo paczkomat.
PS W teleskopie wyraźnie widoczna jest (zwłaszcza w większych powiększeniach) aberracja chromatyczna (piszę o niej dlatego, że często w Internecie pojawia się informacja, że w tym modelu użyte jest szkło ED. Jest to światłosilny refraktor i cudów nie ma.