1. BCO 10 mm , klasyk już można powiedzieć , dobrze znany i popularny okular , wielu z nas od tego okularu zaczęło przygodę z orciakami , jeden z pierwszych wyborów gdy wymieniamy podstawowe okulary na lepsze , bdb stosunek ceny do jakości , wciąż dość komfortowy ER , dał mi wiele radości ,ale z racji posiadania okularu UO 9 mm ta ogniskowa jest mi zbedna i czas puścić go wolno ... okular z kompletem zaślepek ogólnie w bdb stanie poza jednym małym ale , okular posiada wewnątrz jakąś "kropeczke"/punkt , długo nieświadomie nawet jej nie widziałem , gdy już o niej wiemy jesteśmy w stanie doszukac się tego punkciku podczas obserwacji księżyca, jest to punkcik poza centrum pola który zajmuje jakiś mały ułamek pola widzenia, no ale jest , w mojej ocenie marginalnie wpływa na uzytkowość okularu , obraz jaki oferuje okular jest bdb , gdyby jednak ktoś był rozczarowany przyjmę zwrot .
Cena 180 zł +kw
2. Okular ORION EXPLORER II 10 mm , ciekawy mniej znany okular , prawdopodobnie kellner , górna cześć okularu to również metal , nie tworzywo. Gdy jeszcze zamierzałem trzymać sobie ogniskową 10 mm kilka razy próbowałem roztrzygnąć pomiedzy nim a BCO 10 mm , są bardzo blisko siebie w jakośći obrazu , uważąm ,że Orion jest ciut lepszy w obrazie ,a BCO wygodniejszy . Polecam bdb planetarny okular . Ślady uzytkowania na tulei , optyka w bdb stanie, jedna zaślepka jak na foto .
Cena 180 zł + kw
3. ES 4,7 mm 82* , najkrótszy przedstawiciel dobrze znanej serii okularów szerokokątnych ES, rzadko go używałem więc sprzedaję i luzuje środki na zakup innych akcesorii , okualr mało używany w świetnym stanie i pełnym komplecie sklepowym , obie zaślepki , orginalne pudełko i miekki woreczek .
Cena 500 zł +kw
4. Maxvision 14 mm 82* , praktycznie to samo co ES tylko bez gazu wewnatrz , pytanie czy ten gaz w ogóle w Esach jest
, 14 mm chyba najpopularniejsza ogniskowa z serii , przyjemny dobrze skorygowany szerokokątny okular , u mnie jeden z najczęsciej uzywanych w teleskopie GSO 10 , sprzedaję na rzecz checi przesiadki na Morfeusza 17,5 mm , okualar w bdb stanie z kompletem zaślepek i orginalnym pudełkiem . Polecam
Cena 500 zł + kw
5. ES 24mm 82 * 2'' , Kolejny z serii okualrów szerokokątnych w ofercie , świetny okular oferujący duze pole widzenia z racji swej ogniskowej i AFOV , super okular do rozległych DS czy pół gwiezdnych , np triplet lwa otoczony gwiazdami w jednym polu z teleskopem GSO 10 bajka ... Okular w świetnym stanie w pęłnym komplecie sklepowym , obie zaślepki , orginalne pudełko i miekki woreczek , Sprzedaje z powodu chęci przejscia na ES 30/82 , możliwa wymiana .
Cena 1000 zł +kw
6. Swan 33 m 72* dobrze znana seria okularów firmy Wiliam Optics , popularne i lubiane okulary zwłaszcza w teleskopach o mniejszej światłosile, ja uzywałem go czasem w maku ale pełnił u mnie przede wszytkim rolę bieda-opcji w GSO 10 jako okular dający mi duzą żrenice i pole pod zastosowanie mgławicowe z użyciem filtrów , jednak w światłosilnym teleskopie F5 korekcja na brzegach pozostawia wiele do życzenia stąd decyzja o sprzedazy SWana i ESa 24 celem uzyskania srodków na ESa 30 mm , a po zakupie ESa swan nie bedzie mi juz potzrebny. Okular ogólnie w bdb stanie z kompletem zaslepek jednak posiada wewnatrz jakiś defekt (widoczny na zdjeciu ), podczas obserwcjii DS do czego z racji ogniskowej okular jest głownie przeznaczony defekt jest zupełnie nie widoczny , jednak gdybyś chciał obserwować nim ksiezyc to zobaczysz to miejsce z defektem . Podobnie jak dla BCO 10 daję możliwość zwrotu , ale serio obserwując nim DS nie zobaczysz tej wady .
Cena 300 zł +kw
...