Po kilku latach czas na zmiany. Na giełdę wraca chyba najlepsza lornetka 25x100 jaka jest dostępna na rynku, APM 25x100 ED. Lornetka pierwotnie zakupiona bezpośrednio w APM przez Mateusza D z forum skąd trafiła do Polski. Towarzyszyła mi podczas obserwacji wiele razy, mam wrażenie że zobaczyłem już nią wszystko co mogłem, czas na zmiany. Stan bardzo dobry, kolimacja idealna, nigdy nie była serwisowana, rozkręcana, przez wiele lat nie było potrzeby poprawy kolimacji po transporcie itp. Jednym zdaniem bardzo zadbany i świetny egzemplarz.
Jest to wersja ED, która na jasnych gwiazdach, Księżycu czy też za dnia po prostu wymiata względem wersji bez ED. Obraz czysty, klarowny, kontrastowy, kolory gwiazd nasycone.
W zestawie oczywiście walizka, oryginalny karton oraz gratis nakładki pod obserwację planet, Księżyca, czy też pod folię ND do obserwacji Słońca.
Nie będę się rozpisywał co ten sprzęt potrafi, pisałem o tym przez kilka lat na blogu szepty kosmosu.pl
Sprzedaję jako zestaw razem z montażem: statyw Manfrotto 475b i głowica Manfrotto 502ah. To wysoki montaż z korbą i głowicą video, który bez problemu radzi sobie też z kątową lornetą 100mm. Wygoda i komfort nie do zastąpienia. Dodatkowo pokrowiec Manfrotto 100PN HD pod statyw.
Podsumowując:
Apm 25x100 ed + statyw: 5500 zł (zestaw taniej)
Jeśli znajdą się chętni na montaż i statyw mogę rozbić zestaw:
Lornetka 4200 zł
Montaż: 1600 zł
Koszt takiego nowego zestawu to 8 tys. zł.
Możliwy odbiór osobisty lub wysyłka.
Zapraszam
Zdjęcia tutaj:
https://astropolis.pl/classifieds/item/ ... tto-502ah/