Cześć
Do sprzedania mam siodełko w standardzie Vixen wyprodukowane przez Astrokrak / Janusza Płeszkę na zamówienie wg mojego projektu jakieś 20 lat temu.
Układ otworów odpowiadał pierścieniom Borg w których miałem założonego Taka FS102, dwa dodatkowe otwory wywiercone po upgradzie do krótszego FSQ106N w tych samych pierścieniach. W siodełku mocowany był solidny guiderscope (FS60).
Analogicznego siodełka używałem na montażu, mocowane w nim były teleskopy do TOA130 włącznie. Zaprojektowany przeze mnie a wykonany przez Janusza system miał sztywność i nośność co najmniej taką, jak Losmandy.
Aluminiom czarno anodyzowane, z boku naklejona taśma rzepowa do mocowania akcesoriów – można odkleić i zmyć klej rozpuszczalnikiem. Gałki własnej konstrukcji z mosiężnymi bolcami – nie rysują dovetaila tak, jak stalowe. Długość 25cm, szerokość 8cm, grubość 2cm.
Stan kosmetyczny dobry, są oczywiście ślady użytkowania. Proponuję 150PLN + koszty wysyłki (najchętniej paczkomat).
Oczywiście teleskopy i montaże prezentowane na zdjęciach nie wchodzą w zakres sprzedaży.
Pozdrawiam
Paweł