O jedno i drugie. Chcę wymienić wyciąg na trochę porządniejszy, a przy tej okazji dwucalowy.
No chyba, że dostanę wyciąg 1,25" z przelotem drawtube większym niż 45mm. Bo tyle może wynieść fieldstop na przykład dwucalowego okularu 30mm o polu własnym 68 stopni, a oczywiście nie chcę widzieć winiety. Z tym, że taką opcję traktuję tylko jako ostateczność, bo nie bardzo chce mi się kombinować i podłączać kątówkę 2" do wyciągu 1,25".
Wyciąg, którego szukam będę wymieniał w moim tanim refraktorku Slokey 90/600, ponieważ fabrycznie jest tam wyciąg plastikowy (z metalowym drawtube), który jest zbudowany po taniości. Wewnątrz nie ma nawet teflonowych podkładek jako takich, a drawtube zwyczajnie trze o plastik. Sam refraktorek jest całkiem niezły i zostaje ze mną i stąd potrzeba upgrade'u.
Idealny dla mnie wyciąg właśnie o mocowaniu 86mm był na giełdzie na AP w marcu. Liczę, że znów się taki wyciąg pojawi.
N 150/750 Omni XLT | Twilight AZ-5 | SW SWA-70 3,5mm (ver.1) | Orion Superwide 5mm | Hyperion 8mm | Hyperion 13mm | WO WA66 20mm | ES 68° 24mm | Filtry: UHC-S | Moon | CPL | Yellow 495nm | #21 Orange | #80A Blue | #12 Yellow