Czym są te obiekty?

Kristoffer | 30 Wrz 2024, 22:20

Nikonem P1000 przy ogniskowej 3000 mm udaje mi się od jakiegoś czasu rejestrować na orbicie "podwójne obiekty" które jak podejrzewam muszą mieć długość co najmniej TIR-a aby z wysokości ok 500 km udało się je w ten sposób łapać. Czy ktoś ma pomysł czym są?

* dodatkowe informacje i fragment nagrania tu: https://www.youtube.com/watch?v=VUdPXBp0ytw
Załączniki
Czym są te obiekty?: cztery.jpg
Czym są te obiekty?: 002.JPG
Czym są te obiekty?: 001.JPG

Luk167 | 30 Wrz 2024, 23:15

Hej - jak dla mnie to jakiś satelita, bo cóż innego by to mogło być ?.. a z resztą - wpisz sobie w google "satelita telekomunikacyjny" i popatrz grafiki jakie Ci wyskoczą. dla mnie podobieństwo dość duże ;) Jeśli wymiary Ci się nie zgadzają albo kierunek lotu i inne takie to weź też pod uwagę fakt, że wiele takich obiektów to satelity szpiegowskie itp. lub takie którymi ich właściciele nie koniecznie chcą się chwalić wiec nie znajdziesz o nich zbyt wiele info w necie. Szacun ze udało Ci się cyknąć takie foty - trzymaj się hejka.
Sky Watcher 12" na Dobsonie, kilka okularów od ES i dużo radochy z obserwacji ;)

Miejscowość: Zelów

Kristoffer | 01 Paź 2024, 07:39

Dzięki :) problemem są dwie rzeczy: obiekty owe wydają się być najwyraźniej dużych rozmiarów, zastanawiam się czy nie mają nawet kilkudziesięciu metrów długości, bo wlatywały w cień ziemi 29 września na wysokości Kasjopei - o godzinie mniej więcej 20:30, a więc podobnie jak wlatuje w cień ziemi ISS = dwie godziny po zachodzie Słońca (29.09 słońce zachodziło o 18:30). Przy tym dodatkowo gdy rozmiarowo porównam ISS powiększoną P1000 na ogniskowej 3000mm, to te obiekty, w aparacie są całkiem podobne wielkością. Dziwi mnie też dotychczasowe milczenie astronomów i brak rejestracji tych obiektów, a przecież osoby z teleskopami mogłyby na te obiekty zapolować i uchwycić je jeszcze dokładniej - podobnie jak to się robi z rejestracjami ISS - co też byłoby ciekawą "nowinką" w tematyce astro. Próbowałem kiedyś robić zdjęcia Starlinkom przez Nikona P1000 i na pewno nie było takich szczegółów, to coś sprawia wrażenie być dużo większe. Z drugiej strony gdyby był to jakiś satelita na niższej orbicie, to wpadałby w cień Ziemi dużo wcześniej niż 2 godziny po zachodzie Słońca -a tak nie było. Podejrzewam że i przez dobrą lornetke 25x jest szansa że będzie je widać rozdzielone. Od zwykłych satelitów odróżniają się błękitnym kolorem i 29 września nadlatywały od strony dyszla Dużego Wozu (obserwacja z Południowo Zachodniej Słowacji, więc nad Polską leciały najwyraźniej jeszcze bliżej Zenitu).

Właśnie zamieściłem nowe nagranie - zwolnione 2x, zestabilizowane i przyciemnione, bo Nikon po zmroku na nagraniach wideo najwyraźniej traci zdolność stabilizacji, do tego prześwietla takie obiekty. Kamera jeszcze drży ale widać przy tym drżeniu że chodzi o dwa podłóżne kształty. Ostrość miałem dobrze ustawioną na gwiazdach Mizar przy ogniskowej 3000mm.

https://youtu.be/yf0fgVdVLRo

Kristoffer | 01 Paź 2024, 15:41

A tu wcześniejsze o kilka minut, surowe nagranie poprzedniego: https://www.youtube.com/watch?v=7K37ISElvyw

Lootzek | 01 Paź 2024, 22:47

Niebieski kolor i kształt mocno pokrywają mi się ze Starlinkiem V2 mini (który wbrew nazwie, wcale taki mini nie jest)
https://universemagazine.com/en/starlin ... tal-image/
Awatar użytkownika

Kristoffer | 02 Paź 2024, 08:39

Lootzek napisał(a):Niebieski kolor i kształt mocno pokrywają mi się ze Starlinkiem V2 mini (który wbrew nazwie, wcale taki mini nie jest)
https://universemagazine.com/en/starlin ... tal-image/

Niestety to wciąż za mało, wyczytałem że te nowe Starlinki mają 4.1 metra długości, czyli każde ze skrzydeł ma jakieś 2 metry, a cały obiekt gdyby był porównywalny optycznie z samolotami pasażerskimi i na ich wysokości, miałby długość co najmniej kokpitu albo połowy ogona samolotu, która by odpowiadała trzem metrom - i to na wysokości samolotów pasażerskich, mniej więcej 10 km. A tu mamy obiekty będące kilkadziesiąt razy wyżej, a więc i rozmiarowo dużo większe. Co więcej wpadały w cień ziemi 2 godziny po zachodzie Słońca, więc sugeruje to wysokość podobną do ISS, co więcej możliwe że duże ich rozmiary też powodują odbijanie ziemi w kolorze błękitnym. Kwestia jest zastanawiająca nawet w porównaniu z nagraniami ISS przez Nikona P1000, tu przykład:

https://www.youtube.com/watch?v=ookRm-_HsRw

Gdzie pojedyncza szerokość panelu ISS to kilkanaście metrów, a są one gorzej widoczne niż te niebieskie "elementy" uchwycone na zdjęciach. Gdy nagrywałem kiedyś ISS przy ogniskowej 3000mm, to z tego co pamiętam, jej rozmiary były nawet podobne do rozmiarów tych "podwójnych obiektów" (powyższe nagranie to powiększenia cyfrowe) - co by sugerowało że nawet jeśli te obiekty byłyby 2x niżej, na wysokości ok 250 km, to i tak logicznie rzecz biorąc miałyby wielkość bliską połowie ISS, a co najmniej kilkadziesiąt metrów długości.

Gdyby wiedziano ile metrów dzielą owe zakreślone dwa światła, na poniższym zdjęciu samolotu pasażerskiego (na wysokości przelotowej), a które "rozmiarem" optycznie mniej więcej odpowiadają długości tego "podwójnego obiektu" i gdyby ową ilość metrów wymnożyć razy 45 lub 50, aby osiągnąć wysokość 500 km (czyli orbity na której w cień Ziemi wpada także ISS dwie godziny po zachodzie Słońca), to wtedy podejrzewam matematycznie można by - mniej więcej - określić wielkość całego obiektu.

Poniżej więc "optyczne" porównanie samolotu pasażerskiego i tego obiektu (ruszona klatka ujawniająca przerwe) - przy ogniskowej 3000mm (żółty element to fragment ogona który ma zwykle ponad 6 metrów wysokości):
Załączniki
Czym są te obiekty?: dwa do porownania2.jpg

Lootzek | 02 Paź 2024, 22:07

Właśnie jakoś nie mogę w dostępnych źrodłach (być może przez rozkojarzenie wywołane gorączką, trochę mnie zmogło) znaleźć wiążącej informacji czy 4,1 metra to długość rozpostartych paneli, czy korpusu satelity. Co więcej, one mogą znajdować się na orbicie niższej niż ISS, ostatnio był nieudany wyrzut Starlinków, może do takiego ich podświetlenia (biorąc pod uwagę powyższe) wystarczy tyle światła, ile załamie atmosfera? Nie bronię kurczowo swojej tezy, żeby nie było :) podrzucam luźne myśli. Idea że są to jakieś satelity szpiegowskie którymi ich zarządca się nie chwali, jest równie atrakcyjna, ale to naprawdę musiałyby być grube sztuki! :)
Awatar użytkownika

dj_peterka | 06 Paź 2024, 22:01

Satelity telekomunikacyjne nie przemieszczają sie są dla obserwatora nieruchome. "Niebieski kolor i kształt mocno pokrywają mi się ..." niebieski kolor to efekt balansu bieli w kamerze- ciemno wiec telefon nie ma jak ustawić, równie dobrze mogłby wskoczyć w tryb pomarańczowy. Jeśli chodzi o rozmiary, satelita moze być mały ale panele są duże, kilka kilkanaście metrów, ale tu akurat jest wysoki kontrast wiec blask powoduje efekt napompowania. Zainstaluj Stellarium , kliknij na dolnym pasku ikonkę satelita i cofnij czas strzałką w lewo do dnia i godziny przelotu. Program pokaże Ci jakie satelity przeleciały przez tę częsc nieba. Mogą być to satelity NOA albo EAGLE. Niektóre satelity latają w parach wtedy zobaczysz dwie pary takich "błekitnych" kresek.

Kristoffer | 07 Paź 2024, 00:08

Z satelitami jest taki problem że ich już tyle lata po niebie i obok siebie że trudno powiedzieć która to po czasie, tym bardziej że jak nagrywałem to w tym przypadku nie było możliwości sprawdzać na bierząco co gdzie leci. Niebieski kolor tych obiektów widać było i gołym okiem, i na drugim aparacie z obiektywem 55mm wychodziły na niebiesko, gdy gwiazdy i inne satelity mialy inne kolory, podobnie jak samoloty. Jeszcze do niedawna różnej maści "astro-matematycy" robili mi jakeiś wyliczenia pixeli że tym aparatem nie ma możliwości złapania satelity, a gdy pokazywałem im zdjecia dziwnych kształtów jakie złapałem w kosmosie, a które też były najwyraźniej duże - to mówili że to jakieś rozmycia itp. Nie było rozmyć bo też łapałem i inne kształty, satelity też, ale tu jest coś dużo większego od nich, czekam na powrót ISS aby zrobić zdjecie przy ogniskowej 3000 mm i porównać wielkości obu obiektów. Dzięki za teorie, czas pokaże czy sprawa się wyjaśni jakoś :)

Kristoffer | 07 Paź 2024, 00:15

Aaaa jeszcze jedno, to nie pierwszy raz co je złapałem - czy wiadomo kiedy wystrzelono Starlinki V2?

30 sierpnia zrobilem poniższe chyba pierwsze ich zdjęcia; opis na Facebooku w związku z nimi, brzmiał:

"Pięć ujęć jakiegoś obiektu o podłużnym kształcie i z dwoma jaśniejszymi elementami na powierzchni, który okrąża Ziemię na niskiej orbicie, prawdopodobnie na wysokości między 200 a 500 km nad Ziemią. Może mieć od kilkunastu do kilkudziesięciu metrów długości. Przelatuje z Zachodu na Wschód i ma najwyraźniej kolor niebieski. Może fragment rakiety, może coś innego. Obiekt nie obracał się bezwładnie, leciał równolegle i stabilnie w kierunku wschodnim. / 29.08.2024 godz. 21.55
* (Nikon P1000, ogniskowa 3000mm, ISO 800, czas ekspozycji 1/800)"

Jeśli byłyby to Starlinki V2 i miałyby one 4 metry średnicy, to Nikon P1000 byłby super aparatem do szpiegowania obiektów na orbicie, tyle że jeśli te starlinki miałyby 4 metry razem z panelami słonecznymi, to to by już nie pasowało, bo rozmiarowo w porównywaniu z samolotami pasażerskimi już na wysokości około 10 km, obiekty te miałyby około 3-4 metrów - a więc musiały by być dużo dużo większe, będąc nawet na niskiej orbicie (choć wygląda że były na wysokości jakichś 500km skoro wpadały w cień ziemi nieco nawet ponad 2 godziny po zachodzie Słońca).

Czekam aż komuś uda się je uchwycić przez teleskop, tak jak się poluje na ISS - może takie zdjęcia rzucą światło na to czym one są.
Z kolei jeśli to coś tajnego, to moze być tak że na oficjalnych programach astro zostaną oznaczone jako Starlinki, by w grupie prawdziwych Starlinków, ukryć i przy okazji to co nimi nie jest.
Załączniki
Czym są te obiekty?: obiekty.jpg

kk | 07 Paź 2024, 08:34

To nie jest 3m tylko 0,54...
Jak chcesz robić fotki 3m ogniskową to potrzebujesz pancernego montażu i dużo większego obiektywu.
76mm szukacz i dziurki od klucza
Awatar użytkownika

mareks | 07 Paź 2024, 09:32

Próbowałeś użyć jasnościowego bastarda albo innej jego odmiany do nagrania ?
Synta 12" z drobnymi dodatkami
Awatar użytkownika

Miejscowość: limanowa

Krzysztof z Bagien | 07 Paź 2024, 12:22

kk napisał(a):To nie jest 3m tylko 0,54...
Jak chcesz robić fotki 3m ogniskową to potrzebujesz pancernego montażu i dużo większego obiektywu.

Dokładnie. P1000 ma maksymalnie 539mm ogniskowej, a rozmiar piksela to 1,34µm, co daje skalę 0,51"/piksel; z tego łatwo policzyć, że czterometrowy satelita w odległości 500km będzie mieć na matrycy rozmiar 3 pikseli.
A to, że to są kreski, to zapewne wynika ze zbyt długo otwartej migawki i po prostu się rozmazały.
Jestem odpadem atomowym.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

mareks | 07 Paź 2024, 12:44

Ja wam mówię tylko jasnościowy bastard może sobie z tym poradzić :D
Synta 12" z drobnymi dodatkami
Awatar użytkownika

Miejscowość: limanowa

kk | 07 Paź 2024, 15:25

Krzysztof z Bagien napisał(a):
kk napisał(a):To nie jest 3m tylko 0,54...

Dokładnie. P1000 ma maksymalnie 539mm ogniskowej, a rozmiar piksela to 1,34µm, co daje skalę 0,51"/piksel; z tego łatwo policzyć, że czterometrowy satelita w odległości 500km będzie mieć na matrycy rozmiar 3 pikseli.
A to, że to są kreski, to zapewne wynika ze zbyt długo otwartej migawki i po prostu się rozmazały.

Policz sobie zdolność rozdzielczą swojego obiektywu. Poza tym przy f8 (a tyle zdaje sie ma przy 540mm) plamka dyfrakcyjna dla 550Nm ma ponad 10 mikronów średnicy...
Awatar użytkownika

Krzysztof z Bagien | 07 Paź 2024, 15:40

kk napisał(a):Policz sobie zdolność rozdzielczą swojego obiektywu. Poza tym przy f8 (a tyle zdaje sie ma przy 540mm) plamka dyfrakcyjna dla 550Nm ma ponad 10 mikronów średnicy...

Bardzo możliwe, nie chciało mi się tego sprawdzać. Chodziło mi wyłącznie o to, że - zakładając, że zdolność rozdzielcza, seeing i takie tam by na to pozwoliły - taki np. Starlink będzie miał po prostu kilka pikseli, co mniej-więcej zgrywa się z przedstawionymi obrazkami i że jego wyliczenia rozmiarów są z dupy.
Jestem odpadem atomowym.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

kk | 07 Paź 2024, 20:39

Myślałem że to autor wątku napisał. Ale zgadza się, wygląda to na przypuszczenia nie obliczenia.
Awatar użytkownika

dj_peterka | 07 Paź 2024, 22:38

"Aaaa jeszcze jedno, to nie pierwszy raz co je złapałem - czy wiadomo kiedy wystrzelono Starlinki V2?"
To nie Starlinki, one mają pojedynczy panel i ystawione nawet blisko siebie dałyby obraz dwóch równoległych kresek a nie ustawionych poziomo w jednej linii.
Sprawdziłem w Stellarium i w tym czasie leciało sporo różnych satelitów. Tak ułożone panele w kolorze blue mają satelity np. OCO (orbita około 720km) lub Calipso.
Oto fotka Starlinka - wyglada jak wykrzyknik, a wgłębienia w odbiciu panelu to efekt tego, że jest pozałamywany jak harmonia.
Czym są te obiekty?: starlink.png

Kristoffer | 08 Paź 2024, 21:27

Mam kolejne nagranie z dziś: 07.10.2024 godz: 20:04, wczoraj też leciały, mają błękitny kolor, trajektoria jest bardziej posunięta w kierunku Północy niż 29 września. Teraz wpadają w cień Ziemi około 20:15 czyli się potwierdza najwyraźniej wysokość podobna do tej na której lata ISS, a więc można podejrzewać że rozmiary są kilkunasto/kilkudziesięcio metrowe:

https://youtu.be/3cjEpHcCoWw

Poniżej trzy klatki z tego nagrania, środkowa wyraźniejsza ale prześwietlona, po bokach nieco rozmazane ale pokazujące znów wyraźniej nieco strukture.

Spróbujcie na nie zapolować między 19.15 a 20.15, wyraźnie błękitny kolor mają i gołym okiem :)
Załączniki
Czym są te obiekty?: klatki.jpg

Użytkownicy przeglądający to forum: Kristoffer oraz 8 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie