Nasze oceny sprzętów Zlotu Kudłacze Sierpień 2021r.

Kudłacze, Lubomir, Bieszczady

mkowalik | 22 Wrz 2021, 09:27

Na Zlocie na Kudłaczach miałem przyjemność oglądać Saturna przez ten refaktor jak również porównać dawany obraz do obrazu z planetarnego 200mm ATM Newtona F/9 MateuszaF na optyce Pana Stefana. W moim odczuciu między refraktorem a Newtonem była przepaść na korzyść Newtona, który w większym powiększeniu od refraktora dał obraz bardziej szczegółowy i ostrzejszy. Nie było co porównywać. Jednak duża średnica lustra na wysokiej jakości optyce robi swoje niwelując negatywny wpływ pająka i LW na jakość dawanego obrazu.

Marzenia o kupnie drogiego APO do planet legły w gruzach.

Bardzo proszę KrzyskaP o nie przenoszenie i nie usuwanie moich postów z tego wątku. Wypowiedź jest merytoryczna i odnośi się do recenzowanego APO, więc przestań cenzurować moje wypowiedzi.

Miejscowość: delokalizacja...

Krzysztof_P | 22 Wrz 2021, 09:55

mkowalik napisał(a):Na Zlocie na Kudłaczach miałem przyjemność oglądać Saturna przez ten refaktor jak również porównać dawany obraz do obrazu z planetarnego 200mm ATM Newtona F/9 MateuszaF na optyce Pana Stefana. W moim odczuciu między refraktorem a Newtonem była przepaść na korzyść Newtona, który w większym powiększeniu od refraktora dał obraz bardziej szczegółowy i ostrzejszy. Nie było co porównywać. Jednak duża średnica lustra na wysokiej jakości optyce robi swoje niwelując negatywny wpływ pająka i LW na jakość dawanego obrazu.

Bardzo proszę KrzyskaP o nie przenoszenie i nie usuwanie moich postów z tego wątku. Wypowiedź jest merytoryczna i odnośi się do recenzowanego APO, więc przestań cenzurować moje wypowiedzi.

Cześć Marcinie.
Jeżeli twoje wypowiedzi będą konstruktywne i podparte konkretnymi przykładami to jak najbardziej będą popatrywane jako pozytywne i wnoszące dla wszystkich użytkowników Forum cenne uwagi i wnioski.Aby tylko nie były typu , było ładniej , lepiej i koniec.
Nikt ci nie będzie niczego cenzurował , jak zachowasz przyzwoitość swoich wypowiedzi.I najlepiej aby zawierały one jakieś konkretne porównania z wyciągniętymi wnioskami na podstawie tych porównań.
To akurat temat o Refraktorze Daniela i wstawka typu porównywałem i to co w swoim poście napisałeś , nie powinno się tutaj znajdować , gdyż jest nie eleganckim wpisem , nie mającym nic wspólnego z opisywanym tutaj Refraktorem i z wrażeniami z wizuala jakie daje ten Refraktor jego właścicielowi.Jak dokonasz kiedyś dobrego porównania , podpartego konkretami , argumentami z porównań na wszelkich obiektach nieba , to zalecam wstawić opis i porównanie , ale w innym dziale i temacie Forum.Jeżeli chcesz obwieścić szeroko iż planetarny Newton 8" , F-9 w praktyce okazał się Twoim zdaniem lepszym instrumentem do Planet od znacznie mniejszego Refraktora APO 130mm , to pisz o tym w odpowiednich do tego celu działach a nie w temacie kolegi Daniela , tyczącym się konkretnego Refraktora APO!!!
Sam się przypatrz jak twój post ma się do tego tematu Daniela o samym Refraktorze!!!
Pozdrawiam Krzysztof. :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

Miejscowość: Kraków

daniel | 22 Wrz 2021, 10:39

mkowalik napisał(a):Na Zlocie na Kudłaczach miałem przyjemność oglądać Saturna przez ten refaktor jak również porównać dawany obraz do obrazu z planetarnego 200mm ATM Newtona F/9 MateuszaF na optyce Pana Stefana. W moim odczuciu między refraktorem a Newtonem była przepaść na korzyść Newtona, który w większym powiększeniu od refraktora dał obraz bardziej szczegółowy i ostrzejszy. Nie było co porównywać. Jednak duża średnica lustra na wysokiej jakości optyce robi swoje niwelując negatywny wpływ pająka i LW na jakość dawanego obrazu.

Teraz tu zaczynasz?
Oglądałeś tylko Saturna i na tej podstawie próbujesz podważyć jakość mojego LZOSa? I zaraz tutaj wywołasz jakąś wojnę? Jeżeli się mylę a Twoje wypowiedzi są konstruktywne, to proszę napisz jak oceniasz seeing, jakich powiększeń i źrenic użyłeś przy moim teleskopie, jakich okularów i ile czasu przy nim spędziłeś. Bo ja przy Mateusza teleskopie spedziłem raptem 5 minut i dlatego nie zabieram w tej kwestii głosu i nie mam nawet najmniejszej na to ochoty. Mam dość innych problemów na głowie, dlatego jakiś czas nie będzie mnie na forum. .
LZOS 105/650
LZOS 130/1200

Zeiss Asiola 63/420

Tel 517 738 856

https://m.facebook.com/DanielStasiakPlanetariumPL/
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Kalisza i Ostrowa Wlkp.

mkowalik | 22 Wrz 2021, 10:52

Krzysztof_P napisał(a):

Cześć Marcinie.
Jeżeli twoje wypowiedzi będą konstruktywne i podparte konkretnymi przykładami to jak najbardziej będą popatrywane jako pozytywne i wnoszące dla wszystkich użytkowników Forum cenne uwagi i wnioski.Aby tylko nie były typu , było ładniej , lepiej i koniec.
Nikt ci nie będzie niczego cenzurował , jak zachowasz przyzwoitość swoich wypowiedzi.I najlepiej aby zawierały one jakieś konkretne porównania z wyciągniętymi wnioskami na podstawie tych porównań.
To akurat temat o Refraktorze Daniela i wstawka typu porównywałem i to co w swoim poście napisałeś , nie powinno się tutaj znajdować , gdyż jest nie eleganckim wpisem , nie mającym nic wspólnego z opisywanym tutaj Refraktorem i z wrażeniami z wizuala jakie daje ten Refraktor jego właścicielowi.Jak dokonasz kiedyś dobrego porównania , podpartego konkretami , argumentami z porównań na wszelkich obiektach nieba , to zalecam wstawić opis i porównanie , ale w innym dziale i temacie Forum.Jeżeli chcesz obwieścić szeroko iż planetarny Newton 8" , F-9 w praktyce okazał się Twoim zdaniem lepszym instrumentem do Planet od znacznie mniejszego Refraktora APO 130mm , to pisz o tym w odpowiednich do tego celu działach a nie w temacie kolegi Daniela , tyczącym się konkretnego Refraktora APO!!!
Sam się przypatrz jak twój post ma się do tego tematu Daniela o samym Refraktorze!!!

Czy Ty Krzyśku wogóle czytasz to co piszesz? Przecież piszę o wrażeniach z obserwacji przez ten konkretny egzemplarz refraktora APO kolegi Daniela, który dodatkowo udało mi się porównać do Newtona stojącego obok. Co Ci tak przeszkadza, moja opinia, że uważam, że Newton okazał się lepszy. Możesz mieć swoją opinię, że refrakator jest lepszy i o tym sobie tutaj pisać. Forum służy do wymiany myśli i doświadczeń. Moim doświadczeniem jest to, że ten konkretny egzemplarz refaktora APO LZOS 130/1200 F9, recenzowany przez Daniela, zdecydowanie gorzej pokazuje Saturna niż ATM Newton 200m na świetnej optyce Pana Stefana.

Krzysztof_P | 22 Wrz 2021, 11:16

Ale to jest temat Recenzji z opisu samego konkretnego Refraktora LZOS 130mm Daniela a nie miejsce do porównań bez żadnych konkretnych argumentów.Widzisz nie rozumiesz nadal co się do Ciebie pisze.Napisałeś już w jednym temacie swoje zdanie , dokładnie je tutaj wkleiłeś i dodałeś pod spodem mały wpis.Nie piszesz nic konkretnie tylko operujesz ogólnikami , wrażeniami z oglądania a to nie miejsce w tym temacie na takowe wypowiedzi.Stajesz się znowu upierdliwy i zaśmiecasz Danielowi temat o jego konkretnym Refraktorze.Widzę że jesteś zaciekle uparty w swoim wszech oświecaniu wszystkich.
Przyjmij do wiadomości iż wiemy iż Newton Mateusza 8" , F-9 jest bardzo dobry i nie mamy nic przeciwko temu.
Przestań tu pisać, gdyż robisz z Daniela tematu znowu temat typu: ochy , achy , wszystko ci co oglądali i porównywali też wiedzą.Cały Świat się dowie , jak już się nie dowiedział.Ja sobie tutaj w tym temacie nic nie będę pisał o porównaniach , gdyż to temat , który tyczy się konkretnego Refraktora a nie porównań tegoż Refraktora z innymi instrumentami.
Forum służy do wymiany myśli i doświadczeń , ale w tematach i działach do tego celu utworzonych , czego jak nadal widzę nie chcesz i nie umiesz zrozumieć!!!. Załóż temat "Moje wrażenia z oglądania Refraktorem LZOS 130mm i Newtonem 8" , F-9 Planety Saturn" i tam pisz i niech piszą inni a nie tutaj w temacie Daniela o konkretnym Refraktorze!!!.

TU JUŻ NAPISAŁEŚ JAK BYK I WSZYSCY WIDZIMY , CZYTAMY FORUM:
viewtopic.php?f=1&t=63781&start=50

Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Krzysztof_P | 22 Wrz 2021, 11:18

Za jakiś czas wyczyszczę Daniela Temat z tych wszystkich niepotrzebnych wpisów , które powinny znajdować się w innym np. nowym do tego celu utworzonym temacie.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

wfifiak | 22 Wrz 2021, 11:32

Hej!!!
Ale o co wam chodzi?!!!! Przecież kolega makowiak opisał SWOJE SUBIEKTYWNE WRAŻENIA. Miał do tego pełne prawo. Tak jak Wy macie prawo do swoich wrażeń i do wyrażania ich. Ludzie trochę tolerancji. Co z tego, że coś innego mu się bardziej podobało? Musiało mu się podobać to co Wam? I jakie ma znaczenie, że widział to w większej apreturze. Może są ludzie którzy lubią widok z niutka. Mój świętej pamięci dziadek był daltonistą. Kompletnym. Jemu pewnie bardziej podobałby się obraz z niutka, bo lepszy detal i ostrość.

Pozdrawiam.
Newton 14" w budowie, Newton 10"ATM dobson pod bino, Achro 120/600, Mak Bresser 127, złoty SW ED100, PZO mak70, PCO143/900 pod bino, Newton 150mm F10 Stephen Optics, TAL100RS, Meade ED 127/1140, nasadka bino Leica i masa innego szkła.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

Krzysztof_P | 22 Wrz 2021, 11:44

Cześć Wojtku.
Wszystko się zgadza , ale to nie temat na porównania , niech Marcin otworzy nowy temat i tam piszę jak i inni użytkownicy , nic nie mamy do tego że obrazy podobały mu się bardziej z Newtona niż z mniejszego APO , ale niech będzie to pisane w innym temacie na Forum!!!
Nie w temacie Daniela o konkretnym Refraktorze!!!
W nowym temacie może napisać swoje wnioski i wrażenia z porównania Newtona i LZOS , przecież nikt tu nikomu nic nie zabrania!!!.
Ja tu może zacznę pisać moje wrażenia z Maka Intesa MIRAGE DE-LUX 8" F-10 , pamiętam obrazy z LZOS 130mm APO i zrobię Danielowi kolejny chlew w temacie Recenzji o konkretnym Refraktorze!!!

Tak że Marcinie "mkowalik" , proszę otworzyć nowy temat do tego typu wpisów i opisów , porównań Newtona 8" , F-9 z APO LZOS 130mm na Saturnie lub pisać w innym temacie a nie w Recenzji konkretnego Refraktora LZOS 130 APO!!!
Upominam Cię , gdyż za chwilę będziesz wylewał z kolegami żale na innych Forach iż cię tutaj Cenzuruję , usuwam Twoje wpisy, ukrywam nie wiem jaką prawdę , nie chcę dopuścić do upadku zacnych Firm produkujących Refraktory APO , jak światło dzienne ujrzy twój wpis iż Newton za ułamek ceny refraktora APO , jest lepszy od dużo droższych mniejszych aperturowo Refraktoró APO.I znowu okręt będzie tonął i nie wiem co jeszcze i Lajkoniki z Krakowa , złe Moderatory Banują i Forum Astromaniak jest teraz do Bani i w ogóle jest bardzo żle na Świecie że Krzysztof_P dorwał się do Astromaniaka i trzyma się kurczowo obiema ręcami bo złapał "Pana Boga za Nogi. :D Parodia i śmiech. :D A dla Daniela na pewno wkurzające że z tematu ma CHLEW!!! I że nawet jak otworzył temat specjalnie aby spokojnie sobie tu opisać konkretny Refraktor to ma w nim wcinki z innymi instrumentami , zbędne dyskusje i zrobione niepotrzebne bagno!!! :!:

Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Krzysztof_P | 22 Wrz 2021, 12:05

Ja to tak widzę , brak mi słów. Nie piszcie więcej w temacie Daniela o Refraktorze LZOS 130mm APO , zapraszam wszystkich zainteresowanych do pisania w innym temacie , lub otworzenia w tym celu specjalnie nowego tematu dyskusji.
Wszystko wyczyszczę niebawem , niech sobie jakiś czas powisi.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

witos | 22 Wrz 2021, 12:17

Daniel widzisz kupiłeś kiepski refraktor :) i musisz mi go jak najszybciej sprzedać bo w innym razie mkowalik nie da ci spokoju. Tak ten cały hejt mkowalika przeleje się na mnie :)

mkowalik patrzyłeś na zlocie przez mojego FS102APO Premium ? masz jakieś wnioski i porównania 8)
witos

Hamster | 22 Wrz 2021, 12:21

witos napisał(a):
...patrzyłeś na zlocie przez mojego FS102APO Premium ? masz jakieś wnioski i porównania 8)

Witos, to Ty na zlocie stałeś ze sprzętem na końcu tarasu, prawie pod wiatą? To Twój FS102 tam był?
iOptron AZ Pro, Orion MAK 150, MEADE LX85 AC 120/700, TS Optics 102/714
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

witos | 22 Wrz 2021, 12:23

Hamster napisał(a):
witos napisał(a):
...patrzyłeś na zlocie przez mojego FS102APO Premium ? masz jakieś wnioski i porównania 8)

Witos, to Ty na zlocie stałeś ze sprzętem na końcu tarasu, prawie pod wiatą? To Twój FS102 tam był?

Tak .
witos

Hamster | 22 Wrz 2021, 12:32

No to ja napiszę, że patrzyłem i się zachwyciłem. Dla mnie był to najlepszy i najprzyjemniejszy obraz Jowisza jaki, tam widziałem, ta ostrość, przestrzeń 3D. Innym obrazem Jowisza tego dnia, który stawiam także na 1 miejscu był widok z dużego Newtona Meade Light Bridge 10", który był obok. Ale to były dwa różne Jowisze. Lubię te kolory, wielkość i szczegóły który dają duże lustra.

Przepraszam, że zaśmiecam wątek. Możesz to Krzysztofie wykasować.

Nie znam wszystkich z widzenia i jeżeli nie macie zdjęcia w avatarze, to podajcie chociaż w stopce sprzęt jaki macie, to bym po tym kojarzył niektóre osoby. :))
Ostatnio edytowany przez Hamster, 22 Wrz 2021, 13:20, edytowano w sumie 1 raz
iOptron AZ Pro, Orion MAK 150, MEADE LX85 AC 120/700, TS Optics 102/714
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

Krzysztof_P | 22 Wrz 2021, 12:52

Cześć Romku.
Wszystko potem wyczyszczę , jak ktoś coś musi napisać czy chce to może zatem piszcie , tylko nie obsypujcie mnie potem zarzutami , że usuwam wasze wpisy.Temat będzie wieczorem wyczyszczony z tych wpisów , teraz niech jeszcze będzie jakiś czas w takiej trochę wolnej formie.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

mkowalik | 22 Wrz 2021, 13:05

witos napisał(a):Daniel widzisz kupiłeś kiepski refraktor :) i musisz mi go jak najszybciej sprzedać bo w innym razie mkowalik nie da ci spokoju. Tak ten cały hejt mkowalika przeleje się na mnie :)

mkowalik patrzyłeś na zlocie przez mojego FS102APO Premium ? masz jakieś wnioski i porównania 8)

Wypraszam sobie, ponieważ nigdzie nie hejtuję Daniela i również nie pisałem, że ma kiepski teleskop. Czytaj uważniej moje wypowiedzi i nie przekręcaj ich.

Nie pamietam czy patrzyłem akurat przez Twój refraktor. Jeśli tak to wybacz, ale nic wartego zapamiętania w obrazach dawanych przez Twój teleskop nie odnotowałem.

To co ze zlotu zapamietałem to:
1. planetarny 8" Newton Mateusza zdecydowanie lepiej pokazał Saturna od Danielowego refraktora APO 130mm. Różnica była podobna do różnicy w obrazach M42 (WIelka Mgławica w Orionie) obserwowanych przez 12" i 8" Newtona.
2. Długi refraktor 50mm kolegi okroja (mam nadzieję, że nie przekręciłem nicka), bardzo ładnie pokazał Saturna. Obraz planety bardzo podobał mi się, ale nie miał detalu jak w teleskopach z pktu. 1.
3. Większe APO 185mm nie powaliło obrazami Jowisza, opadu szczeny nie było.
Obserwacje były prowadzone w krótkim odstępie czasu.
Ostatnio edytowany przez mkowalik, 22 Wrz 2021, 20:33, edytowano w sumie 1 raz

Krzysztof_P | 22 Wrz 2021, 14:19

Marcinie.
Większe APO 185mm CFF jak dobrze pamiętam to miało założoną nasadkę Bino.Teraz to faktycznie jak najbardziej adekwatne porównanie było , nic ująć , nic dodać , apertura D-185mm podzielona przez 1,4 w stosunku do 8" planetarnego Newtona.Jak to ma być cokolwiek znaczący fakt , czy argument , to ja dziękuje , wiem o czym możemy tu pisać na podstawie takich argumentów.Gdyby tak było to każdy budował by Newtona z małym F i małą C.O. a nie kupował drogiego Refraktora APO czy tez drogiego Maka z małą C.O. i wszystkie Firmy produkujące takowe Refraktory , już dawno poszły by z torbami.Ja osobiście nie przewalał bym Maków Intesa 7"-8" , gdyż znam te Teleskopy Newtona od ponad 30-tu lat.Niestety ale brak nam konkretnych porównań , przy jakichkolwiek założeniach tychże porównań.Więc jedynie co można to z dystansem podejść do większości takich stwierdzeń czy wypowiedzi.
A nie wyciągać dalekosiężne wnioski.Jedynie co na pewno warto napisać , to to iż Newtony z małym F i C.O. to bardzo dobre również planetarne Teleskopy , za ułamek ceny innych droższych konstrukcji optycznych.

P.S.
Temat przeniesiemy , do nowego utworzonego w tym celu tematu.
Więc proszę wszystkich o aktualnie wstrzymanie się z nowymi wpisami.
Jak otworzymy inny temat , to w nim każdy będzie mógł coś od siebie napisać.

Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Krzysztof_P | 22 Wrz 2021, 14:33

Witajcie.
Niebawem tutaj znajdą się wasze wpisy przeniesione z tematu Daniela o Refraktorze LZOS 130mm APO.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

daniel | 22 Wrz 2021, 14:35

Bez nasadki bino to ja razem z kolegą mrjq robiłem wnikliwe obserwacje i oboje stwierdziliśmy, że nas nie powalił. Ale znowu zaczyna się schodzenie z wątku.
Ja przepraszam, ale nie mam teraz głowy na takie dyskusje i proszę to wszystko przenieść.
LZOS 105/650
LZOS 130/1200

Zeiss Asiola 63/420

Tel 517 738 856

https://m.facebook.com/DanielStasiakPlanetariumPL/
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Kalisza i Ostrowa Wlkp.

Krzysztof_P | 22 Wrz 2021, 14:39

Danielu ja w ogóle nie porównywałem Newtona 8" F-9 z APO CFF 185mm , ani z Bino ani jednoocznie.Jedynie porównywałem twój Refraktor LZOS 130mm z Newtonem "Saturn" 150/1240mm i to porównanie bardzo dobrze pamiętam.Choć było bardzo ogólne i bez wytycznych , zachowanie choćby identycznych czy bardzo bliskich siebie powiększeń , okularów , żrenic , itp.Jowisz był obiektem porównań.

Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

wfifiak | 22 Wrz 2021, 16:42

O...... I to mi się podoba :-). Posty przeniesione a nie skasowane. Dzięki Krzysztofie.
Newton 14" w budowie, Newton 10"ATM dobson pod bino, Achro 120/600, Mak Bresser 127, złoty SW ED100, PZO mak70, PCO143/900 pod bino, Newton 150mm F10 Stephen Optics, TAL100RS, Meade ED 127/1140, nasadka bino Leica i masa innego szkła.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

wampum | 22 Wrz 2021, 17:09

Dla mnie to powyżej jest bez sensu.
Ciągle gadacie o 2/3 teleskopach jakby nie było innych na zlocie...
A gdzie ED100?, a gdzie CC 8" GSO, gdzie "okrojowe 76 i 100mm F15"?, gdzie SCT 9,25 z nasadką bino? SW MAK150?, mój TS125 ED? i parę innych?.
Kurdę tam było tyle sprzętu i każdy coś wnosił do całości obserwacji a Wy ciągle tylko o LZOS vs Planetarny Newton....
Refraktor "ZEN_Ottiche" 120 F8 /Zen Ottiche 150 F6,6/ Sky Tee/ ATM-Uniwersal 150/2800/ Vortex Kaibab 18x56/okulary i dodatki

Miejscowość: Nowe Skalmierzcye

kurp | 22 Wrz 2021, 17:25

Wampum ma rację - tyle sprzętu a " gadka " kręci się wokół dwóch teleskopów. Chętnie poczytał bym rzetelnych porównań refraktorów ED i APO 100 mm i o wielu innych urządzeniach. Przecież po takim poligonie, aż się o to prosi.
Ja lubię patrzeć w Kosmos.
Krzysiek " kurp "

ED 100 SW Stigma 20x80 DO Silver 10x50 Carl Zeiss 10x50 Vixen 7x50 Olympus DPSi 8x40
Małe wiaderko orciaków i lantanów LV Vixena Maxvision 28 Nagler 9
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ławy

witos | 22 Wrz 2021, 20:03

mkowalik napisał(a):Nie pamietam czy patrzyłem akurat przez Twój refraktor. Jeśli tak to wybacz, ale nic wartego zapamiętania w obrazach dawanych przez Twój teleskop nie odnotowałem.

Z jakim sprzętem byłeś na zlocie ? bo może ja będę mógł coś więcej napisać o Twoim teleskopie i dawanych obrazach.
witos

Mateusz F | 22 Wrz 2021, 20:25

witos napisał(a):
mkowalik napisał(a):Nie pamietam czy patrzyłem akurat przez Twój refraktor. Jeśli tak to wybacz, ale nic wartego zapamiętania w obrazach dawanych przez Twój teleskop nie odnotowałem.

Z jakim sprzętem byłeś na zlocie ? bo może ja będę mógł coś więcej napisać o Twoim teleskopie i dawanych obrazach.

Jestem ciekaw co napiszesz , akurat Marcin był z tym teleskopem :

viewtopic.php?f=5&t=53484&start=125
Newtony : ATM 12" F/6 , ATM 10" , ATM 8" F/9
Refraktory : WO 98 FLT , Vixen 81 SD, Achromat ATM 80 F/15
Awatar użytkownika

Miejscowość: Andrychów

witos | 22 Wrz 2021, 21:18

Mateusz F napisał(a):
witos napisał(a):

Jestem ciekaw co napiszesz , akurat Marcin był z tym teleskopem :

viewtopic.php?f=5&t=53484&start=125

Nic nie napiszę bo nim nie obserwowałem :( Dzięki za info ;) to mi dużo wyjaśniło, ale powstrzymam się od komentarza :roll:
witos

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości