mkowalik napisał(a):Na Zlocie na Kudłaczach miałem przyjemność oglądać Saturna przez ten refaktor jak również porównać dawany obraz do obrazu z planetarnego 200mm ATM Newtona F/9 MateuszaF na optyce Pana Stefana. W moim odczuciu między refraktorem a Newtonem była przepaść na korzyść Newtona, który w większym powiększeniu od refraktora dał obraz bardziej szczegółowy i ostrzejszy. Nie było co porównywać. Jednak duża średnica lustra na wysokiej jakości optyce robi swoje niwelując negatywny wpływ pająka i LW na jakość dawanego obrazu.
Marzenia o kupnie drogiego APO do planet legły w gruzach.
Bardzo proszę KrzyskaP o nie przenoszenie i nie usuwanie moich postów z tego wątku. Wypowiedź jest merytoryczna i odnośi się do recenzowanego APO, więc przestań cenzurować moje wypowiedzi.
mkowalik napisał(a):Na Zlocie na Kudłaczach miałem przyjemność oglądać Saturna przez ten refaktor jak również porównać dawany obraz do obrazu z planetarnego 200mm ATM Newtona F/9 MateuszaF na optyce Pana Stefana. W moim odczuciu między refraktorem a Newtonem była przepaść na korzyść Newtona, który w większym powiększeniu od refraktora dał obraz bardziej szczegółowy i ostrzejszy. Nie było co porównywać. Jednak duża średnica lustra na wysokiej jakości optyce robi swoje niwelując negatywny wpływ pająka i LW na jakość dawanego obrazu.
Bardzo proszę KrzyskaP o nie przenoszenie i nie usuwanie moich postów z tego wątku. Wypowiedź jest merytoryczna i odnośi się do recenzowanego APO, więc przestań cenzurować moje wypowiedzi.
Krzysztof_P napisał(a):mkowalik napisał(a):Na Zlocie na Kudłaczach miałem przyjemność oglądać Saturna przez ten refaktor jak również porównać dawany obraz do obrazu z planetarnego 200mm ATM Newtona F/9 MateuszaF na optyce Pana Stefana. W moim odczuciu między refraktorem a Newtonem była przepaść na korzyść Newtona, który w większym powiększeniu od refraktora dał obraz bardziej szczegółowy i ostrzejszy. Nie było co porównywać. Jednak duża średnica lustra na wysokiej jakości optyce robi swoje niwelując negatywny wpływ pająka i LW na jakość dawanego obrazu.
Cześć Marcinie.
Jeżeli twoje wypowiedzi będą konstruktywne i podparte konkretnymi przykładami to jak najbardziej będą popatrywane jako pozytywne i wnoszące dla wszystkich użytkowników Forum cenne uwagi i wnioski.Aby tylko nie były typu , było ładniej , lepiej i koniec.
Nikt ci nie będzie niczego cenzurował , jak zachowasz przyzwoitość swoich wypowiedzi.I najlepiej aby zawierały one jakieś konkretne porównania z wyciągniętymi wnioskami na podstawie tych porównań.
To akurat temat o Refraktorze Daniela i wstawka typu porównywałem i to co w swoim poście napisałeś , nie powinno się tutaj znajdować , gdyż jest nie eleganckim wpisem , nie mającym nic wspólnego z opisywanym tutaj Refraktorem i z wrażeniami z wizuala jakie daje ten Refraktor jego właścicielowi.Jak dokonasz kiedyś dobrego porównania , podpartego konkretami , argumentami z porównań na wszelkich obiektach nieba , to zalecam wstawić opis i porównanie , ale w innym dziale i temacie Forum.Jeżeli chcesz obwieścić szeroko iż planetarny Newton 8" , F-9 w praktyce okazał się Twoim zdaniem lepszym instrumentem do Planet od znacznie mniejszego Refraktora APO 130mm , to pisz o tym w odpowiednich do tego celu działach a nie w temacie kolegi Daniela , tyczącym się konkretnego Refraktora APO!!!
Sam się przypatrz jak twój post ma się do tego tematu Daniela o samym Refraktorze!!!
Pozdrawiam Krzysztof.
witos napisał(a):
...patrzyłeś na zlocie przez mojego FS102APO Premium ? masz jakieś wnioski i porównania
witos napisał(a):Daniel widzisz kupiłeś kiepski refraktor i musisz mi go jak najszybciej sprzedać bo w innym razie mkowalik nie da ci spokoju. Tak ten cały hejt mkowalika przeleje się na mnie
mkowalik patrzyłeś na zlocie przez mojego FS102APO Premium ? masz jakieś wnioski i porównania
mkowalik napisał(a):Nie pamietam czy patrzyłem akurat przez Twój refraktor. Jeśli tak to wybacz, ale nic wartego zapamiętania w obrazach dawanych przez Twój teleskop nie odnotowałem.
witos napisał(a):mkowalik napisał(a):Nie pamietam czy patrzyłem akurat przez Twój refraktor. Jeśli tak to wybacz, ale nic wartego zapamiętania w obrazach dawanych przez Twój teleskop nie odnotowałem.
Z jakim sprzętem byłeś na zlocie ? bo może ja będę mógł coś więcej napisać o Twoim teleskopie i dawanych obrazach.
Mateusz F napisał(a):witos napisał(a):mkowalik napisał(a):Nie pamietam czy patrzyłem akurat przez Twój refraktor. Jeśli tak to wybacz, ale nic wartego zapamiętania w obrazach dawanych przez Twój teleskop nie odnotowałem.
Z jakim sprzętem byłeś na zlocie ? bo może ja będę mógł coś więcej napisać o Twoim teleskopie i dawanych obrazach.
Jestem ciekaw co napiszesz , akurat Marcin był z tym teleskopem :
viewtopic.php?f=5&t=53484&start=125
[S] Szukacz Bresser 8x50 prosty
Sprzedam Sebastian Ś., 2024.09.05[S] Lornetka Delta Optical One 8x32
Sprzedam Sebastian Ś., 2024.09.14