Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze

Kudłacze, Lubomir, Bieszczady

JOKER1 | 22 Sie 2023, 12:37

Coś Cię ciśnie berecik, albo za duży dupościsk...wyluzuj człowieku, oceniasz na odległość co i jak? . Trzeba było przyjechać to sam miałbyś o czym napisać.....

wiesz Guliwerze , nie wszyscy maja tyle wolnego czasu jak ty by zaliczać zloty.
inteligent ludzie potrafią czytać miedzy wierszami i nie jest potrzebna obecności by stwierdzi co jest lepsze...

JOKER1 | 22 Sie 2023, 12:40

Eternal84 napisał(a):
JOKER1 napisał(a):[i]Nic z tego nie rozumiem...
to jak Łukasz założy nowe powłoki to przykryje Lzos-a czapka . :mrgreen:

Jeśli przykryje LZOS 175 to tymbardziej TOA 150 :wink:

no to właśnie zobaczymy za parę tygodni bo Łukasz ma przyjechać do Marcina i zrobimy mega porównanie na planetach.
porównywałeś TOA z 250/1750 skoro tak twierdzisz ?
ja niedługo będę miał okazje :lol:

mrjq | 22 Sie 2023, 12:55

:) ja już porównywałem ze 130 :)
I znam wynik :mrgreen:
Takisit

Miejscowość: Polska

anatol1 | 22 Sie 2023, 12:58

Krzysztof pisał, że miało być bino z dwóch refraktorów 150 mm. Czy ten sprzęt był na zlocie ? Teoretycznie to on powinien wymiatać.
ATM 10" F/6,6, PZO 67/800, ATM 6" F/10, ScopeTech 80 F/15 (był), bino SW i kilka par okularów, Omegon NightStar 25x100, Optal 7x35, BPC5 8x30, BPC2 12x40, Tento 12x40, Zeiss 6x24, monokular MN2 8x30.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Krotoszyn

Eternal84 | 22 Sie 2023, 13:03

JOKER1 napisał(a):no to właśnie zobaczymy za parę tygodni bo Łukasz ma przyjechać do Marcina i zrobimy mega porównanie na planetach.

Rozumiem, że dopiero po naparowaniu luster, a nie przed :wink:
Sky Rover Banner Cloud 12x50 APO
APM 34x100 ED
TMB LZOS 115/805
ATM Intes MN 180/1080

JOKER1 | 22 Sie 2023, 13:28

Eternal84 napisał(a):
JOKER1 napisał(a):no to właśnie zobaczymy za parę tygodni bo Łukasz ma przyjechać do Marcina i zrobimy mega porównanie na planetach.

błąd w rozumowaniu ...

skoro bez naprawiania 250 była porównywana z 175 to taka sama 250-tka musi być porównywana z 150 Takahashi by wynik mógł być wymierny dla 3 teleskopów.
dzięki temu biedzimy w stanie również ocenić /z małym bledem/ 150 z 175 nawet gdy się owe nigdy nie spotkały ...

wampum | 22 Sie 2023, 13:47

JOKER1 napisał(a):
Eternal84 napisał(a):

błąd w rozumowaniu ...

skoro bez naprawiania 250 była porównywana z 175 to taka sama 250-tka musi być porównywana z 150 Takahashi by wynik mógł być wymierny dla 3 teleskopów.
dzięki temu biedzimy w stanie również ocenić /z małym bledem/ 150 z 175 nawet gdy się owe nigdy nie spotkały ...

Roczaruję Cię.
Dla mnie ten "planetarny Newton" nie zrobił wrażenia, obrazy dobre, powiedziałbym że porównywalne do SCT-ka 10" na lustrach Stefana.
Samo to ,że przez pierwsze dwa dni do LZOSa były kolejki i ciężko było sie do niego dobić i na spokojnie poogladać, mówi za siebie, ale popatrzeliśmy i to grubo-jak wszyscy prawie sie rozjechali i została "elita wytrwałych" wtedy każdy mógł sobie sam na spokojnie ocenić i wyciągnać wnioski. Dla mnie ten LZOS to nirwana planetarno/ Księzycowa i na dodatek bardzo dobry wymiatacza DS-ów.
Gdyby tylko nie ten gabaryt....
Refraktor "ZEN_Ottiche" 120 F8 /Zen Ottiche 150 F6,6/ Sky Tee/ ATM-Uniwersal 150/2800/ Vortex Kaibab 18x56/okulary i dodatki

Miejscowość: Nowe Skalmierzcye

mrjq | 22 Sie 2023, 13:52

Eternal84 napisał(a):

tak, nie było jeszcze montażu wyciągu i pająka ;)
Takisit

JOKER1 | 22 Sie 2023, 13:53

wampum napisał(a):
JOKER1 napisał(a):
Eternal84 napisał(a):

błąd w rozumowaniu ...

Roczaruję Cię.
Dla mnie ten "planetarny Newton" nie zrobił wrażenia, obrazy dobre, powiedziałbym że porównywalne do SCT-ka 10" na lustrach Stefana.
Samo to ,że przez pierwsze dwa dni do LZOSa były kolejki i ciężko było sie do niego dobić i na spokojnie poogladać, mówi za siebie, ale popatrzeliśmy i to grubo-jak wszyscy prawie sie rozjechali i została "elita wytrwałych" wtedy każdy mógł sobie sam na spokojnie ocenić i wyciągnać wnioski. Dla mnie ten LZOS to nirwana planetarno/ Księzycowa i na dodatek bardzo dobry wymiatacza DS-ów.

no ... nareszcie jakaś treściwa opinia.
porównywałem tego newtona z 130 tka 2 lub 3 lata ? temu na Kudlaczach kiedy lustro było w dużo lepszej formie...
wrażenia moje były z góra podobne ...

Eternal84 | 22 Sie 2023, 14:11

JOKER1 napisał(a):błąd w rozumowaniu ...

Nareszcie merytorycznie i bez sarkazmu :)
Szkoda, że nie było TOA 150 na zlocie bo to ewidentnie rozwiało by wszelkie wątpliwości
Sky Rover Banner Cloud 12x50 APO
APM 34x100 ED
TMB LZOS 115/805
ATM Intes MN 180/1080

JOKER1 | 22 Sie 2023, 14:15

Eternal84 napisał(a):
JOKER1 napisał(a):błąd w rozumowaniu ...

Nareszcie merytorycznie i bez sarkazmu :)
Szkoda, że nie było TOA 150 na zlocie bo to ewidentnie rozwiało by wszelkie wątpliwości

bedzie chłopie, co ma wisieć nie utonie....

lulu | 22 Sie 2023, 14:26

Chłopaki, dajcie już spokój z tym basenem!
pozdrowienia Łukasz
Mapa Księżyca: https://astrostrona.pl/narzedzia-i-pomo ... -ksiezyca/
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Miejscowość: spod Krakowa

wfifiak | 22 Sie 2023, 14:30

wampum napisał(a): Dla mnie ten LZOS to nirwana planetarno/ Księzycowa i na dodatek bardzo dobry wymiatacza DS-ów.

I cena :-)
Newton 14" w budowie, Newton 10"ATM, SW 120/600, Mak Bresser 127, złoty SW ED100, PZO Mak 70, PCO143/900 pod bino, Newton 150mm F10 Stephen Optics, TAL100RS, Meade ED127/1140, Intes MN76, Vixen 80/1200, nasadka bino Leica i masa innego szkła.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

mrjq | 22 Sie 2023, 14:35

Dokładasz 3000 zł i masz kawalerkę do remontu 33m2 w Skarżysku blisko Wąchocka :lol:
Takisit

wfifiak | 22 Sie 2023, 15:00

Hej!!!
Proszę kolegów o nie przeinaczanie moich słów. I nie wyciąganie pochopnych wniosków z tego co napisałem. Po pierwsze na wstępie napisałem "Moim zdaniem". I dalej trzeba to traktować jako moje osobiste odczucia, a nie podstawę do jakichś dziecinnych przepychanek. Po drugie napisałem, że dla mnie jedyną konkurencją dla planetarnego niutka 10" był LZOS, co oznacza, że wcale go nie pokonał, tylko inne sprzęty raczej nie miały do niego startu (a tym bardziej do LZOS'a) . A patrzyłem przez wszystko co było na zlocie (w przeciwieństwie do nieobecnych). Moim zdaniem, ten zlot pokazał, że apretura rządzi (zgodnie z prawami fizyki). I może mniejsze sprzęty mają ładniejszy obraz, ale detalem to raczej nie rozpieszczają. W przypadku tego niutka, detal, kolor i kontrast były na najwyższym poziomie. Detalem dorównywał LZOS'owi, a kolorem i kontrastem delikatnie ustępował refraktorom. Pozostałe wynalazki, katadioptryki i inne cuda pozostawały daleko w tyle. I tyle :-)
Pozdrawiam ponownie.
Newton 14" w budowie, Newton 10"ATM, SW 120/600, Mak Bresser 127, złoty SW ED100, PZO Mak 70, PCO143/900 pod bino, Newton 150mm F10 Stephen Optics, TAL100RS, Meade ED127/1140, Intes MN76, Vixen 80/1200, nasadka bino Leica i masa innego szkła.
Awatar użytkownika

Krzysztof_P | 22 Sie 2023, 18:56

Witajcie.
Widzę że Jacek Yoker1 znowu łapie za słowa i prowokuje sprzeczki, przepychanki.
Jacku nieładnie, robisz to często w wielu tematach i postach na łamach Forum.
Popraw się i pisz merytorycznie do rzeczy, gdyż nic takimi wpisami nie zyskasz i nic nie oszukasz, tylko stracisz i nikt nie będzie chciał z tobą o niczym poważnie pisać.

Łukasz Newton 10" , F-7-1750mm był teleskopem, który moim zdaniem najbardziej zbliżył się obrazami Planet do Refraktora LZOS 175mm APO z dostępnych na zlocie instrumentów. Choć w innych sprzętach ze zlotu też widziałem ładne obrazki, to jednak.
To świetny teleskop i na mnie osobiście zrobił na naszym spotkaniu największe z dostępnych instrumentów wrażenie.
Oceniam go też wyżej od Mateusza F , 8" planetarnego Newtona , zapewne przez to iż w wizualu jego większa apertura 10" spisuje się też widocznie lepiej na każdym obiekcie nieba , włącznie z Planetami.
Oczywiście rozmawiałem z Łukaszem Luk99 i pogratulowałem mu świetnego Newtona. Łukasz powiedział mi wszystko co pozmieniał aktualnie w swoim teleskopie , przez co stał się odczuwalnie lepszym niż dwa lata temu optycznie instrumentem.
Pooglądałem nim zarówno Planety jak i gromady kuliste gwiazd. Łukasz ma aktualnie w tym Newtonie maleńkie LW z tego co mi powiedział to około 15% C.O. Lusterko wtórne jest policzone dla mniejszej diafragmy okularu 20mm.
Przez co jest mniejsze niż było poprzednio w tym teleskopie , zostało wymienione też na porządne, jak się nie mylę to Antares.
Przez co Teleskop daje widocznie lepsze obrazy, niż kiedy oglądaliśmy nim bodajże dwa lata temu jak była z nami obok TOA 130mm APO.
No cóż magia i wspaniałość Refraktora TOA 130mm tu nie działa i Newton 10" Łukasza Luk99 pokazuje widocznie więcej detalu na Jowiszu i Saturnie od Refraktora TOA 130 APO. Wydanie tego obrazu przy bardzo dobrym Seeingu jest też wyśmienite i dla mnie osobiście TOA 130mm jest słabszym instrumentem do Planet od tego Newtona. Oglądałem teraz na zlocie Planety Refraktorem TOA 130mm APO Dominika RZS. Jak i innymi sprzętami w których Planety wyglądały też bardzo dobrze , ale jednak dla mnie słabiej niż w Łukasza Teleskopie Newtona 10".
O obiektach DS nie wspomnę , gdyż tutaj Newton 10" ewidentnie wygrywa z mniejszymi nawet najlepszymi Refraktorami APO o aperturach znacznie mniejszych, rzędu 4"-5".
Newton Łukasza jest słabszy tylko pod względem kontrastu i punktowania gwiazd ze względu na to iż posiada pająka co przekłada się na słabsze obrazki samych gwiazd, ale są one i tak bardzo ładne, przez co gromady kuliste gwiazd wyglądają w tym Teleskopie znakomicie. Kolory gwiazd są też bardzo dobre w tym teleskopie, jak i widać mamy dobry kontrast i ostrość obrazu. Jedynym Refraktorem, który pokazał moim zdaniem lepiej Planety był Refraktor APO LZOS 175mm.
Pozostałe wszystkie Refraktory APO miały za małą aperturę, aby pokazać tyle detalu na Planetach co Łukasza Newton 10".
Owszem generowały też bardzo ładne obrazki w mniejszej skali obrazu, przy adekwatnie mniejszych powiększeniach, ale brakowało im apertury aby pokazać to co pokazał Łukasza Newton na Planetach.
Obrazki Planet z dwóch dostępnych na zlocie Teleskopów SCT 9,25" i jednego SCT 10" na optyce Pana Stefana, też były bardzo dobre , ale nie tak dobre jak w Newtonie planetarnym 10".
Widok tarcz satelitów Jowisza też najlepszy był z Refraktorów , niestety ale pająk w Newtonie zaburza obrazy dyfrakcyjne aż tak iż widok tarcz księżyców Jowisza jest zdecydowanie najładniejszy z Refraktora.
Refraktor LZOS 175mm , chwilami zwalał nas z nóg generowanymi obrazami Planet. Na Saturnie widziałem parę pasów , jak i na Jowiszu to już naprawdę nie sposób wymienić tego w ilości i świetnej jakości co można było dostrzec w wizualu na tej Planecie.
Chwilami w APO LZOS 175mm na Ganimedesie też coś tam majaczyło , kiedy nad ranem był doskonały Seeing.
O czym mówili koledzy na zlocie podczas oglądania , jak patrzyliśmy na tarczki księżyców Jowisza i o nich rozmawialiśmy podczas wspólnego oglądania.
Najlepsze powiększenia w zależności od Seeingu, który zmieniał się podczas całej obserwacyjnej nocki to około: 235X , 280X i nad ranem jak Seeing był brzytwa , to z powodzeniem można było oglądać Planety przy powerze 350X z zachowaniem bardzo dobrego obrazu i mega widocznym detalem Planet.
Łukasza Newton 10" nie pokazał mi tak oczywiście widocznych pasów na Saturnie , które przez większy kontrast obrazu Refraktora LZOS 175mm , mogłem łatwiej dostrzec wraz z biegunową "czapeczką" i widoczne bardziej oczywiście na globie Saturna.
Kulki były bardziej jasne i zawierały więcej widocznych gwiazd w Newtonie 10". Refraktor APO LZOS 175mm był blisko, ale jednak kulki były bardziej bogate w gwiazdy w większym Newtonie. Jakość gwiazd widziana z Newtona w gromadach kulistych gwiazd była też bardzo dobra. Nie tak dobra jak widziana w Refraktorze APO LZOS 175mm , ale naprawdę ładna i spokojnie nam wystarcza , aby w pełni cieszyć się w wizualu tymi obiektami. Na Planetach Refraktor APO LZOS wygrał pod każdym względem, parametrów obrazu , jak i było widać w Refraktorze bardziej subtelny detal. Przede wszystkim jego widoczność na wprost była bardziej oczywista niż w dużym Newtonie. Tak samo otwarte gromady gwiazd. Były też wyśmienite w Newtonie jak i w Refraktorze LZOS , ale Refraktor wygrywał punktowaniem i tym kolorkiem iskierek gwiazd , nasyceniem tego koloru i tym "błyskiem gwiazd", gdzie Newton tracił , ale nadrabiał za to większą ilością widocznych gwiazd, też w bardzo dobrym wykonaniu.
Tak że mniejsze Refraktory APO w tym Cudowna TOA 130mm , jest moim zdaniem i nie tylko widocznie słabszym instrumentem niż większy Planetarny Newton 10" na Planetach i obiektach DS. Przy mniejszych powiększeniach planetarny Newton z małym F i C.O. pokazuje tak ładne obrazy gwiazd iż mniejsze nawet najlepsze Refraktory APO o aperturach 4"-5" po prostu wymiękają , mniejszą ilością widocznych gwiazd a przez to satysfakcją z generowanych obrazów. Mniejsze APO mają świetne walory obrazu, ale większy Newton wygrywa pod każdym innym względem i gdybym miał osobiście wybierać. To wolał bym takiego Newtona w wizualu od każdego najlepszego Refraktora APO do apertury 5"!!!. Myślę że 6" dobrego Refraktora APO też może być w praktyce za mało. Ale to najlepiej sprawdzić podczas porównań w praktyce, kiedy spotkają się ze sobą te instrumenty.
Dzika Kaczka też pięknie wyglądała z tego Newtona , jak i inne gromady gwiazd.
Ale to co na gromadach otwartych gwiazd pokazywał Refraktor APO LZOS 175mm , to była po prostu Bajka.
Chichotki w LZOS 175mm były cudowne i piękne , pod każdym względem najlepsze. Jedynie większy Newton mógł zaoferować w stosunku do APO LZOS 175 , jaśniejszy trochę obraz i bogatszy w gwiazdy.
Ale tracił w moich oczach na jakości samych iskiereczek gwiazd, ich żywych kolorach i nasyceniu tych kolorów na bardzo czarnym skontrastowanym tle nieba.
Tak czy inaczej , było też z nami wiele innych instrumentów , które też pokazały nam przez dwie nocki bardzo dobre obrazy, zarówno Planet jak i obiektów DS.
Moim zdaniem gdyby Refraktor LZOS miał 6" czy też nawet inne nie wiem jak cudowne APO 6", to miało by większy problem aby na Planetach i innych obiektach nieba dorównać obrazom z Newtona 10".
Refraktor APO LZOS 175mm to trudny sprzęt do pobicia na Planetach , nawet dla tak bardzo dobrego i sporo większego aperturą Teleskopu Newtona 10".
Warunkiem aby duży planetarny Newton 10" pokazał tak ładne obrazy jak widzieliśmy na zlocie, jest co najmniej dobry Seeing.
Moim zdaniem Łukasza planetarny Newton 10" pokona każde inne 6" APO na Planetach i Księżycu jak i bezdyskusyjnie na obiektach DS. Gdyż przewaga apertury nadrobi inne słabsze jego strony, też z bardzo dobrymi obrazkami przez to iż ten Newton posiada maleńkie C.O. i małe F, oraz jest bardzo dobrym optycznie Teleskopem z porządną co doskonale widać optyką.
Mniejszym Refraktorom APO pozostaną w wydaniu piękne obrazki, ale z mniejszą ilością widocznego detalu na Planetach. Te obrazki będą bardzo ładne, ale w mniejszej skali obrazu.DS-y będą też widocznie słabsze.
Trzeba jednak wziąść pod uwagę iż nie każdy z nas ma możliwość transportu większych gabarytowo instrumentów.
I tu mniejsze Refraktory czy inne mniejsze gabarytowo Teleskopy, spełnią się nam w praktyce też doskonale.
Pięknego Nieba!!!
Pozdrawiam Krzysztof. :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

Miejscowość: Kraków

mrjq | 22 Sie 2023, 20:17

Dobrze, że Joker nie owija w bawełnę w końcu przeczytałem relacje.
Uuu, ciekawe przecież ten planetarny Mateusza 8" to F9, a tutaj jest F7 w 250.. oj ciekawe, ciekawe
TOA jest słabsza, bo ma mniejszą aperturę... :mrgreen:
W jakim aspekcie nie działa, bo jeśli tylko z tego powodu, że jest mniejsza soczewka od lustra, to chyba nie o tym tu mówimy...
Przyjadę z 500 mm i w myśl tej zasady to zmiotę wszystko, a jeszcze zmienię lusterko na 5%...
Takisit

Krzysztof_P | 22 Sie 2023, 20:29

Marcinie oczywiście jak tylko Seeing dopisze to Newton 20" pokona wszystko co było na zlocie włącznie z APO LZOS 175mm.
Lepszym od Newtona 20" sprzętem przy dobrym Seeingu byłby 20" Maksutov a jeszcze lepszym Refraktor 20".
Wiem jakie są obrazki z Refraktora 6". Koledzy ze zlotu którzy mieli APO TOA 130mm a obecnie posiadający Refraktory APO tryplety np. TS D-152mm, wolą obecne tryplety TS od TOA 130mm i stwierdzają, że co widzieli na pograniczu widoczności w APO Takahashi TOA 130mm , to widzą znacznie lepiej i na wprost z większego aperturą i dobrego optycznie trypletu TS D-152mm. Niestety ale cudowność mniejszej apertury nie nadrobi większej apertury też dobrego optycznie innego Refraktora i takie są fakty. Nie ważne czy TOA czy inny pieron. Wystarczy aby optyka była co najmniej dobra i ten 1" zrobi swoje nawet z cudownym wyrobem Takahashi!!!.
Co innego przy tych samych aperturach porównywanych Refraktorów APO , to owszem, TOA może być najlepsza w klasie porównywanych ze sobą różnych APO Refraktorów 5" czy Refraktorów APO 6".
P.S.
Zresztą nie mamy za bardzo o czym z wami pisać, gdyż wy sugerujecie się papierkiem a my na zlocie porównaliśmy w praktyce co jest co, przy bardzo dobrych warunkach Seeingowych przechodząc podczas całej nocy od jednego do drugiego i trzeciego instrumentu stojących na jednym polu walki.
Stwierdziliśmy wszystko w co najmniej 10 osób, więc nasze spostrzeżenia raczej są prawdziwe.
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

JOKER1 | 22 Sie 2023, 20:35

Krzysiu,
To jest właśnie porownanie tego co było najlepsze wiec nie wiem o co ci chodzi ?
Boisz sie czegos ? To zaraz wygumkujesz wszystko jak zwykle.
Poczekaj jak spotkamy sie u marcina to zobaczysz jakie beda opisy i nikt nie bedzie plakal...
Marcin w 500mm newtona wstawi 5% obstrukcyjne l.wtorne i pozamiata wszystko według twojej teorii...:) .
Dla mnie obrazy planet newtona zawsze beda podobne do innych newtonow a inne sa w Apochromatach...
I wcale tu nie rzadzi srednica tylko jakość optyki... SW też zrobił chyba 150mm ed i wcale nie ustawiam go wyżej niz 102 fluorytowe takahashi bo jest wiekszy...
Ale zawsze jest Agemma...ta to zabije wszystko :)))) .

Krzysztof_P | 22 Sie 2023, 20:45

No wiesz Jacku, raczej to nie boję się i nie obawiam, większy dużo Newton przy mniejszym powiększeniu dogania o wiele mniejsze APO.
Tak to już jest, Maksutow potrzebuje być też większy i nadgania mniejsze APO.
Owszem zobaczycie w mniejszym APO piękne mniejsze obrazki w mniejszej skali obrazu, przy adekwatnie mniejszym powiększeniu.
Ale w większej skali obrazu i w większym powiększeniu pokaże to wszystko tak samo większy aperturowo inny instrument,
Mniejsze APO w większym powiększeniu będzie już miało puste obrazy nie wnoszące nic do generowanego obrazu.
Warunkiem jest dobry jak mieliśmy np. na zlocie Seeing.
Wiesz, piszcie co chcecie, było nas bardzo wielu i nie są to tylko moje spostrzeżenia czy wnioski , więc nie pisz do mnie że tylko ja tak stwierdzam , stwierdzamy to w większym gronie miłośników Astronomii.
No TOA 130mm Dominika RZS była z nami i oglądaliśmy nią Planety a jednak Newton 10" był w wizualu lepszy i bardziej satysfakcjonujący.
To nie tylko moje zdanie, ale wszystkich uczestników zlotu, którzy porównali sobie obrazki, które również w TOA 130mm w mniejszej skali obrazu w mniejszym powiększeniu były ekstra, ale nie tak bogate w detal np. Saturna jak z większego 10" Łukasza Newtona.
Tak że ja trzymam się tego co cały czas pisałem , nawet przed zlotem i nie zmieniam zdania a tym bardziej nie patrzę w papierki tylko w okular instrumentu co widać i jak a co nie.
Ja nie sądzę aby 20mm TOA 150mm nad TOA 130mm więcej przyniosło przepaść w obrazie.
Niestety to nadal tylko 6" i pomimo wszelakich wspaniałości może okazać się za mało na Planetach w stosunku do 10" też bardzo dobrego optycznie Łukasza Newtona.
Porównacie przy ekstra Seeingu podczas wielu godzin porównania na Planetach to napiszecie, tylko szczerze, bo i tak dopytam potem Łukasza. :D
P.S.
Mateusza Newton 8" F-9 też jest świetnym planeciakiem.
Miałem przy nim trochę niedosytu, Łukasza Newton to jest już to co przykuło naprawdę moją uwagę i każdemu miłośnikowi Polecam budowę do Planet i obiektów DS, takiego właśnie Newtona 10" z małą C.O.
Jacku co prawda Mateusza Newton jest 8" F-9 z maleńką C.O. , ale Łukasza Newton 10" posiada podobną C.O. i apertura 2" więcej robi tu przy dobrym Seeingu naprawdę świetną robotę na każdym obiekcie nieba a szczególnie na Planetach gdzie ten detal już naprawdę pięknie wychodzi w stosunku do 8" też świetnego innego planetarnego Newtona.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

mrjq | 22 Sie 2023, 21:16

Tylko, że Newtonem pociągniesz 1,5D.. a w APO sam wiesz jak jest. No chyba, że w Twoich APO tego nie ma...

Krzysztof_P napisał(a):Marcinie oczywiście jak tylko Seeing dopisze to Newton 20" pokona wszystko co było na zlocie włącznie z APO LZOS 175mm.
Lepszym od Newtona 20" sprzętem przy dobrym Seeingu byłby 20" Maksutov a jeszcze lepszym Refraktor 20".
Wiem jakie są obrazki z Refraktora 6". Koledzy ze zlotu którzy mieli APO TOA 130mm a obecnie posiadający Refraktory APO tryplety np. TS D-152mm, wolą obecne tryplety TS od TOA 130mm i stwierdzają, że co widzieli na pograniczu widoczności w APO Takahashi TOA 130mm , to widzą znacznie lepiej i na wprost z większego aperturą i dobrego optycznie trypletu TS D-152mm. Niestety ale cudowność mniejszej apertury nie nadrobi większej apertury też dobrego optycznie innego Refraktora i takie są fakty. Nie ważne czy TOA czy inny pieron. Wystarczy aby optyka była co najmniej dobra i ten 1" zrobi swoje nawet z cudownym wyrobem Takahashi!!!.
Co innego przy tych samych aperturach porównywanych Refraktorów APO , to owszem, TOA może być najlepsza w klasie porównywanych ze sobą różnych APO Refraktorów 5" czy Refraktorów APO 6".
P.S.
Zresztą nie mamy za bardzo o czym z wami pisać, gdyż wy sugerujecie się papierkiem a my na zlocie porównaliśmy w praktyce co jest co, przy bardzo dobrych warunkach Seeingowych przechodząc podczas całej nocy od jednego do drugiego i trzeciego instrumentu stojących na jednym polu walki.
Stwierdziliśmy wszystko w co najmniej 10 osób, więc nasze spostrzeżenia raczej są prawdziwe.

Super są te obserwacje, że się okazało, że matowe lustro z mniejszym lusterkiem, jest tak blisko LZOS 175 za 16 tysięcy euro, wiem teraz co nie kupować ;)
Czyli takie powłoki są prawie nie ważne, nie są istotne, apertura rządzi... ale nie jakością, tylko zasięgiem !
A ciekawe dlaczego Dominik zamienił TS155 i wrócił do mniejszej 130... To kto woli te tryplety TS ? A gdzie jest to bino z tych dwóch wyśmienitych 150 ?
Po trzecie, jestem bardzo ciekaw, po co kupiłeś 127TV to małe i dubluje Ci sprzęt, nie sądzisz ?
Nie mów mi o praktyce, była rok temu dyskusja na forum o zlocie, nie ma po tych postach śladu, moich najnowszych też.
Tak, spodziewam się, że wkrótce zapanuje, jedna właściwa opinia, słuszna i prawidłowa... A ostatecznie moderacja, zrobi porządek... Z tym się nie da dyskutować...

Niektórzy na świecie doceniają TOA do planet
słynna lista Mr Yoshida
(101 points) Takahashi μ-300
(96 points) ASTRO-PHYSICS 160EDF
(96 points) Zeiss APQ150
(96 points) Takahashi TOA-150
(95 points) TMB 152mm/F8-CNC-LW
(95 points) Takahashiμ-250
(93 points) ASTRO-PHYSICS 155EDFS
(90 points) INTES-MICRO ALTER A-608
(90 points) ZEN250
(88 points) C-11
(88 points) Takahashi FS-152
(88 points)INTES-MICRO ALTER-7N
(86 points)AOK K150/3000ゼロデュア仕様
(86 points)Orion 250cmF6.3
(85 points)Takahashi TOA-130F
(84 points)TMB 130mm/F9.25-LW
(84 points)Zeiss APQ130
(83 points) TEC-140
(83 points) ASTOROSIB 250RC
(82 points) Zeiss MENISCAS180
(80 points) Vixen VMC260L
Takisit

Krzysztof_P | 22 Sie 2023, 21:27

Marcin zmieniasz temat, widzę że nie wystarczą ci wypowiedzi uczestników zlotu i ich opinie.
Blisko to wcale nie znaczy że tak samo, tylko najbliżej z dostępnych innych też dostępnych na zlocie instrumentów.
Trzeba było przyjechać i pooglądać z nami a nie pisać teraz puste bez potwierdzenia z praktyki wypowiedzi.
Ci co widzieli to wiedzą co widzieli i jak, wam pozostaje czytanie papierków Roszforda zamiast potwierdzenia z praktyki.
Jak pisałem wcześniej, szkoda mi czasu na pisanie z wami, gdyż nie ma to aktualnie większego sensu.
Porównajcie sobie TOA 150 z Łukasza Newtonem, warunek świetny Seeing i wtedy napiszecie dopiero coś do rzeczy...
P.S.
APO TV NP 127mm kupiliśmy po to aby się przekonać jaki jest w praktyce. czy opisy się zgadzają, teraz będzie wystawiony na sprzedaż, gdyż posiadam jeszcze dwa inne Refraktory APO.
Tak samo jak nadajecie na LZOS 175mm jaki to jest słaby w praktyce wstawiając te wasze zdjęcia od Roszforda. :D Tym akurat ośmieszacie się po całości, gdyż na zlocie wszyscy przekonali się jaki LZOS 175mm jest to słaby w praktyce Refraktor. :D
Tak samo pisaliście o moim Refraktorze ED-APO MEADE 127/1140mm-F-9. A prawda jest taka że wcale wiele nie odstaje od TOA 130 APO i kosztuje tylko 1/5 ceny. :D
I przywiozłem go na zlot , na ostatnią nockę , aby koledzy na zlocie mogli sami się przekonać w praktyce jakie daje super obrazki z zerową AC. I tak było co pisałem tu na Forum o tym Refraktorze wcześniej. :D O czym też mogą wam napisać ci którzy tym Refraktorem oglądali Planety i gromadki gwiazd. :D
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

mrjq | 22 Sie 2023, 21:40

Ja cały czas w temacie.
Ten teleskop Newtona był porównywany 2 czy 3 lata temu z TOA130, nie pamiętasz, miał lepsze warstwy.
Jakoś nic o nie napisałeś, a teraz jest najlepszy, bo lusterko zmienione ?
A jak to się ma do planetarnych Newtonów to teraz f7 jest lepsze ?
Czy to w tym roku taka promocja. Krzysiu poczytaj sam i wyciągnij wnioski.
Przecież to są opinie z tamtego zlotu i z tego...
Co ma do tego seeing ? APO dostaje tylko kopa w coraz lepszym seeingu.
Co z tego, jak rozdzielczość jak to nie jest kontrastowe. Ja naprawdę lubię newtony, ale do czegoś innego.
Takisit

wfifiak | 22 Sie 2023, 21:47

Hej!!!
No i mamy gównoburzę. Jak zwykle. Wypowiadają się Ci których nie było, ale którzy wiedzą lepiej co kto widział. I czego nie miał prawa zobaczyć. I na dodatek boją się, że na ich spotkanie dojedzie ktoś, kto może zobaczy inaczej niż oni. Mam wrażenie, że to zwykli zakompleksieni pieniacze, którzy mają na celu wyłączne psucie humoru innym. Moim zdaniem nie ma co usuwać tych wypowiedzi, tylko przenieść do jakiegoś postu zatytułowanego np. "Bezsensowne, głupie i szkodliwe uwagi na temat zlotu na Kudłaczach". I następne wpisy też tam przenosić, żeby pieniacze, których na zlocie nie było, nie mieli pretensji, że się ich gumkuje. Przecież to jest post o zlocie, a nie o tym kto ma dłuższego, grubszego, bardziej kolorowego i z lepszym kontrastem. Czyj lepiej pokazuje a który, chociaż nie widziałem, to tak pokazać nie mógł. Tu powinni pisać ludzie, którzy tam byli, świetnie się bawili razem z innymi astroziomami i którzy PATRZYLI PRZEZ ZGROMADZONY NA ZLOCIE SPRZĘT. Dziękuję bardzo tym wszystkim, którzy bez obawy udostępnili swój sprzęt warty czasami tyle co dobry samochód. Dzięki nam każdy mógł z niego skorzystać i w praktyce wyrobić sobie zdanie. A Ci którzy z tego nie skorzystali, powinni zachować przyzwoitość i nie wypowiadać się w kwestiach merytorycznych.

Pozdrwiam.
Awatar użytkownika

JOKER1 | 22 Sie 2023, 21:50

Krzysiu,
A do tych newtonow do planet to najlepsze 100* okulary...
Bedzie super kontrast i ostrość z potwornym detalem...jak to w newtonie :)
Zapędziłeś sie troche i zapomniales o f16 ?
Nie dales im szans :)

Dobra, rosmieszyla mnie ta twoja furia opisowa...
Daj spokój...my mamy swoje Takahashi ty Agemme u coś tam jeszcze i niech juz tak zostanie.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie