Witajcie.
Widzę że Jacek Yoker1 znowu łapie za słowa i prowokuje sprzeczki, przepychanki.
Jacku nieładnie, robisz to często w wielu tematach i postach na łamach Forum.
Popraw się i pisz merytorycznie do rzeczy, gdyż nic takimi wpisami nie zyskasz i nic nie oszukasz, tylko stracisz i nikt nie będzie chciał z tobą o niczym poważnie pisać.
Łukasz Newton 10" , F-7-1750mm był teleskopem, który moim zdaniem najbardziej zbliżył się obrazami Planet do Refraktora LZOS 175mm APO z dostępnych na zlocie instrumentów. Choć w innych sprzętach ze zlotu też widziałem ładne obrazki, to jednak.
To świetny teleskop i na mnie osobiście zrobił na naszym spotkaniu największe z dostępnych instrumentów wrażenie.
Oceniam go też wyżej od Mateusza F , 8" planetarnego Newtona , zapewne przez to iż w wizualu jego większa apertura 10" spisuje się też widocznie lepiej na każdym obiekcie nieba , włącznie z Planetami.
Oczywiście rozmawiałem z Łukaszem Luk99 i pogratulowałem mu świetnego Newtona. Łukasz powiedział mi wszystko co pozmieniał aktualnie w swoim teleskopie , przez co stał się odczuwalnie lepszym niż dwa lata temu optycznie instrumentem.
Pooglądałem nim zarówno Planety jak i gromady kuliste gwiazd. Łukasz ma aktualnie w tym Newtonie maleńkie LW z tego co mi powiedział to około 15% C.O. Lusterko wtórne jest policzone dla mniejszej diafragmy okularu 20mm.
Przez co jest mniejsze niż było poprzednio w tym teleskopie , zostało wymienione też na porządne, jak się nie mylę to Antares.
Przez co Teleskop daje widocznie lepsze obrazy, niż kiedy oglądaliśmy nim bodajże dwa lata temu jak była z nami obok TOA 130mm APO.
No cóż magia i wspaniałość Refraktora TOA 130mm tu nie działa i Newton 10" Łukasza Luk99 pokazuje widocznie więcej detalu na Jowiszu i Saturnie od Refraktora TOA 130 APO. Wydanie tego obrazu przy bardzo dobrym Seeingu jest też wyśmienite i dla mnie osobiście TOA 130mm jest słabszym instrumentem do Planet od tego Newtona. Oglądałem teraz na zlocie Planety Refraktorem TOA 130mm APO Dominika RZS. Jak i innymi sprzętami w których Planety wyglądały też bardzo dobrze , ale jednak dla mnie słabiej niż w Łukasza Teleskopie Newtona 10".
O obiektach DS nie wspomnę , gdyż tutaj Newton 10" ewidentnie wygrywa z mniejszymi nawet najlepszymi Refraktorami APO o aperturach znacznie mniejszych, rzędu 4"-5".
Newton Łukasza jest słabszy tylko pod względem kontrastu i punktowania gwiazd ze względu na to iż posiada pająka co przekłada się na słabsze obrazki samych gwiazd, ale są one i tak bardzo ładne, przez co gromady kuliste gwiazd wyglądają w tym Teleskopie znakomicie. Kolory gwiazd są też bardzo dobre w tym teleskopie, jak i widać mamy dobry kontrast i ostrość obrazu. Jedynym Refraktorem, który pokazał moim zdaniem lepiej Planety był Refraktor APO LZOS 175mm.
Pozostałe wszystkie Refraktory APO miały za małą aperturę, aby pokazać tyle detalu na Planetach co Łukasza Newton 10".
Owszem generowały też bardzo ładne obrazki w mniejszej skali obrazu, przy adekwatnie mniejszych powiększeniach, ale brakowało im apertury aby pokazać to co pokazał Łukasza Newton na Planetach.
Obrazki Planet z dwóch dostępnych na zlocie Teleskopów SCT 9,25" i jednego SCT 10" na optyce Pana Stefana, też były bardzo dobre , ale nie tak dobre jak w Newtonie planetarnym 10".
Widok tarcz satelitów Jowisza też najlepszy był z Refraktorów , niestety ale pająk w Newtonie zaburza obrazy dyfrakcyjne aż tak iż widok tarcz księżyców Jowisza jest zdecydowanie najładniejszy z Refraktora.
Refraktor LZOS 175mm , chwilami zwalał nas z nóg generowanymi obrazami Planet. Na Saturnie widziałem parę pasów , jak i na Jowiszu to już naprawdę nie sposób wymienić tego w ilości i świetnej jakości co można było dostrzec w wizualu na tej Planecie.
Chwilami w APO LZOS 175mm na Ganimedesie też coś tam majaczyło , kiedy nad ranem był doskonały Seeing.
O czym mówili koledzy na zlocie podczas oglądania , jak patrzyliśmy na tarczki księżyców Jowisza i o nich rozmawialiśmy podczas wspólnego oglądania.
Najlepsze powiększenia w zależności od Seeingu, który zmieniał się podczas całej obserwacyjnej nocki to około: 235X , 280X i nad ranem jak Seeing był brzytwa , to z powodzeniem można było oglądać Planety przy powerze 350X z zachowaniem bardzo dobrego obrazu i mega widocznym detalem Planet.
Łukasza Newton 10" nie pokazał mi tak oczywiście widocznych pasów na Saturnie , które przez większy kontrast obrazu Refraktora LZOS 175mm , mogłem łatwiej dostrzec wraz z biegunową "czapeczką" i widoczne bardziej oczywiście na globie Saturna.
Kulki były bardziej jasne i zawierały więcej widocznych gwiazd w Newtonie 10". Refraktor APO LZOS 175mm był blisko, ale jednak kulki były bardziej bogate w gwiazdy w większym Newtonie. Jakość gwiazd widziana z Newtona w gromadach kulistych gwiazd była też bardzo dobra. Nie tak dobra jak widziana w Refraktorze APO LZOS 175mm , ale naprawdę ładna i spokojnie nam wystarcza , aby w pełni cieszyć się w wizualu tymi obiektami. Na Planetach Refraktor APO LZOS wygrał pod każdym względem, parametrów obrazu , jak i było widać w Refraktorze bardziej subtelny detal. Przede wszystkim jego widoczność na wprost była bardziej oczywista niż w dużym Newtonie. Tak samo otwarte gromady gwiazd. Były też wyśmienite w Newtonie jak i w Refraktorze LZOS , ale Refraktor wygrywał punktowaniem i tym kolorkiem iskierek gwiazd , nasyceniem tego koloru i tym "błyskiem gwiazd", gdzie Newton tracił , ale nadrabiał za to większą ilością widocznych gwiazd, też w bardzo dobrym wykonaniu.
Tak że mniejsze Refraktory APO w tym Cudowna TOA 130mm , jest moim zdaniem i nie tylko widocznie słabszym instrumentem niż większy Planetarny Newton 10" na Planetach i obiektach DS. Przy mniejszych powiększeniach planetarny Newton z małym F i C.O. pokazuje tak ładne obrazy gwiazd iż mniejsze nawet najlepsze Refraktory APO o aperturach 4"-5" po prostu wymiękają , mniejszą ilością widocznych gwiazd a przez to satysfakcją z generowanych obrazów. Mniejsze APO mają świetne walory obrazu, ale większy Newton wygrywa pod każdym innym względem i gdybym miał osobiście wybierać. To wolał bym takiego Newtona w wizualu od każdego najlepszego Refraktora APO do apertury 5"!!!. Myślę że 6" dobrego Refraktora APO też może być w praktyce za mało. Ale to najlepiej sprawdzić podczas porównań w praktyce, kiedy spotkają się ze sobą te instrumenty.
Dzika Kaczka też pięknie wyglądała z tego Newtona , jak i inne gromady gwiazd.
Ale to co na gromadach otwartych gwiazd pokazywał Refraktor APO LZOS 175mm , to była po prostu Bajka.
Chichotki w LZOS 175mm były cudowne i piękne , pod każdym względem najlepsze. Jedynie większy Newton mógł zaoferować w stosunku do APO LZOS 175 , jaśniejszy trochę obraz i bogatszy w gwiazdy.
Ale tracił w moich oczach na jakości samych iskiereczek gwiazd, ich żywych kolorach i nasyceniu tych kolorów na bardzo czarnym skontrastowanym tle nieba.
Tak czy inaczej , było też z nami wiele innych instrumentów , które też pokazały nam przez dwie nocki bardzo dobre obrazy, zarówno Planet jak i obiektów DS.
Moim zdaniem gdyby Refraktor LZOS miał 6" czy też nawet inne nie wiem jak cudowne APO 6", to miało by większy problem aby na Planetach i innych obiektach nieba dorównać obrazom z Newtona 10".
Refraktor APO LZOS 175mm to trudny sprzęt do pobicia na Planetach , nawet dla tak bardzo dobrego i sporo większego aperturą Teleskopu Newtona 10".
Warunkiem aby duży planetarny Newton 10" pokazał tak ładne obrazy jak widzieliśmy na zlocie, jest co najmniej dobry Seeing.
Moim zdaniem Łukasza planetarny Newton 10" pokona każde inne 6" APO na Planetach i Księżycu jak i bezdyskusyjnie na obiektach DS. Gdyż przewaga apertury nadrobi inne słabsze jego strony, też z bardzo dobrymi obrazkami przez to iż ten Newton posiada maleńkie C.O. i małe F, oraz jest bardzo dobrym optycznie Teleskopem z porządną co doskonale widać optyką.
Mniejszym Refraktorom APO pozostaną w wydaniu piękne obrazki, ale z mniejszą ilością widocznego detalu na Planetach. Te obrazki będą bardzo ładne, ale w mniejszej skali obrazu.DS-y będą też widocznie słabsze.
Trzeba jednak wziąść pod uwagę iż nie każdy z nas ma możliwość transportu większych gabarytowo instrumentów.
I tu mniejsze Refraktory czy inne mniejsze gabarytowo Teleskopy, spełnią się nam w praktyce też doskonale.
Pięknego Nieba!!!
Pozdrawiam Krzysztof.

Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.
"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".
Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.