Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze

Kudłacze, Lubomir, Bieszczady

Krzysztof_P | 22 Sie 2023, 21:52

Marcinie właśnie dobry Seeing odegrał tu bardzo dużą robotę.
Wtedy na Kudłaczach jak byłem z wami i był ten Newton jeszcze wtedy Radka to nawet w TOA 130mm nie było widać nic specjalnego na Jowiszu z detalu. Pamiętam dobrze co wtedy było widać.
W słabszych warunkach detal Planet był zatarty i była wtedy na Planetach Lipa.
Teraz Newton 10" pokazał wszystko jak należy , do tego jasno , kontrastowo, kolorowo i w dużej skali obrazu.
Zmiana lusterka na mniejszą C.O. i zmiana pająka na trzy ramiona , zmiana tuby na szerszą przez co mniej prądów powietrza wchodzących w światło optyki przez co są lepsze stabilniejsze obrazy, fachowe wyczernienie tuby a lustro główne jak jest trochę przykurzone to nie odgrywa tak istotnej wagi.
Pewne zmiany jakie dokonał Łukasz przyczyniły się na plus w generowanych obrazach, przede wszystkim był odpowiedni SEEING!!!
I to Seeing odegrał największą rolę w tym iż duże 10" lustro mogło rozwinąć w pełni skrzydła i pokazać nam ten detal, który jest przeważnie przez słaby Seeing zatarty i zamazany.
Pozdrawiam Krzysztof. :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

Miejscowość: Kraków

mrjq | 22 Sie 2023, 21:58

Masz prawo do swoich wniosków...
Patrz w APO tak nie zamazuje...
Wrzucam na luz... bo widzę niektórym coś puszcza...

wfifiak napisał(a):Hej!!!
No i mamy gównoburzę. Jak zwykle. Wypowiadają się Ci których nie było, ale którzy wiedzą lepiej co kto widział. I czego nie miał prawa zobaczyć. I na dodatek boją się, że na ich spotkanie dojedzie ktoś, kto może zobaczy inaczej niż oni. Mam wrażenie, że to zwykli zakompleksieni pieniacze, którzy mają na celu wyłączne psucie humoru innym. Moim zdaniem nie ma co usuwać tych wypowiedzi, tylko przenieść do jakiegoś postu zatytułowanego np. "Bezsensowne, głupie i szkodliwe uwagi na temat zlotu na Kudłaczach". I następne wpisy też tam przenosić, żeby pieniacze, których na zlocie nie było, nie mieli pretensji, że się ich gumkuje. Przecież to jest post o zlocie, a nie o tym kto ma dłuższego, grubszego, bardziej kolorowego i z lepszym kontrastem. Czyj lepiej pokazuje a który, chociaż nie widziałem, to tak pokazać nie mógł. Tu powinni pisać ludzie, którzy tam byli, świetnie się bawili razem z innymi astroziomami i którzy PATRZYLI PRZEZ ZGROMADZONY NA ZLOCIE SPRZĘT. Dziękuję bardzo tym wszystkim, którzy bez obawy udostępnili swój sprzęt warty czasami tyle co dobry samochód. Dzięki nam każdy mógł z niego skorzystać i w praktyce wyrobić sobie zdanie. A Ci którzy z tego nie skorzystali, powinni zachować przyzwoitość i nie wypowiadać się w kwestiach merytorycznych.

Pozdrwiam.

Nikt się nie odniósł, że nie widzieliście tego co widzieliście. Tylko logiki mi w tym brak...
Odnoszę się do tych wypowiedzi, które się pojawiły...
Hmm rok temu, było kilka osób, dla których to nie było przyjemne gumkowanie...
Zapewniam Cię to tylko Twoje wrażenie (co do zwykli zakompleksieni...), a wrażenia są ulotne, z tego co wiem...
Ja chcę się dowiedzieć, jak było w jakim sprzęcie ? Coś w tym złego ?

To tyle w temacie...
Ostatnio edytowany przez mrjq, 22 Sie 2023, 21:58, edytowano w sumie 1 raz
Takisit

Miejscowość: Polska

Krzysztof_P | 22 Sie 2023, 21:58

JOKER1 napisał(a):Krzysiu,
A do tych newtonow do planet to najlepsze 100* okulary...
Bedzie super kontrast i ostrość z potwornym detalem...jak to w newtonie :)
Zapędziłeś sie troche i zapomniales o f16 ?
Nie dales im szans :)

Dobra, rosmieszyla mnie ta twoja furia opisowa...
Daj spokój...my mamy swoje Takahashi ty Agemme u coś tam jeszcze i niech juz tak zostanie.

Na zlocie oglądaliśmy wszelakimi okularami: Pentaxy , Delosy, Takahashi Orto, Takahashi LE, itp.
Przetestowaliśmy wszelaki sprzęt na wszelakie sposoby podczas dwóch nocek przez kilkanaście godzin na Planetach, przy różnorakim Seeingu i też bez złączek kątowych patrząc na wprost , tak że na wszelakie możliwe sposoby z okularami z wysokiej półki jakościowej.
Oglądaliśmy też w gronie doświadczonych miłośników nocnego nieba, którym doskonałe Refraktory APO, nie są obce i mają z nimi wieloletnią praktykę.
P.S.
Tak czy inaczej w tym roku najlepiej wspominam Łukasza Newtona 10".
Refraktora APO LZOS 175mm nie liczę, gdyż trochę czasu już go znam.
Bardzo przypadł mi do gustu 10" Newton , szczególnie kiedy oglądałem nim Saturna i gromady kuliste gwiazd.
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

JOKER1 | 22 Sie 2023, 22:02

No wlasnie tak Krzysztofie nie bylo...
Seeing miejscami byl dobry i wtedy 130 tka pokazal drobny detal w okularach ortho.takahashi ktory byl poza zasiegiem 250 tki i innych newtonow.
Obraz pasow Jowisza byl wiekszy w newtonie ale roznazany detal bez kontrastu i ostrosci...
Dopiero jak wlaczyles wyobraznie to mogłeś cos tam sobie zobaczyc ale nawet to bylo daleko od 130 tki...
Dobra, milion razy to pisalem i juz nie bede sie powtarzał.

Krzysztof_P | 22 Sie 2023, 22:07

Właśnie Jacku wtedy ten Seeing nie pozwalał Newtonowi 10" pokazać i rozmazywał pasy i detal Jowisza, teraz było inaczej , dlatego mniejsze Refraktory APO okazały się pokazywać mniej niż w 10" Newtonie z jaśniejszym i większym obrazem Planet w większej skali obrazu. :wink:
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Scaiter | 22 Sie 2023, 22:08

Może i ja się wypowiem.
Planetarny Newton kolegi wymiatał, dawał piękne obrazy Jowisza,ale toa 130 też w bino pokazywała pięknie,za krótko obcowałem z tymi sprzętami by wypunktować który co pokazuje w momentach turbo seeingu, Zgodzę się że apertura to detal,ale apo inaczej go rysują co jest w ich zasięgu, może mniej pokażą,ale ostrzej kontrastowej i tak można by podsumować,ja myślę że jednak wolałbym apo od dużego Newtona...
Moj sprzęt Vixen NP-80L-Prawdziwy Planetarny wymiatacz.
Vixen SD115S -Nowy planetarny wymiatacz
Vixen Ultima 8x56 ZCF
Delta Optical Forest II 8x42
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

Krzysztof_P | 22 Sie 2023, 22:17

Krzysztofie oczywiście że rysują inaczej bo mamy mniejsze powiększenia i mniejszą skalę obrazu w Refraktorach APO. Duży Newton przy mniejszych powiększeniach daje za jasny obraz aby zobaczyć tak samo dużo detalu jak w mniejszym Refraktorze APO. Po prostu detal ginie w blasku Planety i go nie widać przez zaświetlenie w mniejszym powiększeniu a większej aperturze dużego Newtona. Dlatego oglądamy obrazy z większym powiększeniem w większej skali obrazu jak tylko mamy dobry Seeing i widzimy to samo tylko w innej skali obrazu. Im lepszy Seeing i optyka tym widzimy ostrzej i lepiej to samo albo jeszcze więcej niż w mniejszym Refraktorze APO , gdyż mamy większą dostępną aperturę.
Gdyby tak oglądać dużym Makiem bez pająka , takim np. 12" czy Refraktorem 12" to było by jeszcze lepiej niż z Newtona ze względu na mniej niekorzystnych czynników degradujących nam i psujących obraz. Takich jak pająk i rozproszone światło.
Dlatego obrazy Jowisza były rano najlepsze , jak świecił na jasnym tle nieba , jego blask tak nie zacierał detalu, pamiętasz, dwie nocki siedzieliśmy do 7-ej rano,. :D
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

wfifiak | 22 Sie 2023, 22:28

Scaiter napisał(a):Może i ja się wypowiem.
Planetarny Newton kolegi wymiatał, dawał piękne obrazy Jowisza,ale toa 130 też w bino pokazywała pięknie,za krótko obcowałem z tymi sprzętami by wypunktować który co pokazuje w momentach turbo seeingu, Zgodzę się że apertura to detal,ale apo inaczej go rysują co jest w ich zasięgu, może mniej pokażą,ale ostrzej kontrastowej i tak można by podsumować,ja myślę że jednak wolałbym apo od dużego Newtona...

No i szacun. Był, widział, wypowiedział się. Brawo. A że ma inne zdanie niż ja, super!!! To potwierdza, że co człowiek, to inny odbiór obrazu. Mam nadzieję, że pozostali członkowie zlotu też się odezwą :-)
Newton 14" w budowie, Newton 10"ATM, SW 120/600, Mak Bresser 127, złoty SW ED100, PZO Mak 70, PCO143/900 pod bino, Newton 150mm F10 Stephen Optics, TAL100RS, Meade ED127/1140, Intes MN76, Vixen 80/1200, nasadka bino Leica i masa innego szkła.
Awatar użytkownika

wampum | 22 Sie 2023, 22:39

mrjq napisał(a):

Nikt się nie odniósł, że nie widzieliście tego co widzieliście. Tylko logiki mi w tym brak...
Odnoszę się do tych wypowiedzi, które się pojawiły...
Hmm rok temu, było kilka osób, dla których to nie było przyjemne gumkowanie...
Zapewniam Cię to tylko Twoje wrażenie (co do zwykli zakompleksieni...), a wrażenia są ulotne, z tego co wiem...
Ja chcę się dowiedzieć, jak było w jakim sprzęcie ? Coś w tym złego ?

To tyle w temacie...[/quote]

Ale co mamy Ci opisać?, każdą kreskę i kropkę jak była widoczna w każdym miejscu Planety?.
NIE DA SIĘ - trzeba było przyjechać a nie po fakcie trzepać się wirtualnie....
Jak bym zmoderował ten wątek, bo znowu robi się śmietnik o czymś czego nie da sie uchwycić pisaniem na forum.
Po to są zloty i po to np. niezdecydowanym nowicjuszom dajemy poradę, pojedź na jakiś zlot, spotkaj się lokalnie popatrz przez lustro i soczewkę, sam będziesz wiedział co Tobie bardziej odpowiada.
Refraktor "ZEN_Ottiche" 120 F8 /Zen Ottiche 150 F6,6/ Sky Tee/ ATM-Uniwersal 150/2800/ Vortex Kaibab 18x56/okulary i dodatki

Miejscowość: Nowe Skalmierzcye

mrjq | 22 Sie 2023, 22:40

Jak się nie da, da się, wiele osób robi porównania... Zresztą po Twoim poście mogłem się dopiero do czegoś donieść...
Nie wiem o co Ci chodzi ?
trzepać ? Naprawdę Wampum ? :shock: :wink: :D 8) :lol: :mrgreen:
Takisit

witos1 | 22 Sie 2023, 22:54

Napiszę krótko, kto nie był na zlocie niech żałuje. Wspaniali ludzie niesamowita atmosfera, masa sprzętu !!!!!!! Organizatorowi zlotu oraz kolegom bardzo dziękuję za miło spędzony czas. Jesteście wspaniali i do zobaczenia za rok 8)
TS65Q, Lunt60, Mewlon210, SW200/1000.

Krzysztof_P | 22 Sie 2023, 22:56

Trochę zdjęć ze zlotu. :D
Załączniki
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z32.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z31.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z30.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z29.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z28.jpg
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

bolid25 | 22 Sie 2023, 23:05

witos1 napisał(a):Napiszę krótko, kto nie był na zlocie niech żałuje. Wspaniali ludzie niesamowita atmosfera, masa sprzętu !!!!!!! Organizatorowi zlotu oraz kolegom bardzo dziękuję za miło spędzony czas. Jesteście wspaniali i do zobaczenia za rok 8)

W samo sedno i tego się trzymajmy ,hobby ma uspokajać a nie wszczynać spory ,a każdy sam decyduje jaki sprzęt preferuje i co mu się podoba,gdyby tak nie było to byśmy mieli jeden rodzaj sprzętu na zlocie i zero możliwości porównań .
ATM Columbus 20'', ATM AstroScope 14'', ATM AstroScope 9'', ATM Saturn 6'', Meade SCT 10'' mod, Intes Alter MN 56, Intes Alter M500, SW 100ED, Orion SkyScanner 4", Celestron C90,TS 25x100,SkyMaster Pro 20x80,TS 15x70, Zeiss, Nikon 10x50,Steiner 8x30
Awatar użytkownika

Miejscowość: Andrychów

Krzysztof_P | 22 Sie 2023, 23:11

Cześć Krzysztofie.
To prawda, ja teraz też polubiłem naszego SCT 14" , po tym co ostatnio pokazał nam na Jupku w Obserwatorium.
Zawsze będzie cała masa sprzętu a im więcej poznamy to też czasem wbrew pozorom, nie wiadomo co tak naprawdę wybrać dla siebie.
Gdyż cały czas jakiś nowo poznany sprzęt nas zaskakuje swoimi obrazkami.
Najlepsze to chyba te z których najczęściej z przyjemnością korzystamy.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Krzysztof_P | 22 Sie 2023, 23:18

Kolejne zdjęcia. :wink:
Załączniki
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z42.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z41.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z40.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z39.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z37.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z36.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z35.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z34.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z33.jpg
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

bolid25 | 22 Sie 2023, 23:24

Krzysztof_P napisał(a):Cześć Krzysztofie.
To prawda, ja teraz też polubiłem naszego SCT 14" , po tym co ostatnio pokazał nam na Jupku w Obserwatorium.
Zawsze będzie cała masa sprzętu a im więcej poznamy to też czasem wbrew pozorom, nie wiadomo co tak naprawdę wybrać dla siebie.
Gdyż cały czas jakiś nowo poznany sprzęt nas zaskakuje swoimi obrazkami.
Najlepsze to chyba te z których najczęściej z przyjemnością korzystamy.

Ja nie jestem jakimś fanem SCT,te teleskopy mają problemy z termiką nawet jak jest zrobiony system chłodzenia tak jak w moim egzemplarzu .Dopiero jak jest wszystko ustabilizowane to dostaje skrzydeł .Trzymam go tylko z tego względu że ma dobrą optykę gdzie w optymalnych warunkach jak to było nad ranem podczas zlotu daje dobre ostre obrazy.
ATM Columbus 20'', ATM AstroScope 14'', ATM AstroScope 9'', ATM Saturn 6'', Meade SCT 10'' mod, Intes Alter MN 56, Intes Alter M500, SW 100ED, Orion SkyScanner 4", Celestron C90,TS 25x100,SkyMaster Pro 20x80,TS 15x70, Zeiss, Nikon 10x50,Steiner 8x30
Awatar użytkownika

wfifiak | 23 Sie 2023, 08:25

bolid25 napisał(a): Ja nie jestem jakimś fanem SCT,te teleskopy mają problemy z termiką nawet jak jest zrobiony system chłodzenia tak jak w moim egzemplarzu .Dopiero jak jest wszystko ustabilizowane to dostaje skrzydeł .Trzymam go tylko z tego względu że ma dobrą optykę gdzie w optymalnych warunkach jak to było nad ranem podczas zlotu daje dobre ostre obrazy.

Hej!!!
To prawda. Twój SCT w poniedziałek nad ranem pokazywał pięknie. Ustawił bym go zaraz po LZOS'ie i planetarnym Newtonie. Ja jestem zwolennikiem prostych konstrukcji. Katadioptryki potrzebują bardzo dobrego wychłodzenia i dokładnej kolimacji. Często brakuje im któregoś z tych czynników. I wtedy nawet najlepsza optyka nic nie zdziała.

Pozdrawiam.
Newton 14" w budowie, Newton 10"ATM, SW 120/600, Mak Bresser 127, złoty SW ED100, PZO Mak 70, PCO143/900 pod bino, Newton 150mm F10 Stephen Optics, TAL100RS, Meade ED127/1140, Intes MN76, Vixen 80/1200, nasadka bino Leica i masa innego szkła.
Awatar użytkownika

DominRZS | 23 Sie 2023, 10:56

Z moich przemyśleń po tym zlocie wynika, że dobre APO jest nie do pobicia jeśli chodzi o detal w swoim zakresie apertury, to oczywiste. Gdy wielkość refraktora wzrasta staje się to coraz bardziej oczywiste, nieczęsto mam okazję pooglądać planety przez 7" apo, gdy są dobre warunki, dobre apo pokazuje maksimum w granicach swojej rozdzielczości.
Zawsze jest kwestia warstw na obiektywie co ma wpływ na odbiór kolorów, wielkości teleskopu , co ma wpływ na wygodę obserwacji (LZOSem oglądaliśmy siedząc na ziemi, gdy Jowisz był wysoko), czy można to podłączyć pod montaż ze śledzeniem, co może mieć kluczowe znaczenie, bo czasami się czeka aż seeing się stabilizuje i super detal może wyskoczyć na kilka sekund.

Newton 250 f7 na dobrej optyce mógłby pokonać LZOSa na planetach tylko gdyby warunki były tak dobre, że LZOS by już nie widział detalu w swojej rozdzielczości, a Newton jeszcze by ten detal wychwycił. Tylko takie warunki zdarzają się kilka razy w roku, gdy Jowisz jest wysoko a powietrze jest przejrzyste do maksimum i stabilne. Z mojego doświadczenia wiem, że to się trafia, raz miałem taki seeing w mroźną noc i w dolnej części Jowisza z TOA widziałem co najmniej kilkanaście drobniutkich pasów (nie byłem w stanie policzyć). Pewnie Newton w takich warunkach by pokazał jeszcze ich postrzępienia i wszedł na większe powiększenie ( jest jeszcze warunek, że pająk z lustrem wtórnym może ten super detal zatrzeć)
Mega ważne są też okulary, jak do wyciągu wskakiwały orciaki Takahashi, od razu było ostrzej i bardziej kontrastowo.
pozdrawiam! Dominik
---------------------
Lzos 152 f8
Nikon 10x50CF

Miejscowość: Łomianki

Krzysztof_P | 24 Sie 2023, 13:34

Witajcie.
Wstawiam kolejne zdjęcia z naszego spotkania na Kudłaczach.
Załączniki
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z53.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z52.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z51.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z50.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z49.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z48.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z47.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z46.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z45.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z44.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z43.jpg
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Krzysztof_P | 27 Sie 2023, 12:17

Witajcie.
Proszę kolejne zdjęcia ze zlotu Kudłacze Sierpień 2023r.
Załączniki
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z67.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z66.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z65.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z64.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z63.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z62.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z61.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z60.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z59.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z58.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z57.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z56.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z55.jpg
Zloty i obserwacje na Kudłaczach i Lubomirze: Z54.jpg
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

witos1 | 27 Sie 2023, 19:18

Przepraszam że użyłem lampy błyskowej :wink:
TS65Q, Lunt60, Mewlon210, SW200/1000.

mrjq | 27 Sie 2023, 20:04

Musiałem :mrgreen:
Takisit

wfifiak | 27 Sie 2023, 20:37

mrjq napisał(a):

Gdzie się podziały, tamte prywatki........ :-)

A swoja drogą, na tym zlocie problem nadużywających alkoholu praktycznie nie istniał. Zupełnie nietrafiony żarcik.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

Krzysztof_P | 27 Sie 2023, 21:23

Cześć Wojciechu.
Szkoda że tak szybko minęły te dni i wspólne na oglądaniu spędzone nocki.
Co by nie pisać to w tym roku było naprawdę świetnie, choć nadal mam niedosyt i w planie mam zobaczyć kolejne na niebie obiekty.
Krzysztof "Scaiter" z jakimś kolegą planuje przyjazd na Kudłacze w przyszły weekend, pisał do mnie na Fejsie.
Może zorganizujemy jakieś kolejne spotkanie.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

bolid25 | 27 Sie 2023, 21:37

Krzysztof_P napisał(a):Cześć Wojciechu.
Szkoda że tak szybko minęły te dni i wspólne na oglądaniu spędzone nocki.
Co by nie pisać to w tym roku było naprawdę świetnie, choć nadal mam niedosyt i w planie mam zobaczyć kolejne na niebie obiekty.
Krzysztof "Scaiter" z jakimś kolegą planuje przyjazd na Kudłacze w przyszły weekend, pisał do mnie na Fejsie.
Może zorganizujemy jakieś kolejne spotkanie.

Do mnie też pisał ,jeśli będzie pogoda to mogę się zjawić
Awatar użytkownika

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie