bronek napisał(a):Ja oczywiście nie na temat. W kwestii "Astrosmartfon" warto kupić jakiś z amoledem, super amoledem albo podobnymi wynalazkami (Apple? nie wiem czy wszystkie - nie miałem nigdy Iphone). Dlaczego? Inne ekrany, tam gdzie mogą być wygaszone, "świecą". Tak, czarny też świeci , zwłaszcza jak patrzymy pod kątem. Czasem denerwująco świecą. Ja swojego używam jako mapy i do sterowania montażem. Różnica po zmianie telefonu z matrycą IPS na SAmoled była duża.
Orzech napisał(a):Z doświadczenia, najlepsze aparaty w tel: Samsungi Galaxy S6/6Edge, 7/7Edge/ 8/8+, LG G6/V30, Huawei P10/Honor 9 Huawei Mate 10 Pro, iPhoneX.
Samsungi testowałem w "terenie" i potrafiły zrobić zdjęcia z reki w autoamacie, na których było widać Drogę Mleczną!
MaciekGroch. napisał(a):A jaki masz uchwyt na telefon? Okular 1,25 czy 2 cale? Pytam bo się zastanawiam czy takie uchwyty obejmą 2" okulary
Orzech napisał(a):Z doświadczenia, najlepsze aparaty w tel: Samsungi Galaxy S6/6Edge, 7/7Edge/ 8/8+, LG G6/V30, Huawei P10/Honor 9 Huawei Mate 10 Pro, iPhoneX.
Samsungi testowałem w "terenie" i potrafiły zrobić zdjęcia z reki w autoamacie, na których było widać Drogę Mleczną!
MaciekGroch. napisał(a):Te samsungi mają najjaśniejszy ponoć obiektyw na rynku (f1.7), ale ekspozycja max 10 sekund jeśli dobrze poszperałem w necie, nie znalazłem też zbytnio sampli fotek gwiazd z nich
MaciekGroch. napisał(a):Domek, dzięki, o to mi właśnie chodziło. Swoją drogą ciekawe co jeszcze ze szlagierów dałoby się ustrzelić smartfonem, ciekawe jak Andromeda..
MaciekGroch. napisał(a):"Także kluczowe w zabawie z astrofotografię ze smartfonem będzie odpowiednie oprogramowanie do robienia zdjęć. Chodzi o to aby można było zbierać materiał w formacie RAW lub TIFF a nie tylko w formacie JPG."
Są jakieś programy na telefon do fotek w takich formatach?
Okular Svbony SV136 34mm 72st. 2"
Sprzedam Pavulonix, 2024.12.13Kamera mono chłodzona stan idealny
Sprzedam _RobMarK_, 2024.09.13