wampum napisał(a):Temat lekko umarł więc odnawiam
Smorff84 napisał(a):Gif z filmiku z sct 8 es 8.8 mm i mi 10
Wysłane z mojego Mi 10 przy użyciu Tapatalka
Matthew napisał(a):Tutaj moje strzały uchwycone za pomocą Samsunga Galaxy S7 edge
przy pomocy teleskopu SW 130/650
również SW 130/650 plus obróbka w PS
wiem, że nie są tak rewelacyjne jak ujęcia z lustrzanki, ale dla mnie to wielka frajda była
lulu napisał(a):Na którymś etapie zdjęcie zostało poddane bardzo mocnemu filtrowaniu polegającemu na wygładzaniu obrazu i potem podbijaniu ostrości krawędzi tak powstałych obszarów. Pozwala to na uzyskanie pozornie prawidłowego, pozbawionego szumu i zawierającego ostre krawędzie detali obrazu. Ma one niestety charakter pół-artefaktu - w tej skali detale tarczy wyglądają zupełnie inaczej, nawet rozmiary tarcz księżyców nie są prawdziwe i wynikają z tego właśnie procesu bardzo agresywnego filtrowania. Nie wiem czy to jest dzieło smartfona, czy jakiejś apki do post-obróbki, ale obrazek powiększony został "na siłę" dobre 3-4 razy ponad realną rozdzielczość. Brak danych zastąpiony został czarami filtrów - ale to niestety widać. Zobacz, że jak zmniejszyć obraz do 20-25% jego obecnej wielkości, to dopiero zaczyna wyglądać w miarę naturalnie i prawdziwie.
Okular Svbony SV136 34mm 72st. 2"
Sprzedam Pavulonix, 2024.12.13Kamera mono chłodzona stan idealny
Sprzedam _RobMarK_, 2024.09.13