@Thorn dziekuje bardzo ! Atsronocnika rozumiem szukac na youtube ?
Jako ze pogoda obserwacyjnie do niczego, mozna sie pobawic softem i jako poczatkujacy amator przekazac innym amatorom co udaje sie wyciagnac z seestara. Na poczatek wezcie pod uwage ze jestem naprawde swiezy, seestara mam jakis.. miesiac. Z astronomia do czynienia mialem w zyciu niewiele (jeden plastikowy teleskop z Lidla), a z astrofotografia nic kompletnie. Ale glowa zawsze jakos tak sama w gore w rozgwieżdżone niebo, nawet jesli nie bylem w stanie nazwac tego na co patrze - widok nieodmiennie fascynujacy. Wiec Seestar jest moim pierwszym "sprzetem astrofoto" i pierwszym teleskopem jako tako ktory jest w ciaglym uzyciu. I domyslam sie ze... wielu wlascicieli seestara, albo potencjalnych wlascicieli jest w podobnej sytuacji
Jak wiecie Seestar moze robic gotowe fotki, mozna jego pliki obrobic tez samodzielnie. Zainteresowalem sie dwoma popularnymi programami - Siril (darmowy), i PixInsight (platny, i to niemalo - ale jest dostepna 45 dniowa pelnowartosciowa licencja trialowa z ktorej korzystam). Jako poczatkujacy uczylem sie bazujac na tutorialach na youtube (ponizej podam linki). Wazna rzecz - zeby moc samodzielnie obrabiac material z Seestara nalezy w ustawieniach zaznaczyc opcje zapisu poszczegolnych klatek, no i oczywiscie zgrac je po obserwacji na dysk komputera.
Na tapete wzialem NGC7331 - galaktyka beda czlonkiem grupy o tej samej nazwie, odlegla od nas o 50 mln lat swietlnych, i zlapana z przydomowego ogrodka. Niebo mocno zaswietlnoe (Bortle 7) jak to na slasku. Material wyjsciowy to 211 ujec z Seestara po 10 sekund kazde.
1. Fotka bezposrednio z Seestara
Tu bedzie wtopa bo... zdjecie wywalilem. Tak ze nie pokaze Wam jak to wyglada, ale bylo ogolnie "slabo". Widoczne artefakty ze stackowania (laczenia zdjec) spowodowane tym ze Seestar nie ma rotacji, a firmware Seestara nie kadruje samodzielnie ujec zeby takie artefakty wyciac. Sama jasnosc galaktyki tez malo zadowalajaca. Zdjecie bylo gorsze niz z kroku 2, dlatego tez wylecialo.
2. Prosta obrobka z Sirilu.
Krazy w internecie taki zart - szukasz czegos konkretnego, jak cos szybko zrobic, bez zbednej gadaniny. Na youtube konta majace po miliony sybskrybentow oferuja Ci godzinne materialy, a Ty chcesz skondensowanej wiedzy czy informacji. I trafiasz na jutubera z Indii, ktory ma 2 sybksrybentow, i on ma wlasnie material ktorego szukasz. Tak tez bylo (i w sumie wciaz jest) ze mna i Sirilem. Nie ukrywajmy - poczatkujacy nie wie nawet o co zapytac, chce zeby ktos go poprowadzil w prosty sposob za raczke, bez zbednych komplikacji i tony wiedzy ktorej i tak nie wykorzysta i nie zapamieta. Chce zaczac od podstaw, ale cos juz robiac... a przynajmniej ja jako poczatkujacy tak wlasnie chcialem. To material wg ktorego powstalo zdjecie ponizej, z tym ze nie korzystalem z materialow prowadzacego (mozesz zrobic ten tutorial nawet nie majac Seestara) tylko uzylem wlasnych ujec:
https://www.youtube.com/watch?v=Ao812ZCFOtMEfekt - zdecydowanie lepszy niz bezposrednie zdjecie z Seestara (musicie mi wierzyc na slowo). Powyzszy tutorial trwa 16 minut, wiec lacznie z "robieniem" tego co prowadzacy caly proces to jakies.. 30 minut (plus czas na przygotowanie Sirila przed rozpoczeciem pracy - instalacja wtyczek itd). I to bylo cale moje doswiadczenie w obroce astrofoto, 30 minut w Sirilu, efekt ponizej.
3. Bardziej zlozona obrobka w Sirilu
Bedac bardzo dumny ze swojej pierwszej "pracy" postanowilem wejsc nieco glebiej. W powyzszum punkcie stackowanie robi za nas skrypt, a chcialem zobaczyc jak wyglada to "stackowanie" czyli skladanie ujec z podgladem (i odrzucaniem tych gorszych), rejestracja, co tam mozna poustawiac itd. No i chcialem troche glebiej wejsc w obrobke, bo slyszysz cos o warstwach, jakichs "starless" i nie wiesz o czym ludzie wogole rozmawiaja. Trafilem na fajne materialy jutubera o dosyc monotonnym glosie
ale zdecydowanie polecam jego dwa tutoriale:
Stackowanie reczne w Sirilu:
https://www.youtube.com/watch?v=8iL2bzewBrQBardziej zaawansowana edycja:
https://www.youtube.com/watch?v=SyKw06fz8LUDodatkowym bonusem jest to ze w powyzszym tutorialu uzywamy wtyczki do Sirila o nazwie StarNet... no robi to rzecz iscie magiczna, ale to zobaczycie w trakcie pracy. Obydwa tutoriale to lacznie 20 minut, robiac to co prowadzacy jest to okolo 40-50 minut. Czyli sumaryczne doswiadczenie w sirilu na tym etapie to.. mniej niz poltorej godziny. Wynik ? Ze stackowania bylem BARDZO zadowolony - byla duzo lepiej niz w prostym procesie w punkcie 2. Efekt koncowy calosci... tak sobie, ale nauczylem sie sporo o Sirilu.
Od razu rzuca sie w oczy ze zdjecie jest inaczej wykadrowane i.. niestety bardzo mocno zaszumione. Tu wychodzi jeden z brakow Sirila - nie ma dobrego narzedzia do usuwania szumu, chociaz majac wiecej doswiadczenia w Sirilu pewnie da sie to obejsc (strzelam - odciac maską jasne obiekty i na krzywych "zdjac" tlo do czerni ?).
Mozna znalesc w internecie strony ktore umozliwiaja "odszumienie" zdjecia - kilka za darmo, (przynajmniej na poczatku). Stwierdzilem co mi tam, sprobuje. Tak wyglada powyzsze ujecie po przepuszczeniu przez AI denoise od Nero.
Wynik ? Denoiser zdecydowanie dziala, ale jak dla mnie za bardzo. Zdjecie jest tak gladkie ze az mdle.. pomijajac prawa krawedz na ktorej widac wciaz artefakty ze stackowania,
4. Badz PRO ! PixInsight
No jest to kombajn, nie ma co. Ilosc opcji i mozliwosci przytlacza, do tego obsluga jest mowiac delikatnie... bardzo oryginalna. Do Pix'a dodalem polecana wtyczke (tez platna, ale jest 30 dniowy w pelni funkcjonalny trial) NoiseXterminator.
W samym PixInsight mi jako poczatkujacemu bardzo ciezko bylo sie polapac, wiec... tutoriale. Zaczalem od polecanego, i rzeczywiscie swietnego "Lukomatico". Przerobilem jego dwa pierwsze tutoriale dla poczatkujacych.
Czesc 1:
https://www.youtube.com/watch?v=UKd0pUBSZ6oCzesc 2:
https://www.youtube.com/watch?v=84EOIvqq_1IUczylem sie tym razem na materialach ktore dostarcza autor (sprawdzcie opisy pod filmem ZANIM zaczniecie przerabiac tutorial). Po czesci drugiej stwierdzilem ze sprobuje na "swoim" materiale - wykorzystujac dokladnie ten sam wynik stackowania w Sirilu co w punkcie 3 (tak, serio byl tak dobry). Odpalilem jeszcze raz tutorial czesc 1, i majac conieco w pamieci z czesci 2 zaczalem dzialac. Oba tutoriale trwaja okolo 1h, tu podazanie zajmuje troche wiecej czasu, mi zajelo w sumie jakies 2.5.h plus kolejne 40 minut na ponowna czesc 1 na wlasnym materiale, w sumie troche ponad 3h "doswiadczenia" w Pixie.
No i tak... Pix umie. Pix zdecydowanie UMIE. A jak jeszcze operator umie to juz wogole klekajcie narody. Moznaby to zdjecie jeszcze dopracowac - teraz widze ze tlo ma delikatne przebarwienia, ale i tak jestem BARDZO zadowolony. Detale ktore udalo sie wyciagnac no... naprawde. Rowniez NoiseXterminator to mistrzostwo swiata - zauwazcie ze poradzil sobie rowniez z artefaktami stackowania - nie ma tu nic przy prawej krawedzi. Ale niestety zabawa jest fajna i darmowa tylko przez 30 dni dla Xterminatora i 45 dla Pixa, no coz, mam jeszcze sporo dni do zabawy
Tak wyglada sciezka poczatkujacego amatora. I jezeli rowniez jak ja spogladasz w gwiazdy "wlasnymi oczyma" i masz wolna gotowke, i rozwazasz seestara ale zastanawiasz sie czy warto, i czy dasz rade... powiem tak - zdjecia bezposrednio z seestara da sie ogladac ale szalu nie ma. Ale jesli samodzielna obrobka jest dla Ciebie ok, ale zastanawiasz sie czy dasz rade - popatrz, skoro takie beztalencie jak ja dalem rade - i do tego naprawde swietnie sie bawiac, to Ty z ... papierosem w zebach sobie poradzisz