Teleskop cyfrowy ZWO Seestar - S50

lulu | 16 Cze 2024, 16:28

To nie jest takie proste. To jest tajne stowarzyszenie, a ujawnia się tylko od czasu do czasu - na forach internetowych :-)
pozdrowienia Łukasz
Mapa Księżyca: https://astrostrona.pl/narzedzia-i-pomo ... -ksiezyca/
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny
 
Posty: 3431
Rejestracja: 07 Wrz 2019, 23:18
Miejscowość: spod Krakowa

kombiii | 16 Cze 2024, 16:42

Tym razem bez spajków :P
M 5, 10 minut naświetlania:

Teleskop cyfrowy ZWO Seestar - S50: M5.jpg
ZWO Seestar-S50
Awatar użytkownika
 
Posty: 112
Rejestracja: 15 Maj 2017, 17:43
Miejscowość: Bielsko-Biała

kombiii | 18 Cze 2024, 17:19

Wziąłem się za M101, ale przy zaświetlonym Księżycem niebie.
Godzina naświetlania.
Teleskop cyfrowy ZWO Seestar - S50: M101 2.jpg
ZWO Seestar-S50
Awatar użytkownika
 
Posty: 112
Rejestracja: 15 Maj 2017, 17:43
Miejscowość: Bielsko-Biała

kombiii | 19 Cze 2024, 20:15

M51 przy sporym wietrze, Seestar tego nie odczuł, 120 minut naświetlania, obróbka w Lightroom.
Teleskop cyfrowy ZWO Seestar - S50: M51.jpg
ZWO Seestar-S50
Awatar użytkownika
 
Posty: 112
Rejestracja: 15 Maj 2017, 17:43
Miejscowość: Bielsko-Biała

prywek | 19 Cze 2024, 20:18

Był wschodni welon to teraz zachodni. NGC6960 - 90 minut. Jest jakiś w miarę prosty sposób w darmowych programach aby pozbyć się tego halo wokół centralnej gwiazdy?
Załączniki
Teleskop cyfrowy ZWO Seestar - S50: NGC6960.jpg
siril
Teleskop cyfrowy ZWO Seestar - S50: 1718593766950.jpg
seestar
Seestar S50
 
Posty: 25
Rejestracja: 15 Maj 2010, 19:17

 

kombiii | 19 Cze 2024, 20:47

Według mnie, to halo dodaje uroku zdjęciu. Miotła to mój najbliższy cel, ale dzisiaj w Bielsku burze, więc... :D
ZWO Seestar-S50
Awatar użytkownika
 
Posty: 112
Rejestracja: 15 Maj 2017, 17:43
Miejscowość: Bielsko-Biała

kombiii | 25 Cze 2024, 20:02

A to moja próba Welona. Naświetlanie 120 minut, korekta w Lightroom. Próbowałem w SiriL, ale wyszło bardzo nienaturalnie.
Teleskop cyfrowy ZWO Seestar - S50: welon seestar.jpg
ZWO Seestar-S50
Awatar użytkownika
 
Posty: 112
Rejestracja: 15 Maj 2017, 17:43
Miejscowość: Bielsko-Biała

Tomcis | 26 Cze 2024, 13:14

Witam serdecznie.

Jestem swieżym użytkownikiem Seestara i kompletnym laikiem. Stąd prośba na odpowiedzi do tak elementarnych pytan:

1) W jaki sposób uzyskuje się materiał zdjęciowy do dalszej obróbki w aplikacjach zewnętrznych ?

2) Czesto w opisach zdjęć pojawia sie bardzo duża liczba klatek np 1000 po 10s. To są zdjęcia z sasiadujących nocy robione o tej samej porze?

3) Seestar przy zdjęciach ustawia automatyczne paramety. Czy są one optymalne czy tez w pewnych sytuacjach należy je recznie korygowac?

4) Co czego służy przycisk Autofocus i czy należy go właczac przy robieniu zdjęc

5) Czy można ręcznie ustawiać ręcznie pole zdjęcia i jak sie to robi. Np chciałbym na jednym zdjęciu pomiescic jakiś obszar z kilkoma galaktykami np Bodego i Cygaro
 
Posty: 6
Rejestracja: 03 Cze 2024, 12:05

 

kombiii | 26 Cze 2024, 17:40

ad1 Materiał zdjęciowy powstaje przez naświetlanie pojedynczych ujęć, najczęściej 10 sekundowych.
ad2 Im więcej staków, tym lepiej, obraz jest bardziej szczegółowy. 1000 strzałów to 166 minut. Można robić z kilku nocy, ja robię zawsze z jednej i wystarcza zwykle od godziny do dwóch.
ad3 Zwykle są optymalne, czasem należy korygować ostrość
ad4 Autofocus służy do automatycznego ustawienia ostrości, zawsze należy go włączyć.
ad5 Seestar ma system GoTo, więc po wskazaniu obiektu w atlasie, sam na niego się nakierowuje. Dodatkowo można skorygować ręcznie w tymże atlasie fotografowany obszar (rewelacyjna funkcja)
ZWO Seestar-S50
Awatar użytkownika
 
Posty: 112
Rejestracja: 15 Maj 2017, 17:43
Miejscowość: Bielsko-Biała

Tomcis | 26 Cze 2024, 18:53

dziekuje
poprosze o lekkie doprecyzowanie

ad1 Materiał zdjęciowy powstaje przez naświetlanie pojedynczych ujęć, najczęściej 10 sekundowych. - ale gdzie są te pojedyńcze klatki, jak je odszukać i jak ewentualnie zaimportowac?

ad5 Seestar ma system GoTo, więc po wskazaniu obiektu w atlasie, sam na niego się nakierowuje. Dodatkowo można skorygować ręcznie w tymże atlasie fotografowany obszar (rewelacyjna funkcja) - ale jak uruchomic to ręczne ustawianie obszaru ?
 
Posty: 6
Rejestracja: 03 Cze 2024, 12:05

 

prywek | 26 Cze 2024, 19:07

ad1
Seestar ma dwie możliwości zapisywania swoich sesji.
1. Robi ujęcia 10/20/30 sekundowe i automatycznie łączy je w jedną całość. Po zakończeniu rejestracji otrzymujesz JPG z efektem końcowym i plik FIT do głębszej edycji
2. Tak jak wyżej ale dodatkowo jeszcze zapisuje każde ujęcie w osobnym pliku dzięki czemu możemy w procesie obróbki wyrzucić zepsute klatki.
ad2
Zdjęcia mogą być z jednej nocy lub z kilku. Teoretycznie im więcej materiału tym lepszy efekt końcowy
ad3
Przy DSach wszystko leci z automatu. Przy księżycu, słońcu, planetach, jest parę suwaków do zabawy
ad4
autofocus sam ustawia ostrość. W seestarze jeżeli raz ustawisz dobrze ostrość to potem w opcjach możesz z ręki wpisać konkretną wartość i po każdym kolejnym uruchomieniu teleskopu będzie ona ustawiona jako domyślna.
ad5
tak jak napisał kombiii, możesz użyć goto do wyszukania konkretnego obiektu i później lekko skorygować. Czy chodziło ci aby seestar zrobił mozaikę ze zdjęć jeżeli fotografowany obszar jest za duży?
Seestar S50
 
Posty: 25
Rejestracja: 15 Maj 2010, 19:17

 

prywek | 26 Cze 2024, 19:21

Tomcis napisał(a):dziekuje
poprosze o lekkie doprecyzowanie

ad1 Materiał zdjęciowy powstaje przez naświetlanie pojedynczych ujęć, najczęściej 10 sekundowych. - ale gdzie są te pojedyńcze klatki, jak je odszukać i jak ewentualnie zaimportowac?


Seestar ma wewnętrzną pamięć. Wystarczy żę podepniesz kablem usb do komputera i wyskoczy ci jako kolejny dysk. W środku foldery są podzielone wg konkretnych obiektów.

Tomcis napisał(a):ad5 Seestar ma system GoTo, więc po wskazaniu obiektu w atlasie, sam na niego się nakierowuje. Dodatkowo można skorygować ręcznie w tymże atlasie fotografowany obszar (rewelacyjna funkcja) - ale jak uruchomic to ręczne ustawianie obszaru ?


Wyszukujesz obiekt, jak już znajdzie klikasz w ikonę konstelacji w prawym dolnym rogu i przesuwasz prostokąt nad interesujący cię obszar
Seestar S50
 
Posty: 25
Rejestracja: 15 Maj 2010, 19:17

 

kombiii | 27 Cze 2024, 08:36

Tomcis napisał(a):
ale gdzie są te pojedyńcze klatki, jak je odszukać i jak ewentualnie zaimportowac?

ale jak uruchomic to ręczne ustawianie obszaru ?


W Seestar jest możliwość, po wybraniu odpowiedniej opcji, zapisu staków w pamięci wewnętrznej urządzenia w formacie TIF i JPG. Po podłączeniu do laptopa/tableta, wyświetli Ci się folder o nazwie MyWorks. W nim znajdziesz zapisany efekt twojej pracy. Pamięć urządzenia to aż 50 Gb.

Ręczna korekcja obszaru jest możliwa po ustawieniu przez GoTo na obiekt. Przesuwasz po prostu kwadrat pola widzenia na interesujący Cię obszar.
Dodatkowo, co najbardziej lubię w Seestar, możesz eksplorować ręcznie cały atlas, dosłownie palcem po kosmosie :lol: (grafika podobna do Stellarium) wybierając interesujący Cię obiekt.
ZWO Seestar-S50
Awatar użytkownika
 
Posty: 112
Rejestracja: 15 Maj 2017, 17:43
Miejscowość: Bielsko-Biała

Tomcis | 27 Cze 2024, 13:25

Mam pytanko odnośnie odroślnika

Czy warto go stosować? Czy oprocz zapobieganiu rosy ma tez zauważalną funckjonalność zmniejszania zanieczyszczania światła?

I czy używanie jest bezpieczne? Przy założonym odrośliku na seestara jakiekolwiek niekontrolowalne wyłączenie i powrót do pozycji zero może uszkodzić mechanizm
 
Posty: 6
Rejestracja: 03 Cze 2024, 12:05

 

prywek | 27 Cze 2024, 18:19

Tomcis napisał(a):Mam pytanko odnośnie odroślnika

Czy warto go stosować? Czy oprocz zapobieganiu rosy ma tez zauważalną funckjonalność zmniejszania zanieczyszczania światła?

I czy używanie jest bezpieczne? Przy założonym odrośliku na seestara jakiekolwiek niekontrolowalne wyłączenie i powrót do pozycji zero może uszkodzić mechanizm


Jeżeli masz jakieś lampy które mogą ci zaświecić w obiektyw to warto. Seestar ma wbudowaną grzałkę którą można włączyć w aplikacji. Jeżeli boisz się że może coś uszkodzić możesz też wyłączyć automatyczne wyłączanie teleskopu w opcjach.
Seestar S50
 
Posty: 25
Rejestracja: 15 Maj 2010, 19:17

 

kombiii | 27 Cze 2024, 18:29

Tomcis napisał(a):Mam pytanko odnośnie odroślnika

Czy warto go stosować? Czy oprocz zapobieganiu rosy ma tez zauważalną funckjonalność zmniejszania zanieczyszczania światła?

I czy używanie jest bezpieczne?


Przy założonym odrośniku, gdy wyłączysz teleskop, lub gdy sam się wyłączy na skutek rozładowania, sprzęt będzie się nadawał do wyrzucenia, lub kosztownego serwisu.
Nie zauważyłem żadnego zmniejszenia zanieczyszczenia światłem. Zapobiega on tylko, jak pisał prywek, przypadkowemu zaświetleniu obiektywu.
ZWO Seestar-S50
Awatar użytkownika
 
Posty: 112
Rejestracja: 15 Maj 2017, 17:43
Miejscowość: Bielsko-Biała

prywek | 27 Cze 2024, 20:13

Ja osobiście zapomniałem raz zdjąć odrośnik. Nic się na szczęście nie stało. Lekko siedział i wyskoczył po powrocie do pozycji domowej.
Seestar S50
 
Posty: 25
Rejestracja: 15 Maj 2010, 19:17

 

kombiii | 28 Cze 2024, 12:03

Miałeś fart. Jakby odrośnik przyblokował zamykanie a mechanizm krokowy by dalej pracował, to byłby niezły kibel :lol:
ZWO Seestar-S50
Awatar użytkownika
 
Posty: 112
Rejestracja: 15 Maj 2017, 17:43
Miejscowość: Bielsko-Biała

kombiii | 30 Cze 2024, 08:38

Wczorajsza bezchmurna i upalna noc, zaowocowała miłą fotką M27. 120 minut naświetlania, niebo Bortle 6, obrabiałem w SiriL.
Teleskop cyfrowy ZWO Seestar - S50: M27.jpg
ZWO Seestar-S50
Awatar użytkownika
 
Posty: 112
Rejestracja: 15 Maj 2017, 17:43
Miejscowość: Bielsko-Biała

Piotr K. | 30 Cze 2024, 09:49

Kombiii, coraz lepsze Ci te fotki wychodzą, gratulacje! :)
Newton 150/750 + Nikon D5100
Samyang 135 mm + Canon 4000D / 7D MkII + ASIair
EQ3-2 z napędem Asterion EQ3 DriveKit Pro
EQ5 z napędem OnStep
Awatar użytkownika
 
Posty: 3002
Rejestracja: 27 Wrz 2014, 16:02

 

kombiii | 30 Cze 2024, 13:26

Bardzo dziękuję Piotr K.
Gdy patrzę na moje pierwsze fotki, to czerwienię się ze wstydu. Jak się okazuje, nawet przy Seestar potrzebna jest pewna wiedza i doświadczenie, które mozolnie zdobywam.
ZWO Seestar-S50
Awatar użytkownika
 
Posty: 112
Rejestracja: 15 Maj 2017, 17:43
Miejscowość: Bielsko-Biała

Tomcis | 05 Lip 2024, 08:04

prywek napisał(a):ad1
Seestar ma dwie możliwości zapisywania swoich sesji.
1. Robi ujęcia 10/20/30 sekundowe i automatycznie łączy je w jedną całość. Po zakończeniu rejestracji otrzymujesz JPG z efektem końcowym i plik FIT do głębszej edycji
2. Tak jak wyżej ale dodatkowo jeszcze zapisuje każde ujęcie w osobnym pliku dzięki czemu możemy w procesie obróbki wyrzucić zepsute klatki.


Wcoraj po raz pierwszy próbowałem zrzucic z telefonu na komputer wczorajsze zdjęcia ale po podpieciu pod laptop znalazłem jedynie pojedyńcze zdjecie w formacie jpg. Prosze o łopatologiczne wyjaśnenie tej kwestii. Gdzie znajde pojedyńcze klatki które chce wrzucić do Siril?
 
Posty: 6
Rejestracja: 03 Cze 2024, 12:05

 

Tomcis | 05 Lip 2024, 08:34

Teleskop cyfrowy ZWO Seestar - S50: Zrzut ekranu 2024-07-05 082751.png
Zrzut ekranu 2024-07-05 082751.png (6.22 KiB) Obejrzany 175 razy
prywek napisał(a):ad1
Seestar ma dwie możliwości zapisywania swoich sesji.
1. Robi ujęcia 10/20/30 sekundowe i automatycznie łączy je w jedną całość. Po zakończeniu rejestracji otrzymujesz JPG z efektem końcowym i plik FIT do głębszej edycji
2. Tak jak wyżej ale dodatkowo jeszcze zapisuje każde ujęcie w osobnym pliku dzięki czemu możemy w procesie obróbki wyrzucić zepsute klatki.


Wcoraj po raz pierwszy próbowałem zrzucic z telefonu na komputer wczorajsze zdjęcia ale po podpieciu pod laptop znalazłem jedynie pojedyńcze zdjecie w formacie jpg. Prosze o łopatologiczne wyjaśnenie tej kwestii. Gdzie znajde pojedyńcze klatki które chce wrzucić do Siril?[/quote]

Ok, małymi kroczkami utwierdzam sie w swojej ignoracji :)

Podłączyłem laptop do komórki z aplikacją a nie do seestara :)

Po podłączeniu teraz do seestara odnalazłem folder z wczorajszym obiektem. wygląda jak na zdjęciu.

Zauważyłem jednak ze w aplikacji nie miałem zaznaczonej opcji Save dla pojedyńczych klatek. Rozumiem ze dopiero teraz przy robieniu zdjęć bedzie mi zapisywał pożądane pojedyńcze klatki.
 
Posty: 6
Rejestracja: 03 Cze 2024, 12:05

 

kombiii | 05 Lip 2024, 11:32

Tomcis napisał(a):
Zauważyłem jednak ze w aplikacji nie miałem zaznaczonej opcji Save dla pojedyńczych klatek. Rozumiem ze dopiero teraz przy robieniu zdjęć bedzie mi zapisywał pożądane pojedyńcze klatki.


No tak. Po włączeniu opcji save single frames urządzenie będzie zapisywać pojedyncze stacki.
I tak, w folderze My Works odnajdziesz dwa kolejne foldery (przykładowo dla M27) M27 i M27-sub.
W pierwszym będziesz miał trzy fotki, dwie w formacie JPG i jedną w TIFF. To gotowe staki do ewentualnej dalszej obróbki.
Zdecydowanie lepszy efekt daje jednak samodzielne stakowanie klatek, które znajdziesz w folderze M27-sub
Miłej zabawy :)
ZWO Seestar-S50
Awatar użytkownika
 
Posty: 112
Rejestracja: 15 Maj 2017, 17:43
Miejscowość: Bielsko-Biała

kombiii | 08 Lip 2024, 17:31

M57, 60 minut naświetlania, Bortle 6.
Teleskop cyfrowy ZWO Seestar - S50: M57 3.jpg
ZWO Seestar-S50
Awatar użytkownika
 
Posty: 112
Rejestracja: 15 Maj 2017, 17:43
Miejscowość: Bielsko-Biała

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 40 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie