Tomcis napisał(a):dziekuje
poprosze o lekkie doprecyzowanie
ad1 Materiał zdjęciowy powstaje przez naświetlanie pojedynczych ujęć, najczęściej 10 sekundowych. - ale gdzie są te pojedyńcze klatki, jak je odszukać i jak ewentualnie zaimportowac?
Tomcis napisał(a):ad5 Seestar ma system GoTo, więc po wskazaniu obiektu w atlasie, sam na niego się nakierowuje. Dodatkowo można skorygować ręcznie w tymże atlasie fotografowany obszar (rewelacyjna funkcja) - ale jak uruchomic to ręczne ustawianie obszaru ?
Tomcis napisał(a):
ale gdzie są te pojedyńcze klatki, jak je odszukać i jak ewentualnie zaimportowac?
ale jak uruchomic to ręczne ustawianie obszaru ?
Tomcis napisał(a):Mam pytanko odnośnie odroślnika
Czy warto go stosować? Czy oprocz zapobieganiu rosy ma tez zauważalną funckjonalność zmniejszania zanieczyszczania światła?
I czy używanie jest bezpieczne? Przy założonym odrośliku na seestara jakiekolwiek niekontrolowalne wyłączenie i powrót do pozycji zero może uszkodzić mechanizm
Tomcis napisał(a):Mam pytanko odnośnie odroślnika
Czy warto go stosować? Czy oprocz zapobieganiu rosy ma tez zauważalną funckjonalność zmniejszania zanieczyszczania światła?
I czy używanie jest bezpieczne?
prywek napisał(a):ad1
Seestar ma dwie możliwości zapisywania swoich sesji.
1. Robi ujęcia 10/20/30 sekundowe i automatycznie łączy je w jedną całość. Po zakończeniu rejestracji otrzymujesz JPG z efektem końcowym i plik FIT do głębszej edycji
2. Tak jak wyżej ale dodatkowo jeszcze zapisuje każde ujęcie w osobnym pliku dzięki czemu możemy w procesie obróbki wyrzucić zepsute klatki.
prywek napisał(a):ad1
Seestar ma dwie możliwości zapisywania swoich sesji.
1. Robi ujęcia 10/20/30 sekundowe i automatycznie łączy je w jedną całość. Po zakończeniu rejestracji otrzymujesz JPG z efektem końcowym i plik FIT do głębszej edycji
2. Tak jak wyżej ale dodatkowo jeszcze zapisuje każde ujęcie w osobnym pliku dzięki czemu możemy w procesie obróbki wyrzucić zepsute klatki.
Tomcis napisał(a):
Zauważyłem jednak ze w aplikacji nie miałem zaznaczonej opcji Save dla pojedyńczych klatek. Rozumiem ze dopiero teraz przy robieniu zdjęć bedzie mi zapisywał pożądane pojedyńcze klatki.
Kamera mono chłodzona stan idealny
Sprzedam _RobMarK_, 2024.09.13mały refraktor Celestron 70/400
Sprzedam Flaytec1, 2024.10.13Kupię teleskop Cassegrain Uniwersał
Kupię ASTRO DG Marek B, 2024.10.13[S] Szuflada filtrowa SVBony SV226 - nowa
Sprzedam Marek_N, 2024.09.29Kupię lornetki Skymaster 25x70 i 15x70
Kupię memos, 2024.10.13