Tomcis napisał(a):dziekuje
poprosze o lekkie doprecyzowanie
ad1 Materiał zdjęciowy powstaje przez naświetlanie pojedynczych ujęć, najczęściej 10 sekundowych. - ale gdzie są te pojedyńcze klatki, jak je odszukać i jak ewentualnie zaimportowac?
Tomcis napisał(a):ad5 Seestar ma system GoTo, więc po wskazaniu obiektu w atlasie, sam na niego się nakierowuje. Dodatkowo można skorygować ręcznie w tymże atlasie fotografowany obszar (rewelacyjna funkcja) - ale jak uruchomic to ręczne ustawianie obszaru ?
Tomcis napisał(a):
ale gdzie są te pojedyńcze klatki, jak je odszukać i jak ewentualnie zaimportowac?
ale jak uruchomic to ręczne ustawianie obszaru ?
Tomcis napisał(a):Mam pytanko odnośnie odroślnika
Czy warto go stosować? Czy oprocz zapobieganiu rosy ma tez zauważalną funckjonalność zmniejszania zanieczyszczania światła?
I czy używanie jest bezpieczne? Przy założonym odrośliku na seestara jakiekolwiek niekontrolowalne wyłączenie i powrót do pozycji zero może uszkodzić mechanizm
Tomcis napisał(a):Mam pytanko odnośnie odroślnika
Czy warto go stosować? Czy oprocz zapobieganiu rosy ma tez zauważalną funckjonalność zmniejszania zanieczyszczania światła?
I czy używanie jest bezpieczne?
prywek napisał(a):ad1
Seestar ma dwie możliwości zapisywania swoich sesji.
1. Robi ujęcia 10/20/30 sekundowe i automatycznie łączy je w jedną całość. Po zakończeniu rejestracji otrzymujesz JPG z efektem końcowym i plik FIT do głębszej edycji
2. Tak jak wyżej ale dodatkowo jeszcze zapisuje każde ujęcie w osobnym pliku dzięki czemu możemy w procesie obróbki wyrzucić zepsute klatki.
prywek napisał(a):ad1
Seestar ma dwie możliwości zapisywania swoich sesji.
1. Robi ujęcia 10/20/30 sekundowe i automatycznie łączy je w jedną całość. Po zakończeniu rejestracji otrzymujesz JPG z efektem końcowym i plik FIT do głębszej edycji
2. Tak jak wyżej ale dodatkowo jeszcze zapisuje każde ujęcie w osobnym pliku dzięki czemu możemy w procesie obróbki wyrzucić zepsute klatki.
Tomcis napisał(a):
Zauważyłem jednak ze w aplikacji nie miałem zaznaczonej opcji Save dla pojedyńczych klatek. Rozumiem ze dopiero teraz przy robieniu zdjęć bedzie mi zapisywał pożądane pojedyńcze klatki.
Okular Baader Classic Ortho 10mm
Sprzedam zbigb, 2024.09.13Kamera mono chłodzona stan idealny
Sprzedam _RobMarK_, 2024.09.13[S] Astrograf Pentax SDUF II 100mm f/4.0
Sprzedam PTL, 2024.09.13