Na samym wstępie - Witajcie!
Od kilku godzin - znaczy się, dopiero zapłaciłem i S50 powinien być w drodze do mnie - stałem się właścicielem tegoż urządzenia. Czekam by móc o sobie powiedzieć - użytkownikiem. Zanim to nastąpi czytam, patrzę; chłonę informacje o tym. I jak to zawsze bywa - już pojawiły się pierwsze wątpliwości (wynikające z niewiedzy) odnośnie programów "uzupełniających". By zbytnio się nie rozwodzić - czy moglibyście podpowiedzieć mi - jakie programy byłyby użyteczne do późniejszej obróbki obrazów otrzymanych z S50? Nie chodzi mi o dodawanie "bajerów", zaznaczam - tylko polepszenie jakości obrazu etc. Czytałem, tu na forum o kilku produktach, ale będę wdzięczny za dokładniejsze dane.
Co do mnie - dotychczas bawiłem się w podglądanie nieba używając jeno silnych bo silnych, ale mimo wszystko - lornetek. S50 będzie moim pierwszym teleskopem (czy nie powinienem ubrać ostatniego słowa w cudzysłów?)
Mieszkam w miejscu wprost wymarzonym do obserwacji nieba.... - Londyn...
Wiem, kicha... Ale nawet z mojego miejsca widać sporo jarzących się na nieboskłonie punkcików. Resztę bardzo trudno wypatrzeć. Blask majestatu Jego Królewskiej Mości... zapewne...
Pozdrawiam i wdzięczny będe za informacje!
Robert