Programy do obróbki zdjęć.

Ja_Barbarian | 15 Lip 2024, 12:41

Na samym wstępie - Witajcie!
Od kilku godzin - znaczy się, dopiero zapłaciłem i S50 powinien być w drodze do mnie - stałem się właścicielem tegoż urządzenia. Czekam by móc o sobie powiedzieć - użytkownikiem. Zanim to nastąpi czytam, patrzę; chłonę informacje o tym. I jak to zawsze bywa - już pojawiły się pierwsze wątpliwości (wynikające z niewiedzy) odnośnie programów "uzupełniających". By zbytnio się nie rozwodzić - czy moglibyście podpowiedzieć mi - jakie programy byłyby użyteczne do późniejszej obróbki obrazów otrzymanych z S50? Nie chodzi mi o dodawanie "bajerów", zaznaczam - tylko polepszenie jakości obrazu etc. Czytałem, tu na forum o kilku produktach, ale będę wdzięczny za dokładniejsze dane.
Co do mnie - dotychczas bawiłem się w podglądanie nieba używając jeno silnych bo silnych, ale mimo wszystko - lornetek. S50 będzie moim pierwszym teleskopem (czy nie powinienem ubrać ostatniego słowa w cudzysłów?)
Mieszkam w miejscu wprost wymarzonym do obserwacji nieba.... - Londyn...
Wiem, kicha... Ale nawet z mojego miejsca widać sporo jarzących się na nieboskłonie punkcików. Resztę bardzo trudno wypatrzeć. Blask majestatu Jego Królewskiej Mości... zapewne...
Pozdrawiam i wdzięczny będe za informacje!
Robert

Ja_Barbarian | 15 Lip 2024, 16:02

P.S. No i doczytałem sie czegoś. Kamery i reszta ASI... Czy to jest niezbedne do obslugi S50???

Michał Kasperczyk | 19 Lip 2024, 14:34

Proponuję nabyć i przeczytać książkę "Astrofotografia" Marek Substyk, co prawda już lekko nie na czasie, ale podstaw można się z niej dowiedzieć

lulu | 19 Lip 2024, 15:04

Po pierwsze trzeba ustalić czy pytanie dotyczy po prostu edytora grafiki bitmapowej - tutaj jest cała gama, od dużych kombajnów typu płatny Photoshop lub bezpłatny GIMP poczynając. Czy chodzi raczej o dedykowane edytory, wyspecjalizowane w zadaniach związanych stricte z obróbką astrofotografii, takie jak np. Astra Image? A może chodzi o wcześniejszy etap obróbki - porządkowanie i stackowanie zebranego materiału?

Na tak szerokie i niekonkretne pytanie nikt konkretnie nie odpowie.
pozdrowienia Łukasz
Mapa Księżyca: https://astrostrona.pl/narzedzia-i-pomo ... -ksiezyca/
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Miejscowość: spod Krakowa

bronek | 21 Lip 2024, 22:26

lulu napisał(a):Na tak szerokie i niekonkretne pytanie nikt konkretnie nie odpowie.

Ja się postaram...
Z racji wrodzonego lenistwa, używam darmowego SIRILa (działa też na linuksie) od stakowania po obróbkę. Na początek wystarczy.
T: Sumerian Optics Altair 350/1600, Celestron SCT 203/2032 EdgeHD, WO Megrez 102/714 ED, WO GT81.
M: Sky-Watcher AZ-EQ6

Miejscowość: Atlantyda

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 20 gości