Saturn 2024

rosomak19 | 02 Wrz 2024, 00:10

Takie pytanko , jak robicie aviki , czy tam serię zdjęć , to ustawiacie bardzo jasno Saturna ? Czy to bardziej kwestia obróbki zdjęcia, chodzi mi o to ,że u mnie ledwo majaczą księżyce , a u was są dobrze widoczne .
SW8''1200mm ,APM XWA20mm, TS Planetary HR7mm, ES 4.7mm GSO x2 2" ED ASI 678MC +IR cut
Awatar użytkownika

lulu | 02 Wrz 2024, 00:33

Nigdy mi się nie udało tak przeprowadzić obróbki zdjęcia, by jasność optymalna dla tarczy planety była jednocześnie optymalną dla księżyców. Z reguły jestem zmuszony zastosować oszustwo i wykonać sklejkę - tarcza planety osobno, a Księżyce osobno, tak by uzyskać ich minimalną sensowną widoczność (jasność).
pozdrowienia Łukasz
Mapa Księżyca: https://astrostrona.pl/narzedzia-i-pomo ... -ksiezyca/
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Miejscowość: spod Krakowa

rosomak19 | 02 Wrz 2024, 10:55

Czyli jednak księżyce obrabiacie osobno :wink:
SW8''1200mm ,APM XWA20mm, TS Planetary HR7mm, ES 4.7mm GSO x2 2" ED ASI 678MC +IR cut
Awatar użytkownika

Robinus | 02 Wrz 2024, 13:40

Gratuluję tych Saturnów Panowie.
Ja jestem po pierwszych obserwacjach Newtonem 12" i popsuliście mój osobisty "efekt wow" :)

Jaki filtr pozwala uchwycić te kolory? Ja widzę białą plamę z pierścieniami.

Koszy89 | 02 Wrz 2024, 14:21

Robinus napisał(a):Gratuluję tych Saturnów Panowie.
Ja jestem po pierwszych obserwacjach Newtonem 12" i popsuliście mój osobisty "efekt wow" :)

Wizualny obraz Saturna nie może niestety równać sie ze stackowanymi fotkami , choć własciciele wielkich APO twierdzą ,że tak , ale mniejsza o to .

Przede wszystkim nie patrz na te fotki versus co widzisz w okularze tylko postaraj się wycisnąć max z posiadanego sprzetu . Potrzebny jest dobrej klasy okular i dużo szczęscia do seeingu , seeing to podstawa , w duzych Newtonach pewnym problemem jest to ,że odpowiednio mała zrenica wyjsciowa oznacza duze powiekszenie na które potzreba bdb seeingu , z jasnością Saturna to jeszcze pół biedy , gorzej z Jowiszem , gdy warunki nie pozwalają zejśc zrenicą odpowiednio nisko możesz przygaszać planete filtrami , barwnymi lub szarymi ND czy tez polaryzacyjnymi , niestety te tansze czasem dają odblaski , zalezy jak się trafi .

Uzbrojony w okulary i cierpliwość wuruszaj na łowy tak często jak mozesz a gdy trafisz w odpowiednie warunki Saturn ukaże swe oblicze w pełnej krasie , zobaczysz przerwę miedzy planetą a pierścieniami , szczątkową obecnie przerwę cassiniego , cien planety na pierscieniu , a na tarczy planety wyrazny jasny pasek i momentami inne znacznie juz słabiej a tarcza planety wykazywać bedzie że tu jest jasniejsza a tam ciemniejsza , nie bedzie jednorodnie jasna.

Aby zwiększyć swoje szanse na seeing jak wyzej obserwuj czesto , obserwuj na otwartych przestzreniach zdala od rozgrzanych budynków , ulic , w terenie mozliwie wysoko n.p.m , obserwuje planete gdy góruje , mozesz wspomagac się predykcją seeingu na meteoblue , matcheck , ale to róznie działa. powodzenia
...

Miejscowość: Szczecin

Andrzej Lach | 02 Wrz 2024, 22:00

Saturn z ubiegłej nocy.

(Pierwszy raz udało mi się zarejestrować tranzyt cienia jednego z księżyców (Mimas) co nie ukrywam napawa mnie dużą satysfakcją :))
EDIT: Niestety tranzyt cienia Mimasa okazał się być artefaktem Winjupos (efekt opcji korekcji położenia planetarnych księżyców). 

Materiał to 14 filmów zbieranych od 23:00 - 0:00. Każdy film, to 10.000 co przy FPS 40 dawało kilkuminutowe sekwencje.

CC8" + ASI462MC + UV/IR Cut + Barlow x1.5 + ZWOADC
PiPP → AS3! → WinJupos → AstroSurface -> PS

Najpierw statyczne ujęcie, będące efekt de-rotacji i stackowania całego materiału.
Przy obróbce "HDR" udało mi się pokazać księżyce Rhea, Dione, Tytan i Mimas.
14 x 25% z 10.000 klatek

Saturn 2024: Saturn-Titan-Rhea-Dione-Mimas.png

Godzinna animacja, gdzie każde ujęcie to zestackowane i derotowane trzy ujęcia.
Widoczne księżyce to Rhea, Tytan, Tethys i cień Mimas'a.
12 x 3 x 25% z 10.000 ujęć

Saturn 2024: Saturn-Rhea-Titan-Mimas-Tethys.gif

(No i teraz to co dla mnie najfajniejsze, czyli cień Mimas schodzący z tarczy planety :)
Resize 200% i crop.)

EDIT: Niestety tranzyt cienia Mimasa okazał się być artefaktem Winjupos (efekt opcji korekcji położenia planetarnych księżyców). 

Saturn 2024: Saturn-Mimas.gif
Saturn-Mimas.gif (347.8 KiB) Obejrzany 306 razy
Ostatnio edytowany przez Andrzej Lach, 03 Wrz 2024, 07:27, edytowano w sumie 1 raz

lulu | 02 Wrz 2024, 23:00

"Oszustwo" o którym wspominam można by nazwać "ręcznym HDR" :-)
pozdrowienia Łukasz
Mapa Księżyca: https://astrostrona.pl/narzedzia-i-pomo ... -ksiezyca/
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Miejscowość: spod Krakowa

Krzysztof_P | 04 Wrz 2024, 17:44

Koszy89 napisał(a):

Wizualny obraz Saturna nie może niestety równać sie ze stackowanymi fotkami , choć własciciele wielkich APO twierdzą ,że tak , ale mniejsza o to .

Przede wszystkim nie patrz na te fotki versus co widzisz w okularze tylko postaraj się wycisnąć max z posiadanego sprzetu . Potrzebny jest dobrej klasy okular i dużo szczęscia do seeingu , seeing to podstawa , w duzych Newtonach pewnym problemem jest to ,że odpowiednio mała zrenica wyjsciowa oznacza duze powiekszenie na które potzreba bdb seeingu , z jasnością Saturna to jeszcze pół biedy , gorzej z Jowiszem , gdy warunki nie pozwalają zejśc zrenicą odpowiednio nisko możesz przygaszać planete filtrami , barwnymi lub szarymi ND czy tez polaryzacyjnymi , niestety te tansze czasem dają odblaski , zalezy jak się trafi .

Uzbrojony w okulary i cierpliwość wuruszaj na łowy tak często jak mozesz a gdy trafisz w odpowiednie warunki Saturn ukaże swe oblicze w pełnej krasie , zobaczysz przerwę miedzy planetą a pierścieniami , szczątkową obecnie przerwę cassiniego , cien planety na pierscieniu , a na tarczy planety wyrazny jasny pasek i momentami inne znacznie juz słabiej a tarcza planety wykazywać bedzie że tu jest jasniejsza a tam ciemniejsza , nie bedzie jednorodnie jasna.

Aby zwiększyć swoje szanse na seeing jak wyzej obserwuj czesto , obserwuj na otwartych przestzreniach zdala od rozgrzanych budynków , ulic , w terenie mozliwie wysoko n.p.m , obserwuje planete gdy góruje , mozesz wspomagac się predykcją seeingu na meteoblue , matcheck , ale to róznie działa. powodzenia

Cześć.
Zapewniam cię Koszy89 iż Saturna jakiego widzieliśmy w zeszłym roku z pasami na Kudłaczach podczas zlotu w Refraktorze LZOS 175mm, przy powiększeniu 350X, to przebija widocznym detalem większość publikowanych na forach stackowanych zdjęć tej Planety!!!
Przyjedź kiedyś na zlot a sam się przekonasz do czego jest zdolny dobry, duży Refraktor APO!!!
Pozdrawiam Krzysztof. :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

Miejscowość: Kraków

Koszy89 | 04 Wrz 2024, 20:34

Krzysztof_P napisał(a):
Koszy89 napisał(a):

Cześć.
Zapewniam cię Koszy89 iż Saturna jakiego widzieliśmy w zeszłym roku z pasami na Kudłaczach podczas zlotu w Refraktorze LZOS 175mm, przy powiększeniu 350X, to przebija widocznym detalem większość publikowanych na forach stackowanych zdjęć tej Planety!!!
Przyjedź kiedyś na zlot a sam się przekonasz do czego jest zdolny dobry, duży Refraktor APO!!!

Stąd taki a nie inny początek mojej wypowiedzi sugerujący że mając duże APO i do tego odpowiedni seeing jest to możliwe gdyż tak twierdzą ich posiadacze, słowo twierdzą nie ma tu na celu poddawać w wątpliwość a wyrażać raczej skrótowo, że ja dużego APO nie mam i nie widziałem.

Jednak w sprzętach i seeingach dostępnych lwiej części obserwatorow obraz planet wyraźnie ustępuje stackowanym fotką, skupiłem się więc na miarę swojego doświadczenia w udzieleniu porad by z tego co jest zrobić ile się da .
U mnie na nizinach seeing petarda to bywa raz do roku może ale odkąd sie na taki trafi to wiesz już jak ogromną odgrywa rolę i że sprzęt wiele może ale ten potencjał jest blokowany .
...

Miejscowość: Szczecin

Krzysztof_P | 04 Wrz 2024, 20:42

Zapraszamy Koszy89 na zlot, pooglądasz z nami i sam się przekonasz.
Fotki Saturna są tu w temacie coraz lepsze, widać że kolega Andrzej ma coraz to lepsze efekty!!!
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Andrzej Lach | 05 Wrz 2024, 13:30

Dziękuję Krzysztofie za miłe słowa.

Kolejna próba, tym razem próba uchwycenia tranzytu Tethys przez tarczę Saturna.

Wyszła niestety bardziej gra wyobraźni, niż prawdziwa rejestracja ale jakaś plamka tam jest :)
Niestety jest to bardzo ulotne wrażenie, ale wydaje mi się że i tarcza i cień są widoczne na animacji.
Lewa strona, poniżej pierścienia.

CC8" + ASI462MC + UV/IR Cut + Barlow x1.5 + ZWOADC
PiPP → AS3! → WinJupos -> PS

Statyczne ujęcie: 9 x 40% z 5.000 klatek
Animacja: 6 x 3 x 40% z 5.000 klatek + resize 200%

Saturn 2024: Saturn_Tethys.png
Saturn 2024: Saturn_Tethys.gif
Saturn 2024: Saturn_Tethys_closeup.gif

Krzysztof_P | 05 Wrz 2024, 20:09

Cześć Andrzeju.
Dziękujemy ci za twoje naprawdę dobre prace i tym samym super fotki Saturna!!!
Trzymam za ciebie kciuki abyś uchwycił to, co planujesz zarejestrować. Jestem planeciażem na całego i mój "konik" to obserwacje wizualne Księżyca i Planet.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 18 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie