lulu napisał(a):Obie wersje mają bardzo sugestywny wyraz. Pierwsza jest dramatyczna, druga romantyczno-epicka No i przestrzeń - w tej drugiej człowiek czuje się niemal wciągnięty w przestrzeń. Super.
Temu, kto nie zna matematyki, trudno spostrzec głębokie piękno przyrody.
JanBielanski napisał(a):A mi podoba się pierwsza wydaje się być ostrzejsza i widać więcej szczegółów, w drugiej jest lekkie rozmycie krawędzi ciemnych obszarów mgławicy. Co do kolorystyki to obydwie wersje są przyjemne w odbiorze.
lulu napisał(a):Nie nie - to już zatraciło tę delikatność wzajemnie przesłaniających się warstw i znowu spłaszczyło się w jakąś jedną strukturę o zbliżonej fakturze. Na poprzedniej wersji mieliśmy partie o delikatnym rysunku oraz te zarysowane bardziej wyraziście i agresywnie. I zapewne to dawało wrażenie nakładających się warstw, pewnej "perspektywy powietrznej". Na tej ostatniej wersji charakter faktury zrobił się podobny na całej powierzchni i to moim zdaniem zmniejsza efekt przestrzenności. Być może składają się na niego również kolory - te chłodne, błękity, wydają się zwykle odleglejsze. W zestawieniu z żółciami może to działać mocniej niż z czerwieniami, które w wersji pierwotnej dominowały właściwie całą powierzchnię.
lulu napisał(a):Tutaj jest jeszcze aspekt logistyczny - nie wiem na ile istotny dla Ciebie. Ja się ze sprzętem muszę przenosić więc montowanie i rozmontowywanie setupu, czasem gdy wstaje już świt i człowiek chciałby być już wreszcie w łóżku, też ma dla mnie znaczenie. 8 cali to jest dla mnie granica komfortu. Dźwiganie większych tub, montowanie ich i demontaż - to wszystko zaczyna być kłopotliwe.
Tosiek napisał(a):Moim zdaniem palisz za krótkie te klatki dlatego jest jak jest chodzi o ten szum. Mam taka kamerę ale w filtrach wąsko pasmowych nie schodzę poniżej 10 min. i Tobie też to radzę zobaczysz jaka będzie różnica na plus oczywiście.
Sprzedam Bader Genuine Ortho 5mm
Sprzedam kurp, 2024.09.07[S] Adapter 2" do aparatu gwintu M42 T/T2
Sprzedam Bartek, 2024.09.07