IC5070

JaLe | 30 Lip 2024, 09:26

Wykonane Newtonem 200/1000 i ASI 533 mono. Niestety cześć Ha zbierana podczas pełni. Całość materiału zamknęła się w HO 240:240 min.
Sam się zastanawiam czy gdyby była pogoda to dopalać jeszcze?

IC5070: IC5070.jpg
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

Michał Kasperczyk | 31 Lip 2024, 07:26

ładniutki.

JaLe | 04 Sie 2024, 11:40

Udało mi się dopalić 80 x 3 min w S.
Zatem przedstawiem wersję SHO 4:4:4 [h]

IC5070: IC5070 SHO astromanaik.jpg
Awatar użytkownika

lulu | 04 Sie 2024, 13:09

Obie wersje mają bardzo sugestywny wyraz. Pierwsza jest dramatyczna, druga romantyczno-epicka :-) No i przestrzeń - w tej drugiej człowiek czuje się niemal wciągnięty w przestrzeń. Super.
pozdrowienia Łukasz
Mapa Księżyca: https://astrostrona.pl/narzedzia-i-pomo ... -ksiezyca/
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Miejscowość: spod Krakowa

JaLe | 04 Sie 2024, 13:22

lulu napisał(a):Obie wersje mają bardzo sugestywny wyraz. Pierwsza jest dramatyczna, druga romantyczno-epicka :-) No i przestrzeń - w tej drugiej człowiek czuje się niemal wciągnięty w przestrzeń. Super.

Też mam podobne odczucia, bo w pierwszej odpowiada mi kolor, a w drugiej jest jednak przestrzeń.
Hm, jak to połączyć?
Awatar użytkownika

JanBielanski | 04 Sie 2024, 16:30

A mi podoba się pierwsza wydaje się być ostrzejsza i widać więcej szczegółów, w drugiej jest lekkie rozmycie krawędzi ciemnych obszarów mgławicy. Co do kolorystyki to obydwie wersje są przyjemne w odbiorze.
Newton 20" (konstruowany) / TV-NP127is / iOptron CEM60EC / QHY600M, ZWO ASI 174, Nikon D810 / koło filtrowe, okulary, filtry i różne dodatki..
Temu, kto nie zna matematyki, trudno spostrzec głębokie piękno przyrody.

Richard Feynman
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

JaLe | 04 Sie 2024, 18:31

JanBielanski napisał(a):A mi podoba się pierwsza wydaje się być ostrzejsza i widać więcej szczegółów, w drugiej jest lekkie rozmycie krawędzi ciemnych obszarów mgławicy. Co do kolorystyki to obydwie wersje są przyjemne w odbiorze.

Jest jeszcze wersja hardcorowa - taką zwykle daję do druku na płótnie :D

IC5070: astromaniak druk.jpg
Awatar użytkownika

lulu | 04 Sie 2024, 23:40

Nie nie - to już zatraciło tę delikatność wzajemnie przesłaniających się warstw i znowu spłaszczyło się w jakąś jedną strukturę o zbliżonej fakturze. Na poprzedniej wersji mieliśmy partie o delikatnym rysunku oraz te zarysowane bardziej wyraziście i agresywnie. I zapewne to dawało wrażenie nakładających się warstw, pewnej "perspektywy powietrznej". Na tej ostatniej wersji charakter faktury zrobił się podobny na całej powierzchni i to moim zdaniem zmniejsza efekt przestrzenności. Być może składają się na niego również kolory - te chłodne, błękity, wydają się zwykle odleglejsze. W zestawieniu z żółciami może to działać mocniej niż z czerwieniami, które w wersji pierwotnej dominowały właściwie całą powierzchnię.
pozdrowienia Łukasz
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

JaLe | 05 Sie 2024, 08:11

lulu napisał(a):Nie nie - to już zatraciło tę delikatność wzajemnie przesłaniających się warstw i znowu spłaszczyło się w jakąś jedną strukturę o zbliżonej fakturze. Na poprzedniej wersji mieliśmy partie o delikatnym rysunku oraz te zarysowane bardziej wyraziście i agresywnie. I zapewne to dawało wrażenie nakładających się warstw, pewnej "perspektywy powietrznej". Na tej ostatniej wersji charakter faktury zrobił się podobny na całej powierzchni i to moim zdaniem zmniejsza efekt przestrzenności. Być może składają się na niego również kolory - te chłodne, błękity, wydają się zwykle odleglejsze. W zestawieniu z żółciami może to działać mocniej niż z czerwieniami, które w wersji pierwotnej dominowały właściwie całą powierzchnię.

Dlatego nie lubię takich drastycznych działań. W pierwszej wersji wyciągnąłem na tyle na ile pozwalał materiał (przypominam, że to tylko po 4h na kanał).
Tak jak zauważyłeś na spostrzeganie głębi ma wpływ perspektywa powietrzna, a ja dodam że rzędowa też (o ile możemy o takie mówić w zdjęciach astronomicznych).
Te zdjęcia powstały przy użyciu Newtona 200/1000 i cały czas zastanawiam się jak by to było z Newtonem 250/1000. Czy przeskok jakościowy, co do detalu byłby współmierny do zainwestowanych pieniędzy? Bo przecież miejmy na uwadze, że zastosowany sprzęt nie należy do górnej i nawet średniej półki ;)
Awatar użytkownika

lulu | 06 Sie 2024, 14:00

W wypadku fotografii planetarnej czy księżycowej, gdzie decyduje rozdzielczość, taką zmianę ocenić łatwo - dana średnica daje po prostu taką a nie inną rozdzielczość i wszystko inne - z jakością optyki włącznie - ma znaczenie drugorzędne. Oczywiście jakieś tam ma, podobnie jak sama konstrukcja optyczna. Obecność korektora wprowadza pewną aberrację chromatyczną itd. Ale generalnie 8 cali pozwala pokazać tyle detali w Tycho ile pozwala fizyka + seeing - i koniec. Na ale tutaj na efekt wpływ ma tyle czynników, że z oglądania zdjęć wykonanych 25 cm Newtonem może niewiele wyniknąć...
pozdrowienia Łukasz
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

JaLe | 06 Sie 2024, 18:49

Z pewnością gdzieś znajduje się rozsądna granica dotycząca fotografowania w polskich warunkach. Patrząc na osiagnięciach kolegów fotografujących Newtonami 150/600 można stwierdzić, że powyżej tej bariery też warto byłoby zaryzykować. Twoje wątpliwości jednak powielają moje, gdzie w dodatku wchodzi aspekt economiczny.
Może zatem lepiej skupić sie na ogniskowej i wybrać 250/1250 lub 300/1500?
Awatar użytkownika

lulu | 06 Sie 2024, 23:01

Tutaj jest jeszcze aspekt logistyczny - nie wiem na ile istotny dla Ciebie. Ja się ze sprzętem muszę przenosić więc montowanie i rozmontowywanie setupu, czasem gdy wstaje już świt i człowiek chciałby być już wreszcie w łóżku, też ma dla mnie znaczenie. 8 cali to jest dla mnie granica komfortu. Dźwiganie większych tub, montowanie ich i demontaż - to wszystko zaczyna być kłopotliwe.
pozdrowienia Łukasz
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

JaLe | 07 Sie 2024, 10:23

lulu napisał(a):Tutaj jest jeszcze aspekt logistyczny - nie wiem na ile istotny dla Ciebie. Ja się ze sprzętem muszę przenosić więc montowanie i rozmontowywanie setupu, czasem gdy wstaje już świt i człowiek chciałby być już wreszcie w łóżku, też ma dla mnie znaczenie. 8 cali to jest dla mnie granica komfortu. Dźwiganie większych tub, montowanie ich i demontaż - to wszystko zaczyna być kłopotliwe.

Sprzęt mam zamontowany na stałe, oczywiście wielkość ma znaczenie, ale docelowo po modernizacjach i adaptacji sprzętowej mogę mieć nawet 300/1500.
Tylko czy to aby na pewno będzie dobra zmiana z 200/1000?
Awatar użytkownika

Tosiek | 09 Sie 2024, 20:16

Moim zdaniem palisz za krótkie te klatki dlatego jest jak jest chodzi o ten szum. Mam taka kamerę ale w filtrach wąsko pasmowych nie schodzę poniżej 10 min. i Tobie też to radzę zobaczysz jaka będzie różnica na plus oczywiście.
Pozdrawiam:)
Obserwatorium z obrotową kopułą i jakieś tam szkiełka

moja strona : www.astroantoni.com

JaLe | 09 Sie 2024, 20:53

Tosiek napisał(a):Moim zdaniem palisz za krótkie te klatki dlatego jest jak jest chodzi o ten szum. Mam taka kamerę ale w filtrach wąsko pasmowych nie schodzę poniżej 10 min. i Tobie też to radzę zobaczysz jaka będzie różnica na plus oczywiście.

Ja mam inne zdanie i nie muszę się z niego nikomu tłumaczyć.
Mam nadzieję, że to zamknie tą kwestię.
Awatar użytkownika

Tosiek | 10 Sie 2024, 00:59

Ja Ci się nie karzę tłumaczyć nie było mojej wypowiedzi proszę usunąć mój post.
Pozdrawiam:)
Obserwatorium z obrotową kopułą i jakieś tam szkiełka

moja strona : www.astroantoni.com

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie