lulu napisał(a):Nie chcę wsadzać przysłowiowego kija w mrowisko ani pchać pręta między szprychy rozwoju astrofoto, ale nie mogę zrozumieć. Kiedyś już wałkowałem ten temat z Jarkiem. Wytłumaczcie mi - dlaczego czarne nie jest czarne? Czemu służy to arbitralne zawężanie skali tonalnej?
thom napisał(a):Co wy się tak czepiacie histogramu???
lulu napisał(a):Specjalnie pokazałem histogram - dopóki go nie przytniesz, NIC nie ma prawa zginąć. Ta martwa przestrzeń po lewej stronie nie zawiera żadnych szczegółów, a blokuje tylko zakres tonalny uniemożliwiając uzyskanie obrazu, do którego jesteśmy w sposób naturalny przyzwyczajeni.
lulu napisał(a):jak świat światem, fotograficy robili zawsze to samo, może z wyłączeniem najjaśniejszych partii, które pod powiększalnikiem zostawiało się ciut ciemniejsze niż biel papieru fotograficznego, widoczna po podniesieniu ramki maskownicy.
lulu napisał(a):Może mamy różne monitory, ale ja widzę, że wykorzystanie pełnej skali tonalnej wyszło delikatnym, ledwo widocznym strukturom w tle zdecydowanie na zdrowie.
lulu napisał(a):Wiem jak to jest z monitorami, sam jestem zawodowym grafikiem ....
thom napisał(a):
Franz: Zdjęcia robi zestaw, ja tylko kręcę suwakami. Mistrzowskie cuda to robi PiotrK, mając achromat entry level bez flattenera
Sprzedam szufladę filtrową SvBony
Sprzedam simarik, 2025.01.13