Witam bardzo serdecznie, do robiłem kolejne 3h i mam już 4.5g HA, zaczyna to wyglądać fanie tylko największy problem to nie osiowość jak podejrzewam więc proszę was o rady..
problem jest z prawą stroną kadru gwiazdy są dość mocno nie punktowe środek i lewa strona jest dość poprawnie. IC1396 jest teraz prawie w zenicie więc tuba stoi pionowo praktycznie więc podejrzenia padły że to aparat ciągnie ale zrobiłem analizę dwóch poprzednich zdjęć znacznie niżej gdzie aparat praktycznie leżał na tubie i jest to samo.. Wykluczam kolimacje sprawdzam przed każdą sesją techniką Hamala, sprawdziłem też nie osiowość matrycy przez zmianę na obiektyw z obiektywem gwiazdy są poprawne w całym polu jak i winieta, też została dodana podkładka 1mm i odległość korektora jest poprawna 55mm.. Załączam stack 4.5h, pojedynczego rawa do analizy, zrobiłem również rgb zwykłe aby wyeliminować że to przez filtr tego samego rejonu nieba gdzie to widać lepiej na rgb widać nawet winiete po prawej a z lewej nie ma.. Dla dopełnienia przygotowałem jeden flat gdzie zdecydowanie widać potężną nie osiowość winiety.. Nie wiem co teraz z tym czy od razu wymieniać wyciąg na coś lepszego tutaj w sw 150/750 stockowy nie jest dobry do astro, choć mój jest bardzo sztywny i dość solidny bez wyczuwalnych luzów czy ugięć, może to jest jakaś już wada stała i korygować to tilterem?? proszę o rady