jako osoba początkująca, w ramach poznawania swojego sprzętu, postanowiłem zrobić porównanie filtrów które aktualnie posiadam. Może komuś się przyda więc publikuję. Pod zdjęciami wnioski. Może macie swoje przemyślenia/doświadczenia i chcecie się podzielić - zapraszam.
Zdjęcia robione na tym samym set-upie (William Optics ZenithStar II ED 80 / 545 + Field Flattener WO 6AIII 0,8x, ASI533 MC-P, gain 101, -20C, czas 5 minut, HEQ5 Pro), z tego samego miejsca (południowy Kraków, Bortle 7).
W teście uczestniczyły następujące filtry 2": Optolong L-eNhance, Optolong L-Pro, Antlia Triband RGB Ultra i dla referencji SVBony IR-Cut
Najpierw mgławica. M16, nie wznosi się zbyt wysoko nad horyzont ale jak robić to teraz jest dobra pora roku
Pojedyncze klatki bez kalibracji, wyeksportowane z ASIFitsView bez żadnej edycji:
L-eNhance:
L-Pro:
Antlia Triband:
IR-Cut:
Stacki 20 najlepszych klatek z sesji, bez kalibracji, po szybkim strechowaniu w DSS (te parametry które się dało ustawić wszędzie tak samo tak są właśnie ustawione). Starałem się wyrównać tło do mniej więcej tego samego poziomu jasności, żeby można było porównać sygnał.
L-eNhance:
L-Pro:
Antlia Triband:
IR-Cut:
Moje wnioski:
- -L-eNhance daje najjaśniejszy i najbardziej kontrastowy obraz, do tego obiektu chyba właśnie wybrałbym ten filtr
-Antlia Triband też radzi sobie całkiem nieźle
- L-Pro dałbym na trzecim miejscu
-Na siłę nawet z IR-Cut da się coś wyciągnąć, po dodaniu kalibracji i większej ilości klatek wyglądało to całkiem ładnie.
Mam też materiał na porównanie galaktyki (M106) tylko muszę go jeszcze opracować i wtedy zrobię kolejnego posta.
Pozdrawiam,
Łukasz