ochenbochen napisał(a):Dziękuję bardzo za pomoc
Jeden z userów na fb również miał taki problem i wynikał on ze zbyt niskiej ustawionej wartości ISO w Z6. Zależało mi na niskim szumie i ustawiłem wartość 160, co jest chyba totalnie nieakceptowalne. W danych wyszukanych w necie, przewijają się informacje, że optymalna wartość to 800.
Ja tam się nie znam, ale coś tych nikonów używam i mam takie przemyślenie: każda matryca ma swoją stałą "naturalną" (natywną) wartość umownie zwanej czułością, w której masz najwyższy stosunek sygnału do szumu. O ile internety nie kłamią, to jest to odpowiednik ISO 800. samo ISO zostało zachowane jako punkt odniesienia do czułości klisz światłoczułych, ale chyba mało kto już pamięta co to faktycznie oznaczało w przypadku klisz fotograficznych, jednak skala ISO się przyjęła bo nie było czym jej zastąpić. Jeszcze jedno - Nikony są "ISO invariant" czyli jakiekolwiek zrobisz zdjęcie, to będzie cyknięte na domyślnym ustawieniu czułości a następnie zmodyfikowane do zadanej przez użytkownika czułości przez wbudowany w aparat procesor. Dlatego nie powinieneś ustawiać żadnej innej wartości niż domyślna i powyłączać całą automatykę (postprocessing, odszumianie itd) w aparacie
O tym cykaniu w domyślnym dla matrycy ustawieniu przy zapisie do NEF mówi się już coraz głośniej i nawet w kategorii fotografii dziennej.
SW Synta 8";SW/SA P-DS150; Omegon 66/400 ED; SW Esprit 80 APO. Samyang 14 F/2.2, 135 F/2
Astrolink 4 mini II / Stellarmate