Astrofotografia: Wybór sprzętu i pytania

Sprzęt, obróbka, dyskusje, porady

endrju24 | 26 Mar 2024, 11:21

Sebastian Ś. napisał(a):To niestety nie jest tanie hobby w żadnej kwestii. Sam lubię oszczędzić, ale po prostu na dłuższą metę i tak trzeba wydać sporo żeby mieć dobry efekt. Wchodzimy teraz w etap all in one jak Seestar, może to będzie jakieś rozwiązanie na początek.

O dosłownie każdym hobby można tak powiedzieć. Nie tylko w astrofoto nie istnieje górna granica wydatków. Dla każdego jest też chyba oczywiste że droższy sprzęt jest lepszy niż tańszy sprzęt (bo z czegoś ta różnica w cenie wynika), ale to nie oznacza że ten tańszy nie może dawać komuś frajdy. A tutaj to już jest bardzo mocno subiektywne - zdjęcia Księżyca którymi jarałem się pół roku temu, dzisiaj dla mnie samego nie wyglądają nawet średnio. To się nazywa rozwój. I ten rozwój od czegoś trzeba zacząć. Podchodząc do tematu w stylu "dozbieraj i kup lepsze" można wpędzić człowieka w pułapkę, bo ZAWSZE znajdzie się ktoś z droższym sprzętem który powie że X czy Y to jest kupa bo dopiero Z robi robote.
Kolega korzystając z Newtona 150/750 z eq3 i lustrzanką na pewno zrobi lepsze zdjęcia niż nie mając nic.

Sebastian Ś. | 26 Mar 2024, 11:46

Przecież ja nigdzie nie napisałem, że lepiej nie mieć nic, jakaś autosugestia ;)
Po prostu trzeba sobie zdawać sprawę, że to nie są montaże do astrofoto z pudełka. Tak samo lustrzanki mają swoje wad jak i chiński Newton. Dodatkowo można ten setup dobrać lepiej (żeby był prostszy w obsłudze) niż wielkiego Newtona na lichy montaż, ale o tym już pisałem kilka razy.
Też kombinowałem kiedyś na EQ3-2 ale byłem na tyle rozsądny, że nie używałem tam 6" Newtona, a tym bardziej nie doradzałem tego ludziom, kórzy nigdy nie fotografowali.

I jak wyżej, jakbym miał wydać budżet to montaż byłby najdroższy z całego zestawu. Reszta może być tymczasowa.

EDIT: Co do cen i hobby to wiadomo, można wydać i na zestaw 100k. Weźcie też pod uwagę, że kupując nowy montaż który za chwilę sprzedacie tracicie. Dlatego polecałem używane, wtedy to raczej jest inwestycją zwrotna, HEQ5 chociażby są i były oferty po 3k na forum, do tego najtańsza lustrzanka używana i 72ED, albo jakiś obiektyw żeby zacząć. To jest taki minimalny zestaw gdzie się skupicie na fotografowaniu a nie na naprawianiu fabryki, ale może komuś to sprawia radość samo w sobie, też tak można podejść.

EDIT2: Jak już brać to EQ3-2 to właśnie jakiś obiektyw lekki do tego albo mały i krótki refraktor.
Awatar użytkownika

endrju24 | 26 Mar 2024, 12:13

Sebastian Ś. napisał(a):Przecież ja nigdzie nie napisałem, że lepiej nie mieć nic, jakaś autosugestia ;)

Wiem że nie. Mi chodziło o to, że można do takiego stanu doprowadzić kolegę, że nic nie kupi, bo go przytłoczy nadmiar (często na pozór sprzecznych ze sobą) informacji - nawet jeśli są podawane w dobrej intencji.
Nie chce też zostać źle zrozumiany - ja sam bym takiego zestawu nie kupił, bo mi z różnych przyczyn nie pasuje, ale Undy np udowodnił że dokłądnie takim setupem da się zrobić fajne zdjęcia.
Może nam obu chodzi o to samo tylko patrzymy już z nieco innych perspektyw. Może to kwestia tego, że sam nie tak dawno zaczynałem przygodę z astrofoto i pamiętam jeszcze jak mnie łeb bolał od przeglądania forów i czytania masy postów po którym wydawało mi sie że wiem jeszcze mniej niż przed.

Nie zdefiniujemy idealnego zestawu na początek, możemy najwyżej wyznaczyć pewne sensowne ramy. Wiadomo że eq5 będzie lepsze niż eq3 i jeśli autor wątku ma większy budżet do dyspozycji, to warto. To samo z optyką - miałem kupować MAKa 102, ale udało sie wygospodarować środków na 127. Cieszę się kupiłem 127, ale jakbym miał więcej kasy to wolałbym 150 :D Nie ma górnej granicy

EDIT
Dopiero po napisaniu posta zobaczyłem EDITy powyżej :) Pełna zgoda co do kupowania używek. Gdybym rok temu wiedział to co wiem teraz, poszedłbym bardziej w używane rzeczy.

Undy | 26 Mar 2024, 20:15

Sebastian Ś. napisał(a):Czyli tak w skrócie, wybierzmy montaż, który ledwo daje radę uciągnąć 120s jak już tam 2 lata przy nim majstrujemy, jednocześnie lustrzankę bez chłodzenia i róbmy długimi czasami żeby mniej szumiało, do tego Newton żeby montaż miał łatwiej, logiczne.

120s na napędzie w jednej osi na tanim montażu, bez guidingu i z tym Newtonem (podobno za ciężkim na ten montaż) to według ciebie mało? I to był sprzęt bez żadnych modyfikacji (w rzeczywistości udało mi się ogarnąć 100s a nie 120 ale według mnie to nadal świetny wynik).
Obecnie po dodaniu zestawu OnStep za niecałe 700zł mam pełne GoTo i możliwość dodania guidingu (co również zrobiłem). Już testowałem naświetlania 240s i gwiazdy wychodzą idealnie a guiding trzyma się pięknie poniżej 1px odchylenia. Na pewno dałoby radę robić naświetlania po nawet 10 minut ale ja tego jeszcze po prostu nie próbowałem więc nie chcę wyolbrzymiać - tak czy siak dla mnie to wszystko na sprzęcie za 2106zł (EQ3-2, Onstep, Meade LPI-G, Orion 50/162) to jest bajka - pokaż mi inny zestaw z pełnym GoTo i guidingiem w tej cenie który potrafi unieść do 10kg.

Sebastian Ś. napisał(a):Nie jest to zły sprzęt, jest po prostu trudny. Nie każdy będzie miał tyle wiedzy, żeby go okiełznać, ale też można naprawdę za podobne pieniądze zrobić lepsze kombinacje. Tak samo jeżeli kogoś nie ogranicza aż tak mocno budżet, lepiej poskąpić na teleskopie i kamerze (może ktoś już ma lustrzankę) ale montaż wziąć solidniejszy, to jest podstawa astrofoto. Nie pozdrawiam osi DEC w EQ3-2 ;)

Dowolna kombinacja zawierająca GoTo i guiding będzie wymagała podobnej wiedzy ze strony użytkownika a kombinacja niezawierająca GoTo będzie wymagała jeszcze większej.
A jeżeli chodzi o budżet, to używany EQ3-2 z Newtonem 150/750 można dostać za 1200zł. Tutaj już nie ma gdzie zaoszczędzić pieniędzy - sam Newton kosztuje 600-700zł to ewentualnie może zaoszczędzisz z 100-200zł kupując jakiegoś używanego achromata.
Tak samo lustrzanka - Canon 600D kosztuje 600zł, może udałoby się zaoszczędzić 100zł kupując Nikona D5100. Łącznie powiedzmy że zaoszczędziliśmy 300zł - czy to wystarczy na lepszy montaż?
Gdybyśmy mówili o teleskopie i lustrzance gdzie każde kosztuje kilka tysięcy to wtedy rzeczywiście takie gadanie miałoby sens i dałoby się zaoszczędzić sporo pieniędzy, ale my mówimy tutaj o bardzo niskim budżecie gdzie mamy wszystko już najtaniej jak tylko się da. Kolega może nie do końca rozumie, że nie każdego stać na montaż za 11 tysięcy złotych :)
EQ3-2 w dobrych rękach da radę, chociaż też uważam, że EQ5/EXOS-2 jest nieco bardziej przyszłościowym wyborem. Tak czy siak potrzebny będzie skill - od tego nie da się uciec no chyba, że rzeczywiście kupimy Seestar S50 - co również nie jest złym wyborem a wręcz przeciwnie. Tylko wszystko zależy od oczekiwań i chęci osoby zainteresowanej. Ja tylko opisuje jak to wygląda z mojej perspektywy jako kogoś kto EQ3-2 posiada i używa.

Sebastian Ś. napisał(a):I nie ma żadnego wyimaginowanego wroga, elity, czy jakie tu jeszcze dziwne padły stwierdzenia. Po prostu każdy sprzęt ma jakieś wady i zalety tak samo w połączeniu w zestaw. Łatwy start w asteofoto to też nie jest coś co należałoby bagatelizować (patrz Seestar), dlatego nie do końca zgodzę się, że zapał wystarczy. Jak ktoś będzie musiał poprawiać montaż przez rok i walczyć z kalibracją jakiejś starej matrycy kolejny rok to może się szybko zniechęcić.

Straszne wyolbrzymianie. Może dla ciebie jako doświadczonego astrofotografa takie rzeczy będą miały znaczenie bo liczy się każdy piksel ale uwierz mi ktoś początkujący kto po prostu da radę ustrzelić podstawowe zdjęcie Oriona będzie się jarał jak dziecko i takich wad pokroju 'kalibracji starych matryc' (co? xD) w ogóle nie zauważy. A co do wad to przecież dokładnie je opisałem i cały czas polecam OP rozważyć EQ5/EXOS-2. Ale ostateczna decyzja należy do niego.

Sebastian Ś. napisał(a):Osobiście kupiłbym teraz jakieś używane HEQ5 ewentualnie EQ5, do tego używana lustrzanka i jednak jakiś refraktor (czasem się używki 80ED trafiają albo nawet 72ED) Ewentualnie można próbować obiektywem szerokich kadrów o ile taki mamy.

Używany 80ED* kosztuje sam 2000zł a z flattenerem 2500zł - to jest dwa razy tyle co cały montaż EQ3-2 razem z teleskopem.
Ba za cenę samego 80ED z flattenerem można kupić EQ3-2 z Newtonem 150P + Onstep GoTo i lustrzankę i miec pełny zestaw gotowy do astrofoto. Później można go rozbudować również o guiding.
Ale takie to są właśnie rady pokroju "po prostu wydaj więcej pieniędzy", "ale jak to nie masz więcej pieniędzy? Ehh znowu się amatorzy pchają do mojego hobby".
*72ED nie biorę pod uwagę bo nie widzę żeby ktokolwiek sprzedawał je używane, za to nowy wychodzi podobnie jak używany 80ED więc jeden pies.

Sebastian Ś. napisał(a):EDIT, jeszcze coś tutaj było o korektorze do Newtona. Wszystko tylko nie korektor GSO 1,1x tego się nie da dobrze ustawić.

Are you sure about that

Sebastian Ś. | 26 Mar 2024, 20:42

Kolega widzę już wie wszystko, cieszę się. Taki ton, że w sumie szkoda czasu na odpisywanie ale się przełamie ostatni raz.

Oczywiście że 120s to mało, nie na tym montażu ale ogolnie. To w takim razie jak masz idealne gwiazdy i zero odrzutu na 240s a nawet i na 10minut przy 10kg to prawdopodobnie montaż idealny. Sam sobie kupię bo już dawno nie miałem. Miałem na myśli ogarnięcie montażu od środka ale jeszcze chyba do tego nie dotarłeś bo widocznie Ci się trafiła sztuka premium.

Co do optyki podałem różne propozycje, budżet każdy ma inny nie musi być zawsze najtaniej. Tak samo proponowałem obiektyw czego nie zauważyłeś.

Co do korektora popatrz na te zdjęcia jeżeli wg Ciebie tam są dobre gwiazdki to warto się cieszyć, będzie ekonomicznie. I znajdź też takie bez cropa klatki, albo pokaż jak na f/5 są przynajmniej dobre w rogach.

EDIT: A tak nawiasem to nie musisz polemizować z każdym moim komentarzem. Mogę mieć swoje zdanie, a Ty swoje, autor tematu zrobi co uważa.
Awatar użytkownika

Sebastian Ś. | 26 Mar 2024, 21:05

Żeby też nadmiernie nie drążyć tematu. Można wybrać dowolny zestaw po prostu każdy na jakies minusy. Jedynie kwestia świadomość. I nie oceniam Twojego zestawu, tylko doradzam autorowi, nie podał budżetu, przedstawiłem opcje, kupi co uważa przecież i tak.
Awatar użytkownika

Undy | 27 Mar 2024, 02:23

Piotr K. napisał(a):Ostatnio przyszło mi do głowy, że może newton 130/650 byłby sensownym rozwiązaniem, bo w miarę jasny, skala w miarę tolerancyjna, no i jest mniejszy i lżejszy od 150/750. Ale wcale nie jestem przekonany, że to sensowne rozwiązanie...

No właśnie ten Newton wydaje się fajny ale ma jeden rażący problem - nie ma wyciągu 2" tylko 1.25" - przez co nie da się nim bez modyfikacji osiągnąć ostrości lustrzanką. Niestety czytałem kilka tematów ludzi którzy się na tym przejechali. Teoretycznie można spróbować za pomocą regulacji wsunąć lustro do tuby najdalej jak się da ale nie wiem czy to wystarczy. Ewentualnie może na mirrorless by się dało osiągnąć ostrość bo ma płycej matrycę. No ale nawet jeśli to i tak może się okazać, że będzie winietował nawet na APS-C.
Ogólnie to jest właśnie ten problem - jest taka przepaść, że nie ma praktycznie żadnej tańszej i sensownej opcji przed Newtonem 6". Ten achromat SW 80/400 był w miarę opłacalny jeszcze 3 lata temu jak kosztował 379zł nowy, teraz kosztuje 500 i to chyba tylko ze względu na jakąś promocję. Z kolei najtańszy refraktor ED to obecnie SW Evoguide ED - widziałem dość ciekawe zdjęcia nim robione ale ma swoje problemy - po pierwsze jest przeznaczony jako guide scope, więc nie ma domyślnie miejsca na montaż kolejnego guide scope na nim (xD) a po drugie przy cenie 925zł z Aliexpressu to też nie jest deal życia.

Sebastian Ś. napisał(a):Oczywiście że 120s to mało, nie na tym montażu ale ogolnie.

No ogólnie tak, ale ja mówię relatywnie, że 120s z napędem na jedną oś to dobry wynik, a przynajmniej ja tak uważam i na upartego da się porobić tak ładne zdjęcia - zresztą sam masz na Astrobinie fajne zdjęcie z klatkami 120s przy f/6. Może i do narrowband 120s to trochę za mało ale normalnie może komuś wystarczyć. Zresztą ja i tak odradzam zakup napędu na jedną oś, nie ważne czy mówimy o EQ3-2 czy EQ5. Ja polecam spróbować ten kit OnStep z Aliexpressu - GoTo za 690zł to jest zajefajny deal bo normalny upgrade kit kosztuje ~1900zł co przekracza wartość całego EQ3-2 więc według mnie w ogóle się nie opłaca.

Sebastian Ś. napisał(a):To w takim razie jak masz idealne gwiazdy i zero odrzutu na 240s a nawet i na 10minut przy 10kg to prawdopodobnie montaż idealny. Sam sobie kupię bo już dawno nie miałem. Miałem na myśli ogarnięcie montażu od środka ale jeszcze chyba do tego nie dotarłeś bo widocznie Ci się trafiła sztuka premium.

Już pomijając sarkazm to rzeczywiście coś kiedyś czytałem, że można trafić gorzej - chyba jakieś egzemplarze miały problemy, że ciężko chodziły - szczerze nie zagłębiałem się mocno w temat bo mój od nowości chodził bez problemu ale z tego co wiem to był jakiś poradnik jak to samemu naprawić. No i tak, dla jednego to może być żaden problem a ktoś inny może woleć dopłacić do czegoś lepszego żeby po prostu działało.

Sebastian Ś. napisał(a):Żeby też nadmiernie nie drążyć tematu. Można wybrać dowolny zestaw po prostu każdy na jakies minusy. Jedynie kwestia świadomość. I nie oceniam Twojego zestawu, tylko doradzam autorowi, nie podał budżetu, przedstawiłem opcje, kupi co uważa przecież i tak.

Zgadzam się, nie ma sensu się kłócić, mam nadzieję, że mimo tych przepychanek OP wyciągnie z tego trochę użytecznych informacji.
Tak dla rozluźnienia atmosfery ogólnie ostatnio właśnie się zainteresowałem taką astrofotografią budżetową i chciałbym spróbować wyciągnąć z taniego sprzętu jak najwięcej - stąd właśnie te tanie rzeczy z Aliexpresu. Chcę po prostu zobaczyć czy to wypali - teoretycznie z tych 2-3 nocy które miałem od kilku miesięcy zapowiada się, że może coś z tego będzie, ale niestety nadal prześladuje mnie klątwa chmur.

Michał Kasperczyk | 27 Mar 2024, 08:45

Mam prośbę: powrzucajcie w tym wątku po kilka swoich fotek, będzie można ocenić wiarygodność stawianych tez :)

Sebastian Ś. | 27 Mar 2024, 08:54

Z Newtonem też są takie dwie ważne kwestie poza wyciągiem jak rozmiar LW, większe LW mają wersję SW PDS i GSO wszystkie OTA, tak samo mają krótsze tubusy, więc są z tych dwóch powodów dedykowane do foto.

AliExpress ma sporo fajnych rzeczy, siodełka, szyny, kiedyś jeszcze było można naprawdę budżetowo kupić lunetki pod guide teraz wszystko też już dość drogie.
Kamery ZWO bez VAT też były fajne czy filtry Optolonga ;)

Svbony się zrobiło tak samo niestety drogie bo ich 80ED było całkiem tanią alternatywa dla SW.

Widziałem też na przykład montaż harmoniczny z OnStep.
https://pl.aliexpress.com/item/1005006363683897.html

EDIT: Co do czasów jeszcze, tak często się robi poniżej 120s szczególnie RGB. Po prostu nie każdy EQ3-2 nawet tyle wytrzyma, też zależnie od pogody (wiatr) i jak ciężki (też w pewnym sensie długi) jest cały zestawy i jaka światłosiła. Nie mówię, że z droższymi montażami SW nie ma loterii, też jest. Po prostu bezpieczniej dobrać coś mniejszego na większy montaż niż odwrotnie. A szczególnie jak mamy jakiś sprawdzony używany na przykład HEQ5 to jest dobry wybór o ile mamy budżet.

EDIT 2: 50ED jest nawet ok tylko właśnie fabryczny korektor ma krótki backfocus i ciężko tam będzie coś zmieścić z kamerą nie mówiąc o lustrzance. Trzebaby kupić Starizone.
Awatar użytkownika

Michał Kasperczyk | 01 Kwi 2024, 10:42

Tutaj pierwsza fotka DS, jaką w życiu wykonałem, zrobiona przy użyciu sprzętu bardzo nisko budżetowego - Canon EOS6D (2,5k z modyfikacją), canon 100/2,8 makro (1,2k w stanie jak nowy, bez śladów użytkowania), SW SA mini (1,3k nowy). Z tego zestawu najbardziej problematyczny był ten ostatni element, ale po ogarnięciu kilku myków, o których producent nie pisze w instrukcji, można to używać. Gdyby zmienić nieco parametry naświetlania i wydłużyć jego sumaryczny czas (tutaj tylko 87 x 30s), to można uzyskać przyzwoite efekty, nie wspominając już o ciemniejszym niebie, na niższych szerokościach geograficznych.
Załączniki
Astrofotografia: Wybór sprzętu i pytania: mglawica-jasna-Poprawione-SR.jpg

Michał Kasperczyk | 01 Kwi 2024, 11:03

Tutaj zdjęcie z tego samego zestawu, tylko już prowadzonego na Ioptron SkyGuider Pro (2k używany) i ten montaż daje już całkiem spore możliwości, raz że I-Polar znacząco ułatwia wyrównanie na biegun, jak i tez czyni je znacznie precyzyjniejszym, a dwa że można zapiąć guiding i wtedy możliwości rosną niepomiernie.
Załączniki
Astrofotografia: Wybór sprzętu i pytania: galaktyka-Poprawione-SR.jpg

Michał Kasperczyk | 01 Kwi 2024, 11:10

Tutaj jeszcze załączam powyższe fotki w pierwotnej wersji obróbki
Załączniki
Astrofotografia: Wybór sprzętu i pytania: 367443890_3798421483723265_6659257259027031332_n.jpg
Astrofotografia: Wybór sprzętu i pytania: 352809835_3756548267910587_5178857957060582475_n.jpg

Undy | 05 Kwi 2024, 14:34

Michał Kasperczyk napisał(a):Mam prośbę: powrzucajcie w tym wątku po kilka swoich fotek, będzie można ocenić wiarygodność stawianych tez :)

Michał Kasperczyk napisał(a):Tutaj pierwsza fotka DS, jaką w życiu wykonałem, zrobiona przy użyciu sprzętu bardzo nisko budżetowego - Canon EOS6D (2,5k z modyfikacją), canon 100/2,8 makro (1,2k w stanie jak nowy, bez śladów użytkowania), SW SA mini (1,3k nowy).

Widzę, że mamy troszkę inne pojęcie sprzętu budżetowego xD
Ale twoje fotki ogólnie świetne, jedyne do czego mogę się przyczepić, ale to tylko z osobistych preferencji to fotkę Andromedy obróciłbym o 180° - dla mnie w takiej pozycji wygląda bardziej naturalnie. Z ciekawości jaki bortle?
Tutaj mój Orion z 2018 zrobiony sprzętem budżetowym - EQ3-2 z napędem na jedną oś i SW 150/750 (1758zł), Nikon D5100 - w momencie robienia tego zdjęcia miałem go już od 4 lat - zgaduję, że wtedy był warty jakieś 800zł używany bo miał premierę w 2011. Do tego filtr UHC (289zł) i złączka T2 Nikon 49zł.
Łącznie prawie 2900zł.
Obecnie mój sprzęt jest warty 5514zł w najdroższej konfiguracji (zależnie od tego jaki aparat podłącze i czy użyje korektora komy i/lub filtra Ha to wiadomo, że cena będzie inna). Całość można sobie przeklikać na kalkulatorze który zrobiłem w arkuszach Google:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... aeBaQZDX6s
Mam nadzieję, że w końcu będę w stanie ten sprzęt wykorzystać bo jak na razie to się nie zapowiada xD
Załączniki
Astrofotografia: Wybór sprzętu i pytania: Orion.jpg

Michał Kasperczyk | 06 Kwi 2024, 08:58

Całkiem ładna M42, choć przydałby się korektor komy :) (ciekawe jakby wyszło przepuszczone przez Blurexterminator 2.0... -poniżej zamieszczam przykład pracy tego narzędzia) "Budżetowość" sprzętu, to zawsze pojęcie relatywne, choć 5k, to raczej zawsze będzie uchodzić za niewiele. Andromedy nie odwracałem do standardowego widoku, bo kompozycja z meteorem lecącym w drugą stronę mi nie odpowiadała. Zdjęcie jest wykonane na Wysokim Wierchu w Pieninach Bortle 4 SQM 21.58 mag./arc sec2
Załączniki
Astrofotografia: Wybór sprzętu i pytania: 20240401_075128.jpg
Astrofotografia: Wybór sprzętu i pytania: 20240401_075141.jpg

Michał Kasperczyk | 06 Kwi 2024, 09:13

Tutaj jeszcze Andromeda robiona wciąż niezbyt wyszukanym zestawem, tj. Canon 6D z rozklekotanym refraktorem TS 70/474 bodajże (używany kosztował 2k), przy czym tutaj już użyte filtry były droższe niż ten refraktor :) Prowadzone na Izotron GEM28, bortle 4 SQM 20.51 mag./arc sec2
Załączniki
Astrofotografia: Wybór sprzętu i pytania: HaRGB-Poprawione-SR.jpg

Undy | 06 Kwi 2024, 17:24

Michał Kasperczyk napisał(a):Całkiem ładna M42, choć przydałby się korektor komy :) (ciekawe jakby wyszło przepuszczone przez Blurexterminator 2.0... -poniżej zamieszczam przykład pracy tego narzędzia) "Budżetowość" sprzętu, to zawsze pojęcie relatywne, choć 5k, to raczej zawsze będzie uchodzić za niewiele. Andromedy nie odwracałem do standardowego widoku, bo kompozycja z meteorem lecącym w drugą stronę mi nie odpowiadała. Zdjęcie jest wykonane na Wysokim Wierchu w Pieninach Bortle 4 SQM 21.58 mag./arc sec2

No wiem, dopiero teraz kupiłem korektor komy, wcześniej dla mnie był po prostu za drogi. Może dzisiaj uda się wypróbować go po raz pierwszy, choć warunki ClearOutside pokazuje mi średnie. U mnie Bortle 6, SQM 19.36 mag/arcsec2 i nie za bardzo mam możliwość wyjechać gdzieś pod ciemniejsze niebo.
BlurXTerminator niby spoko, chociaż z drugiej strony obróbka AI to już można się przyczepić, że to takie trochę wynajdywanie danych znikąd. Zresztą to plugin za 430zł do programu za 1600zł także podziękuję xD

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie