Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 1
 [ 8 posty(ów) ] 
 Temat postu: Plamka na matrycy?
PostWysłany: 25 Lis 2021, 10:40 
Offline

Rejestracja: 09 Paź 2021, 16:12
Posty: 248
Miejscowość: Skawina, Kraków
Hej :)

Wczoraj próbowałem wymęczyć plejady i trafił mi się bonus w postaci plamki na matrycy
EOSa 550D. Co ciekawe plamka pojawiła się podczas seryjnych zdjęć, więc nie był to pyłek,
który wpadł podczas zmiany obiektywu. Dzisiaj już go nie widzę na zdjęciach.

Mogła to być skroplona kropelka wody??? Temperatura oscylowała około zera nawet -1...

Mieliście takie doświadczenia? I co ważniejsze - macie jakieś sposoby żeby temu zapobiec?
Poniżej ten sam obszar z trzech kolejnych zdjęć, celowo podkręcony, żeby było widać gościa ;)

Załącznik:

_________________
fjsdhfosdhfdhsfhsd


Góra
  E-mail  
 
 Temat postu: Re: Plamka na matrycy?
PostWysłany: 25 Lis 2021, 10:56 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 Maj 2017, 11:49
Posty: 1179
Miejscowość: Liverpool
Jest sposob: klatki kalibracyjne. One są właśnie po to, żeby usunąć to co stałe w kadrze. Nawet najlepiej prowadzący teleskop montaż nie jest idealny i to właśnie losowość pozycji materiału różni go od nieruchomych wad związanych z matrycą lub zanieczyszczeniami.

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

10" F/5 @ ATM paralaktyczny montaż widłowy
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
  E-mail  
 
 Temat postu: Re: Plamka na matrycy?
PostWysłany: 25 Lis 2021, 11:01 
Offline

Rejestracja: 09 Paź 2021, 16:12
Posty: 248
Miejscowość: Skawina, Kraków
No ale ta plamka nie byłą tam _stale_. Pojawiła się <> w połowie sesji i została do końca :)

Flaty nic nie dadzą w tym wypadku, chyba żebym oddzielił zdjęcia z plamką od tych bez.
No ale to z lekka bez sensu...

_________________
fjsdhfosdhfdhsfhsd


Góra
  E-mail  
 
 Temat postu: Re: Plamka na matrycy?
PostWysłany: 25 Lis 2021, 12:21 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 Maj 2017, 11:49
Posty: 1179
Miejscowość: Liverpool
Dlaczego? Możesz podzielić sesję na dwie części i złożyć obie po obróbce, tak jakbyś dopalił np. w Ha.

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

10" F/5 @ ATM paralaktyczny montaż widłowy
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
  E-mail  
 
 Temat postu: Re: Plamka na matrycy?
PostWysłany: 25 Lis 2021, 12:52 
Offline

Rejestracja: 09 Paź 2021, 16:12
Posty: 248
Miejscowość: Skawina, Kraków
No ale jeszcze musiałbym mieć flata z plamką - a ja się dzisiaj rano zorientowałem,
że plamka była gdy już jej nie było :) Ciekawe co to było ;)

_________________
fjsdhfosdhfdhsfhsd


Góra
  E-mail  
 
 Temat postu: Re: Plamka na matrycy?
PostWysłany: 25 Lis 2021, 12:55 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 Maj 2017, 11:49
Posty: 1179
Miejscowość: Liverpool
Zatem odkryliśmy właśnie sposób na potencjalne ratowanie potencjalnie zwalonej sesji. :D Co 10 lightów robisz 3 flaty. Można jeszcze ze 3 darki co 20 flatów, bo temperatura spada... A może to wcale nie jest śmieszne i tak się robi? :shock:

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

10" F/5 @ ATM paralaktyczny montaż widłowy
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
  E-mail  
 
 Temat postu: Re: Plamka na matrycy?
PostWysłany: 25 Lis 2021, 13:06 
Offline

Rejestracja: 09 Paź 2021, 16:12
Posty: 248
Miejscowość: Skawina, Kraków
Przy automatyzacji czemu nie.
Żeby potem jeszcze DSS rozpoznawał sobie klatki :)

_________________
fjsdhfosdhfdhsfhsd


Góra
  E-mail  
 
 Temat postu: Re: Plamka na matrycy?
PostWysłany: 25 Lis 2021, 13:16 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 Maj 2017, 11:49
Posty: 1179
Miejscowość: Liverpool
Przypomnę, że sesja Z Ekos'a nazywa foldery zgodnie z przeznaczeniem (patrz Siril), a pliki zgodnie życzeniem (prefix + numer). Jedyne, co pozostaje nie automatyczne - a przynajmniej jeszcze tego nie rozgryzłem - to klatki szybsze, niż 1/10s (flat i bias): tak krótkich czasów nie potrafię ustawić w trybie Bulb i muszę przestawić aparat na Manual. No i pokrywa teleskopu dla klatek dark sama nie wskakuje na miejsce. Ale mając koło filtrowe można pewnie i temu zaradzić...

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

10" F/5 @ ATM paralaktyczny montaż widłowy
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
  E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 1
 [ 8 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 20 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group, © Astromaniak.pl