Aktywne przedłużacze USB do montażu i kamer...

Amatorskie modyfikacje sprzętu i budowa teleskopów

Postfjsdhfosdhfdhsfhsd | 31 Lip 2022, 07:28

Hej

Wymyśliłem sobie, że podłącze sprzęt do domowego komputera żeby wszystko
mieliło się znacznie szybciej, zamiast do małego laptopa. Do tego celu muszę
mieć połączenie USB długości około 30m...

Czy ktoś z Was próbował może takiej sztuki?
Myślę, żeby zastosować dla przedłużacze aktywne - 10m od kompa do wywierconej
dziury w ścianie - - zostawię go tam na stałe, drugi <> 20m może 15 rozwijałbym
do montażu. Na montażu byłyby dwie kamery, focuser itp...
Czy to ma szansę działać? Próbowaliście może aż tak długich połączeń?

...
fjsdhfosdhfdhsfhsd
 
Posty: 729
Rejestracja: 09 Paź 2021, 16:12
Miejscowość: Skawina, Kraków

 

Postspider9991 | 31 Lip 2022, 11:34

Cześć ja próbowałem a dokładnie podłączałem Canona na 10 metrowym przewodzie USB no i jakość była chyba kiepska bo co chwilę rozłączało wszystko. Kaka zabawa może być kłopotliwa .
MEADE LX200 10", LX 10 EMC 8", SW 150/750, SW ED 120/600 , ASI 178MC , Advanced VX
Kilka Lustrzanek Canon


Mirekspider@wp.pl
Awatar użytkownika
 
Posty: 302
Rejestracja: 27 Lip 2010, 21:57
Miejscowość: ZDUŃSKA WOLA

 

Postfjsdhfosdhfdhsfhsd | 31 Lip 2022, 12:10

Hej

Miałeś kabel aktywny czy zwykły?
fjsdhfosdhfdhsfhsd
 
Posty: 729
Rejestracja: 09 Paź 2021, 16:12
Miejscowość: Skawina, Kraków

 

Postkk | 31 Lip 2022, 12:50

Sto lat temu używałem pasywnego 2.0, miał co najmniej 10m. Wszystko było ok.
Gdzieś nawet powinienem go mieć gdybyś chciał potestować.

PS. Znalazłem :) 15m makaronu.
Image

PS2. Gdybyś dotarł w tej ścieżce do sensownego działającego rozwiązania sieciowego (usb po ip) daj znać :) Testowałem Virtualhere dość długo, wszystko działało sensownie oprócz kamery. Może obecnie jest coś sprawniejszego na rynku.
76mm szukacz i dziurki od klucza
Awatar użytkownika
 
Posty: 1382
Rejestracja: 08 Gru 2014, 21:16

 

PostJaLe | 31 Lip 2022, 13:05

Dawno temu testowałem kable aktywne USB i przerzuciłem się na kabelki sieciowe.
Awatar użytkownika
 
Posty: 6781
Rejestracja: 09 Wrz 2005, 21:13
Miejscowość: małopolska

Postfjsdhfosdhfdhsfhsd | 31 Lip 2022, 15:27

kk napisał(a):Sto lat temu używałem pasywnego 2.0, miał co najmniej 10m. Wszystko było ok.
Gdzieś nawet powinienem go mieć gdybyś chciał potestować.


Jesteś może z Krakowa? Chętnie pożyczę i napiszę co z tego wyszło.
Jakby działał to odkupię jeśli Ci zbędny...
fjsdhfosdhfdhsfhsd
 
Posty: 729
Rejestracja: 09 Paź 2021, 16:12
Miejscowość: Skawina, Kraków

 

Postfjsdhfosdhfdhsfhsd | 31 Lip 2022, 15:28

JaLe napisał(a):Dawno temu testowałem kable aktywne USB i przerzuciłem się na kabelki sieciowe.


To znaczy co konkretnie zrobiłeś? Kabel USB ze skrętki? ;)
fjsdhfosdhfdhsfhsd
 
Posty: 729
Rejestracja: 09 Paź 2021, 16:12
Miejscowość: Skawina, Kraków

 

PostVroobel | 31 Lip 2022, 15:45

Polecam takie coś:

https://www.amazon.co.uk/Extender-165ft ... 269&sr=8-3

Ew. USB 3.0 over Gigabit Ethernet
Pozdrawiam,
Tomek

* Bresser 9" F/5.5 @ 100% ATM EQ Fork Mount + OnStep + Astroberry
* Vixen A80M + bino @ EQ5
Awatar użytkownika
 
Posty: 1806
Rejestracja: 27 Maj 2017, 11:49
Miejscowość: Liverpool

Postfjsdhfosdhfdhsfhsd | 31 Lip 2022, 15:52

A gdyby tak po prostu bezczelnie przedłużyć kabel przewodem z niższym oporze?
Np. wykorzystać skrętkę - po cztery przewody na żyłę USB?
fjsdhfosdhfdhsfhsd
 
Posty: 729
Rejestracja: 09 Paź 2021, 16:12
Miejscowość: Skawina, Kraków

 

PostVroobel | 31 Lip 2022, 15:55

No to byłby pasywny adapter USB-RJ45. Też powinieneś kupić lub zrobić. Tylko to, co ja podlinkowałem, daje w efekcie do 100m, zachowując standard + kabelki USB.

Ogólnie skrętka ma lepsze właściwości, bo dzięki skręceniu par jest bardziej odporna na zakłócenia. Łączenia większej ilości żył tutaj raczej nie polecam.
Pozdrawiam,
Tomek

* Bresser 9" F/5.5 @ 100% ATM EQ Fork Mount + OnStep + Astroberry
* Vixen A80M + bino @ EQ5
Awatar użytkownika
 
Posty: 1806
Rejestracja: 27 Maj 2017, 11:49
Miejscowość: Liverpool

Postfjsdhfosdhfdhsfhsd | 31 Lip 2022, 20:30

Podłączyłem na razie sprzęt przez przez przedłużacz pasywny 5m i finalnie kabel 1.8m.
Działa. Chyba nawet stabilnie. Niestety to nie wystarczy do podłączenia gratów
w ogrodzie - muszę dopiero zmierzyć ile trzeba kabla...
fjsdhfosdhfdhsfhsd
 
Posty: 729
Rejestracja: 09 Paź 2021, 16:12
Miejscowość: Skawina, Kraków

 

Postszuu | 31 Lip 2022, 21:14

tak jak mówi Vroobel, w usb nie chodzi tak po prostu o niższą oporność przewodów, jak już chcesz zrobić ze skrętki to tak żeby para różnicowa usb trafiła na parę w skrętce.
natomiast niższa oporność masy i zasilania jest jak najbardziej pomocna (gdy mowa o urządzeniach zasilanych z usb a nie z własnych zasilaczy)
Awatar użytkownika
 
Posty: 845
Rejestracja: 22 Mar 2008, 17:51

Postfjsdhfosdhfdhsfhsd | 01 Sie 2022, 06:14

szuu napisał(a):jak już chcesz zrobić ze skrętki to tak żeby para różnicowa usb trafiła na parę w skrętce.


Czyli jedna żyła USB do np. jasno zielonego, druga do zielonego?

A dla obniżenia rezystancji mogę wszystkie jasna połączyć równolegle i wszystkie ciemne podobnie?
fjsdhfosdhfdhsfhsd
 
Posty: 729
Rejestracja: 09 Paź 2021, 16:12
Miejscowość: Skawina, Kraków

 

PostVroobel | 01 Sie 2022, 12:27

Ja spróbowałbym na dwa sposoby:

1. Dwie żyły sygnałowe skręcone razem, jak piszesz, np. parą zieloną, +5V kolorami (pomarańczowy, niebieski i brązowy) zlutowanymi razem i masę ich białymi, również zlutowanymi razem. W ten sposób unikniesz większych spadków napięcia zasilania USB.

2. Jedna żyła sygnałowa jednym kolorem, np. pomarańczowym, druga zielonym, +5V zlutowanymi razem niebieskim i brązowym, a wszystkie masy białe, zlutowane razem. Druga metoda zadziałałaby, jak dwa przewody koncentryczne, sygnały byłyby "oplecione" ekranem masy.

Zastanów się nad PoE, w ten sposób możesz zasilać urządzenia nawet do 48V (wg standardów). Ale wtedy może warto pójść w oryginalne rozwiązania i mieć zasięg do 100m.
Pozdrawiam,
Tomek

* Bresser 9" F/5.5 @ 100% ATM EQ Fork Mount + OnStep + Astroberry
* Vixen A80M + bino @ EQ5
Awatar użytkownika
 
Posty: 1806
Rejestracja: 27 Maj 2017, 11:49
Miejscowość: Liverpool

Postfjsdhfosdhfdhsfhsd | 01 Sie 2022, 12:35

Sprawę zasilania przez USB w ogóle bym pominął - ważna jest tylko
transmisja sygnałów w obie strony...
fjsdhfosdhfdhsfhsd
 
Posty: 729
Rejestracja: 09 Paź 2021, 16:12
Miejscowość: Skawina, Kraków

 

Postfjsdhfosdhfdhsfhsd | 01 Sie 2022, 14:48

Sprawdziłem to co miałem pod ręką:
- przedłużacz 5m + kabel 5m - nic nie działa,
- przecięty kabel USB 1.8m, żyły data przedłużona 10m przewodu 2-żyłowego 2x0.75mm2 - nic nie działa

;)
fjsdhfosdhfdhsfhsd
 
Posty: 729
Rejestracja: 09 Paź 2021, 16:12
Miejscowość: Skawina, Kraków

 

Postfjsdhfosdhfdhsfhsd | 04 Sie 2022, 14:28

Niestety przedłużacz aktywny 10m + kabel - nie działa stabilnie.

Przedłużacz 5m + kabel powiedzmy, że działa ale nie rozwiązuje problemu u mnie
- za krótki kabel.

Biorąc pod uwagę cenę aktywnego transmitera na skrętkę pozostaje chyba
polowanie na przyzwoitego laptoka za te 400zł. Nie ma innego wyjścia.

Raczej nie chcę NUCa bez monitora bo jak na razie za każdym razem muszę
wynosić klamoty i ustawiać na Polarną, co wymaga monitora.
fjsdhfosdhfdhsfhsd
 
Posty: 729
Rejestracja: 09 Paź 2021, 16:12
Miejscowość: Skawina, Kraków

 

PostVroobel | 04 Sie 2022, 15:44

No to rozważ chociaż jakiś microPC z Windowsem, skoro i tak RPi z linuxem Ci nie podchodzi. Będzie WiFi i zdalny dostęp. Albo ASiAir.

Edit.
A na brak monitora masz i tak laptopa i zdalny dostęp. Nawet do ustawienia na polarną. A potem wracasz do domu.
Pozdrawiam,
Tomek

* Bresser 9" F/5.5 @ 100% ATM EQ Fork Mount + OnStep + Astroberry
* Vixen A80M + bino @ EQ5
Awatar użytkownika
 
Posty: 1806
Rejestracja: 27 Maj 2017, 11:49
Miejscowość: Liverpool

Postfjsdhfosdhfdhsfhsd | 04 Sie 2022, 20:31

Teraz za 4-5 stówek można kupić laptopa na którym i stacka poskładasz
i wstępną obróbkę zrobisz... Albo w czasie zbierania materiału jakiś film obejrzysz :)

Raczej będę na lapka polował.
fjsdhfosdhfdhsfhsd
 
Posty: 729
Rejestracja: 09 Paź 2021, 16:12
Miejscowość: Skawina, Kraków

 

PostVroobel | 04 Sie 2022, 21:02

kk napisał(a):Sto lat temu używałem pasywnego 2.0, miał co najmniej 10m. Wszystko było ok.
Gdzieś nawet powinienem go mieć gdybyś chciał potestować.

PS. Znalazłem :) 15m makaronu.
Image

PS2. Gdybyś dotarł w tej ścieżce do sensownego działającego rozwiązania sieciowego (usb po ip) daj znać :) Testowałem Virtualhere dość długo, wszystko działało sensownie oprócz kamery. Może obecnie jest coś sprawniejszego na rynku.


Zdalnie to sensowny jest tylko osobny komputer: zdalny laptop lub mini/micro PC z Windowsem, Raspberry Pi z Linuxem lub ASiAir (też z linuxem) - materiał ląduje na tamże lokalnym nośniku, np. pendrive i wszystko kontrolujesz zdalnie. Potem reszta w domu. Materiał może też być wysyłany ze zdalnej maszyny na maszynę domową - tak działa np. Astroberry i Stellarmate w stosownej konfiguracji.
Pozdrawiam,
Tomek

* Bresser 9" F/5.5 @ 100% ATM EQ Fork Mount + OnStep + Astroberry
* Vixen A80M + bino @ EQ5
Awatar użytkownika
 
Posty: 1806
Rejestracja: 27 Maj 2017, 11:49
Miejscowość: Liverpool

ATM

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości

AstroChat

Wejdź na chat