Flock

Amatorskie modyfikacje sprzętu i budowa teleskopów

PTL | 10 Maj 2023, 14:56

Cześć
Czy ktoś może podpowiedzięć, gdzie można kupić dobry samoprzylepny flock do wyczernienia tuby? Ma Allegro bez problemu jest 1-2mm samoprzylepny filc, ale nie mam pewności, że będzie tak samo efektywny jak produkt dedykowany do astronomii. I oczywiście musi to być filc syntetyczny, nie łapiący / utrzymujący wilgoci.
Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

Pablito | 11 Maj 2023, 18:41

Paweł, na Allegro szukaj pod hasłem "welur okleina". Jest duży wybór. Ja zwykle miałem D-C-FIX i jest dobry jakościowo.
------------------------
Kontakt: 691 355 653
pawel.rojewski(at)astrofaktoria.pl
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tczew

dj_ | 11 Maj 2023, 19:37

Mam welur tej marki w achromacie. Przez pierwszy miesiąc często odkurzałem wnętrze. Nitki leciały na soczewkę. Być może za blisko przykleiłem lub za słabo odkurzyłem przed montażem, za pomocą odkurzacza i taśmy klejącej. Kontrast obrazu za to znacznie się poprawił. Jestem zadowolony, choć czasem myślę o pomalowaniu tuby.
Przez ostanie pół roku nie podchodziłem z odkurzaczem do teleskopu.
Vixen 80/910, AZ4, pryzmat T2/90, SLV, orto i BCP 4mm-32mm, Bresser 102/600+klin Herschela TS

thom | 16 Maj 2023, 21:20

Niektórzy zalecają po wyklejeniu jeszcze psiknąć mgiełkę matowej czarnej z areozolu, by ograniczyć opad włókien. W markecie budowlanym są np w Obi po 38 zł za rolkę. Mi taka rolka starczyła na SW150/750.
Jednak po wyklejeniu przyszła refleksja odnośnie rozszerzalności cieplnej tubusu, wtedy pomysł firmy Protostar: https://www.youtube.com/watch?v=S2zy6jdRIzE
okazał się genialny w swojej prostocie: wyklejenie plastikowej płachty wyciętej na wymiar, aby się rozprężyła i wypełniła tubę. Reszta to odpowiednie umocowanie na śrubach wyciągu i ew. krzyżaka.
SW Synta 8";SW/SA P-DS150; Omegon 66/400 ED; SW Esprit 80 APO. Samyang 14 F/2.2, 135 F/2
Astrolink 4 mini II / Stellarmate
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wro

PTL | 17 Maj 2023, 14:11

Dzięki za podpowiedzi.
W międzyczasie kupiłem (i czekam na dostawę) filc samoprzylepny syntetyczny 1mm. Kupiona wcześniej wykleina do bagażników jednak za bardzo się strzępi i gubi włoski.
Faktycznie świetny pomysł na psiknięcie całości czarną matową farbą, żeby dokleić lecące włoski.
Ja akurat wyklejam własnoręcznie wykonany odrośnik, więc ważne dla mnie, żeby taki filc był syntetyczny i nie trzymał wilgoci.
Dam znać, jakie będą wyniki.
Pozdrawiam, Paweł
Awatar użytkownika

lulu | 09 Cze 2023, 16:00

Czy wyższość takiego rodzaju wyczernienia jest jakoś potwierdzona, czy jest to tzw. "miejska legenda"?
pozdrowienia Łukasz
Mapa Księżyca: https://astrostrona.pl/narzedzia-i-pomo ... -ksiezyca/
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Miejscowość: spod Krakowa

PTL | 27 Cze 2023, 19:18

A wyższość nad czym?

Ogólnie masz kilka opcji:
- anodyzacja na czarno - działa wizualnie i nie działa dobrze przy dużych kątach padania;
- pomalowanie na czarny mat - działa lepiej niż anodyzacja, ale trudno o farbę o jednocześnie dobrej przyczepności i mocno "czarną" (silne pochłanianie);
- bafle - stosowane w większości teleskopów, aby dobrze działały, średnica OTA powinna być sporo większa niż wiązka światła. Bez bafla SCT, Mak, DK czy RC zabije kontrast. Praktycznie zawsze stosujesz z malowaniem lub min anodyzacją
- w małych elementach odpowiednikiem bafli jest pomalowany na czarno drobny gwint - bardzo dobrze działa
- flock - nie wszędzie się da, może się strzępić i włosić (więc z daleka od chipu) ale działa bardzo dobrze, bo drobna nierówna faktura świetnie pochłania i rozprasza światło

Pozdrawiam, P
Awatar użytkownika

lulu | 28 Cze 2023, 01:32

Nad malowaniem rzecz jasna, bo zakładam że w większości wypadków taki kształt przybiera flockowanie - zastępuje powierzchnię malowaną.
pozdrowienia Łukasz
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

aalbert | 23 Sie 2024, 19:56

Podłącze się pod wątek
----
Ostatnim razem podczas obserwacji skierowałem teleskop w stronę Saturna. Księżyc był jasny ale niby nie świecił w tubę. Zajrzałem do środka telepa a tam.. jasno prawie jak za dnia. Postanowiłem że wykleję tubę czymś pochłaniającym odbicia. Mam pistolety lakiernicze i trochę wprawy ale.. nadal wierzę bardziej w wyklejanie. Kupiłem 2 rodzaje oklein:
- Materiał obiciowy STP (używany w autach do wyklejania tapicerki)
- Welurowe coś na samoprzylepnej folii

Szukałem wpisów na internecie odnośnie wyklejania i nie ma tego jakoś bardzo dużo. Nie wiem czy to wynika z oszczędności (obydwa materiały jak na razie to koszt 170zł) czy braku umiejętności/czasu czy może braku wiary w takie rozwiązanie. To czego jestem pewny to to że trzymając w okolicy tuby telefon z latarką, obraz w okularze robi się mleczny wiec te odbicia mają znaczenie. Z jakiegoś powodu wnętrza są "czarne" fabrycznie (mój jest jakiś taki mętno-szary bardziej) - tak sobie kombinuję.

Welur jeszcze nie dotarł. Jeżeli chodzi o filc z STP to zapowiada się bardzo dobrze. Przejechałem wilgotną ręką po materiale i wydaje mi się że nic się nie sypie. Umieściłem rolkę wewnątrz i rozwinąłem - różnica jest olbrzymia (nie było widać końca tuby, jak czarna dziura).
Ten filc jest ponoć syntetyczny. Wyklejałem już auta materiałami tej firmy i zawsze było cud miód malinka. W autach temperatura zmienia się w olbrzymim zakresie, wilgoć też występuje.
Ten welur ma przyjść jutro, dopiero wtedy będę go mógł porównać.

To czego nie wiem i proszę o dorzucenie paru groszy do tematu to informacje odnośnie trwałości (tracenie koloru) i gubienia włókien.
Newton DO GSO 10" @Dobson; Nikon Action Extreme 8x40
Morpheus 6.5mm, 9mm; Pentax XW 16.5mm; ES 11mm 14mm 30mm 82°; GSO x2, x½
Badder ND0.6, ND0.9, 2x single polarizer, Contrast Booster, Darkblue; ES #11, #56, #80, #82, UHC

kk | 23 Sie 2024, 21:50

Kolor ma małe znaczenie, ma nie odbijać czyli najlepiej czarny :)
Miałem i welur i takie "filcowe", obydwa ok.
Klejone mają tę zaletę że łatwiej je wymienić jak będzie taka potrzeba.
76mm szukacz i dziurki od klucza
Awatar użytkownika

aalbert | 23 Sie 2024, 22:10

@kk Dzięki za odpisanie. Btw, czarny to nie kolor, to brak światła.. czyli to co tygryski lubią najbardziej ;)

Zrobiłem przed chwilą małe testy z filcem. I mam wrażenie że oprócz tego że jest czarny/ciemny (czyli pochłania światło) to się skrzy.. trochę jak śnieg. Możliwe że przez to że nie jest "gładki" tylko ma dużo włókien i to one dają ten efekt. Czy skrzenie jest dobre?

FIlc, zdjęcie z kilkunastu centrymetrów z lampą led (telefon)
Image
FIlc, zdjęcie z ~70cm z lampą led (telefon)
Image
Badder ND0.6, ND0.9, 2x single polarizer, Contrast Booster, Darkblue; ES #11, #56, #80, #82, UHC

benek1815 | 24 Sie 2024, 16:08

:D Ja mam w swoich refraktorkach odrośniki oklejone czarnym rzepem samoprzylepnym.
W moim odczuciu lepiej się sprawdza ,niż malowanie .Każda farba czarna matowa -jaką widziałem (słyszałem że są podobno jakieś diabelnie drogie - perfekcyjne)-daje mniejsze lub większe ODBICIE światła-czyli odblask.Tak samo ten fabryczny matowy ,,antracyt''
(O tanich plastikowych bez dodatkowego zabiegu wyczernienia nie wspominam). I chyba o to chodzi ,żeby go zniwelować.
Ciemno się w obiektywie całkiem nie zrobi -bo nawet jak ściany w pokoju będą czarne -a zaświecisz ostrym światłem -będzie widno i jaśniej.
Różne rodzaje weluru rozkładają światło wpadające równomiernie i je pochłaniają- bez odblasków odbijających się dalej.Masz wrażenie ,,iskrzenia'' - ale się nie odbija światło.A przecież zaświeciłeś w obiektyw lampa błyskową.A struktura taka ,,mechata'' chyba lepiej sobie radzi z pochłanianiem światła ,niż płaska-nawet bardzo czarna.
Tak mi się wydaje -i jestem zdania -że poprawiłem tym komfort obserwacji i obrazy uzyskiwane.
Oczywiście to tylko moja opinia -w takiej kwestii nie ma nic pewnego na 100 %.
dla porównania-plastikowy odrośnik w tanich refraktorach typu SW ,BRESSER itp -takich do ok 70mm apertury,odrośnik z farbą czarny mat fabryczny powszechnie stosowany w droższych-(taki antracyt bardziej ,niż czarny) i refraktor po wyklejeniu rzepem.
Załączniki
Flock: P1060144.JPG
Flock: P1060142.JPG
Flock: P1060656.JPG
Flock: P1060702.JPG
achromaty Sky Watcher 150/1200 , Meade 80/400 , Dai Ichi Kogaku 60/910 + lornetka Bresser Saturn 15x60
Awatar użytkownika

Miejscowość: KRAKÓW

lulu | 24 Sie 2024, 16:44

Pytanie co z wilgocią która zbierze się w takim materiale...
pozdrowienia Łukasz
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

benek1815 | 24 Sie 2024, 17:18

Myślę ,że jak ktoś chce-może zaryzykować próbę-łatwo się go przykleja i w razie czego po prostu można usunąć.
To jakiś syntetyk-więc raczej nie będzie tu wchłaniania i magazynowania wody.Może nawet spełni role izolacji .
Refraktory u mnie to zaokienne i balkonowe sprzęty -żadnej ,,ekstremy'' nie doświadczyły-maksymalnie kilku godzinne wystawianie na mróz-ja nie widziałem żadnych negatywnych objawów.
Zawsze wychodzę z założenia ,że warto spróbować jakichś pomysłów-bo jak nie sprawdzę ,to się nie dowiem.
achromaty Sky Watcher 150/1200 , Meade 80/400 , Dai Ichi Kogaku 60/910 + lornetka Bresser Saturn 15x60
Awatar użytkownika

Miejscowość: KRAKÓW

lulu | 24 Sie 2024, 17:21

Gorzej jak się dowiesz, że grzybek zasiedlił przestrzeń między soczewkami :-) Tego bym się trochę obawiał w wypadku takich włochaczy.
pozdrowienia Łukasz
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Krzysztof z Bagien | 24 Sie 2024, 18:00

Wykleiłem sobie takim samoprzylepnym flockiem newtona 8" i przez chyba dwa lata, czy nawet więcej (bo potem go sprzedałem) nie miałem żadnych problemów z wilgocią czy strzępieniem się włókien. Kontrast, myślę, nieco się poprawił (a może to tylko efekt placebo, nie mierzyłem tego), a negatywnych stron nie było. Nawet jeśli tylko poprawiło mi to samopoczucie, to chyba warto było :)

Wiem, że to otwarta konstrukcja, nie to co refraktor czy SCT, ale z drugiej strony do tych zamkniętych wilgoci dużo trudniej się dostać, więc jakoś specjalnie bym się tym nie martwił.
Jestem odpadem atomowym.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

aalbert | 25 Sie 2024, 00:28

Welur/zamsz vs filc:
Image
Image

Efekty:
Image
Image
Image
Image

No więc jestem po wyklejeniu. Wybór padł na filc. Porównywałem te materiały (welur/filc) i filc jest lepszy. Gdyby był totalnie czarny to byłaby to opcja "must have".

Szybki manual: teleskop rozebrać, przetrzeć benzyną ekstrakcyjną (zmywacz silikonowy jeszcze lepszy), położyć na czymś miękim. Przyciąć okleinę na wymiar (nie chciałem tapeciakiem jeździć po farbie od zewnątrz i docinać równiutko zdrapując farbę). Okleinę zwinąć w rulon, zdjąć 1cm filii zabezpieczającej i przykleić wzdłuż przetłoczenia/łączenia. Przekręcać teleskop tak żeby miejsce klejenia było na boku (tak żeby okleina opadała - "chciała się odklejać/odpaść"), unikniecie samoczynnego niechcianego przyklejenia się materiału do ściany tuby. Odwijać po 5..10cm folii i przyklejać dociskając od wewnątrz do góry/zewnątrz (mój teleskop ma 118cm długości czyli nie da się na raz sięgnąć, trzeba na przemian z każdej strony). Na końcu najlepiej jeszcze przelecieć po materiale czymś płaskim (plastikowa szpachelka do szpachli dobrze się sprawdza) dociskając materiał do tuby. Okleić resztę elementów wg chęci/uznania. Ja pociągnąłem tuleję wyciągu taśmą parcianą - sposób tani prosty i również antyodbłyskowy. Ogarnąć optykę przed złożeniem, skręcić w całość. Cieszyć się efektami -.-

Przed sekundą patrzyłem na łysego - piękny jasny a za nim... mrok!! Przyzwyczaiłem się że wyjmuję okular, celuję tubą w okolicy łysego, zaczyna się robić jasno.. jaśniej i pyk jest. Teraz to już tak nie działa. Zapalona lampka led na ruch 5m dalej - i tak jest lepiej niż przed wyklejeniem z wyłączoną :O
Byłem sceptyczny, serio. Liczyłem na jakąś poprawę. Ale żeby aż tak??!!

aalbert | 16 Wrz 2024, 19:14

Poprawiłem wyciąg okularowy - prysnąłem czarnym matem wewnątrz i okleiłem filcem od miejsca gdzie nie dochodzi nic z moich gratów (okazało się że najdłuższy jest barlow). Po wyklejeniu opaliłem włoski, dziś będę testował czy mi w kadr nic nie wchodzi.
Image

Mareg | 17 Wrz 2024, 17:53

Aalbert, piękna robota !

Dość krytyczne na odblaski jest też czoło wyciągu od strony lustra wtórnego.
Najlepiej to widać jak teleskop jest wycelowany w Łysego w dużej fazie, i wtedy to czoło jest pięknie rozświetlone, a część tego światła wraca do wyciągu po odbiciach od obu luster.
Dlatego ja na czole wyciągu mam założonego drukowanego bafla (wyklejonego welurem), który też przysłania wnętrze wyciągu:
Załączniki
Flock: 86_T300-5_przyslona_czolo_wyciagu.jpg
Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Miejscowość: ≈ 50°N, 20°E

aalbert | 17 Wrz 2024, 23:41

@Mareg Dziękuję! Ale to bardziej chodzi o efekty w okularze (które były warte każdego PLN i minuty pracy) niż prac samych w sobie. Poniżej zdjęcia wyciągu od wewnątrz (położenie min max).
Image
Image

thom | 18 Wrz 2024, 00:32

Wygląda profeska. Jest jedna rzecz, którą warto zrobić z flockiem. Masz rolkę do zbierania sierści psa z ubrania? Przejedź nią parę razy, albo włókna wylądują na LG i trzeba będzie lustro czyścić.
SW Synta 8";SW/SA P-DS150; Omegon 66/400 ED; SW Esprit 80 APO. Samyang 14 F/2.2, 135 F/2
Astrolink 4 mini II / Stellarmate
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wro

kk | 18 Wrz 2024, 01:09

Boczne ściany lustra wtórnego jeszcze sobie wyczernij.
76mm szukacz i dziurki od klucza
Awatar użytkownika

Mareg | 18 Wrz 2024, 10:39

@Aalbert, jak nadal podoba Ci się zabawa w wyczernianie, możesz jeszcze rozważyć:

1. wyczernienie brzegu lustra wtórnego, tak jak sugerują Koledzy;
2. zamalowanie błyszczących śrub;
3. dodanie daszka nad lustro wtórne;
4. przysłonienie rantu lustra głównego;
5. dodanie odrośnika, który blokuje także boczne światło (jeśli takiego jeszcze nie masz a Twoja miejscówka nie jest idealna).

Zdjęcia odnośnie punktów 3 - 5 możesz zobaczyć w tym wątku na sąsiednim forum:
https://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/25322-syriusz-b-wizualnie-dobsonem-12?/

Jest też długaśny wątek o wyczernieniach także farbami i pisakami, może znajdziesz tam jakieś inspiracje:
https://astropolis.pl/topic/82405-wyczernienia-por%C3%B3wnanie-welur%C3%B3w-farb-i-pisak%C3%B3w/
Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Miejscowość: ≈ 50°N, 20°E

ATM

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie