* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 141 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Pon Kwi 19, 2021 11:10 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 776
Miejscowość: Liverpool
Hej.

Żeby uniknąć pomyłek postanowiłem wykonać model 1:1 klina z wysokiej jakości sklejki, podczas gdy niektóre elementy wykonuję już w wersji docelowej. Oczywiście pełne wyposażenie, silniki, przekładnie itp. Pozwoli to na uniknięcie kosztownych pomyłek w szacunkach. Obrotową bazę wideł wykonam z litego aluminium, a same widły z profili alu 40x40mm w stylu Bosch. Zapewni mi to lekkość wideł i przesunięcie środka ciężkości w tył. Kiedy model klina i widły będą gotowe, zamierzam zastąpić sklejkę spawaną stalą i dopiero wtedy, wieszając na widłach moje OTA z osprzętem ustalę środek masy. Wtedy też dopiero wykonam podstawę montażu, bo jak sądzę, po całej swej długości nie zmienia ona nic w kwestii środka masy.

Czekam na komponenty i trochę się nudzę.

Drukarka 3D oczywiście znajduje zastosowanie, np. adapter przekładni ślimakowej silnika osi Ra i przekładni harmonicznej, czy jakieś gałki.

Za jakąś chwilę wrzucę kilka zdjęć.

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

10" F/5 Dob + ATM GoTo @ RPi + ATM derotator pola + ATM montaż widłowy w budowie
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Pon Kwi 19, 2021 11:47 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 776
Miejscowość: Liverpool
Załącznik:


Pierwsza przymiarka do adaptera, docelowo adapter będzie czarny. Nie doarł jeszcze z Chin sinik Nema 23 z dedykowaną przekłądnią ślimakową 25:1, więc adapter mysi poczekać.

Załącznik:

Załącznik:

Załącznik:

Załącznik:


A tutaj wybrany zestaw silnik + wstępna przekładnia:

Załącznik:


JSW, dziękuję za cenny przykład. Niektóre pomysły zastąpię własnymi, ale proszę nie miej mi za złe, że mój klin będzie wyglądał podobnie. :D

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

10" F/5 Dob + ATM GoTo @ RPi + ATM derotator pola + ATM montaż widłowy w budowie
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Śro Kwi 21, 2021 12:30 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 776
Miejscowość: Liverpool
Czasami Chińczycy potrafią zaskoczyć. Silniczek z przekładnią dotarły ponad tydzień przed terminem!

Załącznik:


Na zdjęciu widoczne są dodatkowo zasilacz 24V 10A, Raspberry Pi 4 B 8GB RAM oraz dedykowany do Nema 23 i 34 driver. Jestem pod wrażeniem, jak "cichy" jest ten driver. :shock:

Załącznik:


Niestety, już teraz czuję, że GoTo będzie zajmować wieki... Ale...

Najwyżej wymienię tą przekładnię z 25:1 na 10:1 albo coś koło tego. Najmniejsze ratio to chyba 7.5:1. Zawsze mogę operować liczbą mikrokroków.

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

10" F/5 Dob + ATM GoTo @ RPi + ATM derotator pola + ATM montaż widłowy w budowie
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Śro Kwi 21, 2021 1:54 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 6212
Miejscowość: małopolska
Ciekawe jaki wyjdzie PE zestawu po uruchomieni.
Kibicuję Ci ostro, by wszystko działała zgodnie z założeniami.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Śro Kwi 21, 2021 2:02 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 776
Miejscowość: Liverpool
Sam jestem ciekaw. Jako, że montaż paralaktyczny nie wymaga skomplikowanych obliczeń do prowadzenia (a jedynie porządnych elementów mechanicznych i porządnego wykonania), zamierzam uruchomić na tym RPi serwer Astroberry. Mam nadzieję, że będę mógł zweryfikować na nim PE.

Edit:

Tak wlasciwie PE, który zwykle niszczy astrofoto, dotyczy chyba głównie montaży z przekładnią ślimakową jako ostatnią. U mnie ostatnim elementem będzie przekładnia harmoniczna, która z natury nie ma wielu wad innych przekładni i dlatego jest tak cenna. Ale wcześniej będzie jednak przekładnia slimakowa, tyle że dość porządnej jakości. Przekładnia harmoniczna ma ratio 100:1, czy zatem mogę przyjąć, że nawet jeśli przekładnia slimakowa charakteryzuje się pewnym PE, to będzie on zredukowany stukrotnie? Do jednego pełnego obrotu przekładni harmonicznej potrzeba 2500 obrotów ślimaka. Czy ktoś byłby w stanie teoretycznie rozwinąć ten wątek?

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

10" F/5 Dob + ATM GoTo @ RPi + ATM derotator pola + ATM montaż widłowy w budowie
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Nie Kwi 25, 2021 8:38 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 776
Miejscowość: Liverpool
Hej.

Kolejny etap - czynności niezbędne do oszacowania rozmiaru stalowych płyt - własnie zamknąłem. Cały czas mam na celu odsunięcie środka masy jak najbardziej do tyłu i jednocześnie w dół.

Wymyśliłem sobie, że zawieszenie podnośnika pantografowego zrobię na solidnych aluminiowych C-profilach o ściance 6-7mm. Niezmiernie przydała się ukośnica, która kilka miesięcy wcześniej posłużyła do budowy warsztatu. Ze względu na materiały, które gromadzę, warsztat chwilowo służy jako zwykła szopa, tyle że z blatem roboczym z dużym imadłem.
Załącznik:

Załącznik:

Załącznik:

Załącznik:

Załącznik:

Pomiary wykazały, że przy podnośniku maksymalnie opuszczonym uzyskuję kąt klina 28*, a przy maksymalnie podniesionym - 80*. Średnia to 54*, podczas gdy moje miejsce zamieszkania leży na szerokości geograficznej 53,24*N. Wygląda na to, że wbiłem się z tymi profilami wręcz idealnie.

Aluminiowe alelementy przykręcone są wkrętami "na szybko", bo to zaladwie model. Widoczna na zdjęciach sklejka ma szerokość 300mm, ale skłaniam się ku stalowej płycie 10mm o szerokości 400mm. Płyta z przekładnią będzie miała wysokość 200mm i 10mm grubości, a dołączone trójkątne elementy przebiegać będą od płyty przekładni aż do do zawiasów i będą miały prawdopodobnie 6mm grubości.

Silnie rozważam przyspawanie płyty przekładni odwrotnie, niż na zdjęciach, czyli w dół, oczywiście trójkątne wzmocnienia również. Ograniczy mi to minimalny kąt do około 40*, bo elementy wzmacniające zahaczą wtedy o ramiona podnośnika. Ale 40* szerokości geograficznej to gdzieś w okolicach Neapolu, a ja nie przewiduję takich wycieczek. Zaletą byłoby obniżenie OTA o jakieś 30cm, a to może mieć znaczenie przy chęci obserwacji wizualnej, bo w przeciwnym wypadku to tylko kamera. Planuję demontaż zmotoryzowanego wcześniej Dobsona, więc od biedy do plenerowych obserwacji nada się idealnie. Przy moim lokalnym zaświetleniu nieba w grę wchodzi jedynie kamera+IDAS. Ważniejszym od obserwacji wizualnej argumentem na plus jest obniżenie środka masy i poprawienie stabilności. Minusem niestety byłoby wtedy wysunięcie tegoż środka masy w przód o podobne 30cm i konieczność wykonania dłuższych ramion podstawy.

Najprawdopodobniej zrezygnuję z przekładni ślimakowej napędzając przekładnię falową jedynie silnikiem. To jest Nema 23 o momencie 1.8Nm. W trybie 128 mikrokroków uzyskam 200*128*100 = 2 560 000 impulsów na pełny obrót OTA, czyli precyzję odrobinę gorszą, niż 0.5 arcsec na impuls. Całkiem nieźle, a mam do dyspozycji jeszcze 256 mikrokroków. W trybie pełnych kroków i różnych mikrokroków próbowałem zatrzymać przekładnię falową napierając na pręt stalowy wetknięty między śruby wkręcone do przekładni - nie ma szans! Wygląda na to, że nie muszę specjalnie przejmować się wyważeniem całości masy wideł. Z resztą, nie miałbym nawet jak tego zrobić, bo nie da się wysprzęglić takiej konstrukcji.

Za to przekładnia ślimakowa 25:1 być może znajdzie zastosowanie w napędzie osi Dec. Jako alternatywę ciągle mam ślimacznicę 300mm x 10mm z ponad 600 zębami wykonaną moją maszyną. Nie znam dokładnej liczby zębów, bo ślimacznica ciągle czeka na dokończenie.

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

10" F/5 Dob + ATM GoTo @ RPi + ATM derotator pola + ATM montaż widłowy w budowie
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Ostatnio edytowany przez Vroobel, Czw Maj 06, 2021 7:56 pm, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Wto Maj 04, 2021 7:35 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 776
Miejscowość: Liverpool
Cholewka, czemu to wszystko tak długo trwa? Osobiście najtrudniejsze dla mnie jest zwykle czekanie. Trochę wstyd, że aby wejść w posiadanie 12mm lub 15mm arkuszy aluminium trzeba je sprowadzać zza granicy. Dwa podstawowe elementy wideł będą dopiero 24 maja. :(

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

10" F/5 Dob + ATM GoTo @ RPi + ATM derotator pola + ATM montaż widłowy w budowie
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Czw Maj 06, 2021 7:54 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 776
Miejscowość: Liverpool
Mam pytanie do obeznanych w przekładniach montaży paralaktycznych lepszej klasy:

Czy precyzja w osi Dec jest taka sama, jak w osi Ra, czy też można sobie odpuścić oś Dec i zadowolić się tam dwukrotnie mniejszą precyzją?

Wiem, że mogę przeczytać odpowiedź, że niektóre montaże nie mają napędu w osi Dec, dlatego pytam o te lepszej klasy. :wink: Właśnie rozważam stosunek ilości impulsów na pełny obrót teleskopu 1,280,000 (Ra) : 640,000 (Dec) w przypadku 64 mikrokroków lub 2,560,000 : 1,280,000 dla 128 mikrokroków. Wolałbym nie brnąć w mikrokroki, bo wzrasta prawdopodobieństwo zgubienia kroków (impulsów). Ale tak sobie myślę, że gubienie kroków może zaowocować powiedzmy przecinkami zamiast punktowych giazd na jednej lub kilku klatkach na sesję, ale większość prawidłowych klatek (bez zgubionych kroków) będzie dała się stack'ować. Nie podejmuje się zabawy z enkoderami, przynajmniej narazie, prędzej zastosuję guiding na ST4, co wydaje mi się łatwiejsze do realizacji i per saldo lepsze.

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

10" F/5 Dob + ATM GoTo @ RPi + ATM derotator pola + ATM montaż widłowy w budowie
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Sob Maj 08, 2021 12:00 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 776
Miejscowość: Liverpool
Hej.

Od kilku dni siedzę nad widłami, wszystko w aluminium. Oprócz tego opracowałem zawieszenie OTA na widłach tak, że oprócz mojego 10" Newtona Bresser Messier będę mógł posadzić na moich widłach dowolny mniejszy teleskop na jakiejś standardowej szynie. Ale wszystko w swoim czasie.

Tymczasem dziś przyjechała m.in. płyta bazowa 600x300x12mm z litego stopu alu. 6kg wagi, stal ważyłaby w tym rozmiarze około 18kg, a aluminium jest wystarczająco sztywne i lżejsze. Żeby osadzić płytę na przekładni musiałem kupić bi-metalową otwornicę 86mm i wywiercić centralny otwór, bo taki jest urok tej przekładni falowej, że ma taki wystający pierścień. A dookoła tego dużego otworu idealnie precyzyjnie wywierciłem 16 otworów fi 4.9mm pod śruby. W moim projekcie wszystkie otwory, przez które przechodzą jakiekolwiek śruby lub gwintowane szpilki są wiercone wiertłami dobieranymi na wymiar. Poniżej zamieszczam link do filmiku pokazującego rożnicę mięzy otwirem fi 4.9mm i fi 5.0mm.

https://youtu.be/Y5AB7VHiSoY

A na deser płyta bazowa wideł na przekładni i rampa mojego autorstwa. Przejazd GoTo będzie naprawdę szybki...

https://youtu.be/yvEqpFF1B3k

Załącznik:

Załącznik:

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

10" F/5 Dob + ATM GoTo @ RPi + ATM derotator pola + ATM montaż widłowy w budowie
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Sob Maj 08, 2021 11:49 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 776
Miejscowość: Liverpool
No i kolejny ważny etap właśnie został domknięty. Takie dwie pierdółki, a zajęło mi to ponad tydzień dłubania...

Nazywam je siodełkami, ponieważ dzięki nim OTA zostanie dosłownie posadzone na widłach, każdorazowo. To musi być łatwo składane i rozkładane. Oczywiście "łatwo" to pojęcie względne, bo moje OTA waży 16.7kg bez dodatków, jedynie z motofocuserem. Środkowe bloki o wymiarach 30x30x300mm zostaną osadzone na osiach przekładni ślimiakowych dedykowanych dla silników Nema 23. Cała pozostała "ramka" ma na celu nasunięcie OTA w bezpieczny sposób, żeby nie spadło. Na koniec, w otwory widoczne po bokach zostaną wsunięte gwintowane szpilki M8 z nakrętkami. A kiedy najdzie mnie ochota powiesić na widłach coś innego, jakis długoogniskowy sprzęt lub powiedzmy teleskop słoneczny, to wtedy w te otwory wsunę wspomnianą chyba wcześniej półeczkę z zamontowaną na środku szyną. Albo może nawet z dwiema szynami...

Waga OTA wzrosła dokładnie o 2kg, przy czym nie uwzględniam środkowych elementów, które będą składnikami wideł.

Załącznik:

Załącznik:

Załącznik:

Załącznik:

Załącznik:

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

10" F/5 Dob + ATM GoTo @ RPi + ATM derotator pola + ATM montaż widłowy w budowie
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Nie Maj 09, 2021 7:14 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 6212
Miejscowość: małopolska
Vroobel napisał(a):


Załącznik:
IMG_20210508_230536.jpg




Bardzo dobre rozwiązanie, może jeszcze przyfazuj krawędzie, tak żeby wprowadzanie do widełek było łatwiejsze.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Nie Maj 09, 2021 8:04 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 776
Miejscowość: Liverpool
Będzie, będzie! Czekam tylko na odbiór szlifierki taśmowo-tarczowej, bo pilnikiem to nie będzie przyjemna robota. Od gwintowania do teraz bolą mnie ręce, wszystko ręcznie. Aluminium jest trudne: miękkie, ale delikatne i można łatwo uszkodzić gwint. Musiałem kupić porządne potrójne zestawy gwintowników M5 i M6 oraz stosować specjalny lubrykant na bazie olejów mineralnych. Tak więc wolę poczekać na szlifierkę...

Edit.

Jako ciekawostkę mogę dodać, że aluminium jest tak gładkie i śliskie, że pomimo tak dobrego dopasowania, że kartki między te bloczki nie wciśniesz (praktyczne zero luzu), to nie ma tarcia i ustawione pod kątem pozwalają swobodnie wysunąć się temu środkowemu elementowi. Początkowo chciałem dać po dwie kartki papieru drukarkowego na zestaw, żeby zapewnić odstęp, potem dałem tylko jedną kartkę, ale wciąż był niekaceptowalny luz. Na koniec usunąłem papier w ogóle i mocno się zdziwiłem, że papier wcale nie jest potrzebny... :D

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

10" F/5 Dob + ATM GoTo @ RPi + ATM derotator pola + ATM montaż widłowy w budowie
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Nie Maj 09, 2021 9:52 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 6212
Miejscowość: małopolska
Gdyby był większy luz można byłoby zastosować teflon.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Pon Maj 10, 2021 4:54 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 776
Miejscowość: Liverpool
Na szczęście luzu brak! :D

Dziś pracowałem głową i myszką. Dla ułatwienia sobie planowania zrobiłem projekt we FreeCAD. To ciekawe, ale nie wpadłem na sposób, jak wyliczyć kąt, pod jakim profile wideł nachylone są do ich podstawy i prostopadłego do niej kierunku. Żaden sinus, cosinus i Pitagoras nie pomogą, jeśli nie znasz co najmniej dwóch parametrów z każdego wzoru. Projekt rozwiązał problem.

A w międzyczasie przyjechało 1.5kg śrub. O tyle też wzrośnie waga wideł.

https://youtu.be/JIE9HaB7_ZI

Po przycięciu elementów zamierzam to poskręcać i zobaczę, jak będzie to to stabilne. Jeśli po drodze nie zbankrutuję z powodu tego montażu, to oddam to do pospawania pewnemu emerytowanemu spawaczowi od wszystkiego. :roll:
Załącznik:


P.S.
Do projektu wkradł się mały błąd, albo zaniedbanie: półosie (przekładnie) nie są idealnie nad środkami krótkich boków podstawy, ale to nic nie zmienia na tym etapie.

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

10" F/5 Dob + ATM GoTo @ RPi + ATM derotator pola + ATM montaż widłowy w budowie
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Wto Maj 11, 2021 11:01 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 776
Miejscowość: Liverpool
Hej.

Kolejne zrzuty ekranu z projektu. Tym razem wszystkie otwory i połączenia śrubowe. Wszystko zwymiarowane czeka na dostawę profili, przekładni i silników. Ryzykuję zastosowanie dwóch małych (lekkich) silników pracujących w przeciwnych kierunkach. W osi Dec nie spodziewam się dłuższych akcji, więc raczej nie powinno się za szybko rozsynchronizować, a nawet jesli, to już mam pomysł, jak to ogarnąć. Poza tym, zamówiłem przekładnie ślimakowe 100:1, więc przy zaledwie 32 mikrokrokach uzyskam precyzję 2 arcsec.
Załącznik:

Załącznik:

Załącznik:

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

10" F/5 Dob + ATM GoTo @ RPi + ATM derotator pola + ATM montaż widłowy w budowie
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Śro Maj 19, 2021 10:25 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 776
Miejscowość: Liverpool
Znowu czekanie... Ebay to obecnie wylęgarnia oszustów, wszyscy zasłaniają się COVID'em, a tymczasem sprzedają towar, którego nie mają. Cwaniactwo nie zna granic.

Czekam na profile aluminiowe, bez tego stoję w miejscu. Stalowe mocowanie serca montażu, czyli przekładni falowej, jest zrobione i czeka, jak wiele innych komponentów. A profili nadal nie ma...

Z nudów dłubię przy oprogramowaniu, sprawdzam sobie to i owo i przyszło mi do głowy sprawdzić powtarzalność cykli, np. 10 lub 20 pełnych obrotów, czy przekładnia zatrzyma sie w tym miejscu, w którym zaczeła. No i jakież było właśnie moje zdziwienie, kiedy mi wyszło, że moja przekładnia to 101:1 zamiast 100:1. To nawet lepiej, bo 200 (kroków silnika) * 64 (mikrokroki) * 101 = 1,292,800, a 1,292,800 : 1,296,000 = 0.997530, czyli precyzja wzrasta mi o ten 1% do 1 arcsec/impuls. Ale bym się zdziwił, że mi GoTo nie działa... :shock: :shock: :shock:

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

10" F/5 Dob + ATM GoTo @ RPi + ATM derotator pola + ATM montaż widłowy w budowie
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Pią Maj 21, 2021 7:14 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 776
Miejscowość: Liverpool
Wykonałem pewien test, który daje mi trochę do myślenia. Zadalem RPi wygenerowanie 1,292,800 mikrokrokow, co powinno zaowocować pełnym obrotem przekładni. Obliczyłem interwał między impulsami na podstawie 23h 56m 4.09053s, czyli czasu obrotu Ziemi wokół swej osi. No i odpaliłem to wczoraj o 18:19:25...
Załącznik:

Załącznik:

I teraz pytanie: po jakim czasie zadanie powinno się skończyć? Otóż skończyło się dziś o 18:19:41, a powinno ponad 4 minuty wcześniej? Ale to mogę wytłumaczyć lagami między impulsami, których licznik się wyświetlał, a ja widziałem dłuższe interwały przez jakiś moment, może to i było około 4 minut. Możliwe, że jakiś proces wystartował w tle, docelowo wypadałoby wszystko powyłączać. To jednak nie jest najdziwniejsze, bo mogę to nadrobić jakimś współczynnikiem, albo guiderem, co mam docelowo w planie. Prawdopodobienstwo, że coś mi w nocy wystartuje w tle też nie jest duże. Oto jednak, co zobaczyłem na koniec:
Załącznik:

I tego już nie rozumiem. Może RPi lub driver wygenerował mi jakiś "między-krok", bo ilość krokow przecież musi wynikać z długości pętli. To chyba nie wynika z omyłkowego oszacowania ratio na 101:1, bo to też za mało na 1% obwodu tego koła. Sprawdzę to jeszcze dokładnie. Jakby nie było, to bardzo powolny ruch. Mógłbym się założyć, że w 60-sekundowych klatkach byłby nie do zauważenia, ale lepiej to wyeliminować. Spróbuję uruchomić ten proces w wątku może jeszcze dziś wieczorem.

A dodatkowo ciekawostka, jeden proces mi padł z powodu rozłączenia RPi od sieci. Warto stosować program "screen", który uruchamia zadanie w tle i zawsze można do niego wrócić.

Edit:
Dostrzegam pewien luz między wykałaczką, a blu tack'iem na finalnym zdjęciu. Nie dam sobie ręki obciąć, że to jakimś cudem się nie przesunęło.

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

10" F/5 Dob + ATM GoTo @ RPi + ATM derotator pola + ATM montaż widłowy w budowie
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Pon Maj 24, 2021 8:59 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Wrz 17, 2017 4:31 am
Posty: 380
Miejscowość: Łódź
Lepiej by było chyba użyć jakiejś taśmy jako wskaźnika. Albo nawet narysować sobie kreskę markerem.

_________________
Jestem odpadem atomowym.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Pon Maj 24, 2021 11:26 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 776
Miejscowość: Liverpool
Sytuacja opnanowana. Powtórzyłem eksperyment i teraz wyszło idealnie, niewątpliwie wcześniej wykałaczka przesuneła się (sama?) w swym mocowaniu w przód. "Idealnie" tzn. na tyle, że nieuzbrojonym okiem oceniam, że czubki wykałaczek są naprzeciw siebie, tak jak na początku tego testu. Można uznać, że żaden krok silnika nie "wyleciał", więc jakies tam enkodery raczej potrzebne nie będą. Interwał dobrałem tak, że proces zakończył się 226 sekund przed upłynięciem 24h, podczas gdy obrót Ziemi zajmuje prawie o 236 sekund mniej niż dobę. 10 sekund opóźnienia przekładni względem obrotu Ziemi można uznać za zadowalający sukces, ale to i tak się zmieni, jak do głosu dojdą jakieś procesy na RPi. To mocna, najnowsza i najbardziej wypasiona wersja, ale jak posadzę na niej Astroberry, to może klęknąć. Wtedy rozważę wystawienie trybu śledzenia "na zewnątrz": wystarczyłoby, jak sądzę, Arduino z na stałe zdefiniowanym, eksperymentalnie dobranym impulsowaniem. Coś się wymysli.
Załącznik:

Załącznik:

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

10" F/5 Dob + ATM GoTo @ RPi + ATM derotator pola + ATM montaż widłowy w budowie
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Śro Maj 26, 2021 1:00 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 776
Miejscowość: Liverpool
Hej.

W miarę, jak docierają kolejne materiały, zmniejsza się stres. Tym razem odhaczyć można mocowanie osi siodełek.

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

10" F/5 Dob + ATM GoTo @ RPi + ATM derotator pola + ATM montaż widłowy w budowie
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Śro Maj 26, 2021 1:08 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 776
Miejscowość: Liverpool
Zdjęcia...
Załącznik:

Załącznik:

Załącznik:

Załącznik:

Zapewne wypadałoby najpierw wywiercić otwór fi 14mm, a potem wydłutować rowek pod klucz. Nie dysponuje jednak takim sprzętem, więc najpierw wywierciłem otwór fi 5mm w odległości 7.5 lub 8mm (nie pamiętam...) od osi, a potem ten otwór główny. Wiertła z eBay, 14mm HSS. Weszło idealnie z delikatną pomocą młotka.

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

10" F/5 Dob + ATM GoTo @ RPi + ATM derotator pola + ATM montaż widłowy w budowie
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Ostatnio edytowany przez Vroobel, Czw Cze 03, 2021 6:14 pm, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Pią Maj 28, 2021 8:56 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 776
Miejscowość: Liverpool
Hej.

No i mamy fazki na krawędziach siodełka. Narazie jedno, to i tak kilka godzin roboty. 17kg OTA bez akcesoriów powinno dać się wsunąć bez większego trudu.
Załącznik:

Załącznik:


Edit:
Oba siodełka skończone. A profili alu jak nie było, tak nie ma...

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

10" F/5 Dob + ATM GoTo @ RPi + ATM derotator pola + ATM montaż widłowy w budowie
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Sob Maj 29, 2021 1:39 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 6212
Miejscowość: małopolska
Jakich profili brakuje?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Sob Maj 29, 2021 1:49 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 776
Miejscowość: Liverpool
Ponad miesiąc czekam na 3 x 2m x 50x30x4mm i 1 x 2m 60x60x4mm.

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

10" F/5 Dob + ATM GoTo @ RPi + ATM derotator pola + ATM montaż widłowy w budowie
astrovroobel.wordpress.com
https://www.youtube.com/channel/UC9AMgm ... uP65-SghPA


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Czas się zmierzyć z montażem widłowym...
PostWysłany: Sob Maj 29, 2021 2:24 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 6212
Miejscowość: małopolska
Vroobel napisał(a):
Ponad miesiąc czekam na 3 x 2m x 50x30x4mm i 1 x 2m 60x60x4mm.

Nie wiem gdzie zamawiałeś. Jeżeli chcesz poznać mój pewnik to polecam: http://www.hutnik.com.pl/hurtownia-ofer ... og-dynamic

O ile mają w ofercie to śmiało zamawiaj.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 141 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 51 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group