Poważne ostrzeżenie przed caveman. Moja historia.

patrrickoo | 21 Lip 2024, 15:03

"Co ty lamusie *j**** jeszcze k*** chcesz?"

Takie oto słowa padły z ust użytkownika kiedy zadzwoniłem do niego w piątek wieczorem aby wyjaśnić zaistniałą sytuację z kupionym u niego teleskopem. Powiedziałem wtedy przez tel.: "Dzień dobry, dzwonię ponownie, mówił pan że skontaktuje się ze mną, ale tego nie zrobił wczoraj więc dzwonię aby dowiedzieć się o co chodzi z tym teleskopem".

Na portalu olx pojawia się oferta sprzedaży teleskopu Celestron RASA8, postanowiłem się nim zainteresować. Wahałem się dość więc próbowałem wypytać sprzedającego o różne sprawy wysyłając przez olx różne zapytania, kontakt był dość rzeczowy i uprzejmy. Pewnego dnia postanowiłem, że rzeczony sprzęt kupię i zobaczę z czym to się je. Pełen niepokoju z powodu sporej inwestycji ustaliłem ze sprzedającym formę realizacji transakcji, wynegocjowałem cenę na który się zgodził i sprzęt został wystawiony na allegro i tam doszło do realizacji transakcji.

Bardzo ważny elementem tej historii jest to, że sprzedawany teleskop według sprzedającego jest w stanie sklepowym "jak nowy", "w stanie sklepowym" o czym zapewniał oraz posiada w zestawie wszystkie potrzebne złączki do podłączenia kamery zwo (rozmawialiśmy o tym poprzez wiadomości na olx). Dysponuję całą wymianą zdań i mogę zaprezentować jej dowolny fragment.

Wcześniej parę razy sprzedający zapewniał o swoich dobrych intencjach, wypisywał mi teksty o tym jak to fatalnie jest być źle potraktowanym i nieuczciwie szczególnie w temacie pieniędzy.

Po zrealizowanej transakcji tj. po mojej wpłacie jeszcze wymieniliśmy kilka zdań, na uwagę zasługuje fragment, w którym sprzedający najpewniej udaje, że nie wie czym jest obstrukcja w kontekście tematu teleskopu, ale zignorowałem to bo już mam zapłacone wszystko i najważniejsze teraz to aby bezpiecznie odebrać sprzęt i go sprawdzić czy jest kompletny i sprawny.

Wreszcie teleskop do mnie dotarł, kurier dostarczył, a ja od momentu gdy kurier postawił go u mnie w mieszkaniu włączyłem nagrywanie wideo w tel. i zacząłem rejestrować to jak wygląda paczka, a przede wszystkim proces jej rozpakowania, ukazanie zawartości i stanu przedmiotu. Obejrzałem wcześniej dokładnie paczkę i nie miała ona żadnych śladów poważnych czy choćby drobnych uszkodzeń czy oznak majstrowania przy niej. Okazało się, że nie mogę znaleźć bardzo ważnego elementu zestawu i elementu, który został umówiony, że będzie wysłany "nie będzie Pan musiał dokupować [adaptera]", w ogóle nie mogę znaleźć żadnych akcesoriów, jest goła tuba jedynie. Być może zapomniał- pomyślałem i jeszcze raz bardzo dokładnie przeszukałem wszystkie folie bąbelkowe i zakamarki kartonu, ale nic nie znalazłem. Ponadto zauważyłem pewne przypadłości: tuba ma kilka rys na sobie i na pewno nie jest prawdą w związku z tym, że jest jak nowa czy jak w stanie sklepowym, a więc choćby w tym zostałem wprowadzony w błąd. Ponadto szyba frontowa korektora tuby jest mocno wypalcowana i widać tłuste plamy na powłokach antyodbiciowych. Tak jakby ktoś pospieszenie i niedbale demontował jakieś elementy z wyciągu tuby. Pogodziłem się z tym choć irytacja już się pojawiła, mikrofibrą wytarłem delikatnie zabrudzenia szyby. Dodatkowo filtr clearsky, który jest fabrycznie zamontowany w wyciągu jest zablokowany i nie da rady go wykręcić choć powinien luźno dać się odkręcić palcami. Nie działa mi też wiatrak chłodzący wbudowany- po podaniu napięcia 12v z powerbanka nie uruchamia się (choć może jest tu odwrotna polaryzacja, nie wiem, nie mam jak sprawdzić). W związku z tym, że towar przyszedł niekompletny, nie było żadnych akcesoriów, które powinny być, a było mówione że będą to napisałem wiadomość przez olx do sprzedającego i czekałem na odpowiedź. Rozchodzi się tu przede wszystkim o pierścień mocujący oraz adapter do podłączenia kamery zwo. Wiadomość wysłana, ale była przez długi czas ignorowana (wcześniej przed wpłata kontakt był natychmiastowy, odpisywanie było bardzo szybkie).

Po kilku dniach ignorowania moich wiadomości postanowiłem zadzwonić do sprzedającego. Ten odebrał telefon i był dość uprzejmy, ale stwierdził, że woli gdy on sam zadzwoni pojutrze bo aktualnie jest po spożyciu alkoholu i nie chce niczego załatwiać w tym stanie. Oczywiście sprzedający nie zadzwonił. Skontaktowałem się z nim zatem telefonicznie, wykonałem telefon i zostałem zwyzywany tak jak to opisałem na początku. Gdy już było jasne dla mnie do jakiego procederu tu doszło i że zostałem potraktowany jak śmieć napisałem jeszcze raz do sprzedającego na olx informując, że sprawę zgłoszę to otrzymałem w odpowiedzi coś na kształt groźby.

Tak uczciwie załatwia się sprawy z użytkownikiem caveman, mało tego zostałem potraktowany wulgarnie, jestem wstrząśnięty tym jak bardzo można zachować się podle wobec kogoś kto dopełnił wszystkich ustaleń i jest w porządku. Teleskopu nie mogę używać, bez rzeczonych przejściówek jest on bezużyteczny, a przejściówki nie są dostępne w sprzedaży. Sprzęt miał być źródłem radości w tym hobby i bardzo szybko został przedmiotem sprawy bardzo przykrej. Polecam bardzo uważać na pana Pawła, który sprzedaje w sieci też inne astro towary.
Sprzedający zakupił teleskop w Delcie i tam zostanie on wciągnięty na czarną listę.

Sprzedający ma tutaj konto :

na https://www.forumastronomiczne.pl ma nick EWAKAW
na https://astromaniak.pl ma nick caveman

oto jego konto na olx: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/18dY3/

jego konto na allegro istnieje pod nickiem ocean1979
z innych namiarów:
youtube: https://www.youtube.com/@kaven9583
tiktok: https://www.tiktok.com/@caveman7988

gość ma też firmę FlyFilms.pl więc jeśli ktoś chce zostać potraktowany podobnie to mogę polecić śmiało
Załączniki
Poważne ostrzeżenie przed caveman. Moja historia.: 6.jpg
Poważne ostrzeżenie przed caveman. Moja historia.: 5.jpg
Poważne ostrzeżenie przed caveman. Moja historia.: 4.jpg
Poważne ostrzeżenie przed caveman. Moja historia.: 3.jpg
Poważne ostrzeżenie przed caveman. Moja historia.: 2.jpg
Poważne ostrzeżenie przed caveman. Moja historia.: 1.jpg
Ostatnio edytowany przez patrrickoo 22 Lip 2024, 12:41, edytowano w sumie 2 razy
SW AZ GTI, SW 50ED, ASI533 MC PRO, uniguide 30/120mm, ASI120MC S, 2xAsiAir Mini, Optolong Lpro, CEM 25P, Bresser NT 203/1000mm, ASI071MC PRO, ZWO EAF, Angeleye 60/230mm, ASI120MM Mini, Svbony CLS, RASA8, Svbony 40/120mm, ASI 120MM-S, Svbony Duo Band

Krzysztof z Bagien | 21 Lip 2024, 16:39

Po pierwsze - znaczy, teraz już mleko się rozlało, ale będzie to lekcja dla wszystkich na przyszłość - po sprzęt za kilka tysięcy warto się chyba wybrać osobiście, choćby po to, żeby nie ryzykować uszkodzenia w transporcie przez kuriera (a już szczególnie właśnie w przypadku teleskopów z korektorem Schmidta, coś o tym wiem niestety). Przy okazji można teleskop obejrzeć i zweryfikować zapewnienia sprzedającego; jeśli ten nie chce się na to zgodzić, to już powinno zapalić lampkę ostrzegawczą.
Po drugie - rozumiem, że ostatecznie kupiłeś przez Allegro. Spróbuj skorzystać z ichniego programu ochrony kupujących, czy jak tam się to teraz nazywa, być może odzyskasz choć część pieniędzy w ten sposób (nie mam stuprocentowej pewności, że twój zakup się kwalifikuje, ale zgłoszenie możesz wysłać, najwyżej Ci odpiszą, że się nie łapiesz).
Po trzecie - skoro czujesz się pokrzywdzony, to zgłoś sprawę na policję - od tego są oni. Na pewno będą marudzić i zniechęcać Cię do złożenia zawiadomienia, ale nie mogą odmówić jego przyjęcia. Oszustwo (a z tym byśmy chyba mieli tu do czynienia na podstawie tego co piszesz - doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem przez wprowadzenie w błąd) jest poważnym przestępstwem i, co ważne - w przeciwieństwie do np. kradzieży - nie ma dolnego limitu kwotowego (tzn. jest to przestępstwo nawet jak straciłeś złotówkę). Jak już sprawa ruszy, to - być może - po wizycie dzielnicowego lub otrzymaniu wezwania na przesłuchanie w charakterze podejrzanego, sprzedającemu zmięknie rura i zacznie rozmawiać inaczej.
Jestem odpadem atomowym.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

Amatorex | 21 Lip 2024, 17:39

Moim zdaniem olx to wylęgarnia oszustów i wałków. Sam kupiłem sct z wadami ukrytymi, ale jak kupowałem niestety sie nie znałem i nie wiedziałem na co zwrócić uwage. Najlepiej drogie sprzęty kupować z odbiorem osobistym.

Miejscowość: Włocławek

rosomak19 | 21 Lip 2024, 19:01

Dobrze ,że jakoś ja na takich nie trafiam , póki co , mam szczęście do uczciwych ludzi .
SW8''1200mm ,APM XWA20mm, TS Planetary HR7mm, ES 4.7mm GSO x2 2" ED ASI 678MC +IR cut
Awatar użytkownika

kombiii | 21 Lip 2024, 20:00

Jeżeli transakcja została dokonana poprzez Allegro, możesz zgłosić reklamację, nawet zwrot, pomimo tego, że sprzedający nie jest firmą. Musisz tylko wszcząć spór z tym typem i szczegółowo opisać sytuację.
Argumentu o zapalcowanej szybce bym nie podnosił.
ZWO Seestar-S50
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko-Biała

lulu | 21 Lip 2024, 22:05

Opcje na odzyskanie pieniędzy są dwie - skorzystanie z gwarancji Allegro oraz (pod warunkiem że płatność była dokonana kartą) roszczenie zwrotne do banku, który w takiej sytuacji ma obowiązek zwrócić pieniądze. Pytanie tylko czy to rzeczywiście się opłaci - trzeba wziąć pod uwagę cenę, chyba stosunkowo niską - i stan przedmiotu, który nawet po uwzględnieniu braków wyposażenia może być nadal za tę cenę do przyjęcia. Jeżeli patrrickoo został potraktowany tak jak to opisał, to oczywiście ani niska cena ani nic innego tego nie usprawiedliwia, ale nie znaczy to, że opłaci się z tego powodu rezygnować z zakupu.

Opcja zgłoszenia na policję ma sens wówczas, gdy występują znamiona przestępstwa. Zwykłe niewywiązanie się z umowy nie jest przestępstwem - to sprawa cywilna między stronami transakcji. Jeśli nie ma wyraźnych przesłanek by sądzić, że sprzedający celowo wprowadził kupującego w błąd - tak by móc podejrzewać oszustwo - policja nie będzie tu miała nic do roboty. Wady typu ślady palców na korektorze czy ryski na obudowie to za mało, by dowodzić celowego "doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzenia mieniem". Z punktu widzenia kryteriów oszustwa, coś co dla jednego jest rysą, dla kogoś innego może być nieistotnym drobiazgiem.

Z resztą nie wiadomo co gorsze - czy mieć na karku policję, czy bank, który w razie wypłaty roszczenia zwrotnego zechce zapewne zgłosić się po swoje do sprzedającego...
pozdrowienia Łukasz
Mapa Księżyca: https://astrostrona.pl/narzedzia-i-pomo ... -ksiezyca/
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Miejscowość: spod Krakowa

Mumia | 21 Lip 2024, 23:01

To mam szczęście, bo wyprzedziłeś mnie z zakupem. Pisałem z nim dzień po tym, jak się dogadałeś na finalizację transakcji. Rzeczywiście w rozmowie wszytsko wydawało się być ok. Bardzo dobry i sprawny kontakt, pełna kulturka.
Lzos 152 / Tak fs 102 / Tak Fc76dcu / APM 152 / Zeiss 63/840 / SCT 11” / Niutek 12” / DO ex ED 15x70

Sebastian Ś. | 21 Lip 2024, 23:41

Nie wiem czy Ci to pomoże w jakiś sposób ale (chyba, nie znam się na RASA) można kupić adapter z kieszonką na filtry, do której wpinasz kamerę.
Coś takiego (Delta też ściąga z TS rzeczy)
https://www.teleskop-express.de/en/filt ... lder-16765
Awatar użytkownika

patrrickoo | 22 Lip 2024, 11:29

Sebastian Ś. napisał(a):Nie wiem czy Ci to pomoże w jakiś sposób ale (chyba, nie znam się na RASA) można kupić adapter z kieszonką na filtry, do której wpinasz kamerę.
Coś takiego (Delta też ściąga z TS rzeczy)
https://www.teleskop-express.de/en/filt ... lder-16765

dzięki, oprócz tego co podlinkowałeś potrzebna jest jeszcze tuleja, której nigdzie nie można dostać i trzeba ręcznie ją dorabiać, napisałem w tej sprawie jeszcze do delty i celestrona.
SW AZ GTI, SW 50ED, ASI533 MC PRO, uniguide 30/120mm, ASI120MC S, 2xAsiAir Mini, Optolong Lpro, CEM 25P, Bresser NT 203/1000mm, ASI071MC PRO, ZWO EAF, Angeleye 60/230mm, ASI120MM Mini, Svbony CLS, RASA8, Svbony 40/120mm, ASI 120MM-S, Svbony Duo Band

patrrickoo | 29 Wrz 2024, 09:53

Dziękuje chłopakom z firmy Delta Optical, którzy pomogli mi wybrnąć z tego oszustwa, którego ofiarą padłem i dzięki ich pomocy mogłem kupić po taniości brakujące akcesoria, a niedostępne na rynku w sprzedaży detalicznej.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość