JSC napisał(a):Myślę, ze warto się z nim trochę pomęczyć i prawidłowo nastawić. Gdybym nie miał tego całego szmelcu, który mam w stopce, to na pewno bym się nim zainteresował. Tym bardziej, ze teraz tanie planetarne achro to zaledwie kilka modeli 70/900, 90/1200 i 102/1350 (ewentualnie jeszcze 60/900). Z drogich to jest Maxi 80/1200, ale jego cena jest porównywalna z EDkiem.
anatol1 napisał(a):Pojedyncze szczyty wzgórz czy pierścienie kraterów, które widać było tylko w postaci punkcików lub cienkich kresek ładnie odcinały się od czarnego tła bez rozmazywania czy zbędnych kolorków.
Maciek_Cz napisał(a):W książkach piszą, że przy takiej średnicy obiektywu i różnicy w jasności składników Izara nie powinienem go rozdzielić. A tu szok dwa piękne krążki Airy'ego. Składnik ciemniejszy siedzi po wewnętrznej stronie pierścienia dyfrakcyjnego składnika głównego. Między gwiazdami czarna jak smoła wyraźna przerwa. Kolory gwiazd nasycone i wyraźne.
JSC napisał(a):To musi byc jednak dobra optyka, aby składniki ciasnej gwiazdy się nie rozmazywały i nie zlewały do kupy.
Z drugiej strony, to przy 50mm i f/20, to nawet denka od butelek dawałyby radę
Maciek_Cz napisał(a):Lulu z wielką chęcią bym poobserwował tymi cackami z Twojej kolekcji!
Maciek_Cz napisał(a):Panowie, może będziecie się ze mnie śmiać a może nie, ale odkąd mam refraktor f/10 i dekielek z otworem 50mm to bardzo często sprawdzam co mogę zobaczyć przez te bidne 50mm (f/20). Gwiazdy podwójne to po prostu miły kąsek w takim refraktorze. O Plato rozpisywałem się w innym wątku, ostatnio też trafiały się okazje na DS-y popatrzeć. Co krok to szok. Obserwując przysłoniętym refraktorem do dwóch cali można nieźle wyćwiczyć wzrok, po odsłonięciu obiektywu człowiek przeżywa szok, że tło nieba jest takie jasne, galaktyki normalnie same się pchają w okular.
W książkach piszą, że przy takiej średnicy obiektywu i różnicy w jasności składników Izara nie powinienem go rozdzielić. A tu szok dwa piękne krążki Airy'ego. Składnik ciemniejszy siedzi po wewnętrznej stronie pierścienia dyfrakcyjnego składnika głównego. Między gwiazdami czarna jak smoła wyraźna przerwa. Kolory gwiazd nasycone i wyraźne.
Lulu z wielką chęcią bym poobserwował tymi cackami z Twojej kolekcji!
SCT Celestron albo Maede, 8 lub 9.25 cala
Kupię xun, 2024.09.03[S] Okulary Hyperion + dodatki
Sprzedam QuCyk, 2024.09.05Tele Vue Panoptic 35 mm (68 stopni)
Sprzedam SIRTOM75, 2024.08.25