witos napisał(a):Myślę że mogę śmiało dołączyć do klubu F15 Zakupiłem refraktor Vixen 100/1500 w zestawie szukacz, montaż z prowadzeniem, pełen oryginał. Do zestawu dokupiłem 2" Klin Herschela firmy LOMO. Czekam teraz na transport do Polski. Jestem bardzo ciekawy jak wypadnie na Marsie Jak tylko teleskop do mnie dotrze, to napewno podzielę się zdjęciami.
JSC napisał(a):Ogniskowa ta sama, ale swiatłosiła inna i o to tutaj chodzi.
Przysłoniecie obiektywu niezupelnie da to samo co nominalny obiektyw, bo są inne grubosci soczewek. Im soczewka cieńsza, tym lepsza. Chociaz Maciek slusznie wskazal na niedokładności brzegowe.
Maciek_Cz napisał(a):witos napisał(a):Myślę że mogę śmiało dołączyć do klubu F15 Zakupiłem refraktor Vixen 100/1500 w zestawie szukacz, montaż z prowadzeniem, pełen oryginał. Do zestawu dokupiłem 2" Klin Herschela firmy LOMO. Czekam teraz na transport do Polski. Jestem bardzo ciekawy jak wypadnie na Marsie Jak tylko teleskop do mnie dotrze, to napewno podzielę się zdjęciami.
Halo Witos, czy Vixen jest już u Ciebie? Pokaż foty jeśli tak
Maciek_Cz napisał(a):Jak to nie będzie?
Co się stało? Newtonowcy Cię kupili?
mkowalik napisał(a):
Moim zdaniem powinieneś się zdecydować czy to światlosiła decyduje o poprawie obrazu czy grubość soczewki. Ja przysłąniając swojego ED100 zauważyłem jedynie pociemnienie obrazu i utratę detalu na tarczy Jowisza.
Krzysztof_P napisał(a):Cześć.
Vixen jest do kupienia , Tomasz zrezygnował z innego powodu.
Tylko że trzeba Refraktor odebrać osobiście w DE.
JSC napisał(a):Pelnoprawny Conrady! Gratulacje!
Chyba nikt nie ma w Polsce wiekszej apertury w standardzie Conrady.
Krzysztof_P napisał(a):Witajcie.
W Krakowie jest stary Zeiss AC, D-110mm F-1750mm, którym oglądałem u Pana Jacka byłego Prezesa Krakowskiego Oddziału PTMA na dostrzegalni astronomicznej.
Planety pokazał piękne, przy 350X powiększenia z okularami Orto Zeissa. Księżyc też piękny. Polecam pooglądać tym wyśmienitym Refraktorem.
Pozdrawiam Krzysztof.
witos napisał(a):Maciek_Cz napisał(a):witos napisał(a):Myślę że mogę śmiało dołączyć do klubu F15 Zakupiłem refraktor Vixen 100/1500 w zestawie szukacz, montaż z prowadzeniem, pełen oryginał. Do zestawu dokupiłem 2" Klin Herschela firmy LOMO. Czekam teraz na transport do Polski. Jestem bardzo ciekawy jak wypadnie na Marsie Jak tylko teleskop do mnie dotrze, to napewno podzielę się zdjęciami.
Halo Witos, czy Vixen jest już u Ciebie? Pokaż foty jeśli tak
Vixena nie ma i nie będzie.