FOK długi achromat.

Vintage, retro - czyli zabytki i astro-optyczne starocie. Ciekawe znaleziska, zakupy, renowacja, wrażenia z obserwacji...

phacops | 03 Wrz 2024, 18:12

JSC napisał(a):Mozna z niego cisnac 200x powiekszenia, to paralaktyk z napedem. Ja bym bral exsos1. Trzasc troche bedzie, ale nie ma sensu dzwigac cięższego... takie moje zdanie.

Widziałem AZ4 w akcji nawet z W0 132 i LZOS 130. Dawał radę choć na najniższym położeniu. LZOS Daniela miał 1200mm to już blisko mojego 1300mm a połowa jego wagi. Ten achromat ma relatywnie ciężki wyciąg i punkt ciężkości jest z tyłu. Nie będzie więc tego problemu o jakich się piszę omawiając te sprzęty. Główny montaż jest a dodatkowy nie musi być najlepszym z możliwych.

Miejscowość: Świebodzice

phacops | 03 Wrz 2024, 18:14

Frosch napisał(a):
phacops napisał(a):Gdzie obecnie można dostać jakiś przyzwoity przyzmat 1,25" nie będący amici?

Z przyzwoitych, a budżetowych pryzmatów to może Celestron Star Diagonal 1.25" model #94115-A?
Co do AZ4 ze stalowymi nogami 1.75 to próbowałem posadzić na nim ED102/1122 i jak dla mnie bardzo się trząsł przy większych powiększeniach. Fakt, że rura długa i w dodatku dość ciężka. Już to pisałem, ale achromat 90/900 (dużo lżejszy) był bardzo stabilny na tym samym montażu.

Ten Celestron 94115-A to jest lustro a nie pryzmat.

wampum | 03 Wrz 2024, 18:21

Na giełdzie masz pryzmat Baadera z przelotem 32mm. Chyba nic lepszego tutaj nie potrzeba....
Refraktor "ZEN_Ottiche" 120 F8 /Zen Ottiche 150 F6,6/ Sky Tee/ ATM-Uniwersal 150/2800/ Vortex Kaibab 18x56/okulary i dodatki

Miejscowość: Nowe Skalmierzcye

JSC | 03 Wrz 2024, 18:32

Tak jak pisalem. Pryzmat Baader, Takahashi, Vixen i chyba w tej kolejnosci nawet jesli mialby byc ten tanszy Baader z przelotem 32mm. Mowa o pryzmatach z odbiciem lustrzanym, nie Amici.
Refraktory: TS 102/1122 ED, Vixen 80/1200.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Słupsk

Koszy89 | 03 Wrz 2024, 19:21

phacops napisał(a):
Frosch napisał(a):
phacops napisał(a):Gdzie obecnie można dostać jakiś przyzwoity przyzmat 1,25" nie będący amici?

Z przyzwoitych, a budżetowych pryzmatów to może Celestron Star Diagonal 1.25" model #94115-A?
Co do AZ4 ze stalowymi nogami 1.75 to próbowałem posadzić na nim ED102/1122 i jak dla mnie bardzo się trząsł przy większych powiększeniach. Fakt, że rura długa i w dodatku dość ciężka. Już to pisałem, ale achromat 90/900 (dużo lżejszy) był bardzo stabilny na tym samym montażu.

Ten Celestron 94115-A to jest lustro a nie pryzmat.

Celestron 94115A to oczywiście pryzmat, mam i sobie chwalę ale jak jest budżet a testy na rurce wypadną jakoś pozytywnie to chyba lepiej sięgnąc jednak po baadera
...

Miejscowość: Szczecin

Koszy89 | 03 Wrz 2024, 19:30

phacops napisał(a):
JSC napisał(a):Mozna z niego cisnac 200x powiekszenia, to paralaktyk z napedem. Ja bym bral exsos1. Trzasc troche bedzie, ale nie ma sensu dzwigac cięższego... takie moje zdanie.

Widziałem AZ4 w akcji nawet z W0 132 i LZOS 130. Dawał radę choć na najniższym położeniu. LZOS Daniela miał 1200mm to już blisko mojego 1300mm a połowa jego wagi. Ten achromat ma relatywnie ciężki wyciąg i punkt ciężkości jest z tyłu. Nie będzie więc tego problemu o jakich się piszę omawiając te sprzęty. Główny montaż jest a dodatkowy nie musi być najlepszym z możliwych.

Też mam AZ 4 i jakoś nie wyobrażam sobie tam tak długiej tuby jednak jeśli zadowalała Cię stabilność z podobnym przypadkiem to nic innego tańszego nie znajdziesz.
Ja jednak jak pisze @JSC szedłbym w montaż EQ do takiej rurki , wszak to ma być do dużych powiększeń raczej .
...

lulu | 03 Wrz 2024, 22:34

phacops napisał(a):
lulu napisał(a):Sprzedane. Cena była bardzo dobra jak na 10 cm Yamamoto, chociaż pytanie na czym to 1,6 m ogniskowej powiesić mogłoby okazać się kłopotliwe, a co najmniej podchwytliwe :-)

Tak z praktyki to na czym byś osadził moje 1300 ogniskowej? Waga teraz 5kg pewnie z osprzętem będzie 6kg. Mam ayo II na którym sadzam WO 132. Co musiał bym mieć dedykowanego, rozważam AZ4.

Chcąc zachować klasyczną estetykę opartą na drewnianym statywie, ale uzyskać lepszą stabilność i nośność niż typowe montaże do japońskich klasyków 80 mm, szukałbym montażu Vixen Polaris. Mam na myśli wersje starsze, z lat 90-tych, na drewnianych statywach. To jest coś co ludzie plasują często między EQ-3 i EQ-5, można go kupić za stosunkowo niewielkie pieniądze i jest to po prostu świetny sprzęt, który tak czy siak warto mieć pod ręką. A tutaj prawdopodobnie by się jeszcze wyrobił. Musiałbyś poczytać trochę zeznania naocznych świadków - co konkretnie udaje się ludziom na tym wieszać. Myślę że byłaby szansa obsłużyć taką rurę.
pozdrowienia Łukasz
Mapa Księżyca: https://astrostrona.pl/narzedzia-i-pomo ... -ksiezyca/
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Miejscowość: spod Krakowa

phacops | 04 Wrz 2024, 13:12

lulu napisał(a):Chcąc zachować klasyczną estetykę opartą na drewnianym statywie, ale uzyskać lepszą stabilność i nośność niż typowe montaże do japońskich klasyków 80 mm, szukałbym montażu Vixen Polaris. Mam na myśli wersje starsze, z lat 90-tych, na drewnianych statywach. To jest coś co ludzie plasują często między EQ-3 i EQ-5, można go kupić za stosunkowo niewielkie pieniądze i jest to po prostu świetny sprzęt, który tak czy siak warto mieć pod ręką. A tutaj prawdopodobnie by się jeszcze wyrobił. Musiałbyś poczytać trochę zeznania naocznych świadków - co konkretnie udaje się ludziom na tym wieszać. Myślę że byłaby szansa obsłużyć taką rurę.

Aż tak na klasycznym montażu mi nie zależy, AZ wydaje mi się pewniejszym rozwiązaniem. Mam też złe doświadczenie z paraliktykami w tej klasie sprzętowej. Klasyczne też trochę kosztują.... Może coś trafię okazyjnie zależy co się trafi.

Kątówka 1,25" od WO już w drodze. Stwierdziłem, iż to taki minimalny pewniak aby był w nim na stałe. Mam i tak BBHS 2" w razie czego.

lulu | 04 Wrz 2024, 15:03

Ten montaż możesz ustawić sobie tak, by pracował jako AZ. Z AZ nie zrobisz paralaktyka. A jeśli AZ nie jest perfekcyjny jeśli chodzi o mikroruchy, to można dostać szału goniąc za planetami czy Księżycem przy większych powiększeniach. Równie kiepski paralaktyk będzie tymczasem nadal całkiem zjadliwy. Widać to wyraźnie na przykładzie starych japońskich montaży do "klasycznych" refraktorów z bardziej popularnej półki. Montaż paralaktyczny i azymutalny tego samego producenta dzieli zazwyczaj przepaść jeśli chodzi o komfort celowania i prowadzenia. O ile paralaktyki dają się używać stosunkowo wygodnie, o tyle montaże azymutalne są zwykle całkowitą porażką.
pozdrowienia Łukasz
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

phacops | 04 Wrz 2024, 19:46

lulu napisał(a):Ten montaż możesz ustawić sobie tak, by pracował jako AZ. Z AZ nie zrobisz paralaktyka. A jeśli AZ nie jest perfekcyjny jeśli chodzi o mikroruchy, to można dostać szału goniąc za planetami czy Księżycem przy większych powiększeniach. Równie kiepski paralaktyk będzie tymczasem nadal całkiem zjadliwy. Widać to wyraźnie na przykładzie starych japońskich montaży do "klasycznych" refraktorów z bardziej popularnej półki. Montaż paralaktyczny i azymutalny tego samego producenta dzieli zazwyczaj przepaść jeśli chodzi o komfort celowania i prowadzenia. O ile paralaktyki dają się używać stosunkowo wygodnie, o tyle montaże azymutalne są zwykle całkowitą porażką.

Czy przy tak długiej lufie mikroruchy są konieczne? Jak dla mnie nie koniecznie. Nie mam też takiej presji aby mieć oryginalne wyposażenie. Wymieniam w nim szukacz montując stopkę vixena. Oryginalne mocowanie szukacza pozwala jedynie na mocowanie średnicy soczewki 3cm nie więcej i może laser. Teraz będzie pełna wymienność z tym co mam. Kątówka oczywiście też nowa i ta od WO już jest w drodze. Uznałem, iż akurat ta daje minimum pewności wykorzystania osiągów tego sprzętu. Nie miałem presji na BBHS w wersji 1.25," w razie czego i tak jest BBHS 2" na innym instrumencie.
Tak ogólnie to nie mogę pojąć tych standardów okularowych jakie mam w tym sprzęcie tam jest odpowiednio 2.5" oraz 1.5". Rozmiar wyciągu sugeruje, iż to mógł by być astrograf? Obejmy są z tworzywa robione na rozmiar i to tak atm-owo nie bardzo wygląda. Ten sprzęt to naprawdę zagadka. Byłem pewien, iż jak wrzucę na forum to będą jakieś sugestie co do jego pochodzenia a tu nic. Nawet zapytałem się https://www.unitronhistory.com/ i też nie mają pojęcia co to mogło by być

lulu | 04 Wrz 2024, 21:41

Mogę powiedzieć tyle, że nawet w małym refraktorze Royal Astro R-63 60/70, który posiada dość specyficzny, opatentowany montaż paralaktyczny bez mikroruchów, ich brak jest pewnym utrudnieniem. Zwłaszcza przy wstępnym celowaniu. Szczerze mówiąc, brak ręcznych mikroruchów we współczesnych montażach z napędami i GoTo też potrafi doprowadzić człowieka na krawędź rozstroju nerwowego, gdy trzeba robić małe, precyzyjne korekty - np. podczas kolimacji SCT...
pozdrowienia Łukasz
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

benek1815 | 05 Wrz 2024, 12:00

Trudno być lekarzem na odległość i z fotografii.Co do wyciągu -to wygląda na mocno przerabiany.Oryginalnie mogło być 2,5'' z redukcją na 1,25'' -np. Ta przedłużka mogła być dorabiana ,,pod coś''-a oryginalna rurka idąca wewnątrz usunięta. Również gałki pokrętła regulacji są współczesne-powszechnie dostępne-używam takich do różnych celów w domu(foto -małe i duże -jakie kto chce)-również w montażach astro. Co do pomysłu ,że można obyć się bez mikroruchów w planetarnym teleskopie-to dla mnie jakieś nieporozumienie.I nie wiem co ma do tego długość ...
Jeśli te soczewki będą wysokiej klasy -to bez trudu wyciągniesz 200 x zbliżenia -ze świetnym obrazem.Nawet ponad 300 x dasz radę -o czym się przekonasz.Nie mam pojęcia jak to utrzymasz w polu widzenia ....
Teraz montaż- paralaktyczny -jest ZAWSZE bardziej stabilny od azymutalnego-cięższa głowica z lepszymi przekładniami.
(wystarczy porównać np AZ 3 do EQ BRESSER od sky lux- ,tylko ten większy-MON 1-a nawet mniejszy ASTRO 3)
Możesz go używać jak AZ w razie potrzeby -ja tak robię z MON 2(EQ5) -zdjęty ciężar przeciwwagi i obsługa pion/poziom z achro 150/1200.
Nie wyobrażam sobie obracania po łukach z przeciwwagą wielką na balkonie moim -chociaż 6 metrowy.
I jeszcze na temat kątówki -pisałem Ci na PW-ale dopiszę tutaj- Celestron 94115- to teraz w sklepie faktycznie lusterko-przeciętne.
Ale kiedyś -i tu rację ma KOSZY (pozdrawiam :D )-pod tym samym nr produktu był pryzmat ,bardzo porządny -mam taki też .
Dodawany był kitowo do MAKÓW-już chyba nie produkowany. Zdarza się wystawiany na OLX jako nasadka lustrzana-bo albo ktoś nie wie ,albo sprawdza właśnie po numerze.A wystarczy o fotkę poprosić z góry-pryzmat ma ładne zielone odbicie.
Załączniki
FOK długi achromat.: P1060788.JPG
achromaty Sky Watcher 150/1200 , Meade 80/400 , Dai Ichi Kogaku 60/910 + lornetka Bresser Saturn 15x60
Awatar użytkownika

Miejscowość: KRAKÓW

benek1815 | 05 Wrz 2024, 12:31

PRYZMAT CELESTRON
Załączniki
FOK długi achromat.: P1050592.JPG
FOK długi achromat.: P1050590.JPG
achromaty Sky Watcher 150/1200 , Meade 80/400 , Dai Ichi Kogaku 60/910 + lornetka Bresser Saturn 15x60
Awatar użytkownika

Koszy89 | 05 Wrz 2024, 13:10

Serio Celestron 94115-A to obecnie lustro ? nie wydaje mi się , uważam znów na tapetę trafia tu powielny niegdyś na necie błąd , temat ten przewinął się niegdyś tu na forum , ale nie mogę znależć . Chyba @Sebastian Ś założył taki temat , ale okazało się własnie ,że to jakiś błąd w opisie , korespondował z Celestronem czy może dystrybuterm nie pamietam i uzyskano odpowiedz ,że to wciąż ten sam swietny budzetowy pryzmat jaki sam posiadam i sobie chwalę.

Swój kupiłem w delcie jakieś 2 lata temu , jakieś pół roku temu kolega kupił sobie taki z mojego polecenia równiez w delcie i to też jest pryzmat .

Faktycznie na stronie Delty stoi teraz w opisie ,że lustro , ale wciąż nie wierzę .

astroszop już jednak pryzmat

https://www.astroshop.pl/pryzmaty-katow ... m_content=

@benek1815(pozdrawiam ) trzymałeś fizycznie w ręku Celestron 94115-A i było to lustro ?
...

zbigb | 05 Wrz 2024, 13:36

Kupiłem wczoraj w Delcie, właśnie odebrałem z paczkomatu, jest pryzmat.

benek1815 | 05 Wrz 2024, 13:41

sugerowałem się opisem z Delty -i miałem starą korespondencję mailową ,że lustro.
również dyskusję z forum :?
oczywiście nie miałem jej fizycznie -bo lustro mam tylko WO 2'' dielectric przy 150/1200 -
trzy inne używane kątówki -to pryzmaty-byłem pewny ,że teraz ten celestron to lustrzana zwykła.
jeśli to faktycznie pryzmat -to się dziwię ,że nie jest w powszechnym użyciu ,zwłaszcza w planetarnych rurkach-jest bardzo dobry -ale może właśnie przez to zamieszanie.
sprawdziłem-
faktycznie ASTROSHOP opisuje jako pryzmat-a Delta dalej jako lustro.
Awatar użytkownika

phacops | 05 Wrz 2024, 18:10

Już doszedł do mnie pryzmat od WO...

Co do długości lufy to na azymutalnym, gdy się odpowiednio poluzuje blokady to właśnie długa luba pomaga w śledzeniu i tu jest przewaga długiego achromata nad makiem o tej samej ogniskowej. Po prostu łatwiej prowadzić samą lufą.

Hm Zgadnijcie ile ten wyciąg waży?
FOK długi achromat.: 2024-09-05_180316.jpg

Dla zobrazowania skali to on ma na końcu 2,5"

FOK długi achromat.: 2024-09-05_180344.jpg

JSC | 05 Wrz 2024, 18:47

Wyglada nieźle.
Z kilogram? ;)
Awatar użytkownika

phacops | 05 Wrz 2024, 19:54

JSC napisał(a):Wyglada nieźle.
Z kilogram? ;)

Więcej... zobacz na kolor

Krzysztof_P | 05 Wrz 2024, 20:45

:D Kamilu, ja strzelam, waży około 3 kg, wygląda na bardzo masywne ustrojstwo. :D :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

Miejscowość: Kraków

Krzysztof_P | 05 Wrz 2024, 20:47

JSC napisał(a):Wyglada nieźle.
Z kilogram? ;)

Ponoć 1 kg, to ważą same do blokowania śrubki. :D :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

phacops | 05 Wrz 2024, 21:47

Krzysztof_P napisał(a)::D Kamilu, ja strzelam, waży około 3 kg, wygląda na bardzo masywne ustrojstwo. :D :wink:
To się nie liczy...wiesz dlaczego.
Tam poza litym grubym aluminium jest mosiądz.

phacops | 06 Wrz 2024, 22:06

FOK długi achromat.: 2024-09-06_220104.jpg

Pomalowany i z wsadzonym dowtailem. WO 132 wydaje się przy nim malutki...

Mogłem go przestrzelić wizualnie. Okulary 1,25" z przyłożenia do dziury 1.5" do tego bez szukacza no i widać tą jakość. Morfeusz 17,5 i Saturn ładny.
FOK długi achromat.: 2024-09-06_220254.jpg

Krzysztof_P | 07 Wrz 2024, 10:11

Kamilu fajna rurka, ciekaw jestem czy ktoś posiada, większy aperturą i z tak małym światłem F-15? :wink:
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

JSC | 07 Wrz 2024, 10:28

phacops napisał(a):Saturn ładny.

Pokaze jeszcze pazur na Jowiszu, Marsie i Księżycu... Saturn tez jeszcze powinien byc troche lepszy za jakis miesiac ( chociaz nie bedzie juz w opozycji)... a 20. listopada, ok. 21.00 tranzyt cienia Tytana, powinien byc dobrze widoczny, aczkolwiek tylko przez chwile na poludniowym krancu globu Saturna.
Awatar użytkownika

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie